Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sandy Bridge – Inteli uute protsessorite mikroarhitektuur lubab suuremat jõudlust väiksema energiakulu juures

Kahe aasta eest sai siinsamas Photopointi Ajaveebis kuulutatud Nehalem mikroarhitektuuriga Core i7 protsessorite tulekust. Need olid kiiremad ja energiasäästlikumad seni arvutimaailmas võidutsenud Core protsessoritest. Nüüd – kaks aastat hiljem, CES 2011 elektroonikamessi eel kuulutab Intel ametlikult välja “Sandy Bridge” nimelisel mikroarhitektuuril põhinevad protsessorid. Inteli sõnul on sisu loomine uute protsessoritega senisest 42% kiirem. 3D mängudes võidetakse kiiruses aga lausa 50%.

Uue mikroarhitektuuriga protsessorite nimetuste põhikuju ei erine millegi poolest senisest Core i3/i5/i7 skeemist. Uut tüüpi markeerib vaid põhitunnuse järel olev spetsiifiline kood. Füüsiliselt on aga Sandy Bridge protsessorid senistest i3/i5/i7 kiipidest kõvasti erinevad. Kui viimastes asuvad erinevad kontrollerid (graafika, mälu, PCI-e) emaplaadil laiali, siis Sandy Bridge mikroarhitektuuris on kõik need kontrollerid keskprotsessoris koos. See tagab kiirema ja lihtsama andmevahetuse, väiksema energiakulu ning emaplaadi kompaktsema ehituse.

Võrreldes eelmise põlvkonnaga on uued protsessorid paremad just nimelt graafikajõudluses. Intel on iseäranis palju tähelepanu pööranud kahele graafikaintensiivsele valdkonnale – arvutimängud ja video(töötlus).

Hetkel on DirectX 10.1 rakendusliides Sandy Bridge jaoks maksimumiks, reaalseid tagasilööke sellest ilmselt aga ei sünni, kuna enamik arvutimänge kulgevad siiski veel läbi DirectX 9.

Digitaalsete videokaamerate suur levik ja videotöötluse kasv ka tavatarbijate seas on pannud Inteli tegema konkreetseid samme ka selles, et uued protsessorid oleks võimalikult optimeeritud videotöötluseks. Näiteks on uutesse kiipidesse on sisse ehitatud paljude enamkasutatud videokoodekite tugi, samuti kiirendid üldiselt kasutatavate filtrite jaoks (müraeemaldus, suuruse muutmine, teravustamine jne).

Hetkel on Intel maha hõiganud sülearvutite jaoks mõeldud Sandy Bridge mikroarhitektuuriga protsessorid – neid on kokku 14. Valitud neljatuumalised versioonid jõuavad turule jaanuaris. Kahetuumalised tulevad veelgi hiljem.

Veeb on täitumas ka ülevaadetega uutest protsessoritest – nende jõudlust ülistatakse küll eranditult igal pool. Vaikselt on mööda saamas aeg, mil integreeritud graafikakaardiga sülearvutid vaid kontoritööks kõlbulikud olid. Sandy Bridge`l on olemas kõik eeldused toomaks videotöötlus ja 3D mängud sülearvutite kaudu massidesse.

(244)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga