Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: üliterava ekraaniga tahvelarvuti Omega MID9712

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-19

Digitehnika areneb kohutava kiirusega. Vidinad, mis paar aastat tagasi maksid veel hingehinda, on nüüd taskukohased paljudele. Vaadake näiteks seda, veidi enam kui kaks aastat tagasi siinsamas Photopointi ajaveebis karbist välja võetud mannetut A-Link nimelist tahvelarvutit. Praegu ei maksaks ka puruloll tahvlikiibitseja sellise eest 200€.

Siin postituses karbist kougitav Omega tahvelarvuti 131.66€ on suurepäraseks näiteks tehnoloogia muutumisest aina kättesaadavamaks. Seesama tahvel, mida Uku ülal pildi peal näitab, maksab 250€. Selle puudutustundlikul IPS-ekraanil on 2048 x 1536 pikslit – täpselt sama palju nagu taevani ülistatud Apple iPad tahvelarvutil. Selle esikülg on üleni klaasist ning külg ja tagaosa on välja lõigatud ühest alumiiniumplaadist. See tahvelarvuti tundub tugev, näeb väga ilus välja ning lubab oma 2-tuumalise protsessori ja 4-tuumalise graafikakaardiga ka korralikku jõudlust. Seda peab küll lähemalt vaatama:

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-1

Ilmselt on selle tahvelarvuti nõrgimaks lüliks turundus. Huviliste ligimeelitamiseks ei ole loodud klantspiltide ja reklaamislooganitega veebilehte, kõrge pikslitihedusega ekraani ei nimetata kõlavalt retinaks ning tahvelarvutil endal on ka täiesti mittemidagi ütlev nimi, mis tuletatud justkui seerianumbrist. Omega MID9712 131.66€. Sellegipoolest, kallis tehnikahuviline, ära lase end kõlavate aunimetuste puudumisest ja lihtsast pakendist heidutada. Olulisim on ju sisu, või kuidas?

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-2

Sisust rääkides vaatame korraks üle selle tahvelarvuti olulisemad parameetrid:

  • Operatsioonisüsteem – Android™ 4.1 Jelly Bean
  • Ekraan – 9,7” IPS LCD, 2048 x 1536 pikslit, mahutundlik puuteekraan, kuni 5 sõrme multitouch
  • Protsessor – Rockchip RK3066 Dual Core 1,5GHz, ARM Cortex-A9
  • Graafikaprotsessor – Mali 400 neljatuumaline
  • Sisemälu – 16GB, kuni 32GB microSD mälukaart
  • Operatiivmälu – 1GB DDR 3
  • Võrgud – WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth, välise 3G modemi kasutamise võimalus
  • Sensorid – asendisensor
  • Ühendused´- microUSB host funktsiooniga, 3,5mm kõrvaklapi väljund, microSD kaardi pesa
  • Kaamera – 2 megapiksline tagapaneelil ning eespaneelil
  • Vooluallikas – 10000 mAh liitium-ioon aku
  • Tarkvara – Google rakendused (Google Play Store, Google Maps, Google Talk, Gmail, YouTube)
  • Mõõdud – 243,3 × 190,2 × 10,4 mm
omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-5 omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-4

Pealtpoolt katab tahvelarvutit musta äärega klaasplaat. Ekraani külgede suhe on sarnaselt iPad tahvlitele 4:3 (tavalise androiditahvli 16:9 suhtega laiemate ekraanide asemel). Tagakülg ja ääred on välja lõigatud ühest alumiiniumlehest. Tagakülg on püütud jätta kõiksugustest märgetest nii puhtaks kui võimalik – kaks suuremat kleebist saab vaevata eemaldada.

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-8

Allosas on metalli sisse lõigatud avaused pesade ja nuppude jaoks. Vasakul ääres on nupp sisse-välja lülitamiseks, sellest järgmine on mälukaardipesa, siis microUSB pesa, laadimispesa, mikrofoniauguke ja 3.5mm kõrvaklappide pesa. Paremal nurgas on metalse võre taga kõlar. Teine samasugune augukene on täpselt teisel pool tahvelarvuti ääres. Niisiis on tegemist stereoheli väljastava tahvelarvutiga.

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-9

Siinsamas nurga peal sisse-väljalülitamise nupu vahetus läheduses on veel kaks nuppu. Pikem loomulikult helitugevuse reguleerimiseks. Lühem aga – uuematele Android tahvelarvutitele mitteomaselt – tarkvarasisese tagasi-funktsiooni teenistuses. Tagaküljel näeme ka kaamerasilma. Ilusaid pilte sellega just teha ei saa kuid veebikaamera kvaliteedis dokumenteerimiseks sobib see küll.

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-6

Paksust on sel tahvelarvutil 1 mm võrra enam kui uuematel iPad tahvelarvutitel ja 0,7 mm enam kui Samsung Galaxy Tab 2 10.0 375.15€ tahvelarvutitel. Seega on tegemist igati õhukese seadmega. Raskust on sel aga tunnetuslikult enam kui kahel nimetatul. See võib tuleneda paksemast alumiiniumist – sest tahvelarvuti kuidagi tundub selline, nagu oleks alumiiniumkorpus paksem kui teistel.

Aku mahutavus on 10 000 mAh. See on 3000 mAh enam kui Samsungi Galaxy Tab 2 10.1 tahvlil aga 1560 mAh vähem kui Apple iPad`il.

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-10

Alumiiniumi pinnakate on väga sarnane Apple`i toodete alumiiniumist pinnale.

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-11

IPS-ekraan tähendab seda, et värvid on kirkamad ning ekraanil olevat näeb suurepäraselt ka siis, kui tahvelarvuti vaataja suhtes pisut kaldus on. Kohe demonstreerime:

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-14

Kaks Omega tahvelarvutit. Mõlemal on täpselt samasugune taustapilt. Vasakpoolne on tavalise LCD-ekraaniga, parempoolne IPS ekraaniga. Selgelt on näha, kuidas juba väikse vaatenurga all muutub LCD-ekraanil kuvatav pilt rohkem negatiivi sarnaseks. Seega – kui lähete tahvelarvutit või mõnda muud ekraaniga seadet ostma, siis võimalusel otsustage alati IPS-ekraaniga seadme kasuks.

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-12

2048 x 1536 pikslit mahutav ekraan tähendab lisaks veel seda, et ekraanile kuvatav tekst on väga selge ja terav. Samuti on hästi selged ka pisemadki ikoonid, fotod ja kõik muu.

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-99An Tu TU benchmark rakendus annab Omega MID9712 tahvelarvutile skooriks 10691. See ei ole sugugi halb tulemus – populaarsele Nexus 7 tahvelarvutile 263.32€ jääb Omega pakutav küll mõnevõrra alla. Nexus on aga jällegi pisem ja mitte nii terava ekraaniga.

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-17omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-18

Vaikimisi paigaldatud rakenduste hulgas on märgata kummalisi “Platinet Gear” ja “Wolne Lectury” rakendusi. Sellised saab soovi korral lihtsalt eemaldada. Olemas on aga ka kõige olulisemad rakendused, eesotsas Google Play rakendusepoega.

omega-tahvelarvuti-ips-photopoint-15

Omega MID9712 on hinnaklassis, kus konkurents kisub juba päris tihedaks. 250 euro eest võib ju saada näiteks 7″ ekraaniga ja 16 GB mälumahuga populaarse Asus Nexus 7 tahvelarvuti 263.32€. Või siis (praegu soodushinnaga veel vähem maksva) Archos 97b Titanium HD tahvelarvuti 126.58€, millel ekraan ja kogu sisemine tehnika identne Omega pakutavaga. Nexus tahvelarvutist eristab Omegat suurem ja teravam ekraan. Archose plastikust tahvelarvutist aga Omega mõnusalt tugev alumiiniumkorpus. Milline sinule sobiv on, seda saad otsustada juba omaenese vajadustest ja eelistustest lähtudes.

 

(1548)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Omega MID9712 Kõrge lahutusvõimega IPS ekraani ning Android 4.1 Jelly Bean operatsioonisüsteemiga tahvelarvuti
Samsung Galaxy Tab 2 10" 16GB Titaan Naudi multimeediat ja veebi
Asus Google Nexus 7 16GB Maailma esimene Android™ 4.1 Jelly Bean operatsioonisüsteemiga tahvelarvuti.
Archos 97b Titanium HD Super HD IPS ekraan, kahetuumaline protsessor ning täielik ligipääs Google Play teenustele.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast