'; Karbist välja: Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art on ülivalgusjõuline suumobjektiiv

Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art on ülivalgusjõuline suumobjektiiv

Sellest hetkest kui 2013. aastal Sigma 18-35mm f/1.8 DC DN Art müügile jõudis, siis sai sellest peaaegu silmpilkselt legendaarne klassika.

Kõik, kes vähegi tõsiselt videograafiaga tegelesid, neil oli see objektiiv. Ja kusjuures polnud vahet, mis kaamerabrändi keegi kasutas, sest inimesed olid nõus kõiksuguseid adaptereid ostma – lihtsalt selleks, et seda konkreetset objektiivi kasutada.

Kuigi ma rääkisin just mineviku vormis, siis tegelikult pole see objektiiv veel kuhugi kadunud, sest Sigma toodab seda veel tänase päevani ning paljud foto- ja videograafid kasutavad seda ka vapralt edasi. Kahjuks on sellel objektiivil üks suur miinus — see on loodud poolkaader peegelkaameratele.

Õnneks on sellele murele nüüd lahendus, sest Sigma on kõvasti vaeva näinud ning müügile jõudis uuenduslik Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art, mis on disainitud konkreetselt täiskaader hübriidkaameratele. Võtsin selle karbist välja, et jagada Sinuga esmamuljeid.

Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art

Mida kujutab endast Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art?

Põhjus, miks ma võrdlen seda Sigma 18-35mm f/1.8 mudeliga on see, et põhiliselt on need väga sarnaste joontega. Võttes arvesse 1,5-kordset lõikefaktorit, siis sellega saavutad umbes 28-50mm fookuskaugus vahemiku ning täiskaadrilise 28-45mm f/1.8 mudeliga kaotad vaid mõned millimeetrid pikemast otsast.

Tegu on väga unikaalse isendiga, sest ülivalgusjõuliseid suumobjektiive ei toodeta just väga tihti. Kui nüüd mõelda, siis see on minu teadmiste põhjal alles teine suumobjektiiv, millel on valgusjõulisem ava kui f/2.8 ning mis on loodud täiskaader hübriidkaameratele (vähemalt E- või L-bajonetile).

Esimene selles kategoorias oli Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD (Sony & Nikon), mis on nüüdseks üritusfotograafide üks lemmikumaid objektiive – peamiselt oma mitmekülgsele suumivahemikule ja valgusjõulisele avale. Sigma puhul ei saa Sa küll nii tohutut mitmekülgsust, kuid selle tugevuseks on läbiv f/1.8 ava kogu suumivahemiku vältel.

Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art

2024. aasta 28-45mm f/1.8 DG DN Art suumobjektiiviga kaasneb Sigma kõige uuem tehnoloogia, et võimalikult palju tänapäevastest hübriidkaameratest kasu võtta.

Sealhulgas on uues objektiivis kasutusel kõige uuem HLA (High-response Linear Actuator) teravustamismootor, mis on võrreldes vanema samm-mootor tehnoloogiaga kiirem, täpsem ja vaiksem.

Objektiivi lähimaks teravustamiskauguseks on 30 cm ning üllataval kombel, selle lähim teravustamiskaugus ei muutu sisse suumides. Telefoto otsas on maksimaalne suurendus 0,25-kordne ehk 1:4.

Samuti ei ulatu ükski element torust välja kui Sa sisse suumid, mis vähendab tõenäosust, et niiskus või tolm selle sisse satub. Sisemise suumiga objektiive on ka gimbali peal lihtsam kasutada, sest fookuskaugust muutes ei pea Sa seda uuesti tasakaalustama.

Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art

Sigma on hakanud oma uuematesse “Art” seeria objektiividesse disainima ka integreeritud avarõnga, mis teeb ava kruttimise käigu pealt palju lihtsamaks ja meeldivamaks.

Ava saad seadistada manuaalselt avarõnga kaudu või “A” režiimile keerates kaamera kaudu. Kui kardad, et töö käigus võib rõngas “A” režiimi pealt ära nihkuda, siis selleks on Sigma lisanud objektiivi peale ka lukustuslüliti. Samuti on eraldi pühendatud lüliti, mis määrab, kas avarõngas annab keerates klikatavat tagasisidet või mitte.

Objektiivilt leiad veel AF/MF lüliti ning 2 funktsioonnuppu, millele saad määrata enda poolt valitud funktsiooni kaameramenüü kaudu.

Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art

Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art suurus & kaal

Räägime nüüd “elevandist ruumis” — selle objektiivi suurus ja kaal ehk kõige suurem kompromiss, mis Sa selle objektiivi ostul teed.

Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN kaalub tervelt 950 grammi ning on pikkuselt pisut üle 15 sentimeetri. Samal päeval sain karbist välja võtta ka Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD telesuum-objektiivi, mis oli Sigmaga võrreldes täpselt sama pikk. Ometigi pakub Tamroni objektiiv 6-kordset optilist suumi, normaalkaugusest kuni telefotoni välja.

Kuid ma ütleks, et Sigma objektiivi karbist välja võttes ma ei tundnud, et see meeletult raske oleks olnud. Võib-olla olen lihtsalt harjunud, et Sigma “Art” seeria objektiivid kipuvad olema raskema võitu, kuna nendes kasutatakse kõige kvaliteetsemaid ja vastupidavamaid materjale.

Eelistades isiklikult valgusjõulisi ent kompaktseid fiksobjektiive ja mitmekülgseid suumobjektiive, siis minul isiklikult sellise objektiiviga palju pole peale hakata.

Samas kui Sina kipud kasutama fookuskauguseid vahemikus 28-45mm, kasutades hetkel võib-olla kolme fiksi ehk 24mm, 35mm ja 50mm, siis see objektiiv on suuteline asendama kõiki neid kolm, pakkudes samal ajal samaväärseid tulemusi.

Seda väidet toetab ka Sigma, kelle sõnul on uue 28-45mm f/1.8 objektiivi pildikvaliteet võrreldav ettevõtte enda fiksobjektiividega ning isegi ületab mõnda neist kvaliteedi poolest, nt. 24mm f/1.4 DG DN ja 50mm f/1.4 DG DN.

Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art

Kui Sa otsid odavamat alternatiivi kaameratootjate enda objektiividele, kuid samas ei taha tunda meeletut kvaliteedikaotust, siis minu number üks soovitus, üle kõige muu, on osta mõni Sigma objektiiv. Sigma ei koonerda kvaliteediga ning mõnes mõttes on nende objektiivid isegi paremad kui kaameratootjate enda omad.

Kõik Sigma tooted on kokku pandud Jaapanis ning kui on üks asi, mida ma jaapanlaste kohta tean, siis see on kui hoolikalt ja korrektselt nad oma tööd teevad. Samal põhjusel tulevad just Jaapanist ka kõige töökindlamad autod. Seega kui otsid professionaalseks kasutuseks objektiivi, mille peale võid loota, siis Sigma on kindel valik.

Lõpetuseks

Tõsiselt hea meel on näha Sigmalt vahelduseks nende innovatiivset külge, luues objektiive mis eristuvad massist. Kuigi innovatiivsus on kohati riskantne, siis samas rikastab see meie kui fotograafide valikuid, mis on sellises kunstilises maailmas väga oluline, et saaksime jätkuvalt luua unikaalseid kaadreid.

Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art asendab standardses fookuskaugus vahemikus mitu fiksobjektiivi ning ainus kompromiss, mis sa sellega teed on kaal ja suurus.

Kui selles objektiivis peituvad fookuskaugused on Sinu töö tegemise jaoks hädavajalikud ning omad Sony või Panasonic täiskaader hübriidkaamerat, siis tee oma elu lihtsamaks ja saa kõik vajalikud kaugused ühes objektiivis, ülivalgusjõulise avaga. 

 

Telli Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art — saadaval Photopointis »

 


Kas teadsid, et iga Sigma objektiivi ostul saad sellele taotleda 5-aastase tootjagarantii? Selleks tuleb Sul minna ″Sigma Imaging″ lehele ja objektiiv registreerida kahe kuu jooksul alates ostukuupäevast.

PS! Teeme vahetust — too enda enda vana fototehnika meile ja saad uue kaamera/objektiivi ostul isegi soodushinnast veel alla! Rohkem infot »

Juhul, kui Sul peaks uue objektiivi ostuks hetkel rahalisi vahendeid puudu jääma, siis pakume võimalust kasutada mugavaid ja paindlikke järelmaksu võimalusi. Nii ei pea kogu summat kohe tasuma, vaid saab maksta osamaksete kaupa.

Photopoint on Sigma fototehnika ametlik ja pikaajaline partner Eestis.

(77)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art objektiiv Sonyle
  • 28–45 mm normaalsuumobjektiiv
  • Eriti valgusjõuline – läbiva f/1.8 avaga
  • Täpne ja vaikne HLA teravustamismootor
  • Tolmu- ja pritsmekindel disain
  • Sony E bajonetiga kaameratele
1529€
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN Art objektiiv L-bajonett
  • 28–45 mm normaalsuumobjektiiv
  • Eriti valgusjõuline – läbiva f/1.8 avaga
  • Täpne ja vaikne HLA teravustamismootor
  • Tolmu- ja pritsmekindel disain
  • L-bajonetiga täiskaader kaameratele
1529€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast