Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Pentax KP peegelkaamera

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-0001-avang

Pentax KP peegelkaamerat tutvustati avalikkusele eelmisel kuul ning poelettidele saabub see kaamera mitte varem kui veebruari lõpus. Olgugi, et kaamera müügile tulekuni on pea kuu veel aega, on Photopointi salajase testimisasutuse pildistamislauale (Tartust 5 km lõuna poole, Tartu-Võru maantee ääres suures punases majas) jõudnud Pentax KP täisfunktsionaalne näidiseksemplar, mis juba valmistoodete tooteliinilt võetud. Teisisõnu, saame selle kaamera karbist välja võtta ning ka sisemusse natuke piiluda.

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-001-v2

Pentax KP peegelkaamera tuleb klassikalises Pentaxi karbis – hall pappkarp, musta ja valge tekstiga. Karbi mõõtme oh ei, niisama naljatame – me ei hakka siin kohe kindlalt karbist rohkem rääkima. Unustame ära ka kõik need muud asjad, mis kaameraga kaasa pannakse (mugav kaamerarihm, aku, akulaadija, S mõõdus käepide, pildiotsija kummiserv jms), vaid sukeldume kohe otse kaamera juurde.

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-004

Uus Pentaxi peegelkaamera on natuke tuttavate joontega – vaadates ühe nurga alt, võid leida Pentax K-1 täiskaader peegelkaamera disainimiselt laenatud detaile ja elemente, samamoodi ka Pentax K-3 seeriale omaseid aspekte. Siiski, kõige rohkem on Pentax KP ikkagi omaette tooteseeria koos uue disainiga ning see tõsiasi paistab ikka mitme nurga alt välja. Vähe sellest, et tegu on täiesti omanäolise kaameraga Pentaxi tooterivis, eriti kui vaadata erinevaid detaile natuke lähemalt – Pentax KP on ka tehniliselt vaat et omaette tootegrupp Pentaxi peegelkaamerate tooterivis. See on kaamera, mis Ricohi sõnul maandub kusagile K-70/K-S2 ning Pentax K-3 II peegelkaamera tooterivide vahele. Tootja sõnul ongi see loodud pakkumaks tipptasemel jõudlust ning head kasutusmugavust ning mobiilsust, samas oleks kaamera ka soodsam kui K-3 seeria kered ning sobiks ka K-1 täiskaader peegelkaamera kõrvale tagavarakaameraks. Esmamulje põhjal võib täitsa südamerahuga kinnitada – selliste eesmärkide naelapead tabas Ricoh ikka ülitäpselt.

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-027

Pentax KP peegelkaamera oluliseimad omadused

  • 24,3-megapiksline madalpääsfiltrita APS-C CMOS sensor
  • Anti Aliasing filtri simulatsioon – vajadusel sisse lülitatav režiim simuleerib madalpääsfiltri efekti sensorit liigutades
  • 5-teljeline keresisene pildistabilisaator, efektiivsus kuni 5 stoppi (sama, mis Pentax K-1 sees)
  • Sensori tundlikkus ISO 100–819 200, muudetav 1/3, 1/2 või 1 EV sammuga
  • SAFOX 11 teravustamissensor – 27 faasituvastusega teravustamispunkti, 25 neist rist-tüüpi ehk eriti tundlikud; tööulatus -3–18 EV
  • 86 000 piksliga RGB särimõõtesensor; säri mõõtmisel saadud andmeid kasutatakse autofookuse ja värvustasakaalu veelgi kiiremaks ja täpsemaks määramiseks
  • Mehhaaniline katik kuni 1/6000–30 sek säriaegadega; BULB määratud ajaga kuni 20 minutit
  • Elektrooniline katik 1/24 000–30 sek säriaegadega
  • Välgusünkro 1/200 sekundit
  • Sarivõte 7 kaadrit sekundis (kuni 28 JPEG faili või 8 RAW faili)
  • 3-tolline kallutatav LCD ekraan, 921 000 pildipunkti; õhuvaheta konstruktsioon muudab ekraani vähem valgust peegeldavaks
  • 100% kaadri katvuse ja 0,95× suurendusega optiline pildiotsija
  • MPEG-4 AVC/H.264 filmiklipid salvestuvad maksimaalselt FullHD 1920 × 1080 50i/25p/24p
  • Integreeritud stereomikrofon; 3,5 mm mikrofoni sisend
  • Intervallvõte (time-lapse); mitme särituse üheks kaadriks pildistamine (ühes kaadris võib olla 2-2000 säritust); 21 digitaalset filtrit; 14 bit RAW faili salvestamine; HDR-võte
  • Pixel Shift Resolution System režiimis paneb kaamera neljast järjestikku pildistatud fotost kokku ühe, suurema lahutusvõimega, parema dünaamilise ulatuse ja värvusinfoga foto
  • Elektrooniline kompass töötab koos sensorinihutusega – soovi korral seatakse kaader automaatselt sensori nihutamise teel loodi
  • D-LI109 liitiumaku, vastupidavus kuni 390 fotot (CIPA standardse testi järgi)
  • USB 2.0 pesa, SDHC/SDXC  UHS-I mälukaardipesa, 3,5 mm mikrofoni sisend / distantspääästiku pesa
  • WiFi IEEE 802.11 b/g/n; elektrooniline kompass ja GPS funktsionaalsus läbi O-GPS1 mooduli
  • Mõõtmed: 131,5 × 101,0 × 76,0 mm
  • Kaal: 703 g (koos aku ja mälukaardiga); 643 g (ainult kere)

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-014

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-028

Niisiis, läheme Pentax KP peegelkaamerale lähemale. Suurim uuendus eestpoolt vaadates ongi teisel tasapinnal olev eesmine valikuratas – esmalt veidra disaini taga on ikka intuitiivne ning juba tuttav kasutuskogemus – sõrm leiab ratta kohe üles ning kaamera parameetrite seadistamine käib ladusalt. Selle ratta lähedalt leiab ka ühe väikese kuuskant peaga kruvi. Kui sa esimest korda Pentax KP peegelkaameraga täna tutvud ja ei tea, milleks see vajalik – KP küljes olevat käepidet saab kere küljest eemaldada ning suuremad asemele panna. Pildistamise hetkeks ei olnud Photopointi salajase testlabori pildistamislauale teisi käepidemeid veel jõudnud, kuid artikli kirjutamise ajaks sai ka M ja L versioon ära testitud – kui S (mis ka komplektis kaasas on) versiooniga on kaamera väiksem-kompaktsem ning sobib ideaalselt näiteks 50 mm fiksobjektiivi kõrvale, siis L versiooniga oli HD Pentax D-FA 24-70mm f/2.8 ED SDM WR objektiivi KP kere ees lausa lust kasutada.

Teisel pool eesmisel küljel on aga Pentax K-3 ja uuemate kaamerate pealt tuttav nuppude paigutus – AF/MF hoob, AF režiimi valiku nupp ning ka esimene programmeeritav funktsiooninupp (Fx nuppude funktsionaalsust saab kasutaja vastavalt enda soovidele kaamera menüüst muuta).

Pentax KP bajonett toetab nii K, KAF, KAF2, KAF3 kui ka uusimaid KAF4 bajonetiga objektiive – see tähendab seda, et vanemad objektiivid mil ainult kruvimehhanism teravustamiseks, kasutavad seda. Uuemad Pentax objektiivid lülitavad automaatselt mootori peale ning kui objektiiv toetab ka elektroonilist ava juhtimist, on ka selle funktsionaalsus KP kere ees olemas. Ehk kõik viled-kellad-funktsioonid, mida üks Pentaxi kaamera peaks toetama.

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-050

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-057

Mälukaardipesasid on Pentax KP peegelkaameral üksainuke. Üllatus oli ka mälukaardipesa kohalt leida microUSB liides arvutiga ühendamiseks. Kahjuks ei ole see tulevikku suunatud – ei toeta ei USB 3.0 standardit ega ei ole ka USB-C tüüpi liidesega. Aga see selleks. Teisel pool on luukide all toitesisend – Pentaxile omaselt saab kaamerale imelihtsalt välise toite taha ühendada; ning ka 3,5 mm mikrofoni sisend / distantspäästiku pesa. Uuematel Pentaxitel on jah kasutusel uus distantspäästiku ühendus – vana 2,5 mm liides on asendatud 3,5 mm liidesega.

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-038

Vaat et suurim üllatus tuleb hoopis kaamera pealt – ära on koristatud ülemine säriparameetreid kuvav ekraan ning see on omakorda asendatud uue valikuratta komplektiga. Ehk pildiotsija kühmust vasakule jääb ikka tavapärane särirežiimide ratas, kus lisaks automaatrežiimile ja manuaalrežiimidele on ka kolm kasutaja poolt seadistatavat režiimi / salvestuspesa. Ning see lisaratas – vaimikisi on seal HDR, sarivõtte ning särimõõtmise otseteed, kuid kasutaja saab mahutada lisaks veel lausa kolm tema jaoks tihti vajaminevat funktsiooni. Pealmised kaks ratas toimivad tandemis – ühe pealt valid funktsiooni ning teise pealt funktsiooni parameetrid.

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-063

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-059

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-069

Seadme tagumisel küljel olevad nupud on jäänud samuti harjumuspäraseks, kuigi loota võiks et järgnevate mudelitega lisaks ka Pentax oma kaameratele juhthoova ehk joystick tüüpi mitmesuunalise nupu teravustamispunktide valimiseks. Või hoopis puutetundliku ekraani.  Mitte, et praegune loogika oleks halb – lihtsalt leidub ka kiiremaid ja mugavamaid. Siis, kui kaamera on Pentaxi brändile omaselt äärmiselt hea ilmastikukindlusega, leiab selle küljest ka kallutatava LCD ekraani. Selle ekraani ainukeseks etteheiteks ongi vist puutetundlikkuse puudumine – nähtavus ja loetavus on suurepärane ning detailne. Kuna see on ka kallutatav, on kaamerat mugav ka veidramates asendites või situatsioonides kasutada.

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-018

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-019

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-020

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-021

Kasutajaliides on Pentaxi kaameratel olnud läbi aegade ühe ja sama loogikaga, olles kasutajale lihtne ja intuitiivne – eks mõne funktsiooni asukoht või valimine võib alguses tekitada küsimusi ning nõuda harjumist, kuid laias laastus on kõik lihtne ja loogiline.

pentax-kp-peegelkaamera-photopointi-ajaveeb-071

Egas siin midagi väga rohkem kirjeldada ei olegi tarkvara kohta – mida aeg edasi, seda rohkem funktsioone kaamerasse pannakse ning seda pikemaks menüüd muutuvad, kuid üldine loogika jääb ikkagi samaks.

Nagu ka Pentax K-1 peegelkaameral, on ka Pentax KP poolkaader peegelkaameral olemas integreeritud WiFi ühendus, mis võimaldab kaamerat juhtida otse nutiseadmest, vaadata kaadri eelvaadet, tehtud pilte ja loomulikult pilte otse sotsiaalmeediasse jagada. Kahjuks on ära koristatud integreeritud GPS ühendus – Astrotracer jms funktsioonide saavutamiseks tuleb kaamerale O-GPS1 moodul lisaks ühendada.

Peale väikest Pentax KP testimist on loogiline järeldus, et kasutaja jaoks on kaamera lihtne ja mugav – nii algaja kui nõudlik kasutaja leiab vajalikud funktsioonid kiirelt üles. Mis veel olulisem – seda kaamerat on mugav käsitleda pea igas olukorras. Isegi lumisel ajal metsas pildistades on natuke märja kaamera käes hoidmine – kinnastega või ilma, ning ka kaamera kasutamine päris mugav.

Teisest aspektist vaadates – Pentax KP jõudis kohe positiivselt üllatada Live-View režiimis kasutades. See on esimene Pentaxi poolkaader peegelkaamera, millel saab ka keerulisemates valgusoludes südamerahuga ekraanil pilti kadreerida ning ka teravustada. Pööratav ekraan lisab veel omad mugavused ning focus peaking selle otsas on ülisuur boonus. See omakorda säästab ka fotograafi mudas roomamisest ning kõrgetesse kohtadesse turnimisest.

Pentax KP peegelkaamerat karbist välja võttes ning ka natuke kasutades jäi sellest igatepidi suurepärane mulje. Isegi siis, kui K-1 jättis natuke külmaks, pani KP mind uuesti armuma klassikalisse Pentaxi peegelkaamerasse. Tegelikult nii ongi – seda kaamerat on lihtsalt niivõrd mugav käsitleda ja kaasas kanda; kuna see on väiksem kui K-3 seeria, väga kerge ka pikka päeva metsas käeulatuses hoida. Samamoodi annab palju juurde paljude seni Pentaxit kummitanud kitsaskohtade lahendamine – nüüd on standardiks kiire teravustamine, WiFi ühenduse olemas olu, töökindla Live View ajal teravustamise võimalus, kallutatav ekraan, samas jäädes ikkagi ilmastikukindlaks.

Eks iga kaamera juures võib hakata kaaluma erinevaid negatiivseid ja positiivseid aspekte. Lugeda üles plusse ja miinuseid – üks megapiksel siia-sinna, mürataluvus või dünaamiline ulatus veerand stoppi siia-sinna, teravustamispunktide arv või hoopis… ei, Pentaxi kasutajad ei tee seda. Pentax KP on ikka loodud kasutamiseks ka kõige karmimas looduses ning sellises keskkonnas tunneb end kõige paremini, jättes pikslite piilumise teistele pildistajatele. Sest KP kere on jätkuvalt äärmiselt ilmastikukindel, täpselt nii nagu Pentaxi kaamerad läbi aegade on olnud. Omadest kogemustest – ka suuremas lumetormis või lausvihmas pildistades ei pea tegelikult isegi vihmakatte järele kätt haarama.

Pentax KP peegelkaamerad Photopointis »

Vaata kõiki Pentax KP karbist välja pilte:

(1628)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax KP kere, hõbedane
  • 24,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax KP kere, must
  • 24,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax KP + DA 18-50mm RE Kit, hõbedane
  • 24,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax KP + 35mm f/2.4, must
  • 24,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax KP + 50mm f/1.8, must
  • 24,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax KP + DA 18-50mm RE Kit, must
  • 24,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast