Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Roccat Horde Aimo klaviatuur

Vaikne jahimees. Nii iseloomustab oma uut Horde Aimo nimelist klaviatuuri Roccat ise. Vaikne on Horde küll, sest selle klahvid ei ole mitte mehaanilist tüüpi, vaid membraanilise konstruktsiooniga. Membraaniline klahv, nagu Roccat varmalt seletab, ei ole päris seesama nagu tavaline membraaniga klahv vaid eriline Roccati poolt arendatud tõug, mis sahiseb tavalise sarnaselt kuid liigub kiiremini ja täpsemalt. Niivõrd peentest nüanssides aru saamiseks tuleks ilmselt 18 tundi järjest arvutimängu mängida nii et jätame selle membraanilisuse aspekti pädevamatele kommenteerimiseks ja liigume lihtsamini hoomatavate featuuride juurde.

Õnneks on Horde juures membraanilisuse kõrval muudki põnevat. Sellel klaviatuuril on eemaldatav randmetugi, palju eraldi meedianuppe, arvutimängureile hingelähedased makronupud ja muidugi suur ratas millest saab juhtida helitugevust, ekraani heledust, hiire tundlikkust jne. Lisaks on Horde klaviatuuri kõik klahvid taustvalgustusega – ja mitte suvalise taustvalgustusega, vaid sellisega mis hingab ühes rütmis teiste Roccati Aimo-seeria tarvikutega ja ka ekraanilt kumavate värvidega. Vaatame lähemalt.

 

Horde klaviatuurist on Roccatil tegelikult olemas kaks versiooni. Siin postituses karbist välja võetav Roccat “Horde Aimo” on veidi kallima hinnaga mudel. Soodsam versioon sellest klaviatuurist kannab nime “Horde” ja erineb “Horde Aimo” mudelist kahe omaduse poolest. Esiteks on Horde taustvalgustus mitte mitmevärviliselt seadistatav vaid lihtne sinine. Teiseks puudub Horde klaviatuuril eemaldatav randmetugi.

Mõlemad klaviatuurid on olemas kahes värvitoonis: üleni must ja hall-must. Siin artiklis võtame karbist välja hallika pealispinnaga Horde Aimo. Ja et asja veel keerulisemaks ajada, siis on igast versioonist olemas erineva klahviasetusega mudelid. US, Nordic ja RU. Selle artikli kirjutamise hetkel on Photopointis saadaval järgmised Horde klaviatuurid:

 

Komplektis on: Roccat Horde Aimo klaviatuur, eemaldatav randmetugi, kolm Roccati logoga kleepsu ja kiirjuhend.

 

Roccat Horde on ilus klaviatuur ka päevavalgel, veel ilusamaks muutub see aga õhtupimeduse saabudes, kui taustvalgustus läbi klahvide kumama hakkab. Disainijoonelt on Horde hästi sarnane Roccat Skeltr klaviatuuridele. Siin on samasugune kahekihiline korpuse konstruktsioon, täpselt sama süsteemiga eemaldatav randmetugi ja isegi sarnased membraanlülititega klahvid.

 



Roccati enda sõnul on Horde klahvide lülitid küll membraankonstruktsiooniga (mitte mehaanilised, nagu näiteks Roccat Ryos klaviatuuridel), kuid need ei ole päris samasugused nagu Skeltr klaviatuuril. Kuna meil on Photopointi kontoris ka üks Skeltr klaviatuur testimises, siis sain järele proovida ja võrrelda. Kui hästi keskendunult klahve vajutada, siis võib tunda, et Horde klahvide vajutus on ülevaltpoolt pisut tihkem ja altpoolt kiirem, sest klahvipõhi jõuab pisut varem vastu. Igapäevases kasutuses aga keegi vaevalt nende kahe klaviatuuri klahvivajutuse vahet märkab.

 

Horde Aimo klaviatuuriga on kaasas randmetugi – ise tead, kas kasutad või ei kasuta.

 



Randmetugi kinnitub kahe ühenduspesa abil – asetad pistikud pesadesse ja lihtsalt lükka paika.

 

Ülejäänud Roccati klaviatuuridel – nii näiteks Roccat Ryos kui ka Roccat Isku kui ka Roccat Skeltr klaviatuuridel on klahvid vanamoeliselt ilma korpuse vahedeta üksteise kõrval. Horde klaviatuuril on klahvid aga omaette saarekestena – igaüks eraldi korpuse sisse tehtud augu sees, nii et klahvide vahel on korpus. Selline klaviatuur on visuaalselt ilusam ja teoreetiliselt satub sellise konstruktsiooni puhul klaviatuuri sisse vähem küpsisepuru. Kas see ka klahvide vajutuskiirusele ja -mugavusele mingit mõju avaldab – ilmselt mitte, aga see on juba igaühe enda tunnetuse küsimus.

 

Horde klaviatuuri kõige iseloomulikum ja erilisem omadus on aga siinsamas üleval paremas nurgas. Selline ratas, millelt saab kahele poole keerates muuta näiteks ekraani heledust, helitugevust, hiire tundlikkust, klaviatuuri taustvalgustuse värvust või midagi muud. Ratta funktsionaalsust saab seadistada klaviatuuri draiveri kaudu. Erinevaid funktsioone saab kiirelt vahetada ratta kõrval oleva nupu abil.

Lisaks draiveri seadistustele toetab see ratas ka Windows 10 Dial funktsionaalsust. See tähendab, et ratta abil saab erinevates Windows programmides sisse-välja suumida, dokumentides või veebilehtedel üles-alla suumida jne.

 

 

Rattast vasakule poole jääb meediaklahvide rivi. Need klahvid toimivad Windows 10 operatsioonisüsteemiga n.ö vaikimisi, ilma mingit lisadraiverit vajamata.

 

Tõsisemaid arvutimängureid – eriti just MMO stiili armastajaid – rõõmustavad vasakul küljel olevad makroklahvid. Need on tavalistest klahvidest pisut madalamad, lühema käiguga ja seega kiiremini alla vajutatavad. Selline madalam rivi on ka hea sest nii eristab näpp makroklahve tavalisest paremini.

 



Novot ja siis on klaviatuuril vasakul pool veel üks soon. See näeb välja selline, nagu siia saaks kinnitada mingi hiirekaabli hoidiku või nutitelefoni hoidiku… Saabki, kuid ühtegi sellist vidinat Hordega kaasa ei tule. Vastav kinnitus tuleb kas Roccati templiitide abil ise 3D-printida või siis saab selle tellida Shapeways poest. Igatahes oleks võinud see pisike plastikaksessuaar klaviatuuriga juba kohe kaasas olla.

 

Klaviatuur on nii pealt- kui ka altpoolt plastikust. Pealmine sinakashall plastikpind on lihtsalt veidi siledam kui musta värvi alumine osa.

 



Klaviatuuri tagumise poole saab soovi korral tugijalgadele tõsta. Randmetugi jääb endisesse asendisse – liigub ainult klaviatuuri kaldenurk randmetoe suhtes.

 

Horde Aimo klaviatuur püsib kindlalt laual, sest alumisel küljel pole kummeeritud pindadega koonerdatud.

 

Kahekihiline, tasakaalustatud disain ja eraldi korpuse sees asetsevad klahvid muudavad Horde Aimo Roccati kõige ilusamaks klaviatuuriks. Vähemalt minu subjektiivse tunnetuse kohaselt. Kui klahvide mehaanilisus sulle oluline pole, siis tasub Horde poole vaadata küll, sest see pakub ülihea kombinatsiooni ergonoomilisusest ja funktsionaalsusest. Makroklahvid mängus ja Windows 10 süsteemide juhtimine igapäevatoimetuste juures avardavad tavaliste klaviatuuride võimalusi ja tänu taustvalgustusele ei jää sa nende klahvide leidmisel ka hämaras või täitsa pimedas hätta.

Vaata aga tähelepanelikult, millise klahviasetusega Horde Aimo klaviatuuri ostad. Siin karbist välja võetav mudel on US klahviasetusega (see tähendab väikest enter-klahvi ja ameerikapäraseid tähistusi klahvidel). Aga mõlemast Horde klaviatuurist on Photopointis saadaval ka üleni musta värvi Nordic klahviasetusega versioon.

 

(696)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Roccat klaviatuur Horde Aimo US, hall
  • Roccat Membranical lülititega klaviatuur
  • US paigutusega
  • M1-M5 ning multimeedia lisaklahvid
  • Intelligentse Aimo valgustusega
  • Eemaldatav lai randmetugi
Roccat klaviatuur Horde Aimo Nordic, must
  • Roccat Membranical lülititega klaviatuur
  • Nordic paigutusega
  • M1-M5 ning multimeedia lisaklahvid
  • Intelligentse Aimo valgustusega
  • Eemaldatav lai randmetugi
Roccat klaviatuur Horde US, hall
  • Roccat Membranical lülititega klaviatuur
  • US paigutusega
  • M1-M5 ning multimeedia lisaklahvid
  • Sinise valgustusega
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling
Roccat klaviatuur Horde Nordic, must
  • Roccat Membranical lülititega klaviatuur
  • Nordic paigutusega
  • M1-M5 ning multimeedia lisaklahvid
  • Sinise valgustusega
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling
Roccat klaviatuur Horde US, must
  • Roccat Membranical lülititega klaviatuur
  • US paigutusega
  • M1-M5 ning multimeedia lisaklahvid
  • Sinise valgustusega
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling
Roccat klaviatuur Horde Aimo Nordic, valge
  • Roccat Membranical lülititega klaviatuur
  • Nordic paigutusega
  • M1-M5 ning multimeedia lisaklahvid
  • Intelligentse Aimo valgustusega
  • Eemaldatav lai randmetugi

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast