Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Sigma 28-105mm f/2.8 DG DN Art kõik-ühes suumobjektiiv

Üsna haruldane on näha Sigma’t tootmas uut suumobjektiivi, sest üldjuhul keskendub antud Jaapani ettevõte kvaliteetsete fiksobjektiivide loomisele. Sellegipoolest, kui nad lõpuks uue suumobjektiiviga turule tulevad, siis see on tavaliselt suure eduga.

Nende kõige uuem Sigma 28-105mm f/2.8 DG DN | Art on ettevõtte seni üks kõige mitmekülgsemaid suumobjektiive ning kuulub nende tippklassi “Art” seeriasse, mis annab Sulle kõik kellad ja viled, s.h. pildikvaliteedi, mida annaks võrrelda isegi fiksobjektiividega.

Kui oled Sony või Panasonic täiskaader hübriidkaamera omanik, siis soovitan kindlasti selles artiklis uue Sigma objektiiviga tutvused teha, kuna sellest saab tõenäoliselt paljude professionaalide uus lemmik “run-and-gun” suumobjektiiv.

Lisaks põhiomadustele ja -funktsioonidele võtan selle karbist välja ning jagan oma esmamuljeid uuest torust.

Sigma 28-105mm f/2.8 DG DN Art — mitmekülgsus + valgusjõulisus

Alustame elevandist ruumis ehk selle objektiivi suurusest. Ma ei hakka isegi ennast tagasi hoidma — tegu on päris suure kahuriga.

Eelkõige meenutab see mulle Tamron 35-150mm f/2-2.8 suumobjektiivi, mis on loogiline, kuna mõlemad objektiivid on üpris sarnaste joontega, näiteks fookuskauguste vahemikkude ja avade poolest.

Seni pole ühtegi märkimisväärset konkurenti Tamroni mudelile olnud ning ma ütleks, et Sigma on kindlasti hea alternatiiv, kui vajad objektiivist laiemat otsa juurde ja/või ei hooli sellest, et see ulatuks kuni 150mm fookuskauguseni.

Kuigi, ma liigitaks Sigma 28-105mm f/2.8 pigem populaarsesse 24-105mm objektiivide klassi, mida kasutavad paljud professionaalid, kes vajavad nn. “kõik-ühes” lahendust, et saaksid enamus kui mitte kõik tööotsad ühe objektiiviga tehtud.

Üldjuhul on küll 24-105mm objektiivid olnud f/4 avaga, kuid nagu Sigma puhul ikka, siis neile meeldib teha oma objektiive nii valgusjõuliseks kui võimalik, mistõttu on see tervelt ühe stopi võrra suurema avaga kui muidu.

Küll aga ohverdad valgusjõulisema ava eest objektiivi laiemat otsa ehk 24mm asemel on antud objektiivil 28mm.

Olgugi, et objektiiv ise näeb üpris suur välja, siis selle reaalne kaal suutis mind üllatada. Sigma 28-105mm f/2.8 kaalub kõigest 955 grammi, mis tähendab, et nad suutsid mahutada 28mm, 35mm, 50mm, 85mm ja 105mm fookuskaugused koos f/2.8 avaga alla ühe kilo kaaluvasse objektiivi — see on tõsiselt muljetavaldav. Samuti on see 210 grammi kergem Tamroni 35-150mm mudelist.

Sigma sõnul tuleneb 28-105mm objektiivi kergekaalulisus sellest, et konstruktsioonis on kohati kasutatud alumiiniumi asemel magneesiumsulamit, mis vähendab objektiivi üldist kaalu, püsides samal ajal sama vastupidavana.

Objektiivi ehitusest rääkides, siis Sigma 28-105mm on ka tolmu- ja pritsmekindla disainiga ning selle esiklaasil on vett ja õli hülgav kate, millest mõlemad omadused tulevad kasuks, kui tegutsed välitingimustes ning vajad objektiivi, millele saad sõltuda ka kehvemates ilmaoludes.

Nagu üleval olevalt pildilt näha, siis Sigma 28-105mm ulatub suumimise käigus välja. Antud suumobjektiivi puhul on huvitav, et kogu suumivahemiku vältel püsib minimaalne teravustamiskaugus 40 cm.

Muuhulgas on objektiivi kõige kitsama fookuskauguse peal 0,32-kordne suurendus, pakkudes makro-stiilis kaadreid ning tehes sellest veelgi mitmekülgsema objektiivi.

Autofookust juhib selles torus Sigma uuenduslik HLA lineaarne mootor, mis lubab välkkiiret ja vaikset teravustamist.

Lükka objektiivil olev lüliti manuaalfookuse peale ja Sind ootab sujuvalt keerav fookusrõngas, mis töötab Sony hübriidkaameratel mitte-lineaarselt ning Panasonic hübriidkaameratel saad Sa fookusrõngast ise kohandada, tänu Sigma “L-mount Alliance” kuuluvusele.

Objektiivi pealt on võimalik avarõngaga manuaalselt kruttida oma ava, mis on preemium omadus Sigma “Art” seeria ja ka näiteks Sony G Master seeria objektiividel. Avarõngast on võimalik keerata ka “A” režiimile, mis juhul annad ava juhitavuse tagasi kaamerale.

Avarõnga kohandamiseks on objektiivi peal olemas “CLICK” lüliti, mille abil see hääletuks muuta ning “LOCK” lüliti, mille abil avarõngas “A” režiimile lukustada ja vältida selle paigast keeramise.

Võta ka teadmiseks, et lisaks avarõngale on samuti võimalik suumirõngast lukustada. Kui tahad suumima hakata, siis Sa ei pea seda lülitit uuesti otsima hakkama ja seda lukust lahti tegema — törtsu rohkem jõuga rõngast keerates tuleb see juba ise lukust lahti. Sel juhul lükkab lukustuslüliti ennast samuti tagasi algpositsioonile.

Alles hiljuti rääkisin ma paari teise fotograafiga, kuidas üks 24-105mm tüüpi objektiiv kuluks marjaks ära ning keegi võiks Sony E-bajonetile midagi sellist tootma hakata.

Selle jutu ajal oli Sony täiskaader hübriidkaameratele vaid üks soliidne variant müügil ehk Sony 24-105mm f/4 G OSS, kuid see hakkab tasapisi juba oma vanust näitama.

Sigma 28-105mm f/2.8 müügile tulekust alates olen ma tõsiselt kaalunud selle soetamist, kuid enne kui ma seda teha sain, andis Sigma mulle võimaluse antud objektiivi neilt laenata ning seda põhjalikumalt reaalmaailmas enne katsetada. Nüüd tuleb ainult objektiiv järele proovida ning oma lõplik otsus langetada.

Muide, oma kogemusest saan peagi rääkida pikemalt ka Digitesti portaalis. Stay tuned!

Esmamuljena paistab Sigma 28-105mm olevat ideaalne objektiiv minu vajaduste jaoks, kuna see pakub kuni 105mm fookuskaugust ja kõigest 40 cm minimaalset teravustamiskaugust, mis on täpselt need näitajad, mida ma vajan tootepiltide tegemiseks (nt. nende samuste blogipostituste jaoks).

Muuhulgas kasutaksin seda ürituste jäädvustamiseks ja seda nii foto kui ka video näol, kuna Sigma uus HLA lineaarne teravustamismootor on väga töökindel ning pole seni mind kunagi alt vedanud.

Lõpetuseks

Sigma 28-105mm f/2.8 DG DN Art on üsnagi suur objektiiv, kuid samas see ei kaalu üleliia. “Art” seeria objektiivi kohta on sellel kõik, mida sellelt ootaksid ehk avarõngas, funktsioonnupud, rohkelt lüliteid ning loomulikult tipptasemel ehitus- ja pildikvaliteet.

See on kahtlemata üks huvitavamaid objektiive, mis see aasta välja on tulnud Sony ja Panasonic täiskaader hübriidkaameratele ning kui Sina omad kumbagi neist kaamerabrändidest, siis seda Sigma objektiivi tasuks kindlasti endale kaaluda kui “kõik-ühes” lahendust — seega kulub vähem aega objektiivide vahetamisele ja oled alati valmis õiget hetke pildile püüdma.

 

Soeta Sony või Panasonic ette Sigma 28-105mm f/2.8 DG DN | Art »

 


Kas teadsid, et iga Sigma objektiivi ostul saad sellele taotleda kuni 5-aastase tootjagarantii? Selleks tuleb Sul minna ″Sigma Imaging″ lehele ja objektiiv registreerida kahe kuu jooksul alates ostukuupäevast.

PS! Teeme vahetust — too enda enda vana fototehnika meile ja saad uue kaamera/objektiivi ostul isegi soodushinnast veel alla! Rohkem infot »

Juhul, kui Sul peaks uue objektiivi ostuks hetkel rahalisi vahendeid puudu jääma, siis pakume võimalust kasutada mugavaid ja paindlikke järelmaksu võimalusi. Nii ei pea kogu summat kohe tasuma, vaid saab maksta osamaksete kaupa.

Photopoint on Sigma fototehnika ametlik ja pikaajaline partner Eestis.

(19)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sigma 28-105mm f/2.8 DG DN Art objektiiv Sonyle
  • 28–105 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Täpne ja vaikne HLA teravustamismootor
  • Tolmu- ja pritsmekindel disain
  • Sony E bajonetiga kaameratele
1679€
Sigma 28-105mm f/2.8 DG DN Art objektiiv L-bajonett
  • 28–105 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Täpne ja vaikne HLA teravustamismootor
  • Tolmu- ja pritsmekindel disain
  • L-bajonetiga täiskaader kaameratele
1679€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast