Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Windows Phone 7 – operatsioonisüsteem mobiiltelefonidele

Eile algas siinsamas Vana Maailma veere peal, Barcelonas, maailma suurin mobiilsidele orienteeritud mess Mobile World Congress 2010 (MWC 2010). Avapäeva (ning kahtlemata ka kogu ürituse) olulisimaks uudiseks oli eile toimunud Microsofti etteaste ning selle käigus ametlikult esitletud mobiiltelefonide jaoks valmistatud operatsioonisüsteem nimega Windows Phone 7.

Tegemist ei ole edasiarendusega Windows Mobile viimasest versioonist vaid täiesti uue arendusprojektiga. Windowsi tegevjuhi Steve Ballmeri sõnul olevat uus operatsioonisüsteem oma olemuselt erinev kõigist teistest turul olevatest analoogidest. Selles osas, mille poolest ta siis nendest teistest erinev on, jääb Mr Ballmer kahjuks üldsõnaliseks, poetades ilusaid sõnu inimeste kiirest elutempost ning sotsiaalsest lävimisest.

Üks olulisemad aspekte Phone 7 juures on puutetundliku (resistive) ekraani väljavahetumine märksa näpusõbralikuma puudutustundliku (capacitive) ekraaniga (loe nendest ekraanitüüpidest lähemalt siit). Puutepliiatsit sellega enam kasutada ei saa, aga see-eest ei pea ekraanile enam näpuga suruma – piisab lihtsast puudutusest. Puudutustundlikud ekraanid on ju ka nii androiditelefonidel kui ka paljuülistatud iPhone`il.

Kuus tegevuskeskkonda

Välimuselt meenutab Phone 7 Windowsi Zune-nimelise meediamängija kasutajaliidest. Töölaud on lahendatud staatiliste ikoonide asemel viie reaalajas ennast uuendava mooduliga. Kogu operatsioonisüsteem baseerub aga kuuel nn tegevuskeskkonnal:

Inimesed

Isikukeskne rakendus võimaldab tuua kõik ühe inimese tegemised Twitteri säutsumised, e-mailid, blogipostitused, telefonikõned, fotod, SMS-id… ühte kohta kokku. Siitsamast saab ka sotsiaalvõrgustiku lehtedele sisu lisada.

Fotod

Siia alla kogutakse kõik telefoniomaniku fotod. Siitkaudu on võimalik neid veebi üles laadida või sõpradele saata. Pildikogu saab sünkroniseerida arvutiga.

Mängud

Microsofti mängukonsooli Xbox veebikeskkond, seal olevad avatarid ja kõik muu on olemas ka Phone 7 operatsioonisüsteemiga telefonides. Samuti saab mängida Xbox Live mänge. Inimestele, kellel on eelpoolmainitud mängukonsool olemas, on see kindlasti väga oluline aspekt. Nendele, kellel ei ole, on tegemist lihtsalt hea mängude kogumikuga.

Muusika + Video

Seda tegevuskeskkonda võiks iseloomustada kui Zune meediamängijat Phone 7 mobiiltelefonis. Muusika- ja videokogu sünkroniseerimiseks arvutiga saab kasutada Zune sünkroniseerimisprogrammi nimega Dorado.

Rakenduste turg

Siit on võimalik alla laadida ja käitada erinevaid sertifitseeritud rakendusi

Kontor

Phone 7 on kindlasti rohkem tavatarbijale suunatud kui Windows Mobile versioonid seda olid. See viimane tegevuskeskkond peegeldab püüdu peibutada ärikasutajat. Siin on olemas Office paketi programmid koos Outlook Mobile meilihalduriga.

Windows Mobile, Phone 7 ja Android

See oli tõepoolest tagumine aeg Windowsi jaoks oma mobiilitarkvaraga midagi ette võtta. Teatavasti on juba 2003 aastast päris paljudes nutitelefonides kasutusel Windows Mobile operatsioonisüsteem. Selle turuosa on aga viimastel aastatel pidevalt vähenenud. Langus jõudis kriitilisse staadiumisse eelmisel aastal, kui Windows Mobile turuosa vähenes kolmandas kvartalis koguni 20% võrreldes aasta taguse ajaga. Samas tõusus mobiilsete operatsioonisüsteemide üldine müük 13% võrra.

Sellise languse põhjuseks oli muuhulgas kindlasti Google`i Android, mis eelmisel aastal oma võidukäiku alustas. Nüüd on siis Windows valmistanud Androiditapja Phone 7. Loomulikult on sellel uustulnukal oma ülesannet ülimalt keeruline täita. Android on ju nagu vähkkasvaja, mis mühinal arenedes on järgmisteks jõuludeks juba eitea kuhu jõudnud.

(270)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga