Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: vahetatavate nuppudega mängurihiir Roccat Nyth

roccat-nyth-hiir-photopoint-7

Mida rohkem nuppe, seda parem. Nii mõtlevad MMO arvutimängude austajad ning valivad arvutihiirt instinktiivselt just nuppude rohkuse järgi. Senine MMO-mängurite lemmikhiir Razer Naga on nüüd saanud endale õige vihase konkurendi, sest uuel Roccat Nyth hiirel on 17 nuppu hiire sees ja 18 nuppu karbis. Karbis olevaid lisanuppe saab hiire sees olevate asemele panna ja nõnda hiire enda pöidla jaoks võimalikult mugavaks kohandada. Samuti saab hiirt enda harjumuste ja pihu suuruse järgi õigesse suurusesse tuunida, vahetades külgmise mooduli kaasas oleva suurema vastu.

Kas me sellist MMO-hiirt tahtsimegi – seda ma ei tea. Ma ei ole ju eriline MMO-mängur. Selleks, et tõde aga vaka alla ei jääks, näitan ja kirjeldan ma siin postituses Roccat Nyth hiirt nii hästi kui suudan, mispeale on kõik MMO-mängurid kutsutud siin all kommentaariumis arvamust avaldada, et kas nad sellist tahavad või mitte. Vaatame siis:

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-1

Nyth on kõige kallim hiir Roccati tootevalikus. Ka hiire tehnilised andmed peegeldavad seda hinda – 12000dpi tundlikkusega sensor liigutab ekraanil kursoril mitu korda kiiremini kui mänguri silm suudab registreerida. 72 MHz ARM protsessor hoolitseb kiire andmeedastuse eest ja 567 kB sisemällu saab salvestada kõik makrod ja profiilid – nii et need oleks kasutusvalmis olenemata arvutist mis hiire taha ühendatud on.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-2

Roccati hiirte seast on raske esile tõsta ühteainust, mis oleks kõige uhkem ja parem. Pikka aega oli lipulaevaks Kone, mis ei ole valmistatud ühtegi kindlat arvutimängužanri silmas pidades. Vahepeal tõusis selle kõrvale spetsiaalselt FPS mängude jaoks mõeldud Roccat Tyon – eriline oma nihiku poolest, mille abil saab mugavalt näiteks õhusõidukeid juhtida või autoga sõites “gaasipedaalile vajutada”.

Roccat Nyth tõuseb nüüd kolmandana nende kahe kõrvale, olles valmistatud spetsiaalselt MMO mängude jaoks. Roccat kirjutab muidugi, et tänu modulaarsele iseloomule saab seda MMO hiirt suurepäraselt kasutada ka MOBA ja FPS mängudes – võta ainult nuppe vähemaks.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-3

Komplektis on kiirjuhend, mõned kleepsud, Nyth hiir ise, lisamoodul paremale küljele kinnitamiseks ja plastikust karp lisanuppudega. Draiveriplaati karbist ei leia. Moodsa aja tavade kohaselt tuleb see Roccati veebilehelt alla laadida, sest vaid nii võid olla kindel, et installeeritav versioon on kõige uuem.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-4

Roccat Nyth parempoolse paneeli saab hiire küljest eemaldada. See kinnitub hiire külge nelja magneti abil.

Kaks erinevat küljepaneeli on tehtud selleks, et hiir oleks võimalikult paljude arvutimängurite jaoks mugav. Väiksem paneel on mõeldud neile, kellele meeldib hiirt pigem sõrmeotstega hallata – nagu mina ise. Suurem paneel on aga nende jaoks, kes on harjunud hiirt pigem pihu sügavustes hoidma.

Pean siin Roccatile jagama tunnustavaid sõnu, sest ma ei ole end mugavalt tundnud ei ühegi Kone versiooniga ega ka Tyoniga – need hiired on minu käe jaoks liiga laiad või suured või ebamäärased… Nyth kitsama küljepaneeliga on aga hiirt väga mugav hoida, sest hiir on sel puhul nimetatutest umbes 8mm võrra kitsam, väike sõrm haakub kenasti õnaruse taha ja haare on kindel.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-105
roccat-nyth-hiir-photopoint-106

 

Suuremal külgpaneelil on ääres Roccati logoga kaunistatud kummeeritud ala. Väiksemal sellist logoga ala seal pole, kuid praktikas ei oma see ka mingit tähtsust.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-104
roccat-nyth-hiir-photopoint-103

 

Hiirega kaasas olevasse karpi mahuvad nii lisanupud kui ka see külgpaneel mis parasjagu hiire küljes ei ole. Pikad nupud vasakul all nurgas ei ole tegelikult üldse nupud. Nende pikkade detailide abil saab üles, alla või keskele tekitada pöidla jaoks ilma nuppudeta toetuspinna.

Veel on karbi sees keskmise pikkusega nupud ja veel üks, 12nest nupust koosnev komplekt. Viimased erinevad algselt hiire küljes olevatest oma kuju poolest. Nimelt on hiire küljes olevate nuppude pealispinnad erineva nurga all nii et erinevaid nuppe sõrmega hea eristada oleks. Karbis olevad väiksed lisanupud on aga pealt sileda-sirge pinnaga.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-6

Hiire vasakul küljel olevad nupud saab lahti lukustada hiire all oleva heebli abil. Väga mugav see vahetamise ja heebli tõmbamise protsess muidugi ei ole. Heebel ei jää lahti lukustatud asendisse vaid libiseb ise tagasi. Heeblit lahti lukustatud asendis hoides ei saa üksikuid nuppe kuidagi oma pesast välja.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-7

Seega on kõige on kõige lihtsam lahendus lukustada nupud lahti ja koputada need kõik oma pesast välja. Kui „sahtel tühi“, saab selle siis ükshaaval soovitud nuppe taas täis pikkida.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-108
roccat-nyth-hiir-photopoint-109

 

Tühjad augud ja nupud on tähistatud numbritega, mis tuleb vastavusse viia. Nuppude sisestamine on lihtne ja ei võta nii palju aega, kui ehk arvata võiks.

Karbi peal reklaamib Roccat, et see hiir on 3D Print Support funktsionaalsusega. Lähemalt lugedes saame teada, et tõepoolest – 3D-printeri ja vajalike oskuste olemasolul on võimalik Nyth hiire jaoks ise nuppe modelleerida ja siis 3D printeriga välja printida. Oma veebilehel allosas pakub Roccat selleks 3D-templiite, mida 3D-programmides oma nägemuse järgi ümber kujundada saab.

Tegelikus elus on ilmselt väga vähestel arvutimänguritel sellised võimalused ja oskused olemas. Sellepärast pakub Roccat võimalust erineva värvi ja erineva kujuga nuppe juurde osta. Roccat müüb neid nuppe 3D prinditud toodetele pühendatud veebikaubamajas shapeways.com. Seal on saada päris huvitavaid nuppe – vaata kindlasti üle.

Lisaks on Roccat valmis teinud spetsiaalse veebirakenduse, kus saab teistele näidata, milliseid nuppude asetusi millistes mängudes sina kasutad. Samuti saab sealt vaadata, milliseid asetusi teised mängurid kasutavad. Vaata seda veebirakendust mynyth.roccat.org veebilehel.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-500
roccat-nyth-hiir-photopoint-501
roccat-nyth-hiir-photopoint-502

 

Roccat Swarm tarkvara seob ühtekokku kõik Roccati mängutarvikud. Nii et kui sul on näiteks Roccati hiir ja klaviatuur, näed neid mõlemaid siin ülal menüüribal ja saad mõlema seadistusi Swarm programmist muuta.

Hiire seadistusvõimalused sarnanevad teistele tippklassi hiirte võimalustele. Erinevuseks on kaheksa pöidlanupu seadistamine – kõigepealt tuleb programmis luua hiire peal olevaga ühtiv nuppude muster ja seejärel saab neile nuppudele omistada soovitud funktsioonid. Tarkvara soovitab ka ise erinevate mängude jaoks erinevaid nupukombinatsioone.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-503

 

Kui mänguril juhtub olema Ailenware arvuti, saab ta Roccat Nyth hiire oma sülearvutiga erilisel moel ühendada. Mis siis juhtuma hakkab, seda saab lugeda siit.

roccat-nyth-hiir-photopoint-504

 

Roccat Swarm tarkvara on hetkel tegelikult veel beetaversioon – st et see ei ole päris lõplikult valmis. Siin soovitatakse nutitelefoni või tahvelarvutisse alla laadida “Swarm Connect” rakendus, millega saab vahetada hiire profiile ja vaadata nuppude seadistusi, muuta LED-tulede värvi jne. Selle artikli kirjutamise hetkel pole aga veel see rakendus ei Androidile, Windows`ile ega iOS seadmetele veel valmis ja alla laadida seda ei saa.

 

nyth-macros

Makrode loomiseks on tarkvaras eraldi koht – siin saab makrosid ise luua või siis valida neid vasakpoolses menüüst mängude alusel.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-200

 

Hiire peal on pehme kummiga kaetud lai rullik – seda saab ka nupuna alla vajutada, kuid erinevalt näiteks Kone+ hiirest ei saa seda kahelepoole küljele liigutada. Hiire ees on pisem nupp, millele on vaikimisi omistatud EasyShift funktsioon – see tähendab, et seda nuppu all hoides omandavad ülejäänu dnupud mingi teistsuguse funktsiooni. Kel nii palju erinevaid funktsioone vaja pole, saab selle pisikese nupu midagi muud tegema panna.

roccat-nyth-hiir-photopoint-201

 

Roccat Nyth peal on haiuime meenutav nupp. See on täpselt samasugune, nagu Roccat Tyon hiirel – liigub paremale vasakule. Selle nupu alla on hea salvestada funktsioone, mis seonduvad paremale-vasakule liikumisega. Eriti mugav seda nuppu aga minu arvates käsitleda pole. Ehk nõuab rohkem harjumist…

 

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-11

Valgustus on Roccat Nyth hiirel suhteliselt minimalistlik. Üks värviliselt hõõguv LED riba on lisatud hiire esikülje allaossa. Värviliselt helendab või tuksub – oleneb, kuidas draiverist seadistada – ka hiire peal olev logo.

 

roccat-nyth-hiir-photopoint-12

 

Nyth ei kopeeri ühtegi Roccati senist hiirt vaid tuletb täiesti omanäolise ja uue disainiga. Hiir näeb laual välja ilus ja professionaalne ning on – hoolimata 12. pöidlanupust – väga mugav käes hoida ja käsitleda. Nyth kõige suuremaks plussiks ja eeliseks on kahtlemata see, et kasutaja saab enda pöidla järgi nupud paika panna. Seda, et arvutimängur vastavalt mängule seda nuppude asetust muutma hakkaks, ma muidugi väga ei usu. Selleks on nuppude vahetamisega liiga palju nökerdamist.

 

(1189)

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast