Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Canon EOS 200D on väike ja võimas peegelkaamera

Canoni kaamerate tooterivis on peidus üks väga omapärane peegelkaamera, mis on tihti kahe silma vahele jäänud – selleks on pisike ning kompaktne EOS 200D. Võib-olla võib arusaadavaks pidada seda, et kuna EOS 100D oli tootmises ning poelettidel sisuliselt neli aastat, siis viimases otsas enam vana tehnoloogia huvi ei pakkunud. Nüüd aga on poelettidele jõudnud Canon EOS 200D, mis sisuliselt on EOS 800D peegelkaamera kompaktsem versioon. See aga tähendab omakorda seda, et uus kaamera on võimekas ning kompaktne samaaegselt, pakkudes algajale või kompaktsust soovivale fotograafile paindlikkust ning kasutusmugavust. Igatahes, pikemalt heietamata – võtame Canon EOS 200D peegelkaamera pildistamislaual karbist välja ning avastame koos uue kaamera paremaid ja halvemaid külgi.

Karp ise on nagu Canoni tavakasutajatele suunatud karp ikka – punased otsad, valged küljed, kaamera pilt peal.

Nagu juba aru saite – karbist võtame välja stiilse valget värvi versiooni Canon EOS 200D peegelkaamerast. Karpi avades vaatab meile vastu EOS 200D kaamera kere, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM valge/ hall objektiiv, LP-E17 liitiumaku, LC-E17 akulaadija koos toitekaabliga, hall kaamerarihm koos pildiotsija kummikattega ning garantiitalong ja kasutusjuhendid.

Hõbehall / valge disainjoon sobib Canoni EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM objektiivile väga hästi. Tegelikult on hea meel näha, et tootjad teevad lisaks erivärvilistele keredele ka kokkusobiva värvitooniga objektiive. Samas, Pentaxi ning nende Limited seeria hõbedaste objektiivide ja hõbedaste kaamerakerede valiku vastu ei saa niipea ükski teine tootja – vähemalt peegelkaamerate vallas.

EOS 200D kaameraga tõtt vaadates tuleb ikka nentida – peegelkaamera mis peegelkaamera. Tegelikult siin pildil otseselt aimdust ei saagi, kui pisike see tegelikult on. Pihku mahub see kaamera väga hästi ning kotis olles läheb pigem suurema hübriidkaamera klassi. Samas etteruttavalt öeldes – kompaktsuse tõttu kasutusmugavus ei kannata – nupud on piisavalt suured, hästi paigutatud ning palju kompenseerib ka mugav puuteekraan.

Sensor 24,2-megapiksline CMOS sensor
22,3 × 14,9 mm APS-C
Pildiprotsessor DIGIC 7
Sensori tundlikkus 100 – 25 600
laiendatav kuni 51 200
Teravustamine 9 teravustamispunktiga TTL sensor
Keskmine teravustamispunkt rist-tüüpi
Live View ja videosalvestuse ajal:
Dual Pixel CMOS AF, 49 teravustamispunkti
Sarivõte 5 kaadrit/sek
Videosalvestus FullHD 1920 × 1080 50p
MPEG-4 AVC/H.264 kuni 60 Mbps
Ekraan 3-tolline pööratav ja kallutatav LCD
1 040 000 pildipunktiga
Pildiotsija 95% kattuvusega pentapeegliga
0,87× suurendus
Juhtmevabad ühendused WiFi IEEE 802.11 b/g/n
Bluetooth LE
NFC
Liidesed miniUSB
miniHDMI
3,5 mm mikrofoni sisend
2,5 mm distantspäästiku liides
Aku vastupidavus LP-E17 liitiumaku
kuni 650 kaadrit
Mõõdud 122,4 × 92,6 × 69,8 mm
Kaal 453 g (koos aku ja mälukaardiga)

Nagu isegi näete – sisu poolest sarnaneb uus EOS 200D peegelkaamera väga palju just EOS 800D peegelkaameraga. Mitte ainult sisu poolest – väga palju kasutajaliidesest ning nuppudest on suure venna pealt laenatud, kuid vähendatud kujul.

Nuppude ja lülitite asetsuse osas päris kapitaalseid muudatusi ei ole tehtud, kuid väikeseid kohendusi küll. Sisse-välja lülitamiseks on toodud kaamerale eraldi pööratav lüliti, mis asub režiimiratta vahetuses läheduses ning võimaldab ka videosalvestusse lülitada kaamerat. Lisaks on üks valikuratas, päästik ning ISO ja ekraani töörežiimi muutmise nupud. Teistpool pildiotsija kühmu aga lüliti WiFi ühenduse aktiveerimiseks / kiirelt õigesse menüüsoppi liikumiseks.

Ka kaamera taga on olukord suhteliselt tuttav. Neljasuunaline lüliti on omal kohal, samuti nagu Menu ja Info nupud (viimased kaks on pea kõikidel Canoni peegelkaameratel selle koha peal), kuid muudatused on muul rindel. Q (quick menu?) nupp on viidud SET nupuga ühe alla (mis tegelikult üllatavalt loogiline samm) ning eelpool mainitud WiFI nupp on kolitud kaamera peale.

Väga oluline osa selle kaamera juures on see suurepärane ekraan ning sellele kuvatav kasutajaliides. Esiteks – ekraan on igatepidi pööratav ning kallutatav ning seda saab igas asendis kasutada. Teiseks – algajale on olemas mugav juhendustega menüüvalik, edasijõudnule standardne kuva ning mõlemad on väga teravad ja selged. Aga see pole veel kõik – kuna kaameral on ka puuteekraan, siis saab kogu süsteemi juhtida mugavalt otse ekraanilt. Vahet pole, kas kaamera on kõrgel, madalal või teed hoopis selfie‘t. Lisades sinna patta veel Dual Pixel CMOS AF teravustamise, mis teeb Live View või videosalvestuse ajal kaamera kasutamise veel mugavamaks, täpsemaks ja kiiremaks. Tulemuseks on kooslus, mis pakub väga head kasutusmugavust nii algajale kui edasijõudnule, nii selfiefännile kui pildiotsijasõltlasele, nii fotograafile kui videograafile.

Nagu näha – seda kaamerat on väga hea kasutada nii puutetundlikult ekraanilt, kuid ka nuppudega. Emba kumba.

Kui HDMI väljund ning USB liides on kaamera paremal küljel – seal kus tavaliselt oli distantspäästiku pesa ning mälukaardi pesa, siis mälukaart on nüüd kolinud põhja alla aku kõrvale. Distantspäästiku liides on koos mikrofoni sisendiga kaamera vasakul küljel.

Niimoodi. Ja olemegi selle kaamera kõik küljed, nurgatagused ning menüüsopid üle vaadanud. Enne kaamerat karbist välja võtmist ei teadnud täpselt, mida oodata – pigem oli eelarvamus, et Canoni kesktaseme peegelkaamerad on pigem halvemad kui paremad. Õnneks oli pettumus omajagu suur – kiirus, kasutusmugavus ning ergonoomika koos ilusa pildiga – kõik oli olemas, mida tavakasutaja vajab. Siinkohal võiks öelda, et Canon on valmis saanud suure asjaga.

Teisalt, olgem ausad, eks sellel kaameral ning Canonil üldiselt on suuri kitsaskohti, mida siluda. Jätkuvalt ei paku nad 4K videosalvestust tavakasutaja segmendis – isegi siis, kui konkurendid ümberringi seda teevad. Samuti ei ole nende objektiivide pildistabilisaatorid veel samal tasemel, kui paljude konkurentide keresisesed või objektiivisisesed stabilisaatorid. Või siis see, et teravustamissensor on vana ja liiga lihtne ning pildiotsija ei ole isegi 100% kaadri kattuvusega. Kõike seda vaadates – on veel mägesid mida ületada. Samas on Canon ka aru saanud tarbijatest – kui 4K video kõrvale jätta, siis muudest kitsaskohtadest tavakasutajad niisama naljalt ei hooligi.

Canon EOS 200D peegelkaamerad Photopointis »

Peegelkaamerad Photopointis »

(1048)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS 200D + 18-55mm IS STM Kit, must
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • 9 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi, NFC ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 200D + 18-55mm IS STM, hõbedane
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • 9 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi, NFC ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 200D + 18-55mm DC III Kit, must
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • 9 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi, NFC ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 200D + 18-55mm IS STM, valge
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • 9 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi, NFC ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 200D kere, must
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • 9 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi, NFC ja Bluetooth ühendus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast