Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Panasonic Lumix GX1 hübriidkaamera

Kui Panasonic 2011. aasta suve algul oma Lumix GF3 hübriidkaamera 558.15€ga lagedale tuli, kirjutasin ma sellest üsnagi sarkastilisel toonil. Kompaktsuse nimel oli ju sellelt raiutud palju olulisi juhtnuppe ja omadusi. Juba siis kinnitas Panasonic, et GF3 ongi algajaile suunatud hübriid ning edasijõudnud manuaalifännidele on plaanis meisterdada täiesti uus seeria.

Selle seeria esimene esindaja on nüüd jõudnud Photopointi. Panasonic Lumix DMC-GX1 on väliselt vägagi sarnane enam kui kaks aastat tagasi esitletud DMC-GF-1 kaameraga. Samasugune rikkalik juhtnuppude süsteem, välguking, välklamp, suur programmiratas… Uuendustena on GX1-le lisatud suur mugav käepide, puutetundlik LCD ja muidugi pisike 14-42 mm komplektobjektiiv, mis teravustab ja suumib rõngaste asemel nuppude abil. Muidugi on kardinaalselt uuenenud ka tummise korpuse all olev elektroonika. Vaatame lähemalt.

Karbis on: Panasonic Lumix DMC-GX1 kaamera koos Lumix G Vario 14-42mm f/3.5 -5.6 Asph. MEGA O.I.S. suumobjektiiviga, kerekork ja objektiivi tagumine kork, 1010 mAh liitiumaku, toitekaabel, laadimisadapter, USB-kaabel ja kaamerarihm.

Kaamera korpus on sarnane GF1 aparaadile. Kaamera sisemus jällegi G3 aparaadile. Täiesti uus ja huvitav on aga GX1 komplektobjektiiv. Fookuskauguste vahemik – 14-42 mm – on täpselt sama mis Panasonicu tavalisel komplektobjektiivil. See siin on aga väljalülitatuna oluliselt kompaktsemate mõõtmetega. Kaamerat sisse lülitades pikeneb objektiiv oma pesast välja – sarnaselt kompaktkaamerate objektiividele. Suumimine käib mitte suumirõnga vaid paremal pool külje peal oleva nupu abil.

See uus objektiiv on tunduvalt kvaliteetsema ehitusega kui tavaline kitikas. Metallist korpusega ja teravustab alates 2 cm kauguselt kuni lõpmatuseni. Lisaks suuminupule on allpool näha ka teine nupp manuaalse teravustamise jaoks.

Olulisemad tehnilised andmed:

  • 16.0 MP Live MOS sensor (sama mis DMC-G3 kaameral)
  • 3.0″ puutetundlik LCD, 460 000 px lahutusvõimega; puutefookus ja -pildistamine.
  • Täiustatud “Light Speed AF” autofookus teravustab objektile .09 sekundiga; Panasonicu sõnul on see seni kiireima teravustamisega G-seeria kaamera.
  • Manuaalrežiim, RAW failide pildistamine, värvustasakaalu peenhäälestus, neli funktsiooninuppu (kaks on ekraani peal)
  • Intelligent Auto režiim teeb kõike automaatselt (valib pildiprogrammi, seab kontrastsuse/teravuse, tuvastab näod, jne); uus iA Plus režiim lisab puutetundliku ekraaniga toimiva tausta uduseks manamise funktsiooni. Selles režiimis saab tavalisest lihtsamalt seada säriparameetreid ja värvustasakaalu.
  • FullHD filmiklipid – 1920 x 1080 @ 60i (sensori väljund on 30p) — stereoheli ning AVCHD või MP4 koodekiga. Säritust manuaalselt seada pole võimalik. Audiot saab samas manuaalselt seada

Suur nahkse pealispinnaga käepide lisab kaamerale soliidsust ja tõsidust ning muudab selle käes hoidmise mugavamaks. See objektiiv on päris ilus.

Käepide profiilis.

LX1 nupud on lihtsalt suurepärased vajutada. Ülal paremal nurgas olevat valikuratast saab ka alla vajutada. Manuaalrežiimis saab nii muuta aktiivseks ava või säriaja valikut.

Objektiivi hoidva käe pöial istub täpselt teravustamisnupu peal. Kuna suumifunktsiooni kasutatakse ilmselt enam kui käsitsi teravustamist, oleks võinud alumine nupp hoopis vaatenurka muuta. Ootasin sellelt suumilt veidi sujuvamat ja täpsemat toimimist. Tegelikult toimib see sarnaselt tavalise kompaktkaamera suumile. See tähendab, et täpset ja sujuvat liikumist video filmimise ajal on sellega pea võimatu saavutada. Teravustamine toimib seevastu üllatavalt sujuvalt ja täpselt.

Siin on näha, mis juhtub kui kaamera sisse lülitada. Objektiiv libiseb oma pesast välja. Suumimisel see väga enam ei pikene.

Ülal on tähelepanuväärsemateks elementideks stereomikrofonid, kaks programmeeritavat režiimi (C1 ja C2) režiimikettal, iA nupp, mis lülitab kaamera kiires pildistamisolukorras automaatrežiimile ning videosalvestamist alustav nupp.

Lähemalt ka. Siin pildil on näha ka need kiidetud nupud tagaküljel. Need ulatuvad päris mitu millimeetrit korpuse tasapinnast väljapoole. Nende allavajutus on pöidlaga hästi tuntav ja kõrvaga hästi kuuldav.

Väikene suumobjektiiv. On ju palju räägitud sellest, et hübriidkaamerad on küll mõnusalt kompaktsed kuid nende küljes olevad pikad lahmakad suumobjektiivid nullivad selle kompaktsuse. Panasonic on selle probleemi nüüd lahendanud. Väiksemaks oleks 4:3 sensorit katvat suumobjektiivi ilmselt väga raske teha.

Bajonett ja sensor.

Ühendused ülalt alla – kaugjuhtimispult, HDMI ja AV/PC.

DMW-BLD10 liitiumakuga saab klõbistada 310 säritust ühe laadimiskorraga. Mälukaardipesa on sealsamas aku juures.

GX1 kaamerale on valmistatud uhiuus juurde ostetav pildiotsija, senisest märksa parema lahutusvõimsuse ja kiirema andmevahetusega kaameraga. Ühenduspesa sellele pildiotsijale on senisest suurem ja see tähendab, et vana pildiotsijat ei saa siia kinnitada.

Ning välklamp. Kahtlaselt kipaka konstruktsiooniga, aga enamus ajast istub see ju nagunii oma pesas.

Alumine nupp Q-menu avab terve rea olulisemaid valikuid. Selle valikukaskaadi saab seadistada kenasti oma käe järele. Kokku saab sinna lisada kuni 15 muutujat. Ülal saab valida erinevate tonaalsuste vahel.

Siis veel näiteks piltide külgede suhte ja suuruse valikud.

Siis saab valida, kui palju või vähe fotot kokku pakitakse. Neid ikoone saab vajutada ka sõrmega puuteekraani peal.

Q-menüü kõrval olev nupp vallandab teravustamisrežiimide valikud.

Uus lisandus kogu G-seerias – digitaalne lood. Siin ekraani vasakul servas on näha pisikese noolekesega ilmestatud ikooni. Sellel vajutades kargab lahti kitsas riba viie kiirvalikuga.

Nelja nupu süsteemi parempoolne liige laseb seadistada värvustasakaalu. Siin valikus olles alumisele nupule vajutades saab vastavat eelseadistatud väärtust lihtsalt käsitsi parajaks korrigeerida. Väga mugav.

Ülalt nupust avanevad ISO valikud.

Peamenüü. Kui programmiratas on keeratud Creative-režiimile või SCN režiimile, siis on peamenüü esimene vaheleht vastavalt kas digifiltrite või pildiprogrammide päralt.

Ja siis järgmised, standardsed vahelehed… Menüüs ekraani puutetundlikkus ei toimi.

Mulle meeldib see kaamera. Kui mul oleks hädasti vaja peegelkaamera kõrvale väiksemat aparaati, siis ma ostaksin selle. Ja maksaksin uue kompaktse 14-42 objektiivi eest 913.98€ vabalt 150 eurot enam kui selle suure ja logiseva plastikkäkiga komplekti eest 761.48€. Panasonic GX-1 ei ole küll väliselt nii stiilne nagu Sony NEX-7 või veel turule tulemata Fujifilm X-Pro1, kuid funktsionaalsust on siin nii et tapab.

(879)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic Lumix DMC-GF3 + 14-42mm OIS 12,1 megapiksliga Live MOS sensor, Venus Engine FHD, Full HD video, tolmueemaldussüsteem, RAW ja MPO failivorming, HDMI väljund, puutetundlik 3" LCD monitor
Panasonic Lumix DMC-GX1X + G X Vario PZ 14-42mm must 16 megapiksliga Live MOS sensor, Venus Engine protsessor, tolmueemaldussüsteem, manuaalrežiimid, RAW failivorming, Full HD videosalvestus, puutetundlik 3" LCD
Panasonic Lumix DMC-GX1 + 14-42mm must 16 megapiksliga Live MOS sensor, Venus Engine protsessor, tolmueemaldussüsteem, manuaalrežiimid, RAW failivorming, Full HD videosalvestus, puutetundlik 3" LCD
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga