Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Mida püüda pildile oktoobrikuus?

©Tekst ja fotod: Remo Savisaar

Aeg lendab ning kätte on jõudnud esimene, tõeline sügiskuu. Olen mõnel varahommikul tundnud juba külma näpistust nii näppudel kui ka varvastel. Seega välja minnes ei maksa ära unustada kindaid, salli ja ka mütsi. Nii on endal mõnusam, kui ei pea külma pärast muret tundma.

Päike väisab iga päevaga üha madalamat kaart, mistõttu on valguse kvaliteet ka päevasel ajal üsna hea. Sellel kuul tasuks tähelepanu panna järgmisele:

Sügisvärvid

Septembrikuus oli sügisvärve veel üsna kesiselt, kuid nüüd, kui esimesed külmad on üle käinud, on välja tulnud ka rikkalik värvigamma. Aega nende värvide jäädvustamiseks paistab jaguvat, kuid reaalsus näitab, et varsti on see ka läbi. Esimesed sügistuultest räsitud puud on juba paljad ning sügiseses metsas liikudes võib näha, kuidas lehti üha langeb ja langeb. Suurem tuulepuhang tekitab paraja „tormi“ ning nii võibki eelmisel õhtul väljavalitud puu olla järgmiseks hommikuks juba lehtedest paljas. Ohtralt leidub värve praegusel ajal ka rabas.

Metskits sügisesel taustal

Kuldkollases kleidis vahtrapuu

Talvevaru

Praegu on hea aeg võtta koht sisse mõne tammepuu läheduses. Ikka sellise tamme, millel rikkalik viljasaak tammetõrude näol. Selleks puhuks tasub kindlasti kasutusele võtta kas varjevõrk või koguni varjetelk 101.66€, sest lihtsalt niisama puu lähedal passides ei pruugi suurt midagi näha. Kui end aga varjata, avaneb juba teine maailm – nende puude juures käib praegu üsna vilgas sagimine.

Tammetõrusid varuvad ühed põnevad ja kaunid linnud, kelle tiibadelt võib leida meie lipuvärvid – need on pasknäärid. Tammede vahet toimetavad nad varajastest hommikutundidest kuni õhtuni välja. Nendel lindudel on üsna veniv söögitoru, et mitmeid tõrusid korraga ära vedada. Need viib ta eemale ning peidab ära. Kõiki peidetud tõrusid ta raskel ajal aga üles ei leia ning mõni pudeneb transpordi käigus ka noka vahelt – nii aitab see linnuke kaasa tammede levikule.

Pasknäär, otsimas puule alles jäänud tammetõrusid

Teine sage külaline tammede juures on orav. Oravapoiss on teadlik, et tõrud on suure toiteväärtusega ning neid tasub sahvrisse koguda, et siis kui nälg näpistab, oleks mida võtta.

Tammetõru istub hästi suhu

Enne sellise puu juurde passima minekut tasub teha eeltööd ja jälgida eemalt kas binokliga või läbi teleobjektiivi, kas välja valitud puu juures ikka sagimist näha on. Mitte iga tamme juures ei toimu aktiivne toimetamine. Soodsad tammed on need, mis asuvad mõne metsaserva läheduses. Tammepuu lähedal passides tuleb valmis olla ka üllatusteks, sest tõrudest peavad lugu ka muud loomad: hiired, metssead, mägrad, metskitsed.

Sügise ja talve, sooja ja külma kooslus

Oktoobrikuu võib pakkuda erakordset vaatemängu talve ja sügise koosluse näol. Kompotti lume/lörtsi(sajust) ning sügisvärvidest. Eelmisel aastal juhtus see 12.oktoobril, kui puud olid rõõmsates, värvilistes toonides ning taevast langes alla mõnusat lumelörtsi. Terve hommikupooliku sadas ning lõunaks oli maa üsna valge. Õhtuks oli see kõik aga juba kadunud. Sellistel hetkedel on vaja reageerida kiiresti. Ka tänavu on ilmajaam ennustanud, et uue nädala alguses võib tulla selle sügise esimest lörtsi. Olgem valmis!

Värvilised puudelehed, linnud või loomad sügisesel taustal, lörtsisajus –  need on hetked, mida tasub püüda!

Lörtsisadu

Head sügise jätku ning võtkem värvidest viimast!

(787)

Artiklis kirjeldatud tooted:
BIG varjendtelk Bird Watching (467200)
  • Ühekohaline pildistamistelk 
  • Ideaalne looduses pildistamiseks
  • Kaks tõmblukuga suletavat ust
  • Kiire ja lihtne püstitada
  • Valmistatud vastupidavast nailonist
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga