Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Olympus OM-D E-M5 Power Kit

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-7OM-D E-M5 kaamera ei ole just kõige uuem mudel Olympuse hübriidkaamerate tootevalikus ning mitte ka kõige viimane saabuja poelettidele. EM-5 hõigati välja juba eelmise aasta alguses ning Maarjamaale sattusid esimesed partiid aasta eest. Oma sünnist saadik on OM-D EM-5 üllatanud nii professionaalseid kui alustajaid fotograafe oma paindlikkuse ning võimekusega, tehes sellest ühe väga tõsise fotoaparaadi.

Tänu suurele kasutajaskonnale ning erinevatele nõudmistele on Olympus loonud EM-5 hübriidkaamerale ka erinevaid tarvikuid. Lisatarvikud, lähtudes kuldreeglist, maksavad kohati keskpärase fotoaparaadi hinda. Seekord mitte, kuna Olympus OM-D E-M5 Power Kit 964.82€ on Photopointis ainult 1149€ hinnasildiga, võrreldes tavalist kere pluss objektiiv komplekti, mille hinnasildil sada eurot väiksem number. Nüüd vaatame aga lähemalt OM-D EM-5 hübriidkaamerat ning vaatame mis võrreldes tavapärase komplektiga lisaks kaasa antakse.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-1

Olympus OM-D EM-5 olulisemad omadused

  • 16,1 megapiksliga Four Thirds formaadis Live MOS sensor (17,3 × 13 mm)
  • Sensori tundlikkus ISO 200 – 25600
  • TruePic VI pildisensor
  • 5-suunaline sensori nihutamisel põhinev pildistabilisaator
  • 3.0″ diagonaaliga kallutatav ning puutetundlik OLED ekraan, 610 tuhat pildipunkti
  • Elektrooniline pildiotsija, 1,44 miljonit pildipunkti
  • FullHD videosalvestus
  • Välguking lisatarvikute jaoks
  • Magneesiumsulamist korpus, 121 × 89,6 × 41,9 mm, kaalub 425 g koos aku ja mälukaardiga

 

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-2

OM-D E-M5 on hübriidkaamerate mõistes võrdlemisi kallis kaamera, minnes Sony NEX-6, Canon EOS-M või Fujifilm X-E1 hinnaklassi. Suurimaks erinevuseks eelpool mainitud kaameratega on tõsiasi, et EM-5 on mõõtmetelt kompaktsem ning kahjuks ka pisema sensoriga. Enamus hübriidkaameraid kasutab APS-C mõõtu sensoreid kuid Olympuse sees on Four Thirds formaadis. See on siiski suurem, kui Nikon 1 558.15€ seeria hübriidkaamerate sisse mahutatud sensor.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-3

Samas ei tasuks sellest kompaktsest sensorist lasta end ära heidutada – OM-D EM-5 on väga mitmekülgne ning paindlik kaamera. Teeb see silmad ette enamusele algajatele asjaarmastajatele suunatud peegelkaameratele, rääkimata nii mõnestki samasse hinnaklassi jäävast edasijõudnutele mõeldud aparaadist. Ainukeseks kitsaskohaks jääb väikese sensoriga kaasnev teravussügavuse küsimus.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-6

OMD E-M5 kaamerakomplektis leidub kasutusjuhend, välk koos hoidjaga, E-M5 kaamera, M.Zuiko Digital ED 12-50mm f/3.5-6.3 EZ objektiiv,aku koos laadijaga, kaamerarihm, USB kaabel ning AV-kaabel ja ka tarkvara CD.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-5

Power KIT ühe lisana on lisatud veel üks BLN-1 tüüpi aku, mis sobib nii kaamera kui akutalla sisse.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-4

Samas ainult akutald selle kohta öelda on vist natuke tagasihoidlik. HLD-6 253.15€ komplekt koosneb kahest osast: vasakul asub HLD-6G käepide, mis teeb kaamera hoidmise horisontaalses asendis mugavamaks ning annab ka lisapäästiku. Paremal asub akutald HLD-6P, millel on olemas ka vertikaalpäästik ning lisafunktsioonide juhtenupud. Viimane mahutab endasse ühe BLN-1 tüüpi aku, pikendades perioodi laadimiste vahel.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-7

Eraldi soetades oleks aku koos akutallaga kokku üle kolmesaja euro, komplektina tuleb välja käia lisaks ainult sada eurot. Seega on pakkumine äärmiselt soodne.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-8

OM-D EM-5 on visuaalselt sarnane Olympuse OM seeria filmikaameratega ning EM-5 loomisel just sealt inspiratsiooni saadigi. Suurimaks erinevuseks on see, et OM seeria kaamerad kasutasid omal ajal 35mm fotofilmi, EM-5 sees on valguse salvestamiseks hoopis Four Thirds formaadis Live MOS sensor.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-51

Kaamera tagumiselt küljelt leiab kallutatava ning puutetundliku OLED ekraani, millel kaadri eelvaade ning menüüd teravad ning värvid naturaalsed. Juhtnuppude paigutus on loogiline ning tänu nende kõrgemale profiilile on pimedas kasutamine äärmiselt mugav. Hübriidkaameratele omaselt on pildiotsija elektrooniline.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-10 olympus-om-d-digikaamera-photopoint-9
 Vasakul küljel on kaane taha peidetud HDMI ning USB väljund.  Paremal küljel on SD kaardipesa

Esimese hooga võib tunduda, et väljundite/sisendite arv on piiratud. Tegelikult see päris nii ei ole, kuna sarnaselt teistele Olympuse hübriidkaameratele kinnitatakse väline mikrofon jmt tarvikud hoopis kaamera välgukinga. Tänu sellisele lahendile saab kaamera kere hoida kompaktsemana.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-12

Kaasas olev M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm f/3.5-6.3 EZ objektiiv on igapäevaseks kasutamiseks võrdlemisi mugav. 35mm ekvivalendina on selle vahemik 24-100 mm, kattes ära enimkasutatud fookuskaugused. Objektiiv on kahesüsteemse suumimehhanismiga – suumirõngas kaamerapoolses asendis toimib mehhaaniliselt. Lükates rõngast aga eemale, toimib suumimine sisseehitatud mootoriga. Viimane on eriti kasulik just filmimise aja, kui on vaja sujuvaid ning ühtlaseid üleminekuid.

Et ühe objektiiviga saaks ära teha enamuse pildistamise tööd, siis on sellele torule lisatud ka nn. makrorežiim. Selles asendis saab teravustada objektiiviga võrdlemisi lähedale ning saavutada muljetavaldav 0,72× suurendus. Pole vist varem ühtegi nn. KIT-objektiivi kohanud, mis sellega toime tuleks.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-14 olympus-om-d-digikaamera-photopoint-15
 HLD-6G käepide kaamera horisontaalses asendis kasutamiseks…  … ning HLD-6P käepide/akutald vertikaalses asendis kasutamiseks.

Vastavalt vajadusele saab kasutada kaamerat ainult HLD-6G käepidemega või koos HLD-6P akutald/käepidemega. Akutalda ennast üksinda kaamera alla kahjuks kinnitada ei saa.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-16

Akutald mahutab ühe BLN-1 tüüpi aku. Lisaks saab veel selle kaudu kaamerat kasutada eraldi ka välise toitega. Tänu sellele saab südamerahuga minna suuremale fotojahile päevadeks, kui mitte lausa nädalaks ilma, et muretseks aku vastupidavuse pärast.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-18

Horisontaalasendis töötamiseks mõeldud käepide annab võimaluse kaamerat opereerida ka ühe käega, kuna lihtsustab seadmest kinni hoidmist.

olympus-om-d-digikaamera-photopoint-21

Koos akutallaga on ergonoomika veel parem ning raskuskese pea perfektne. Mõlemal käepidemel on olemas eraldi päästik koos valikurattaga.

 olympus-om-d-digikaamera-photopoint-20  olympus-om-d-digikaamera-photopoint-52
 Lisapäästik teeb kasutamise veel mugavamaks ning võimaldab kaamerat opereerida ka ühe käega.  HLD-6P juures leidub veel teine valikuratas koos kahe seadistatava funktsiooninupuga.

Nagu te isegi näete, on OM-D EM-5 kaamera juures akutallast väga palju kasu ning annab paindliku lähenemise pildistamisel. Soovi korral on tegu kompaktse hübriidkaameraga, akutalla lisamisel aga saame kokku väga ergonoomilise kaamerakomplekti, mis ei jäta külmaks ka nõudlikuma kasutaja.

Olmypus OM-D E-M5 komplektid Photopointis alates 899€

(1181)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Olympus OM-D E-M5 + ED 12-50mm Power Kit, must 16,1 megapiksliga Live MOS sensor, el. pildiotsija, kallutatav 3-tolline puutetundlik OLED ekraan, RAW fail, manuaalrežiimid, Full HD video, HDMI, magneesiumsulamist pritsmekindel ja tolmukindel korpus
Nikon 1 J2 + 11-27,5mm Kit, punane 10,1 megapiksliga Nikon CX CMOS sensor, EXPEED 3 protsessor, RAW failivorming, manuaalrežiimid, kiire sarivõte, 3" HD LCD, Full HD video, HDMI
Olympus akutald HLD-6
  • Kaheosaline akutald Olympus E-M5 kaamerale
  • Eraldi käepidemed horisontaalsete & vertikaalsete võtete jaoks
  • Tolmu- ja pritsmekindel
  • Integreeritud kaamera juhtnupud
  • Parendatud kasutusmugavus & stabiilsus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast