Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Fujifilm XQ2 kompaktkaamera

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-6

Pisike ja võimekas fotokaamera, mis pildistab ilusaid pilte ka hämaras. Selliselt võiks iseloomustada siin artiklis karbist välja võetavat Fujifilm XQ2 kompaktkaamerat. XQ2 pole tavaline seebikarp vaid kuulub nn tippklassi kompaktkaamerate hulka. Sellised kompaktkaamerad ahvatlevad eelkõige juba tõsisemaid fotohuvilisi, sest neil on peegelkaameratele sarnaselt olemas manuaalrežiimid ja paindlikud seadistamisvõimalused. Just selline aparaat on kahtlemata ka äsja Photopointi kauplustesse jõudnud Fujifilm XQ2.

Fujifilm XQ2 kuulub pisemate tippklassi kompaktkaamerate hulka. See mahub isegi püksitaskusse kuid pakub kompaktsusest hoolimata üsna muljetavaldavat pildistamisvõimekust. Soodsamatest kompaktkaameratest eristab XQ2 kaamerat valgusjõuline f/1.8-4.9 objektiiv ja märksa suurem 2/3 tüüpi pildisensor. Need koos värinastabilisaatoriga lubavad loota, et XQ2 pildikvaliteet on ka hämaras väga hea. Lisaks neile põhilistele iseloomustajatele on XQ” metalse korpuse sees ja peal aga palju muudki huvitavat. Vaatame lähemalt:

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-1

Vaatame esmalt üle Fujifilm XQ2 olulisemad omadused:

Fujifilm XQ2 olulisemad omadused:

  • 12 MP 2/3” X-Trans CMOS II sensor
  • EXR II protsessor
  • Sisse lülitumise kiirus: 1.0 sek
  • Katiku viivitus: umbes 0.015 sek
  • Automaatse teravustamise kiirus: 0,06 sekundit
  • Pildistamise kiirus (min kahe pildi vahel): 0.3 sek
  • 4x (ekvivalendina 25-100 mm) optilise suumiga objektiiv
  • F/1.8 – 4.9
  • ISO 100 – 12 800
  • 3″ (920 000 piksliga) LCD
  • Full HD video (kuni 60 kaadrit sekundis)
  • WiFi ühendus
  • Digifiltrid, sealhulgas uus ‘Classic Chrome’ filter
  • Mõõtmed: 100 x 59 x 33 mm
  • Kaal: 206g

Nagu ülalt nimekirjast näha võib, tõstab Fujifilm selle aparaadi juures esile just kiirust. Ning seda igas aspektis – nii teravustamisel, piltide salvestamisel kui ka kaamera sisse lülitamisel. Sellest saab aru kohe, kui kaameraga mõned fotod pildistada – aparaat on tõepoolest kiire.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-3

Karbis on: Fujifilm XQ2 kompaktkaamera, USB-kaabel (micro USB otsaga), laadimisadapter ja selle pistik, liitiumaku, randmepael, CD-plaat (my FinePix Studio pilditöötlustarkvara, Raw File Converter tarkvara ja kasutusjuhend).

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-4

Akukambri luuk varjab enda all nii SD-mälukaardi pesa kui ka akukambrit ennast. NP-48 liitiumaku peab ühe laadimiskorraga vastu 240 kaadrit. Siinsamas kaamera all akukambri ligidal kummist katte taga on ka HDMI pesa.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-5

Fujifilm XQ2 kaamera on müügil nii üleni mustana kui ka hõbedase-musta värvilisena. Korpuse musta värvi esikülg ei ole kummeeritud vaid sõrme all pigem plastisena tunduv. Plastisest tundest ei tasu end aga petta lasta – XQ2 korpus on valmistatud üleni metallist.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-201
fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-200

Transportasendis on XQ2 meeldivalt õhuke. Objektiivi ümber olev valikuratas eendub korpusest napilt 1 cm. Sisse lülitades pikeneb objektiiv pisut vähem kui 4 cm võrra korpusest väljapoole.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-11

Ümber objektiivi asetsev valikuratas liigub sujuvalt. Mina eelistan pigem astmete kaupa liikuvat ketast – nii on kohe sõrmede all tunda, mitu astet parasjagu säriaega või ISO või ava keeratud sai. Sujuv ratas on aga jälle mugavam käsitsi teravustamise ja suumimise jaoks. Kõiki neid ja paljusid teisi funktsioone saab sellele rattale menüüst omistada.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-203
fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-202

 

Paremal pool pole ei ühenduspesi ega nuppe. Vasakul on aga Micro USB pesa, mille kaudu toimub nii andmevahetus kui ka aku laadimine.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-400

Laadimine toimub Fujifilm XQ2 kompaktkaameral sarnaselt nutitelefoniga – aparaat tuleb lihtsalt kaasas oleva Micro USB kaabli ja adapteri abil vooluvõrku ühendada. Kui adapterit parasjagu käepärast ei ole, saab USB pistiku arvutisse torgata ning läbi arvuti kaamerat laadida.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-7

Tagaküljelt leiame teise valikuratta (mis käib sedakorda astmete kaupa) ning üsna traditsiooniliselt asetatud juhtnupud. LCD-ekraan on 3″ diagonaaliga ja korraliku lahutusvõimega – 920 000 pikslit annab juba päris korraliku ja terava pildi – hea nii kadreerida kui ka pildistatud fotosid vaadata.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-9

Tagumise valikuratta ja nuppude kohal on mugavalt lai kummist padjand pöidla toetamiseks. Kaamera näeb nii eest kui tagantpoolt välja väljapeetult minimalistlik.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-8

Üles metalselt läikivale pinnale mahutub programmiratas. Selle peale on toodud nii PASM särirežiimid kui ka “C” ehk Custom režiim. Viimane võimaldab kasutajal säri- ja muud kaamera parameetrid salvestada nii et alati “C” peale keerates oleks aktiveeritud needsamad seadistused. Programmirattal on olemas ka digifiltrite režiim (Filter), panoraamrežiim (Adv.), pildiprogrammide valik (SP) ja muidugi automaatrežiimid (tähistatud kaameraikoonidega).

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-205
fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-204

 

Tummine välklamp kargab välja paremalt poolt ja lubab pildistatavat valgustada kuni 7,4 m kauguseni.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-10

Ka statiivikeere on loomulikult metallist – nagu tippklassi kompaktkamaerale kohane.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-300

 

Tavavaade

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-301

 

Peamenüü

 

Fujifilm XQ2 on välimuselt nagu viks ja viisakas koolilaps. Pole midagi üle ja ei ole ka midagi puudu. Disain on rahulik, loogiline ja korrapärane. Kaamera tõeline olemus avab end aga siis, kui heidame pilgu ekraanile ja süveneme kasutajaliidesesse.

 

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-302

 

E-Fn nupule vajutades omandavad kõik tagumised nupud uue funktsiooni.

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-303

 

Näiteks saame siit kohe kahe puutega muuta teravustamisrežiimi.

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-304

 

Valikuketta abil saab määrata eesmise, ümber objektiivi oleva ratta funktsionaalsust.

 

E-Fn nupule vajutades omandavad kõik tagumised nupud uue funktsiooni. Valikuketta abil saab siis aga määrata eesmise, ümber objektiivi oleva ratta funktsionaalsust.

Kasutaja saab peamenüüs ise seadistada, milline lisafunktsioon igale tagumisele nupule omistatud olema peaks Parasjagu omistatud funktsioone näidatakse meile pärast E-Fn nupule vajutamist ekraanil.

fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-309
fujifilm-x-q2-kompaktkaamera-310

Fujifilm XQ2 on väga sarnane senisele, 2013 aastal esitletud XQ1 kaamerale. Tegelikult need kaks ongi praktiliselt identsed – välja arvatud ühe sisulise erinevusega – nimelt on uuemale aparaadile lisatud ülal piltidel näha olev “Classic Chrome” nimeline filter. Neid Film Simulation filtreid on kokku 6 – need matkivad Fujifilmi legendaarsete fotofilmide looki. Film Simulation filtrid on peamenüüs – eraldi nn tavalistest digifiltritest, mida saab valida programmiratta abil.

 

Tippklassi kompaktkaamerate valik on 2015 aasta alguseks üsna ahtaks jäänud. Taskumõõtu korpuse, alla 500€ hinnasildi, suure ava ja manuaalsete pildistamisrežiimidega kaameraid on lisaks siin karbist välja võetavale Fujifilm XQ2 aparaadile Photopointi valikus veel vaid 3:  Canon PowerShot S120, Nikon Coolpix P340, ja vanema seeria Sony RX100.

Sony pakutav on nii hinna kui ka pildikvaliteedi poolest pisut kõrgemast klassist. Eriti sarnane – nii hinna kui ka korpuse ja omaduste poolest on just kolm ülejäänut: Canon S120, Nikon P340 ja Fujifilm XQ2. Pildikvaliteedi vahe on neil kolmel ilmselt märgata vaid erilise hoolega 100% suurendusega uurides. Mine Photopointi ja proovi hoopis ise nende kaamerate kiirmenüüsid ja toimimist – milline neist Sulle enam sobib, see selgub juba sinu enda eelistustest.

 

 

(2213)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm XQ2, hõbedane 12 megapiksliga EXR CMOS II sensor, Fujinon 4× suumobjektiiv (25-100 mm), pildistabilisaator, manuaalrežiimid, RAW, Full HD video, HDMI, 3" LCD, WiFi
Fujifilm XQ2, must
  • 12-megapiksline 2/3'' CMOS sensor
  • 4× optilise suumiga (25 – 100 mm)
  • Kvaliteetne optiline pildistabilisaator
  • FullHD 1920 × 1080 60p video
  • Integreeritud WiFi ühendus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast