Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Õlijahutusega lauaarvuti

Õlijahutusega lauaarvutit on teoreetiliselt üpris lihtne valmistada. Ostad vajaliku raudvara kokku, uputad selle õliga täidetud anumassse ja olemas see ongi – superšeff ja supervaikne kompuuter.

Eks neid ole siin-seal internetiavarustes tehtud ja ära tehtud ka. Ameerika juhtiv “omavalmistatud” arvuteid populariseeriv ja nende valmistamiseks vajaliku kraamiga hangeldav firma nimega Puget Systems on aga nüüd selliseid arvuteid – täpsemini selliste arvutite valmistamiseks vaja minevate osade komplekti – ka müümas.

Arvutitega on üldiselt selline lugu, et mida võimsamaks nende protsessorid ja graafikakaardid lähevad, seda enam hakkavad nad töötades eritama soojusenergiat. See soojus muutub peagi kuumuseks ning vähendab pikemas perspektiivis arvuti eluiga või lõpetab selle kohe. Selle pärast tuleb arvutile külge pookida ventilaatorid mis masina elutähtsaid piirkondi jahutaksid. Üks selline peab kindlasti olema elektriplokil, teine protsessoril. Vägevamatel arvuteil on neid veel rohkemgi.

Arvutifriigid on pidevalt otsinud tõhusaid ja coole mooduseid, kuidas oma võimsaid masinaid alternatiivselt jahutada. Vedela lämmastikuga, ülisuurte ventilaatoritega, veega jne. Loe: 10 moodust arvuti jahutamiseks.

OK. Suur ventilaator. Kes aga tahaks kogu oma lauaarvuti sisemuse uputada õlisse? Arvatavasti mitte ükski täie mõistuse juures olev inimene. Aga just nii see jahutusprotsess käib.

Eksperimendid õlijahutusega PC kallal algasid Puget Systems`il enam kui aasta tagasi. Paljude teadaolevate katsetuste puhul oli selleks kasutatud taimseid õlisid – tavalist muna- või kotleti praadimisel kasutatavat määrdeainet.

Visuaalselt ei ole selle kollakas, veidi hägune värvus juba alguses midagi ilusat. Aja jooksul selline õli aga nn rääsub ning sõbrad, kellele te oma vägevat isevalmistatud superarvutisüsteemi presenteerida kavatsete, lahkuvad kirpas ninadega.

Puget Systems võttis aga kasutusele mineraalõli, kuna see on täiesti läbipaistev ja ei rääsu aja jooksul. Peaaegu kogu arvuti sees olev tehnika uputati sellesse õlisse. Välja jäid vaid CD-rom ning HDD kõvaketas. SSD ketta võib aga rahumeeli koos protsessori, emaplaadi, graafikakaardi, elektriploki ja muude vidinatega õlisse uputada.

Huvitav on see, et riistvara küljest ei ole isegi vaja lahti monteerida sinna kinnitatud ventilaatoreid. Puget System`i aastapikkuse katsetuse järel ei täheldatud mitte mingeid anomaaliaid nende õlialuses töös. Vaja neid ei lähe, küll aga annavad sellised õlis pöörlevad tiivikud süsteemile kõvasti stiilsust juurde.

“Kuid miks ei jookse kogu see värk esimese sekundi jooksul lühisesse”, võib küsida. tomshardware.com veebilehel katsetati sarnast süsteemi ka destilleeritud veega, kuid süsteem jooksis kohe kokku. Destilleeritud vesi on selline, kust on eemaldatud elektrit vees edasi kandvad ioonid, nii et vesi teoreetiliselt enam elektrit ei juhi. Mingil määral ta siiski seda tegi ning oli seetõttu arvuti jahutamiseks sellisel viisil ebasobiv. Õli aga ei ole. Õli nimelt ei juhi üldse elektrit.

Kui süsteem töötas tühikäigul, võttis aega 1 tund, et temperatuur tõuseks 29°c pealt 37 kraadini. 37 kraadi peal temperatuur stabiliseerus. Kui süsteem töötas maksimumilähedasel koormusel, tõusis temperatuur 12 tunniga 88°c-ni.

88°c on päris kuum, kuid süsteem ei lakanud töötamast. Tegelikult töötas arvuti Puget System`i sõnul kogu selle aasta enamasti sellisel kõrgel temperatuuril ning mingeid halbu tagajärgi sellel märgata ei olnud. See on võib-olla seletatav soojuse ühtlase jaotumisega sellise õlivanni kasutamise puhul. Kui arvutit jahutab ventilaator, võivad mõned piirkonnad olla päris jahedad aga mõned punktid ka päris kuumad – 88 kraadist palju kuumemad.

Igal juhul olevat selline kõrge temperatuur välditav kui arvutiga mitte üle 12 tunni järjest intensiivset tööd mitte teha. Ideaalne arvuti tõelistele mängurfanaatikuile, kes vahel ei näe mitu ööd järjest voodisse mindud.

Arvutil ilmnes pika kasutamise jooksul siiski ka vigu. Esiteks kippus juhtmega hiire ja klaviatuuri korral õli juhetpidi lauale voolama.Teiseks tuleb õli iga aasta tagant vahetada, kuna muutub häguseks. Esimesel puhul aitavad hädast juhtmavabad seadmed, teisel juhul pealehakkamine.

Pärast aastapikkust testimist ja süsteemi arendamist müüb Puget Systems komplekti, milles on kõik vajalik sellise arvuti tegemiseks.

Komplektis on akvaarium, kruvid-poldid ja muud vidinad. Kõik peale tähtsaimate osiste – õli ja piisavalt võimsa&kalli riistvara, mida tasuks õli sisse uputada. Komplekt maksab  maksab 312 dollarit. Ekstra jahutussüsteemiga eksemplar (õli voolab jahutamiseks läbi torude) maksab 375 krooni. Vaata siit.

Üksikasjalikku seletust ja pilte saad uurida pugetsystems.com veebilehelt.

(669)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga