Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD teleobjektiiv

Võimsa suumiga teleobjektiivid on reeglina suured ja rasked. Vaadake kasvõi Tamroni populaarset 150-600mm kahurit – see on nii pikk, et lisaks objektiivile peab fotohuviline seda ostes ilmselt ka suurema fotokoti hankima. Tavapärasest 70-200mm fookuskaugusest jääb aga lindude ja loomade pildistamiseks natuke liiga väheks.

Siin on aga objektiiv, mis püüab tabada just seda magusat punkti suumi ulatuse, kaasaskantavuse, pildikvaliteedi ja hinna vahel. Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD võiks sobida looduse pildistajale, kelle jaoks 150-600mm relv jääb natuke liiga suureks või kalliks. See on aste nõrgema suumiga ja oluliselt kergem objektiiv, millel on kompaktsusest hoolimata olemas Tamronile omaselt ülihea värinastabilisaator. Seda objektiivi saad kasutada ka siis, kui peaksid kunagi otsustama poolkaadersensoriga kaamera pealt täiskaadrile üle minna. Võtame selle uue, äsja Photopointi kauplustesse jõudnud objektiivi karbist välja ja vaatame üle.

 

100-400mm fookuskaugusega ja pimedamapoolse varieeruva avaarvuga objektiivid on fotomaailmas üsna standardsed. Selline on olemas nii Canonil, Sonyl, Fujifilmil, Panasonicul… Need kõik on aga üsna soolase ja üle 1500-eurose hinnaklassiga objektiivid. Eelmisel aastal tuli oluliselt soodsama hinnaga 100-400mm objektiiviga välja ka Sigma, kelle 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary mudel on Tamroni objektiiviga samas hinnaklassis.

 

Karbis on lisaks lühikesele kasutusjuhendile objektiiv koos päikesevarjuki ja korkidega. Statiivikraed komplektis ei ole – selle saab vajaduse korral eraldi juurde osta, sest objektiivi korpusel on selle jaoks spetsiaalne süvend olemas.

 

See on ilus objektiiv. Hõbedane rõngas bajoneti ülmber, matt viimistlus, minimalistliku peenikese fondiga millimeetrid ja muud tähistused loovad tunde kvaliteetsest tootest. Objektiivi kest on peamiselt magneesiumsulamist, pealmise korpuse eesmised kattedetailid plastikust ja suumirõngas korralikult kummeeritud. Kuid mis see siis on – alguses ei pruugi seda tähelegi panna, kuid teravustamisrõngas on üllatuslikult plastikust. Ilmselt arvas Tamron, et selle objektiivi pildistades teravustamisrõngast väga palju ei kasutata – ning leidis siin viisi kulude optimeerimiseks. Praktilises kasutuses see pildistajat ilmselt ei segagi. Mitmed väljamaa ülevaadete kirjutajad pole seda nüanssi isegi märganud.

 




Tamroni 100-400mm on 100mm asendis 20 cm pikkune. Suumimisel pikeneb objektiiv umbes 9 cm võrra ja päikesevarjuk lisab objektiivi pikkusele veel umbes 6 lisasentimeetrit. Maksimumpikkuseks on seega umbes 33 cm – piisav igasuguste lindude püüdmiseks.

 

Huvitav disainilahendus: objektiivi eesmine äär on palistatud kummiribaga. Nii et kui näiteks objektiiv esiäärega kusagile vastu peaks põrkama, toimib see kummist äär pehmendusena.

Uue lahendusena on 100-400mm objektiivi sees kasutusel tavalise ühe asemel kaks mikroprotsessorit: üks hoolitseb värinastabilisaatori ja teine autofookuse ees. Teoorias peaks see Tamroni väitel tagama kiirema autofookuse. Sellist tüüpi teleobjektiivi puhul on automaatne teravustamine üsna kriitilise tähtsusega. Dustin Abbott kirjutab oma 4nda detsembri ülevaates, et Tamroni “autofookus üksikkaadrite pildistamisel on sama hea nagu Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II objektiivil. AF Servo jälgiva teravustamise režiimis peaaegu sama kiire ja täpne. Ja et autofookuse osas tundis ta, et Sigma 100-400mm jääb neile kahele tuntavalt alla. Võib-olla on kahe mikroprotsessori paigaldamine automaatsele teravustamisele tõesti kasuks tulnud.

 



 

Objektiivi külge saab keerata 67mm läbimõõduga filtrikeermega filtreid. Bajonett on metallist ja bajoneti ümber on ka ilmastikukindlusele vihjav kummitihend. Objektiivi korpus ongi niiskus- ja tolmukindel, selle eest kannavad hoolt 11 kummitihendit.

 

Korpusel on kaks nuppu, mõlemad kolmeastmelised.

Autofookust saab alumise nupu abil sisse ja välja lülitada ning keskmises asendis rakendub automaatse teravustamise piiraja. Millistele kaugustele see piiraga teravustamise piirab – seda ei ole objektiivi peale kirjutatud, kuna kasutaja saab ise piiraja väärtust Tamroni TAP-in konsooli abil endale sobivaks seada.

Teise nupuga saab muuta värinastabilisaatori toimimist. Stabilisaatorit saab lülitada sisse ja välja ning keskmises astmes saab selle seada jälgima horisontaalset liikumist (hea kasutada kaamerat küljelt küljele liigutamisel, ükskõik kas filmimisel või pildistamisel).

 

 

Teravustamiskaugust saab soovi korral umbes-täpselt paika panna skaala abil.

 

Olemas on ka suumilukustus – selleks et objektiiv õlale visatud kaamera ees tahtmatult ei pikeneks. Uue 100-400mm objektiivi puhul ei ole seda küll väga karta, kuna suumirõngas liigub üsna tihkelt. Aja jooksul võib see liikumine aga vabamaks muutuda.

 



 

Tamroni 100-400mm on olemuselt täiskaaadersensoriga peegelkaameratele sobiv objektiiv. See ei tähenda aga, et seda ei võiks kasutada poolkaadersensoriga peegelkaamerate ees. Võib küll ja pealegi väga edukalt, sest tänu poolkaadri äralõikefaktorile muutub vaatenurk veel kitsamaks ja suum võimsamaks – ekvivalentne fookuskauguste ulatus näiteks Canoni EOS 600D, 800D, 80D jms APS-C kaamerate ees on ju koguni 160-640mm. See tähendab üldistatult, et 100-400mm objektiiv poolkaadri ees annab praktiliselt sama suumiastmega pildistamistulemuse, nagu 150-600mm objektiiv täiskaadersensori ees. Pole paha.

 

Statiivikrae ei ole selle objektiiviga komplektis – selle saab soovi korral juurde osta. Pildistajatele, kes statiivikraed nagunii ei kasutaks (kes pildistavad enamjaolt käest), on muidugi meeltööda, et nad selle eest objektiivi ostes maksma ei pea. Kes aga pildistab enamjaolt statiivi kasutades, selle jaoks on statiivikrae päris oluline lisatarvik. Esiteks on statiivikraed kasutades objektiivi paigaldamine statiivile lihtsam. Teiseks saab statiivikrae abil seada tasakaalupunkti otse kaamerakomplekti keskmesse ja nii on mugavam kaamerat statiivil liigutada. Kolmandaks muudab statiivikrae ülimugavaks kaamera liigutamise püstipidisest asendist rõhtsesse ja vastupidi.

Tamroni A011TL statiivikrae all on statiivikeere – tavalisel moel kiirkinnitusplaadile paigaldamiseks. Lisaks ühildub see krae veel ka Arca Swiss tüüpi kiirkinnitusplaatidega – seega praktiliselt kohustuslik ost kõigile, kes seda tüüpi kinnitust kasutavad. Statiivikrae Arca Swiss A011TL on Photopointis olemas.

 

Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD on võimsa suumiga teleobjektiiv, mis sobib ka väiksemate mõõtmetega peegelkaamera ette. See on kõige sobilikum looduse pildistamiseks, sest saab hästi hakkama väiksemate lindude-loomade pildile püüdmisega, lähivõtetega lilledest ja muudest taimedest ja sobib hästi telefoto-maastike jaoks. Paindlik suumiulatus kiire autofookus ja värinastabilisaator teevad pildistamise mugavaks ning objektiivi ei pea maha müüma ka siis, kui otsustad poolkaadri asemel täiskaadersensoriga peegelkaamerale üle minna.

(1274)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD objektiiv Canonile
  • 100–400 mm telesuumobjektiiv
  • Sobiv loodus- ja spordifotograafidele
  • Kiire ning vaikse USD teravustamismootoriga
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator, kuni 4 stoppi
  • Canoni pool- ja täiskaader peegelkaameratele
Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD objektiiv Nikonile
  • 100–400 mm telesuumobjektiiv
  • Sobiv loodus- ja spordifotograafidele
  • Kiire ning vaikse USD teravustamismootoriga
  • Võimeka Tamron VC pildistabilisaatoriga, kuni 4 stoppi
  • Nikoni F bajonetiga peegelkaameratele
Tamron objektiivi statiivikinnitus Arca Swiss A011TL
  • Pika teleobjektiivi toestamiseks
  • Tamron SP 100-400mm Di VC USD objektiividele
  • Lisab stabiilsust ja turvalisust
  • Ergonoomiline käepide
  • Acra Swiss statiivikinnitusega

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast