Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kaksikõdedest beebifotograafid Teesi ja Teevi Zeemann: Pentax 645z keskformaatkaamera

Oleme kaksikõdedest fotograafid, kes tegelevad süvenenult just vastsündinute ning beebiootuse fotograafiaga. Oleme oma õpingute ja karjääri algusest peale olnud Canoni kasutajad ning seetõttu oli Pentax 645Z kasutusse võtmine esialgu põnev kuid ka natuke hirmutav, sest keskformaatkaameraga ei ole kunagi veel kogemust olnud.

teevi-teesi-zeemann-pentax-645z-photopoint

Teesi: Mis võib-olla esmalt kohe silma jäi, oli selle kaamera suurus. Isiklikult mulle see väga meeldib, kuna vastsündinute pildistamisel on võttekaugus väga subjekti lähedal ja ka väiksemgi liikumine võib fookuspunkti valeks muuta. Pean alatihti päästikule vajutades hinge kinni hoidma, et värisemist või liikumist vältida. Raskem ja suurem kaamera vähendab minu jaoks seda probleemi.

Lisaks kipub sellel kaameral olema selline veidikene hajusem pilt, mis jällegi on beebide maailmas pigem plussiks, sest pehmust just saavutada üritatakse. Ja kui peatuda veelkord välisele, siis nuppude asukohad olid esialgu äärmiselt harjumatud, kuid väga kasutajasõbralikud. Suurem osa infost on justkui kohe näha ja muudetav ning mitte sügavale menüüdesse ära peidetud.

teevi-teesi-zeemann-pentax-645z-photopoint_2

teevi-teesi-zeemann-pentax-645z-photopoint_3

Just vastsündinud beebide pildistamise puhul tuli halvaks üllatuseks kaamera häälekus. Teinekord võtab beebide magama kussutamine mitukümmend minutit, kui mitte tund ning kui see lõpuks õnnestub ja ma oma esimesed klõpsud teen, siis päästikule vajutades teeb kaamera peegel üsna valju klõpsu ja beebi võib sellest üles ehmatada.

Kui nüüd aga nende kõige pisemate kõrvalt rääkida veidi vanematest beebidest, siis oli pildistamise osa veidike nutusem. Kuna 1-2 aastased lapsed on ülimalt aktiivsed ja paigal ei taha püsida, siis on kaamera kiirus, eelkõige fokusseerimise kiirus äärmiselt oluline. Siinkohal jäi Pentax hätta. Kuna ma ise fokusseerin pea alati lapsele silmadesse ja väikesed ei hoia pikalt silmsidet, siis enamustel juhtudel ei jõudnudki klõps sellel ajal ära käia kui lapsega veel silmkontakt oli.

teevi-teesi-zeemann-pentax-645z-photopoint_4

Küll aga on positiivne see, et kaameras on olemas 2 SD mälukaardi taskut ning väikelaste puhul, kes paigal ei püsi ja tuleb korraga palju pilte „tulistada“ ei pea nii tihti pausi tegema, et kaameral kaarti vahetada.

Väikese üllatusena tuli see, et stuudiovälke kasutades ei ole võimalik säri kiiremaks kui 1/125 sättida, sest vastasel juhul välk lihtsalt ei aktiveeru. See toob taas pinnale probleeme kiiresti liikuvate lastega, kuid ei ole nüüd väga põhjapanev miinus, sest üldiselt on ka 1/125 piisav kiirus.

Teevi: Üldiselt tundub kaamera rohkem sobivat isegi suurtemate inimeste (beebiootel naiste) jäädvustamiseks, kuna nemad suudavad pikemalt paigal püsida ning kaamera uimasus ei mängi nii suurt rolli. Küll aga pildistan tihtipeale beebiootel naisi õues ka talvisel ajal, siis hakkab protsessi kiirus suuremat rolli mängima, sest naised on õhukestes kleitides ning külm tuleb kiiresti kontidesse. Siinkohal jäi veidike segama, et ka piltide kuva ekraanil kipub aeglane olema. Tahan alati olla kindel, et teravad kaadrid kätte sain, enne kui edasi liigun, kuid ei soovi, et pikema ootamise tõttu naised külmetama hakkaksid.

Õues pildistades sai (tahtmatult) proovile pandud ka kaamera ilmastikukindlus – keset pildistamist hakkas alla sadama väga vesist ja paksu lund ning kaamera sai üpriski märjaks, kuid nagu lubatud, ei juhtunud sellest midagi ning kaamera jäi tip-top korda.

teevi-teesi-zeemann-pentax-645z-photopoint_5

Stuudiotingimustes oli minu jaoks liigutatav LCD ekraan väga suureks plussiks, sest birds eye võttel (ehk kõrgelt põrandale pildistades) on äärmiselt raske muidu õiget kadreeringut saada, kuid sellega sirutasin oma käed välja ja nägin täpselt, mida ma teen.

teevi-teesi-zeemann-pentax-645z-photopoint_6

Ja kui rääkida failide suurusest, siis need on tõesti ülisuured ja nagu me teame siis ka suurte trükiste puhul super! Kuid praktika jällegi näitab, et ei beebide ega ka beebiootajate pilte suuremalt kui A2 formaadis seintele naljalt ei trükita. See paraku tähendab, et ülisuured failid võivad töökäigu puhul saada pigem takistuseks kui plussiks, sest nõuavad ka äärmiselt kiireid mälukaarte/arvuteid ja rohkem mahtu.

Kokkuvõtlikult öeldes on Pentax 645Z meie praegu kasutuses olevast kaamerast (Canon EOS 6D) umbes 4 korda kallim, kuid esineb üsnagi võrdväärselt hästi. Seega ei näeks me hetkel vajadust keskformaatkaamera peale üle minna, kuid taolise kaamera jaoks on kindlasti oma turg olemas!

 

Teevi ja Teesi töödega saad tutvuda ja enda elu erilisemaid hetki kutsuda pildistama – kaksikfoto.ee ››

(1624)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax 645Z kere
  • 51,4-megapiksline keskformaat sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 204 800
  • 27 teravustamispunktiga autofookus
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Ilmastikukindel vastupidav korpus
4999€
Pentax 645Z + 55mm Kit
  • 51,4-megapiksline keskformaat sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 204 800
  • 27 teravustamispunktiga autofookus
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Ilmastikukindel vastupidav korpus
5499€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast