Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kuidas aru saada et peegelkaamera sensor on must? Ja mida ette võtta?

Seesama läikiv asi mis kaamera objektiiviaugust paistab, ongi pildisensor. Selle peale langeb valgus ja see salvestab pildi. Kui selle sensori pinnal on tolmukübemed, jäävad need pilti varjutama.

Iga kord, kui peegelkaamera objektiiv eest ära keerata, hoovab avausest aparaadi sisse tolm. Aja jooksul langeb tolmukübemeid ka pildisensorile ning mõned neist võivad sensori eesmise klaasi pinnale koguni kinni jääda. Selline tolmuse sensori oht esineb kõikidel fotokaameratel, millel objektiive vahetevahel eest ära keeratakse. Kui tõsine see probleem on, mida teha et seda ära hoida ja kuidas talitada siis, kui sensor juba tolmuseks saanud on?

Tolmune sensor? Ja mis siis?

Natuke tolmu sensori peal – mis seal siis halba on? Ega väga midagi hullu tõepoolest polegi. Probleemid tekivad aga siis, kui mõni suurem sensoril olev tolmukübe ka juba pildistatud fotol näha jääb. All on foto, mis on pildistatud musta sensoriga digikaameraga. Foto paremas ülemises nurgas on juba suurendamatagi märgata kummalisi halle täpikesi. Sellised täpikesed on üsna selge sümptom tolmusest sensorist.

IMG_8468-extrasmall
IMG_8468-extrasmall-crop

Vasakul täissuuruses foto, paremal väljalõige sellesama foto parempoolsest ülaosast.

Kui suurem tolmukübe on pildisensori peal, varjab see kübe valgust sensori pinnale paistmast. Pildil polegi näha mitte tolmukübemed vaid nende kübemete poolt tekitatud varjud. Tavaliselt on need nähtavad heledamatel ühetoonilisematel fotoaladel – klassikaliselt taeva taustal. Samuti fotodel, mis on pildistatud väiksema avaga (f/16 – f/32).

Kui ka sina oma fotodel selliseid halle täpikesi märkad – ja kui need täpikesed erinevatel fotodel täpselt samades kohtades on – siis on sinu kaamera sensor ilmselgelt must.

Ettevaatusabinõud – kuidas kaamera sisemust puhtana hoida? 

objektiivi-vahetamine

Kõige parem on loomulikult hoolitseda, et kaamera sisse mustust ja tolmu ei satukski. Kuna tolm satub kaamera sisemusse peaasjalikult just objektiive vahetades – objektiiviaugu kaudu, peaks seda toimingut sooritama eriti hoolikalt. Järgnevalt mõned soovitused:

  • Lülita kaamera enne objektiivide vahetamist välja. Fotoaparaadi poolt tekitatud staatiline elekter kogub kõik läheduses hõljuva tolmu otse sensorile.
  • Aseta uus objektiiv juba enne vana äravõtmist valmis et minimaliseerida aega, mil kere on avatud tolmule
  • Võimaluse korral vaheta objektiive autos või muus kohas kus ei ole tuult mis kannab endaga kaaasas tolmukübemeid (eriti linnas)
  • Kui objektiiviava on lahti, hoia kaamera kere alati nii, et lahtine ava oleks allpool. Nii väldid ülevalt alla laskuvate tolmukübemete või mõne muu väikse prügikübeme sattumist kaamera sisemusse
  • Kata ka eest võetud objektiivi tagumine osa kiirelt objektiivikorgiga. Objektiivi sisse sattuv tolm satub sedasama objektiivi kaamera ette pannes kaamera sisse
  • Sagedaseimaks tolmu kaamerasse jõudmise viisiks on tolmused ja mustad objektiivide tagakorgid. Puhasta objektiivi tagakork alati enne objektiivi külge asetamist!
  • Aseta uus objektiiv hoolikalt oma kohale vastavalt objektiivi ja kere peal olevatele ühendusmärkidele. Suvaliselt objektiivi kere külge surudes võivad monteeritavatelt osadelt eralduda silmale nähtamatud metallikübemed, mis on sensorile kordades halvemad, kui tolm
  • Puhasta objektiivi ja kere vahelist kinnituskohta regulaarselt. Tolm ja mustus kogunevad aja jooksul kaamera kere ja objektiivi vahele. Kui seda sealt ei eemaldata, võib see objektiivi vahetades sattuda kergelt kaamera sisemusse.

Alati ei ole aga ettevaatusabinõudestki kasu ning sensor on siiski mustaks saanud. Mis sel puhul ette võtta? Esmalt tuleks välga selgitada, kas sensor ikka on must.

 

Kas tolm on sensori peal? Ehk on see hoopis kusagil mujal?

tolm-pildiotsija

Tihti tuuakse Photopointi sensoripuhastusse kaameraid veakirjeldusega “Pildiotsijast sisse vaadates on näha toimu/mustust”.

Tõepoolest – peegelkaamera pildiotsijast sisse vaadates võib mõnikord näha vaateväljas tolmukübemeid. Pildiotsijast nähtav tolm ei saa aga kunagi olla sensoril. See tolm võib olla peegli peal või halvemal juhul kaamera ülaosas, peeglikambris. Selline tolm aga fotosid rikkuma ei pääse. 

Pildiotsijast läbi vaadates nähtav tolm võib olla ka objektiivi esimese või tagumise läätse klaaspinna peal. Seal asuv tolm võib jääda näha ka väiksema avaga pildistatud fotodel. Sellist tolmu saab aga palja silmaga lihtsalt tuvastada ning pehme mikrokiust lapiga kergelt eemaldada.

Kui objektiivi esi- ja tagalääts on puhtad ja fotodel on hallid täpid, on tegemist ilmselgelt sensori mustusest tingitud artefaktidega.

 

Kas ja kui palju sinu kaamera sensor must on? Teeme testpildi

must-sensor

Kui sa tavafotolt vaadates ei ole päris kindel, kas tegu on tõepoolest sensori mustusest tulenevate täppidega, siis võid teha ühe testfoto, mis kõik sensoril pesitsevad toimukübemed hästi välja toob. Selleks on sul lisaks kaamerale tarvis üsna hästi valgustatud heledat seina või valget A4 paberit. Testfoto pildista nõnda:

  • Sea kaamera särirežiimi “Avaprioriteet”
  • Keera kaamera ava kõige väiksemasse asendusse (tavaliselt f/22)
  • Soovitatav on lisada +1 kuni +2 astet särikompensatsiooni
  • Lükka objektiiv manuaalse teravustamise režiimi. Ei ole oluline, et pildistatud foto oleks terav
  • Pildista nüüd kaader valgest seinast/paberist nii, et kogu kaader oleks täisetud paberi/seinaga

Tulemuseks peaks olema foto, millel on valge või hallikas, pisut udune (ilma tekstuurita) sein või paber. Umbes selline nagu siinsamas ülal. Sellel valgel taustal peaksid nüüd kõik sensoril olevad suuremad toimukübemed hästi näha olema. Vaata fotot arvutiekraanil, suurenda seda ja leiad kindlasti kõik toimukübemed üles. Kui neid olema peaks.

 

Kuidas tolmust sensorit puhastada?

hama-sensoripuhastus-pump-05

Tolmune sensor tuleks otse loomulikult puhastada. Puhastamiseks on erinevaid viise:

  1. Kui sensoril on ainult paar lahtist tolmukübet, võib aidata lihtsam puhastamine – kiire õhkpuhastus. Spetsiaalse õhupumbaga (sellised pumbad on Photopointis saadaval) saab lahtisemad tolmuosakesed sensorilt minema pühkida. Tuleb tähele panna, et see meetod ei pruugi mustema sensori puhul toimida. Samuti on õhkpuhastuse juures oht, et sensoril olev tolm ei puhuta mitte kaamera kerest välja vaid hoopis peeglikambri sisse või mujale kaamera korpuse sees. Sealt võib see aga uuesti sensorile pääseda. Seda, kuidas täpselt sensoriõhuga puhastamine käib, näitab Ardo selles Point TV videos.
  1. Kui sensor on rohkem tolmune, tuleb appi võtta sensori märgpuhastus. Piirituse või mõne spetsiaalse puhastusainega – ning kindlasti spetsiaalse puhastustarvikuga – tuleb siis sensorit füüsiliselt puudutades see tolm minema “pesta”. Ka koduseks sensori märgpuhastamiseks sobivad komplektid on Photopointis saadaval. Päris algajal ei soovita aga siinkohal ise sensorile märgpuhastust tegema hakata, sest valed liigutused ja tehnikad võivad olukorra veel hullemaks ajada.
  1. Kui endal sensorit puhastada aega ei ole või seda teha ei julge, siis võib lasta sensori puhtaks teha spetsialistil.

 

Sensoripuhastus Photopointis

sensoripuhastus-photopoint

Digitaalse peegel- või hübriidkaameraga on pildistamine odav, sest filmi peale raha ei kulu. Filmi asemel on digikaameral üks ja ainus sensor. Üks pisike osa filmirullide pealt kokku hoitavast rahast tuleks nüüd investeerida selle sensori puhtana hoidmiseks.

Photopoint pakub sensoripuhastuse teenust kõikidele peegelkaameratele ja hübriidkaameratele. Too oma fotoaparaat ükskõik millisesse Photopointi poodi. Kaamerat puhastusse või puhastuse kontrolli tuues jälgi kindlasti, et kaamera aku oleks täis laetud. Meie spetsialistid vaatavad kohe kohapeal üle kas ja kui must sinu aparaadi sensor on.

  • Kergema mustuse korral puhastame sensori sealsamas kaupluses kohapeal ja saad kaamera kohe kätte. Kergpuhastus maksab 4.99€ olenemata sensori suurusest
  • Kui sensor on päris must, saadame selle tõsisemasse märgpuhastusse ning võid kaamerale samasse kauplusesse järele tulla 2-7 päeva möödudes. Märgpuhastus maksab tavalistele peegel- ja hübriidkaameratele 19,99€. Täiskaadersensoriga kaamaeratele 29,99€.

Too oma kaamera sensoripuhastusse ükskõik millisesse Photopointi esinduskauplusesse. Kaupluste asukohad leiad siit.

 

 

(8923)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga