Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Millist hea pildikvaliteediga kompaktkaamerat osta? Siin on 5 parimat valikut kohe ja praegu:

kompaktkaamerad

Viimasel ajal on minult palju küsitud just kompaktkaamerate kohta. Millist osta või miks üht teisele eelistada. Tavaliselt on küsijatel olemas mingit sorti vanem ja odav seebikas ja nüüd on tekkinud soov selle asemele hankida uus kaamera, mis pildistaks ilusamaid fotosid. Peegel-või hübriidkaamerat küsijad tavaliselt ei soovi, sest need olevat liiga kallid ja liiga suured. Kõige tavalisem küsimus on umbes selline:

Tere. Millist kompaktkaamerat soovitaksite, kui tahaksin väikest kaamerat ja parema pildikvaliteediga kui minu vana ×××× . Nii, et ka pimedas saaks pilti teha ja hinnaklass võiks olla mitte üle 300€.

Panen oma vastused siin all kokku üheks konkreetseks kaamerasoovituse artikliks. Siis saan järgmisi küsijaid mugavalt selle artikli juurde suunata. Ehk leiavad ka teised siit kasulikku infot, kes 2015. aasta lõpus endale või tuttavale hea pildikvaliteediga kompaktkaamerat otsivad. Püüan mitte liigselt kaamerate tehnilistesse nüanssidesse langeda ja põhjendan valikut nii, et oleks arusaadav ka väga fotograafiakaugele inimesele.

Olgu ka kohe ära öeldud, et see valik siin all on puhtalt minu enda subjektiivne arvamus ja ei pretendeeri mingile üleüldisele tõele. Need on kaamerad, mida ma soovitan siis kui keegi minult kaameraostul abi küsib. Need aparaadid oleksid minu valikus ka siis, kui ma ise vastavas hinnaklassis olevat kaamerat osta sooviksin.

 

Hea pildikvaliteediga soodne kompaktkaamera, mis mahub taskusse

Tippklassi kompaktkaameraid – selliseid, mis pildistavad tavalisest paremaid pilte – on mitmesuguseid. Soodsama ja kallima hinnaga. Suuremaid ja pisemaid.

Otsime esmalt sellist head kaamerat, mis oleks võimalikult pisike, tavalisest parema pildikvaliteediga ja maksaks võimalikult vähe (st mitte eriti palju üle 300€). Umbes 300 eurot on see maagiline piir, millest soodsamalt tippklassi kompaktkaamerat reeglina ei saa.

 

Kõige parem hinna/kvaliteedi suhe Ka väga hea alternatiiv  Hind nii hea, et kuku pikali
Fujifilm FinePix XQ2 Canon PowerShot S120 Fujifilm XF1
299€ 329€ 199€
fujifilm-xq2-must canon-powershot-s120-2 fujifilm-xf1-punane
Fujifilm XQ2 on kõige parem kompaktkaamera, mida praegu Photopointist kuni 300 euro eest saada võib. Tänu tavalisest suuremale pildisensorile, valgusjõulisele objektiivile ja värinastabilisaatorile pildistab see kaamera ka hämaras palju ilusamaid pilte kui ükskõik milline nutitelefon või soodsama klassi seebikas. Lisaks tõuseb XQ2 teiste kompaktkaamerate seast esile ülikiire teravustamise poolest.

Kui fotohuvi on suurem, saab XQ2 kaameraga pildistada ka manuaalrežiimis, manuaalse teravustamisega ja RAW faile. Kui seadeid näppida ei taha, võid kaamera jätta rahulikult automaatrežiimile ilusaid pilte salvestama.

Canon PowerShot S120 on hästi sarnane Fujifilm XQ2 kaamerale. Mõlemad on väga head kompaktkaamerad ja teevad praktiliselt sama head pilti. Canon tõuseb esile näiteks oma puutetundliku ekraani poolest, samuti on sellel õige pisut suurema suumiga, aga teleotsas ka pimedam objektiiv.

Miks minu esimeseks valikuks siis ikkagi Fujifilm on? Fujifilmi kaamerat eelistaksin mina eelkõige mugavama ja rikkalikuma kasutajaliidese (menüüd ja valikud ekraanil) tõttu. Samuti on Fujifilmil hetkel 30€ soodsam hind.

Fujifilm XF1 on tippklassi kompaktide must punane hobune. See päris vana mudel on Photopointis saada veel vaid punases värvitoonis – ilmselt on mustad XF1 mudelid kõikjal läbi müüdud ja punane värvitoon on vähem populaarsemana nüüd atraktiivse soodushinnaga müügis.

Punane värv ei sobi kõigile, samuti võib XF1 juures osutuda tüütuks käima lülitamise protsess. Nimelt tuleb selle kaamera sisse lülitamiseks objektiivi välja tõmmata ja siis veel keerata. Ka kaamera LCD-ekraan jääb XQ2 ja S120 ekraani teravusest kaugele maha.

Sellest kõigest hoolimata pildistab XF1 väga kvaliteetseid pilte. Harva saab nii hea kaamera kätte 200 euroga. Selle raha eest on siin pildikvaliteeti nii et tapab.

 

Suurema korpuse ja veidi kallima hinnaklassi kompaktkaamerad

Milline oleks valik juhul, kui hinnalagi oleks 100 eurot kõrgemal? Ja kui valiku juures poleks ülim kompaktsus ja taskusse mahtuvus enam nii olulised?

400€ hinnaklassis soovitaksin kahte kompaktkaamerat, mis rahuldavad ka juba algajama fotohuvilise vajadusi. Fujifilm X30 ja Panasonic Lumix LX7. Nende vahele tahtis vägisi trügida Sony legendaarse RX-seeria esimene mudel, mis maksab täpselt sama palju nagu Fujifilm X30. Seda RX100 mudelit ma eriti ei soovita – kirjutan, miks.

 

Kõige parem hinna/kvaliteedi suhe Võib tunduda hea alternatiiv. (aga ei ole)
Hind nii hea, et kuku pikali
 Fujifilm X30 Sony RX100 Panasonic Lumix LX-7
399€ 399€ 349€
 fujifilm-x30-must  sony-dsc-rx100-rrrrrr  panasonic-lumix-dmc-lx7
Fujifilm X30 on kõige parem kompaktkaamera, mida Photopointist praegu 400€ eest saab.

Fujifilm X30 trumbiks on valgusjõuline f/2.0-2.8 objektiiv. Kui teistel kaameratel läheb sisse suumides ava päris väikseks ja seega ka pildikvaliteet hämaras halvemaks, siis Fujifilm X30 kaameraga saab rahumeeli ka hämaramas suumida. Samuti on sellel kompaktkaameral olemas ka elektrooniline pildiotsija.

X30 JPG fotode kvaliteedile ei saa vastu isegi Sony suurema sensoriga RX100 ja RX100 II kaamerad. X30 on ilus kaamera, seda on mõnus käes hoida ja tänu rohketele juhtnuppudele ja -ratastele käsitseda. Soovitan fotopoes proovida.

Sony RX100 jääb kasutamismugavuse ja funktsioonide poolest Fujifilm X30 kaamerale alla. Kui sa pildistad tavalisi JPG faile, siis jääb Sony ka pildikvaliteedi poolest Fujifilmile alla – just teravuse ja detailsuse poolest.

Kõige uuemad RX-seeria kaamerad nagu RX100 III ja RX100 IV on tõesti kõikevõitva pildikvaliteediga. Selle esimese mudeli objektiivi-sensori koostoime pole aga just kõige muljetavaldavam.

Sony RX-seeria on saanud nii palju kiita, et nende kiidusõnade tõttu ostetakse ka seda esimest RX-seeria mudelit väga palju. Mina seda kindlasti ei soovita. Kui on valida kas Fujifilm X30 või Sony RX100, siis valiks mina iga kell ja silma pilgutamata Fujifilmi.

See Panasonicu kaamera on küll vana mudel, aga suurepärane juhtnuppude süsteem ja avarõngas objektiivi ümber teeb sellest suurepärase kaaslase veidi tõsisema fotohuvilise jaoks, kes pildistamise ajal ka kaamera seadeid ja säriparameetreid muuta soovib. Muljetavaldavalt avara avavahemikuga Leica objektiiv pildistab nauditavaid fotosid. Akut jagub kauemaks ja makrofotosid pildistab see aparaat kasvõi 1 cm kauguselt.

Panasonic LX-7 pildikvaliteet jääb just kõrgematel ISO tasemetel (ehk siis hämaramas valguses pildistades) Fujifilm X30 kaamerale selgelt alla. Samuti pole sellel elektroonilist pildiotsijat, manuaalset suumi, WiFi ühenduvust, kallutatavat ekraani jne jne… Aga kõigest 349 euro eest saab siiski tippklassi kompaktkaamera, millega on väga nauditav pildistada.

Sellised on kompaktkaamerad, mida ma ise Photopointist ostaksin ja mida ma ka teistele soovitaksin. Kuni 300€ hinnaklassis Fujifilm XQ2 (või pisut kallim Canon S120) ja Kuni 400€ hinnaklassis Fujifilm X30. Kuidagi Fujifilmilik see soovitus nüüd sai, aga mis parata.

(5664)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm XQ2, must
  • 12-megapiksline 2/3'' CMOS sensor
  • 4× optilise suumiga (25 – 100 mm)
  • Kvaliteetne optiline pildistabilisaator
  • FullHD 1920 × 1080 60p video
  • Integreeritud WiFi ühendus
Fujifilm XQ2, hõbedane 12 megapiksliga EXR CMOS II sensor, Fujinon 4× suumobjektiiv (25-100 mm), pildistabilisaator, manuaalrežiimid, RAW, Full HD video, HDMI, 3" LCD, WiFi
Fujifilm X30, must
  • 12-megapiksline 2/3'' CMOS sensor
  • 4× optilise suumiga (28 – 112 mm)
  • Elektrooniline pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 50p video
  • Integreeritud WiFi ühendus
Fujifilm X30, hõbedane
  • 12-megapiksline 2/3'' CMOS sensor
  • 4× optilise suumiga (28 – 112 mm)
  • Elektrooniline pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 50p video
  • Integreeritud WiFi ühendus
Canon PowerShot S120 12,1 megapiksliga CMOS sensor, 5× optiline suum (24-120 mm), optiline pildistabilisaator, RAW vorming, manuaalrežiimid, 3" puutetundlik LCD, FullHD video, HDMI, WiFi
Fujifilm XF1, punane
  • 12 megapiksliga EXR CMOS sensor
  • 4× optiline suum (25-100 mm)
  • Optiline pildistabilisaator
  • FullHD videosalvestus
  • 3-tolline LCD ekraan
Panasonic Lumix DMC-LX7
  • 10,1-megapiksline MOS sensor
  • 3,8× suumiga Leica objektiiv (24 – 90 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sarivõte kuni 11 kaadrit/sek
  • 3-tolline LCD ekraan

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast