Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary suumobjektiiv

Nüüdseks juba neljale kaamerabrändi bajonetile saadaval olev Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary suumobjektiiv ei vaja ilmselt enamuste jaoks põhjalikku tutvustust.

Tegu on siiski ühe kõige populaarsema objektiiviga poolkaader hübriidkaameratele, mis on eelkõige tuntud oma taskukohase hinna ja mitmekülgse suumivahemiku poolest.

Olgugi, et tegu on juba kolm aastat vana mudeliga, siis Canon RF-bajonetile jõudis müügile see alles nüüd, 2024. aasta juulikuus. Seega leian, et seda tasuks uuesti näppida ning tutvustada ka Canon hübriidkaamera kasutajatele, kelle jaoks on “kolmanda osapoole objektiivitootja” veel võõras väljend.

Võtsin uue objektiivi karbist välja ning keerasin selle minu arust Canon’i parima poolkaader hübriidkaamera ehk EOS R7 ette, et näha mida selline komplekt endast kujutab.

Mida kujutab endast Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary?

Tegu on standardsuum-objektiiviga, mis pakub enamus poolkaader hübriidkaamerate ees 27-75mm ekvivalentset fookuskaugus vahemikku. Erandiks on uusim tulija ehk RF-bajoneti mudel, mis on Canon’i poolkaader sensorite omapära tõttu pisut kitsama nurgaga ehk 29-80mm.

Ligi kolmekordne suumivahemik lainurgast kuni lühikese telefotoni teeb sellest peaaegu ideaalse kõik-ühes objektiivi, mida keerata oma kaamera külge ning sinna see ka unustada. Tähendades, et igapäeva elu jäädvustades saaksid vabalt vaid selle objektiiviga hakkama ilma, et peaksid teisi objektiive kaasas kandma või vahetama.

Teiste objektiivide vajadus väheneb veelgi rohkem, kuna Sigma 18-50mm kasutab läbivat f/2.8 ava, mis annab Sulle võimaluse jäädvustada ka hämaramates valgustingimustes — sellist omadust ei kohta tihti poolkaadritele mõeldud suumobjektiivides, sest üldjuhul kasutavad need kehvemaid f/3.5-5.6 avasid.

Nagu pildilt näha, siis sellel konkreetsel Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN mudelil on bajoneti kinnituse poolel väike “seeliku” osa, sest RF-bajonett on suuruselt laiem kui Sony E- ja Panasonic L-bajonetid, mille jaoks see objektiiv oli originaalselt disainitud.

Selle tagajärjel on Sigma pidanud RF-bajonetiga mudeli korpust põhjast laiemaks tegema. Seda oleme näinud ka Nikon Z-bajonetile ümber tehtud Sigma objektiividel, mis kasutab samuti laiemat bajonetti.

Kas see näeb pisut naljakas välja? Absoluutselt näeb, kuid reaalsus on see, et keegi ei näe Su naljakat “seelikuga” objektiivi niisama kuskil riiuli peal. Kui nad seda näevad, siis see on pigem väljas pildistades, kus see on kaamera küljes — ning ma ütleks, et EOS R7 ees näeb see täitsa viisakas välja.

Teravustamiseks kasutab Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN laialt tuntud samm-mootor tehnoloogiat, mis lubab Sigma sõnul kiiret ja vaikset teravustamist. Seda võin ka kinnitada enda isikliku kogemuse põhjal, kui veel omasin seda koos oma Sony ZV-E10 poolkaader hübriidkaameraga.

Selle minimaalne teravustamiskaugus on laiast otsast kõigest 12 cm ning tele otsast 30 cm — tähendades, et 18mm fookuskauguse peal võid Sa oma subjekti panna praktiliselt nii lähedale objektiivile, kui Su hing ihaldab.

See tähendab omakorda veel seda, et Sa ei vaja veel ühte eraldi pühendatud objektiivi, millega saaksid vajaduse korral ülilähedale teravustada. Sigma tõesti ei ole selle objektiivi tootmisel tagasi hoidnud ning on andnud Sulle kõik, mis neil anda on.

Mitmekülgne suumivahemik, valgusjõuline läbiv f/2.8 ava ning kiirelt ja lähedale teravustav Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN kõlab siis paberil päris hästi, kuid mis miinused sellega kaasnevad? Ausalt öeldes, siinkohal ei ole mul palju öelda.

Minu jaoks on selle objektiivi puhul ainsaks miinuseks minimaalne 18mm fookuskaugus, mis kipub poolkaadri ees liiga kitsaks jääma. Kõik see oleneb loomulikult Sinu isiklikust kasutusviisist, kuid ütlen kohe ära, et selle objektiiviga ei saa Sa käest hoides vlogi teha või kinnisvara pilte teha — 28mm ekvivalentne fookuskaugus on paraku liiga kitsas selle jaoks.

Selle probleemi lahendab Sigma 10-18mm f/2.8 DC DN Contemporary lainurk-suumobjektiiv, mida Sigma hakkas tootma pisut aega peale 18-50mm mudeli välja lasku, et kasutajad ei jääks laivõtete tegemisel hätta. Muide, just seda lainurkset mudelit on oodata juba järgmisena ka Canon RF-bajonetile. Stay tuned!

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN on täpselt selline nagu ma mäletan — meedivalt pisike ja minimalistliku disainiga. Jah, sellel võiks veel lisaks olla paar lülitit, funktsioonnupp ja pisut laiem minimaalne fookuskaugus, kuid kõik need asjad teeksid selle objektiivi ainult kallimaks, raskemaks ja suuremaks, mis rikuks ära selle põhimõtte.

See objektiiv ajab asja ära ning jääb endiselt mu number üks soovituseks poolkaader hübriidkaamera omanikkudele, kes tahavad asendada oma kit-objektiivi, kuid säilitada samal ajal kompaktsuse ja mitmekülgse suumivahemikku.

Lõpetuseks

Arvestades, mida kõike selle objektiivi sisse on pakitud, siis Sa ei eeldaks, et selline asi mahuks Su käe vahele ära ning kaaluks kõigest 300 grammi, mis on sellise objektiivi kohta olematu kaal.

Olenemata sellest, kas kavatsed Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN soetada Sony E-, Panasonic L-, Fujifilm X- või Canon RF-bajonetile, siis ma ei kahtle, et sellest saab üks Su enim kasutatud objektiive, sest see on lihtsalt nii mugav ja pisike!

 

Telli Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary — saadaval neljale erinevale bajonetile »

 


Kas teadsid, et iga Sigma objektiivi ostul saad sellele taotleda kuni 5-aastase tootjagarantii? Selleks tuleb Sul minna ″Sigma Imaging″ lehele ja objektiiv registreerida kahe kuu jooksul alates ostukuupäevast.

PS! Teeme vahetust — too enda enda vana fototehnika meile ja saad uue kaamera/objektiivi ostul isegi soodushinnast veel alla! Rohkem infot »

Juhul, kui Sul peaks uue objektiivi ostuks hetkel rahalisi vahendeid puudu jääma, siis pakume võimalust kasutada mugavaid ja paindlikke järelmaksu võimalusi. Nii ei pea kogu summat kohe tasuma, vaid saab maksta osamaksete kaupa.

Photopoint on Sigma fototehnika ametlik ja pikaajaline partner Eestis.

(227)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sigma AF 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary objektiiv Canon RF
  • 18–50 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiv f/2.8 ava
  • Kiire ning vaikne teravustamismootor
  • Ülimalt kompaktne ja kerge disain
  • Canon RF poolkaader hübriidkaameratele
479€559€
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary objektiiv Sonyle
  • 18–50 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiv f/2.8 ava
  • Kiire ning vaikne teravustamismootor
  • Ülimalt kompaktne ja kerge disain
  • Sony E bajonetiga poolkaader hübriidkaameratele
479€559€
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary objektiiv L-bajonett
  • 18–50 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiv f/2.8 ava
  • Kiire ning vaikne teravustamismootor
  • Ülimalt kompaktne ja kerge disain
  • L-bajonetiga poolkaader hübriidkaameratele
479€559€
Sigma AF 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary objektiiv Fujifilmile
  • 18–50 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiv f/2.8 ava
  • Kiire ning vaikne teravustamismootor
  • Ülimalt kompaktne ja kerge disain
  • Fujifilm X seeria hübriidkaameratele
479€559€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast