Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: 360° kaamera Ricoh Theta Z1

Sellised digikaamerad, mis jäädvustavad ühe klõpsuga pildile kogu ümbritseva 360×180-kraadise vaate, pole 2019. aastal enam mingi imeasi. Lisaks Samsungile, GoPro’le, Garminile ja isegi Nikonile on oma 360-kaameratega edukalt lagedale tulnud ka Hiina päritolu ettevõtted nagu näiteks Vuze ja Insta360. Vali millist tahad.

Pärast viimaste aastate arengut 360-kaamerate vallas on tundunud, et selle valdkonna teerajaja Ricoh on vägisi arengust maha jäämas. Insta360 One X ja GoPro Fusion teevad näiteks ülisujuvat videot, Vuze XR on hoopis kokkuklapitavat tüüpi nii et lisaks tavalisele 360 sisule saaks filmida ka tõeliselt ruumilist 3D videot. Ricoh on samal ajal üllitanud uusi Thetasid, mille areng piirdub mõne megapiksli lisamise või uut värvitooni korpustega.

2019. aastal Esitles Ricoh aga lõpuks ometi kaamerat, mis on valdkonna liidrile vääriline. Ricoh Theta Z1 kaks 1″ tüüpi 20 MP lahutusvõimega pildisensorit salvestavad 6720 x 3360 px suurusi sfäärilisi panoraamfotosid ja kuni 4K lahutusvõimega 360-kraadilist videot. 3-suunaline värinastabilisaator aitab video liikumise sujuvaks muuta, säritust saab nii video- kui ka fotorežiimis seada manuaalselt ning pilte saab salvestada nii JPG kui ka RAW formaadis. Kõige selle tehnilise tulevärgi juures pole piklik magneesiumsulamist korpus põrmugi suur – mahub jätkuvalt mugavasti pihku ja igasse taskusse.

Theta Z1 kaamera on alates suvest, mil see turule jõudis, olnud nii populaarne, et kõik eksemplarid, mis Photopointi lattu jõudsid, sealt kohe ka ära osteti. Alles nüüd on Ricohi laovarud nii palju taastunud, et Theta Z1 on Photopointi veebipoes saadaval ka neile, kes seda mitu kuud tagasi eeltellinud pole. Võtame ühe Z1 kaamera siis ette, et vaadata, mis selle profimaigulise 360-kaameraga teha saab ja miks see teistega võrreldes nii eriline on.

 

Seitse aastat tagasi 360-kraadilisi kaameraid veel praktiliselt ei eksisteerinud. Oli 36 objektiiviga Panono ja veel mõned kentsakad katsetused, mis pigem mõeldud profimate kasutajate jaoks.

Tavakasutajatele mõeldud 360-kraadiliste kaamerad said alguse 2012. aastast, kui Pentax Photokina fotomessil kahe objektiiviga 360-kraadilise kaamera prototüüpi näitas (vaata seda videot siit). Sellest Pentaxi projektist arenes aasta hiljem välja maailma esimene kahe objektiiviga 360-kraadiline fotokaamera Ricoh Theta. Seesama Pentaxi ja Ricohi poolt loodud kahe-objektiivi kontseptsioon on tänasel päeval kasutusel enamiku tavatarbijate 360-kraadiliste kaamerate juures. Kõikide nende firmade poolt, kes sissejuhatuses üles loetletud said.

Theta Z1 kaamera on Theta-seeria esimene oluline edasiarendus, mis tõstab Ricohi taas teerajaja staatusesse ning näitab, et aastakümnetete vältel kogutud fotograafia-alasel oskusteabel on innovatsiooni juures siiski oluline väärtus.

 

Vahepeal on kaamera juba karbist välja jõudnud. Palju seal sees polnudki. Kasutusjuhend, Theta Z1 kaamera ise, USB-C kaabel ja neopreen-materjalist vutlar. 

 

Milles siis Ricoh Theta Z1 erilisus ja olulisus seisneb? Kui kõik teised kahe-objektiiviga 360-kraadilised kaamerad kasutavad üsna pisikesi 1/1.3“ pildisensoreid, siis Ricohi insenerid on suutnud hämmastavalt õhukesse korpusesse mahutada kaks 1“ tüüpi pildisensorit. Nende sensorite pindala ja lahutusvõime (Theta V kaamera üks sensor oli 12MP lahutusvõimega, Theta Z1 aga 20 MP) on tavaliste pisikeste sensoritega võrreldes tunduvalt suurem. Tänu sellele on kaamera pildikvaliteet parem – seda eriti hämaras ja pisut suurema ISO tasemega pildistades ja videot filmides. Pildikvaliteet pole tavakasutajate 360-kaamerate puhul just parim omadus nii et iga väiksemgi täiustus selles vallas on väga oluline. 1″ sensor ja RAW fail kombineerituna lubavad loota mitte “väiksemat” vaid päris olulist edasiminekut. 

1″ sensori mõõtmed võrrelduna väiksema 1″2,3″ sensoriga

Kui Ricoh Theta V panoraamfoto mõõtmed on 5376×2688 px, siis Theta Z1 vastavaks näitajaks on 6720×3360 px ehk 1344 px võrra laiem. Telefoniekraani jaoks on sellest lahutusvõimest enam kui küll – pilt on kenasti terav ja detailne. Ka sülearvuti ekraanil on 1344 pikslit oluline kvaliteeditõus, ideaalist jääb siin aga siiski veel pisut puudu. Minu jaoks on suurel ekraanil vaatamiseks olnud 360-kraadilise panoraami miinimumpiir alati 8000 pikslit. Võimalusel muidugi hoopis üle 10 000 piksli.

 

Paremal soodsam ja pisem Ricoh Theta V, vasakul uus suuresensoriline Ricoh Theta Z1. 

Kaks suuremat sensorit vajavad ka kahte suuremat objektiivi. On ülimalt tähelepanuväärne, et Ricohi insenerid on kogu selle riistvara suutnud suruda niivõrd pisikestesse mõõtmetesse. Võrreldes Theta V kaameraga on Theta Z1 muidugi suurem (umbes kolmandiku võrra paksem). Praktiliselt aga tuntavat vahet pole, sest uus kaamera on jätkuvalt piisavalt pisike. Mahub taskusse varjule, kitsastesse kohtadesse pildistama ja tänu paksemale ja teraliselt libisemiskindlale korpusele ongi mugavam käes hoida. 

 

Eestpoolt polnud ju suurt arugi saada, et Theta Z1 oma võrdluspartnerist eriti suurem oleks olnud. Külje pealt vaadeldes saab aga aru, et Z1 on tuntavalt paksema korpusega – kuhugi peavad need kaks suurt objektiivi ja sensorit ju ära mahtuma. 

 

Kaamera esikülg (vasakul) ja tagakülg (paremal). Üldise disaini poolest jätkab Ricoh senise Theta-seeria lainel. Ja hea ongi, sest Theta kaamerate objektiivide paigutus, piklik kuju ja nuppude asetus lihtsalt ongi parim. Theta Z1 oluline uus element on esikülje allosas olev OLED-ekraan, millele kuvatakse vastavalt kasutatavale režiimile ja kasutajapoolsetele nupuvajutustele erinevat infot. Tänu sellele ekraanile läheb nutitelefoni rakendust natuke vähem tarvis.  

 

 

Pisike OLED-ekraan kaamera allosas muudab pildistamise seniste Thetadega võrreldes oluliselt mugavamaks. Sellelt ekraanilt saab kohe teada valitud režiimi, aku kestvuse ja pildistada jäänud kaadrid või filmida jäänud videominutid.  

 

Külje peal olevat Fn-nuppu paar sekundit all hoides näitab ekraan täpsemat informatsiooni särituse kohta. Ava, ISO ja muud täpsemat aga kahjuks kaamera peal olevate nuppude abil muuta ei saa. Nendeks toiminguteks tuleb appi võtta tahvelarvuti või nutitelefon. 

 

Juhtnupud on koondatud üksteise alla paremale poole. Sisse-välja lülitamise, WiFi aktiveerimise ja režiimivahetuse nupud on olemas ka Theta V kaameral. Uuena on Z1 puhul nende alla lisandunud Fn nupp, millele vajutades saab aktiveerida viitpäästiku ja mida veidi kauem all hoides saab ekraanile kuvada valitud režiimi täpsemad seaded (näitasin ülalpool).

 

Tänapäeva fotokaamerate juures muutub riistvara kõrval üha olulisemaks tarkvara. Eriti oluline on tarkvara aga just 360-kraadiliste kaamerate puhul. Sarnaselt kõikidele Thetadele toimib ka Theta Z puhtal Android platvormil. Jah, just nagu kõik Android nutitelefonid. See on ilmselt ka põhjuseks, miks Theta Z1 on tavalise fotokaameraga võrreldes üsna uimane pill. Sisse-välja lülitamise nupule vajutamisest esimese foto võimekuseni läheb aega 15 sekundit. Ka pärast foto pildistamist tuleb järgmise jaoks mõned sekundid oodata. See on aga 360-kraadiliste kaamerate puhul tavaline.

Tavaline pole aga see, et Ricoh Theta kaameratele saab igaüks, kes Android platvormile arendada suudab, plug-in programme (ehk lihtsamalt öeldes äppe või rakendusi) valmistada. Theta plug-in’ide jaoks on Ricohil spetsiaalne rakendustepood aadressil pluginstore.theta360.com.  Theta Z1 kaameras on juba eelseadistatult olemas Ricohi enda poolt tehtud kaks äppi: “Remote Playback” ja “USB Data Transfer” . Neid saab aktiveerida Mode nupu kahesekundilise vajutusega.

  • USB Data Transfer lubab kaameras olevaid faile USB-kaabli abil suvalisele välisele andmekandjale (mälupulk, kõvaketas vms) tõmmata. See on Theta Z1 puhul üsna kasulik, sest sel kaameral on 19 GB sisemälu, mis RAW failide või video salvestamisel kipub kiirelt täituma.
  • Remote Playback lubab nutiteleriga ühendatud Theta Z1 kaamerat kasutada juhtpuldina vaata videot ja saad kohe selle rakenduse kasulikkusest aru

 

Lisaks kaamera sees olevale tarkvarale on 360-kraadilise kaamera juures eriti oluline kaameraväline toetustarkvara. Esiteks mobiilirakendus, millega saaks kaamerat mugavalt juhtida. Ricoh Theta Z1 kaameraga pildistamiseks on vajalik oma nutiseadmesse paigaldada rakendus nimeta RICOH THETA. Ilma selleta ei ole võimalik isegi säritust muuta, rääkimata peenemate nüansside nagu Time-lapse või video kaadrisagedus seadistamine. 

 

 

Hea uudis: Theta ühendamine nutitelefoniga on tänu Bluetooth olemasolule senisest palju mugavam. Kui enne tuli ühendamiseks WiFi seadetesse minna, sealt Theta WiFi võrk valida ja siis alles rakendus lahti teha, siis nüüd piisab kui avad kohe rakenduse ja puutud seal “Camera connected the last time” valikut (eeldusel et sa oled juba vähemalt 1 kord kaamera rakendusega ühendanud). See on lihtne ja toimib veatult. 

 

Ricoh nimetab Theta Z1 kaamerat profiklassi 360-kraadiliseks kaameraks. Päris vale see väide pole, sest Theta Z1 kaameraga on nii foto- kui ka videorežiimis võimalik pildistada lisaks automaatsärile ka avaprioriteet, säriajaprioriteet. ISO prioriteet ja manuaal režiimides.  Erinevalt kõikidest senistest Thetadest, mille ava oli fikseeritud, saab Theta Z1 kaamera puhul muuta ka ava väärtust. Kolmeastmeliselt: 2.1, 3.5 ja 5.6.

Ekstrakvaliteedi jaoks on võimalus pildistada RAW faili ja spetsiaalse Adobe Lightroomi Plug-In abil on RAW faili hilisem töötlemine ja kokkupanek tehtud lihtsaks ja loogiliseks. Mitte nagu näiteks GoPro Fusion kaamera puhul, kus RAW faili pärastine käsitlemine on üsna krüptograafiline protsess. Need on tõepoolest profimõõtu valikud, mis rõõmustavad pildistajat, kes kaamerast võimalikult head kvaliteeti kätte saada soovib. 

 

Pildistamisrežiimil on Theta Z1 kaameral seadistuste menüüs erinevad põnevad valikuid. Intervallvõte (saab seadistada kaamera pildistama fotosid mingi kindla vaheaja tagant), Intervall composite (pärast intervallvõtet pannakse time-lapse video kaamera sees kohe kokku) ja Multi bracket.

Multi bracket on eriti põnev režiim, sest kujutab endast justkui programmeeritavat pildistamisjada. Kasutaja saab lisada üksteise alla pildistatavad fotod koos säriparameetritega ja kui siis päästikule vajutada, pildistabki kaamera selle rea järgemööda ära. Nii saab vastavalt vajadusele programmeerida kaamera pildistama kas särikahvlit või sarivõtet. Täpselt selliste parameetritega, nagu parasjagu vaja on. Siiski võiks Ricoh järgmisele kaamerale lisada ka lihtsama särikahvli võimaluse, sest Multi bracket seadistamine on iga kord tüütu ja võtab aega. 

 

Kui 360-kraadiline foto valmis on pildistatud, mis sellega siis edasi pihta hakata? Ricoh Theta kaameratel on tõenäoliselt kõige parem mobiilne järeltöötlusrakendus: Theta +. Et mitte siin väga süvitsi minna, kirjutan ainult, et selle rakenduse abil saab telefoni tõmmatud 360-kraadilisi fotosid väga paindlikult töödelda, nendest erinevaid 2D projektsioone ja isegi videoid salvestada. Näiteks Instagramis jagamiseks on 2D projektsioonid ja videod hea lahendus, sest Instagram erinevalt Facebookist, YouTube`ist VLC Playerist jne veel 360-kraadilist sisu ei toeta. 

 

360-kraadilise kaameraga pildistamiseks oleks esmatarvilik hankida käsistatiiv ja jalgadega monopod. Ülihea komplekt on Ricohi enda kaubamärgi all müügil olev monopod Bushman. Sellel on komplektis olemas vasturaskus, mis aitab filmida stabiilsemat videot – kaamera on monopodi ühes otsas, vasturaskus teises, ise hoiad kinni monopodi keskosa tasakaalupunktist – selliselt ringi kõndides tuleb video oluliselt sujuvam kui niisama tokiga siia-sinna vehkides. 

Bushman üksjalg on väga hea kinnisvarafotode, loodusfotode jms jaoks. Igale poole ei taha ju seda üsna toekat monopodi aga kaasa võtta. Väga heaks alternatiiviks fotokotti on GoPro Fusion käsistatiiv Fusion Grip. See on pisike, pikeneb kõrgeks ja käepidet saab kasutada ka jalgadena. Ricohi kaameraga kasutamiseks pead lihtsalt sellise adapteri lisaks ostma. 

 

Staatilise stseeniga, mis lubab ISO hoida madala ja säriaja seada soovitult pikaks pildistab Ricoh Theta Z1 suurepärase kvaliteediga fotosid. Eriti hea pilt tuleb siis, kui suured objektid on kohe kaamera lähedal. Mida vähem peenet detaili, seda vähem tuleb esile madalast lahutusvõimest tingitud kvaliteedikadu. Seda jäätisekülmiku fotot poleks saanud traditsioonilise peegelkaamera + panoraampea meetodiga üldse pildistadagi, sest suur kaamera koos statiiviga nii kitsastesse tingimustesse lihtsalt ei mahu. f/5.6, 1/10 sek, ISO 80. 

 

Vastupidiselt eelmisele näitele on siin ülal maastikupilt, kus objektid (puud) on kaamerast kaugel ja peene detailiga. Pilt tundub suht okei, aga kui natukenegi sisse hakkad suumima, laguneb kvaliteet täitsa koost.

 

Tavalisest suurem 1″ sensor pidi senisest paremini hakkama saama hämaras. Ja saabki – üllatavalt hästi. Tavalise kaameraga võrreldes pole pilt küll midagi kiita, kuid võrreldes Ricoh Theta V kaameraga on vahe mäekõrgune. Märkate, et ISO on ainult 200. Theta Z1 RAW fail on nimelt nii hea kvaliteediga, et sealt annab tumedast alast päris kenasti detaili välja tuua.  f/2.1, 1/8 sek, ISO 200.

 

Üsna pime augustiõhtu nõrgalt valgustatud raekoja platsil on iga 360-kraadilise kaamera jaoks keeruline. Kuna inimesed liiguvad ning ka kaamera on kõigest lühikese monopodi otsas, ei saa ka säriaega pikaks seada. See foto on pildistatud seadistustega f/2.1, 1/30 sek, ISO 1000. RAW formaadis, töödeldud Lightroomis. Digimüra on omajagu, aga mobiiliekraanil on see pilt siiski täitsa hea. 

 

Ricoh Theta Z1 on praegu parim kahe objektiiviga 360-kraadiline kaamera maailmas. Sellega saab jäädvustada puhkusereise, kinnisvara ja ehitust, teha uutmoodi sisu sotsiaalmeediasse või filmida erilise rakursiga videoklippe YouTube videotesse.

Tänu suurele sensorile on Theta Z1 kaameraga salvestatu muljetavaldavalt hea kvaliteediga, tänu rohketele seadistusvõimalustele meeldib see kaamera kindlasti ka kogenumale foto- ja videograafile. Kui tahad veel paremat 360-kraadilist kvaliteeti, siis pead pildistama tavalise kaameraga ja kaadrid pärast arvutis ise kokku panema – see on aga ajamahukas töö. Või ostma juba nelja või enama objektiiviga profiklassi 360-kaamera – selliste hinnad algavad umbes 2500st eurost. Enam kui poole soodsam Theta, mis teeb 360-foto kaamera sees kohe valmis tundub ju nagu päris hea diil või kuidas? 

 

(766)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Ricoh Theta Z1
  • Sfäärilised 360° vaatega videod ja fotod
  • Kaks 1″ 20-megapikslist CMOS sensorit
  • 4K 3840 × 1920 30p videosalvestus
  • 360° ruumiline heli
  • Integreeritud WiFi ja Bluetooth ühendus
Ricoh Theta Z1 51GB
  • Sfäärilised 360° vaatega videod ja fotod
  • Kaks 1″ 20-megapikslist CMOS sensorit
  • 4K 3840 × 1920 30p videosalvestus
  • 360° ruumiline heli
  • Integreeritud WiFi ja Bluetooth ühendus
1299€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast