Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Millised on 2013. aasta parimad kompaktkaamerad?

kompaktkaamerad-2013

Ehk oled ka sina kuulnud, et kompaktkaamerad on mõttetud ja nutitelefonid teevad nendest juba paremat pilti. Usun, et käesolev artikkel  2013. aasta parimatest kompaktkaameratest aitab seda müüti kummutada. Vaadake – me mõtleme tihti kompaktkaamerate all neid kõige soodsamaid aparaate. Neid, millele võibki anda nimetuseks “seebikarp”, millel on vähe funktsioone ja kehvapoolne pildikvaliteet. Kompaktkaameramaailm on aga palju laiem – siin on fotoaparaate igast hinnaklassist ja igale fotohuvilisele. 

Selles artiklis jagan ma selle suure ja laia kompaktkaameramaailma kuueks erinevaks osaks. Seda aga mitte hinna järgi, nagu parimate hübriidkaamerate ja soovitatud peegelkaamerate artiklites, vaid tüübi järgi. Kompaktkaamerate seas on nimelt erinevad grupid, milledes olevad mudelid eristuvad funktsionaalsuse poolest. Vaatleme, milline võiks igas sellises grupis olla kõige parem kaamera. Selline, mida ma ise ostaksin ja mida ma ka enda headele sõpradele soovitaksin. Niisiis – head sõbrad – vaatame lähemalt:

 

Parim säästukompakt (50-150€): Canon IXUS 132. 99€

 

01-canon-digital-ixus-132-hobedane-45677

01-IXUS132_back

 

Viimastel aastatel on kaameratootjad keskendunud rohkem võimekamate ja kallimate kompaktkaamerate arendamisele. Soodsa hinnaga seebikarbid on tagaplaanile jäänud, sest neil on raske konkureerida nutitelefonidega, mille pildikvaliteet aasta-aastalt aina paremaks muutub. Kõige rohkem on soodsamaid digikompakte Canoni valikus, mistõttu polegi ime, et siit ka kategooriavõitja tuleb – Canon IXUS 132. 

Hoolimata suhteliselt odavast hinnast on IXUS 132 korpus valmistatud metallist. See on ilus ja pisike kaamera, mis sobib nii daamide käekotti kui ka mehisema pildistaja teksapükste taskusse. Fotovõimekuse poolest tõuseb IXUS 132 esile keskmisest võimsama 8x suumi ja optilise värinastabilisaatori poolest. Viimane aitab hoida pilte teravana ka hämaramas valguses pildistades. Kui IXUS 132 ekraan oleks parema lahutusvõimega, objektiiv pisut valgusjõulisem ja video Full HD mõõdus, oleks see kaamera ilmselt ka poole kallim. Need kärped on aga aidanuid Canonil luua väljast ilusa ja ilusaid pilte pildistava soodsa kaamera, mis meeldib kõigile ja ei tundu ei pildistajale ega pildistatavale odava seebikarbina. 

Canon IXUS 132 plussid
  • Pisike metallist hea koostekvaliteediga korpus 
  • Keskmisest võimsam 8x suum
  • 1 cm makrorežiim
  • Värinastabilisaator
  • Kaasas eraldi laadimisadapter

Canon IXUS 132 miinused

  • Madala lahutusvõimega LCD
  • CCD sensor ei tee Full HD videot

 

Parim veekindel kompaktkaamera: Olympus TG-2. 349€

 

02-olympus-tg-2-punane-44173
02-olympus-tg-2-punane-44175

 

Igal suuremal kaameratootjal on valikus vähemalt üks veekindel kompaktkaamera. Nikon AW110, Canon D20, Pentax WG-3 GPS, Panasonic TS5 ja Sony TX30 on kõik päris tõsised tegijad. Olympus Stylus TG-2 paneb neile kõigile ära eelkõige kolmes kategoorias: 1) sellel on kõige parem juhtnuppude süsteem; 2) seda on võimalik kõige paremini enda käe järgi seadistada; 3) see pakub kõige paindlikumat pildistamiskogemust. Ainukesena on TG-2 kaameral olemas programmiratas, kust pealt leiame nii kaks custom-režiimi kui ka avaprioriteetrežiimi. Sellisena on TG-2 sobilik eelkõige fotohuvilistele, kes soovivad rohelisel režiimil pildistamise asemel ka ise foto säritust ja muid seadeid juhtida. 

Olympuse TG-2 on muidugi hinna poolest oluliselt kallim kui konkureerivad aparaadid. Kui sa tead, et pildistad nagunii enamuse ajast rohelisel režiimil ning end üldjuhul kaamera seadistustega vaevata ei soovi, siis võid vaadata ka teiste veekindlate kaamerate poole. Nii Pentax WG-3 kui ka Nikon AW110 said meie Digitesti veekindlate kaamerate grupitestis päris hea iseloomustuse. Lähemalt saad nendest lugeda Digitesti suvisest ülevaatest

Olympus TG-2 plussid

  • Väga hea makrorežiim, Av režiim 
  • Mugavad juhtnupud + särirežiimiketas
  • Kiire teravustamine ja üleüldine toimimine
  • Valgusjõuline 2.0 objektiiv

Olympus TG-2 miinused

  • Panoraamrežiim ei suuda pilte vigadeta ühendada
  • Videokvaliteet võiks olla parem
  • Müraeemaldus sööb liialt pildidetaili

 

Parim kompaktne supersuumkaamera Sony HX50V. 409€

 

03-sony-dsc-hx50v-must-56201
03-sony-dsc-hx50v-must-56206

 

Kompaktsete supersuumide klassis käib tihe rebimine. Üksteiselt on mõõtu võtmas Canon SX280 IS, Fujifilm F900EXR, Panasonic TZ40 ja Sony HX50v. Nendest aparaatidest soovitaksin mina enda headele sõpradele seda viimast – Sony supersuumi. Juba tehniliste andmete poolest tuhiseb see teistel eest ära, sest 20x suumi asemel on sel 30x suum ja 16 MP sensori asemel 20 MP sensor. Videokvaliteet on Sonyle iseloomulikult suurepärane ja fotod on hea kontrasti ja ilusate värvidega.

Sony HX50v peal on eraldi ratas, kust saab seada särikompensatsiooni. Kaamera taga on valikuketas, millest saab muuta säriaega ja ISO. Kaameral on olemas nii Av, Tv kui ka manuaalrežiim aga RAW faili sellega pildistada ei saa. HX50V on küll pisut suurema korpusega kui konkurentidel. See-eest on korpus soliidse välimusega ja kvaliteetne ning mahub mõõtmetest ja raskusest hoolimata taskusse ära. Suurepärane kaamera kaasa võtmiseks reisile, paindlik nii laiade maastikuvõtete kui makropiltide jaoks. Hämaras liikumist pildistades aga kahjuks ilma välklambita hakkama ei saa.  

Sony HX50v plussid

  • Väga hea makrorežiim, Av režiim 
  • Mugavad juhtnupud + särirežiimiketas
  • Kiire teravustamine ja üleüldine toimimine
  • Valgusjõuline 2.0 objektiiv

Sony HX50v miinused

  • Panoraamrežiim ei suuda pilte vigadeta ühendada
  • Videokvaliteet võiks olla parem
  • Müraeemaldus sööb liialt pildidetaili

 

Parim supersuumkaamera: Fujifilm HS50 EXR. 479€

 

05-fujifilm-finepix-hs50-45970
05-highres-fujifilm-finepix-hs50exr-rear_1357595607

 

Peegelkaamera välimusega suured fotoaparaadid, mille võimsa suumiga objektiive ei saa vahetada ning millel on optilise pildiotsija asemel elektrooniline pildiotsija – need on supersuumkaamerad. Canon oma populaarse SX50HS aparaadiga pole selles vallas enam ammu mingi tegija. Fujifilm, Panasonic ja Sony on viimasel aastal välja tulnud aparaatidega, mis tegelikult kõik siin esikohta vääriksid. Siiski julgen siin esile tõsta Fujifilm HS50 EXR kaamera. Kohe põhjendan. 

Fujifilm HS50 EXR on suurepärase ergonoomikaga kaamera, millega on mõnus pildistada. Plastikkorpuse pind on pehmelt sametine ja tummine kummeeritud ala laiub külluslikult nii ees kui ka taga. Objektiiv jääb valgusjõu poolest alla nii Sony RX10 kui ka Panasonic FZ200 kaameraile (maks ava on f/2.8 – f/5.6). See-eest on see aga supersuumile kohaselt võimsa 42x suumiga ning – mis eriti hea – suumimine toimib manuaalselt, objektiivi ümber olevat suumirõngast keerates. See on mugavam, kiirem ja täpsem kui mootoriga suumid ja hoiab lisaks veel akut liig kiirelt tühjaks saamast.

HS50 EXR pildikvaliteet on tänu keskmisest kvaliteetsema klaasiga objektiivile ja EXR sensorile parimate supersuumide vääriline. Hea lahutusvõimega LCD-ekraan pöörleb ja keerleb igatpidi ja elektrooniline pildiotsija on tippklassi pildiotsijate tasemel. Kindlasti tuleb ära märkida veel see, et HS50 EXR autofookus on nn hübriid-tüüpi. See töötab nii kontrast- kui ka faasituvastuse põhimõttel ja on seetõttu kiirem kui kompaktkamaeratel tavaliselt. 

Kui sul eurod enam ühtegi panka ära ei mahu, on sinu jaoks parim supersuumkaamera aga hoopis Sony DSC-RX10. See on ligikaudu poole kallim kui Fujifilm HS50 või Panasonic FZ200. Selle 1″ sensor ja 2.8 püsiavaga Carl Zeiss Vario-Sonnar T* objektiiv ja magneesiumsulamist korpus ja paljud teised omadused tõstavad selle kõigi supersuumide kuningaks. Ainsaks miinuseks ongi sellel kaameral ülikõrge hind, mis ei lasnud sellel siin saavutada kategooriavõitu.

 

Fujifilm HS50 EXR plussid

  • Väga ergonoomiline korpus 
  • Manuaalne suum
  • Kiire teravustamine ja üleüldine toimimine
  • Pikk aku keskvus (500 pilti)

Fujifilm HS50 EXR miinused

  • Plastikust statiivikeere
  • Mikrofonisisend on 3.5mm asemel 2.5mm
  • Suur korpus võrreldes nt Canon SX50-ga

 

 

sony-dsc-rx10-must-55572

 

Parim tippklassi kompaktkaamera: Panasonic LX7. 499€

 

04url
04-Panasonic_DMC-LX7k_top_on

 

Viimastel aastatel on kaameratootjad hakanud valmistama üha enam tippklassi kompaktkaameraid. Neid aparaate iseloomustab väga hea pildikvaliteet, funktsioonide rohkus, seadistamise lihtsus, vastupidav korpus ja ilus välimus. Kõigil neil on tavalisest suuremad pildisensorid, kõigil on valgusjõulised objektiivid, mis lubavad teha imeilusaid pilte ilma välguta isegi hämaras. Selliste kaamerate hulka kuuluvad aparaadid nagu Sony Cyber-Shot RX100 IIOlympus Stylus XZ-2Fujifilm FinePix XF-1Panasonic Lumix LX-7Canon PowerShot S110,  Nikon Coolpix P330, Fujifilm XQ1 jne. nagu sellest poolikust loendistki näha, on selliseid kaameraid väga palju ja kõik nad teevad ka head pilti.

2013. aasta parimaks tippklassi kompaktkaameraks kuulutan ma Panasonic Lumix LX7. See on aparaat, mida ma kõigile enda fotohuvilistest sõpradele soovitaksin. Paljud kaameratargad ei ole minuga kindlasti nõus ning arvavad – mõneti ka õigustatult – et parim kaamera selles klassis on Sony RX100 II. See teeb tõepoolest ilusaid pilte – hämaras pisut paremini kui LX7. Kuid see on pihus libe, raske ja vähemalt minu jaoks väga ebamugavate juhtnuppude ja menüüdega.  

Panasonic Lumix LX-7 istub suurepäraselt käes ning sellel on muljetavaldavalt tõhus valik füüsilisi juhtnuppe. Kõige enam meeldib mulle selle kaamera juures objektiivi ümber olev rõngas, millest saab seada ava ja ainult ava. Samas on sellisel rõngal ka oma miinuspool, sest tegelik ava võib olla hoopis midagi muud kui see, mis avarõnga peal märgitud. Panasonic LX-7 filmib sama head videot nagu Sony – aga seda soodsama hinnaga. Sel on hea ja suurepärane dünaamiline ulatus. Autofookus on kiire ning pilte võib tavarežiimil klõbistada väga kiiresti üksteise järel. 

Panasonic LX-7 on sobilik tõsisemale fotohuvilisele, kes muuhulgas teab ka seda, mis on ava ning mis asendis see objektiivi ümber olev rõngas nüüd just täpselt olema peab. Kui sa juhtud neid asju teadma, siis soovitan sulle Panasonic LX-7 kaamerat.

Panasonic LX-7 plussid

  • Suurepärane juhtnuppude- ja lülitite valik 
  • Valgusjõuline ja terava joonisega F/1.4-F2.3 Leica objektiiv
  • Üks paremaid kompaktkaameraid makropildistamiseks
  • RAW faile pildistades saab fotodest välja võluda imetlusväärse dünaamilise ulatuse ja teravuse

Panasonic LX-7 miinused

  • WiFi ühendus puudub
  • Ekraan ei ole kallutatav
  • Üsna suur korpus
  • Korpusest välja ulatuv objektiiv muudab kaamera suureks
  • Klassikaline objektiivikork kaob ära või tilbendab nööri otsas

 

Parim suure sensori ja fiksobjektiiviga kompaktkaamera: Ricoh GR. 699€

06-ricoh-gr-48459
06-ricoh-gr-48462

 

See on uudne ja eriline kaameragrupp. Pisikesse kompaktkaamera korpusesse on mahutatud kvaliteetseid pilte salvestav sensor, mis on täpselt sama suur, nagu enamikes peegelkaamerates. Seetõttu teevad need aparaadid sama head pilti nagu peegelkaamerad. tegelikult veelgi paremat, sest odava klaasi ja suumiga kitobjektiivi asemel on need varustatud kvaliteetsete fikseeritud fookuskaugustega objektiividega. Selliseid kompaktkaameraid on turul vaid mõni üksik Ricoh GR, Sigma DP3 MerillFujifilm X100S ja Nikon Coolpix A. Kui vaadelda hinda, funktsioone, taskusõbralikkust, kasutamismugavust ja pildikvaliteeti, on nendes parim kaamera Ricoh GR. 

Ricoh GR on mõeldud eelkõige fotohuvilisele, kes oskab kaamerat kasutada manuaalrežiimis ja kellele meeldib oma fotokaamerat seadistada täpselt oma tahtmist mööda. Siin saab see fotohuviline määratleda täpselt, kui palju peaks kaamera tema piltidelt eemaldama müra. Siin saab ta seadistada nuppe ja menüüsid just nii nagu tema enda jaoks hea on. Siin saab ta seadistada teravustamise toimima nii, et ka murdosa sekundi jooksul kiires olukorras oleks pildistatud foto veatu teravusega. Kõige olulisem on aga see, et enam ei pea see fotohuviline kvaliteetsete piltide jaoks kaasas kandma rasket peegelkaamerat. Ta saab visata GR-i taskusse ja selle sinna unustadagi. Ja kui ta selle siis sealt välja tõmbab, ei ärata see pisike must kompakt pildistatavais samasugust tähelepanu, nagu suur peegelkaamera oma valju katikuklõpsuga seda teeks.

Ricoh GR plussid

  • Suur sensor pisikeses korpuses  
  • Väga hea pildikvaliteet
  • Kiire autofookus ja üldine toimimine
  • Väga paindlikult seadistatav kasutaja soovide järgi
  • Tugev ja kvaliteetne korpus
  • Selge ja lihtne kasutajaliides

Ricoh GR miinused

  • Videorežiim ainult automaatsete seadetega
  • Ei ole kaasas eraldi akulaadijat
  • 28mm objektiiv jääb pildistamisel tihti liiga laiaks

 

Kokkuvõte

Sellised võiksid olla 2013. aasta parimad kompaktkaamerad. Sellised, mida ma ise ostaksin ja mida ma ka sulle soovitaksin. Ma vabandan, kui ülalolev valim mõne väga hea kompaktkaamera sootuks tähelepanuta jättis. Näiteks tuli Olympus hiljuti välja suurepärase kompaktkaameraga Stylus 1, mis meie poodide letile veel jõudnud pole. Samuti tasub esile tõsta kompaktset, pildiotsijaga varustatud kaamerat Panasonic DMC-LF1 jne jne. Kõike aga mainida ei jõua – selline oli seekord minu valik. Millist kompaktkaamerat sina endale ihaldad ning mida enda heale sõbrale soovitaksid – sellest saad fotohuvilistele teada anda siinsamas all kommentaariumis. 

2013 aasta parimad kompaktkaamerad: 

 

(6043)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon Digital Ixus 132, hõbedane 16 megapiksliga CCD sensor, 8× optiline suum (28–224 mm), 2,7" LCD, optiline stabilisaator, DiG!C 4 protsessor, 720p video, nutikas automaatrežiim
Olympus TG-2, must 12 megapiksliga CMOS sensor, 4× optiline suum (25-100 mm), pildistabilisaator, GPS, elektrooniline kompass, Full HD video, HDMI väljund, 3" HD OLED ekraan, põrutuskindel kuni 2 m, veekindel kuni 15 m, külmumiskindel kuni -10°C, muljumiskindel kuni 100 kg.
Sony DSC-HX50V, must 20,4 megapiksliga Exmor R CMOS sensor, 30× Sony G suum (24-720mm), manuaalrežiimid, Full HD video, BIONZ protsessor, SteadyShot stabilisaator, HDMI, 3" XtraFine LCD, WiFi, GPS
Fujifilm FinePix HS50 16 MP EXR-CMOS II sensor, Fujinon 42× suumobjektiiv (24-1000 mm), pildistabilisaator, el. pildiotsija, RAW failivorming, Full HD 1080p video, HDMI, 3" LCD
Panasonic Lumix DMC-LX7
  • 10,1-megapiksline MOS sensor
  • 3,8× suumiga Leica objektiiv (24 – 90 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sarivõte kuni 11 kaadrit/sek
  • 3-tolline LCD ekraan
Ricoh GR 16,2 megapiksliga APS-C CMOS sensor, f/2.8 objektiiv, RAW, 3" LCD 1,23 milj. punktiga, ISO kuni 25600, 1080p/30fps video, HDMI, RAW töötlus, pildiefektid

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast