'; Karbist välja: optiline pärl Sony FE 85mm f/1.4 GM II

Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: optiline pärl Sony FE 85mm f/1.4 GM II

Iga portreefotograafi kaks parimat sõpra on üks hea täiskaadersensoriga kaamera ning valgusjõuline 85mm fiksobjektiiv. Just selle fookuskaugusega objektiivi abil saavutad kaadrites moonutusvabad tulemused, et pildistatava inimese nägu paistaks fotol võimalikult loomulikuna.

Lisaks on sellise objektiiviga palju kergem eraldada oma subjekti taustast, mis tõmbab rohkem tähelepanu portreel olevale inimesele. Seda eriti, kui võtad maksimumi valgusjõulisest avast, mis teeb fookusest väljas olevad elemendid veelgi udusemaks.

Nüüd on Sony täiskaader hübriidkaameratele müügile jõudnud üks parimatest portreeobjektiividest, mida E-bajonetile hetkel soetada saad ning selleks on uue põlvkonna Sony FE 85mm f/1.4 GM II.

Kui oled hetkel uue portreeobjektiivi otsingul, siis selles postituses vaatan lähemalt, mida uue generatsiooni Sony objektiiv endast täpsemalt kujutab ning mis on selle puhul muudetud võrreldes oma eelkäijaga. Antud objektiiviga oli mul võimalik ka lähemalt tutvuda ehk räägin samuti oma “käed küljes” kogemusest.

Mida kujutab endast Sony FE 85mm f/1.4 GM II?

FE 85mm f/1.4 GM objektiiv oli Sony G Master rivistuse viimane, mis ei olnud veel uuenduskuuri saanud. See tähendab, et nüüdseks on kõik esimese põlvkonna “GM” tähisega objektiivid välja vahetatud ning neid enam ei toodeta.

Uue põlvkonna “G Master” mudelid on enamasti muutunud väiksemaks, kergemaks, kiiremaks ja igat teist sorti “-maks” lõpuga sõnaks ning Sony 85mm f/1.4 GM II pole siinkohal sugugi erand.

Võrreldes oma eelkäijaga on see umbes 20% kergem ja 13% väiksem, mille saavutamiseks on Sony kasutanud objektiivi konstruktsioonis nii metalli kui ka “insenerplasti”, mis tagab kõrge vastupidavuse ja samal ajal ka kergekaalulisuse.

Kuna tegu on fiksobjektiiviga, mis on reeglina niikuinii kerged ja kompaktsed, siis siinkohal mina erilist erinevust ei märganud, olles varasemalt kasutanud ka eelmise põlvkonna G Master mudelit.

Küll aga võid kohata märkimisväärset erinevust esimese ja teise põlvkonna FE 85mm f/1.4 GM objektiivide autofookuses. I generatsioon kasutab SSM (SuperSonic Motor) ning II põlvkond kahte XD lineaarset teravustamismootorit.

Sony sõnul on FE 85mm f/1.4 GM II autofookuse jõudlus 3 korda kiirem ja subjektijälgimine lausa 7 korda kiirem, mis on mõlemad ülitähtsad näitajad portreefotograafile, kes vajab liikuvate inimeste jäädvustamiseks objektiivi, mis suudaks nendega ka sammu pidada.

See pole ilmselt enam mingi üllatus, et Sony on number üks autofookuse kiiruse ja täpsuse poolest ning ma ei oskaks soovitada ühtegi paremat kombot, kui Sony hübriidkaamerat koos mõne uue Sony objektiiviga, mis kasutab XD lineaarset mootorit. Sellise duoga ei ole Sul enam ühtegi vabandust, miks Su kaadrid peaksid fookusest väljas olema.

Seda väidet kinnitab veel Sony lubadus, et FE 85mm f/1.4 GM II suudab sammu pidada isegi nende ülikiire sport-hübriidkaameraga ehk Sony a9 III, mis “tulistab” kuni 120 kaadrit/sek koos autofookusega.

Proovisin objektiivi lühidalt järgi ka oma Sony a7 IV täiskaader hübriidkaameral ning ühtegi üllatust ette ei tulnud — autofookus töötas sujuvalt ja kiirelt.

Üks asi, mida ma küll varasemalt teistes objektiivides pole kohanud on teravustamismootori vibreerimine, kui üritad teravustada lähedamale kui objektiiv võimaldada suudab.

Ma pole kindel, kas see ongi disainitud nii, kuid samas pole see paha mõte anda kasutajale tagasisidet, et objektiiv ei suuda nii lähedale teravustada selle asemel, et lihtsalt focus hunt’ima hakata nagu segane.

Välimuselt näeb FE 85mm f/1.4 GM II välja nagu klassikaline Sony G Master objektiiv ning kuuludes sellesse premium-tippklassi seeriasse, siis objektiivi pealt leiad ka kõik kellad ja viled, millega antud seerias harjunud oled.

Nagu “GM” tähisega objektiivide puhul tavapäraks on saanud, siis ka sellel objektiivil on integreeritud avarõngas, mille abil manuaalselt kruttida oma ava nagu vanakooli filmikaameratel.

Juhul, kui see pole eriti Sinu teema, siis võid vabalt avarõnga keerata ka “A” positsioonile ja “IRIS LOCK” lüliti abil see lukustada — see annab ava juhitavuse tagasi Su kaamerale.

Objektiivi peal kui ka küljel on veel olemas funktsioonnupp, millele saad oma Sony hübriidkaamera kaudu määrata enda jaoks sobiva funktsiooni. Mõned huvitavad funktsioonid, mida sellele määrata saad on nt. FF/APS-C režiimi vahel vahetamine, salvestuse algatamine/lõpetamine ja silmtuvastuse subjekti vahel valimine.

Muuhulgas on objektiivil olemas ka AF/MF lüliti ning avarõnga jaoks “CLICK” lüliti, et vajadusel selle klikatav tagasiside välja lülitada. Objektiivi eest leiad 77mm suurusega filtrikeerme, kuhu ette keerata ND, CPL, UV või ükskõik mistahes muu filter.

Kuigi 85mm fookuskaugusega objektiivi peetakse üldjuhul portreeobjektiiviks, siis mina ei näe põhjust, miks seda ei saaks kasutada ka teistes žanrides, sest mina olen seda varasemalt teinud ning seda ka üpris edukalt.

Kui portreefotograafia Sind ei kõneta, siis minu arust on 85mm fookuskaugus samuti sobilik ka tänava-, pulma-, ürituse-, auto-, toote-, toidufotograafiaks… ja ilmselt ka kõigeks muuks.

Ühtegi asja ei pea kasutama vaid nendes piirides, kus seda reeglina kasutatakse. Astu piiridest välja ja lase lihtsalt oma loovusel lennata — nii valmivadki kõige huvitavamad kaadrid ;)

Uue G Master seeria objektiivi ostul saad Sa omale kompromissitu objektiivi, millega võid saavutada ükskõik, mida Su hing ihkab. Nagu ka enne öeldud sai, siis selle objektiiviga Sul ei ole enam vabandusi välja tuua, sest selle kvaliteet, autofookus ja kõik muu on täiesti tipptasemel.

Lõpetuseks

Sony FE 85mm f/1.4 GM II ei ole sugugi innovatiivne ega uut tüüpi objektiiv, aga tegu on ühe aegade klassikalisema fiksobjektiiviga, mis toodab jätkuvalt imehäid kaadreid olenemata sellest, mida Sa sellega jäädvustad.

Olgugi, et selle hinnasilt on krõbedama võitu, siis selle sisse on pakitud ka kõige uuem tehnoloogia, mille abil saab objektiiv hakkama iga väljakutsega, mis Sa selle ette annad. Samuti on sellise objektiivi soetamine pikaajaline investeering, mida Sa ei pea tõenäoliselt välja vahetama järgmised 10 aastat ning loodetavasti kauemgi veel.

Kellel kohe sellist summat võtta ei ole, aga juba sügeleb uue objektiivi järele, siis Photopoint pakub ka mugavaid järelmaksu võimalusi nii eraisikutele kui ka juriidilistele isikutele, et saaksid uue tehnika eest tasuda väiksemate osamaksete kaupa. Lisaks pakume vahetusvõimalust, et saaksid oma vana fototehnika soodsamalt välja vahetada uue vastu.

Vii oma fotod ja videod järgmisele tasemele ja soeta oma täiskaader hübriidkaamera ette kvaliteetne Sony 85mm f/1.4 GM II objektiiv — saadaval Photopointi esinduskauplustes ja veebikaubamajas 👇

 

Telli Sony FE 85mm f/1.4 GM II ja koge uut kvaliteeti »

 

Photopoint on Sony fototehnika ametlik ja pikaajaline partner Eestis.

 

(3)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony FE 85mm f/1.4 GM II objektiiv
  • 85 mm telefiksobjektiiv
  • Valgusjõuline – f/1.4 maksimaalne ava
  • Ülikiire, täpne ja vaikne teravustamine
  • Tolmu- ja niiskuskindel disain
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
2159€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast