Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Prestigio autokaameraga teed suvesõidud turvalisemaks

Tõstes pilgu arvuti või nutitelefoni ekraanilt ning väga kiirelt saab selgeks, et suvi on kätte jõudnud. Väljas on meeldivalt 15 kraadi sooja, hooti sajab vihma ning päikest nägin viimati eile õhtul telekast. Kuna selle ilmaga päris suusatama ei lähe, tasub vaadata järgmist suvist ringreisi ümber Maarjamaa või hoopis autoga soojale maale põgeneda. Teadagi, suvi viib lisaks ilusale ilmale tihti ka kaaskodanikest ratsionaalse käitumise ning teel olles tasuks enda elu lihtsamaks teha. Olgu eesmärgiks siis kõikide kindlustusjuhtumite dokumenteerimine teedel, tänavatel ja parklates või hoopis YouTube’s järgmise 15 kuulsuseminuti tagaajamine – tuuleklaasile paigaldatud autokaamera teeb selle võimalikuks. Mida teha aga siis, kui ei suuda endale sobivad autokaamerat Photopointi veebikaubamajas välja valida, kuna valik võtab alguses silme eest kirjuks? Siinkohal ulatame sinule abikäe ning toome välja nende autokaamerate erinevused.

Kuidas siis autokaamerat valida? Üks ütleb, et spetsiaalne öörežiim on kõige olulisem, teine aga väidab et puhas video eraldusvõime on kõige olulisem – ikka 4K videot peab salvestama, kolmas peab aga seadme suurt ekraani kõike tähtsamaks aspektiks ning neljanda jaoks on hoopis vastupidine – kompaktsus oluliseim. Absoluutset tõde siin vist ei olegi olemas ning peitub igasuguste valikute vahel. Siinkohal toome välja selle, miks just mõni aspekt tähtsust omab ning mis erinevus on Photopointis müüdavatel Prestigio autokaameratel.


» Video lahutusvõime – see on ühest küljest väga oluline – mida kõrgem lahutusvõime, seda kvaliteetsem ja detailsem on üldjuhul ka pilt. Siinkohal on tegelikult paar aga-kohta. Fakt on see, et mida kõrgema lahutusvõimega on video, seda suurema mahuga on video. See omakorda tähendab seda, et mälukaart mahutab korraga vähem andmeid. Teisalt, enamik autokaameraid toetab tsüklilist salvestust ehk vanad mitteolulised videod kustutatakse autokaamera mälukaardilt automaatselt / failid kirjutatakse üle. Seetõttu ongi oluline, et oleks piisava mahuga mälukaart ning tsükliline salvestus kaameral olemas, mis võtab ka mahupiirangu suuremas osas maha. Mis toob meid video juurde tagasi. FullHD lahutusvõime on sisuliselt miinimum, mida südamerahuga julgeme soovitada. Seda just seepärast, et FullHD video puhul on olemas piisav detailsus aru saamaks ka auto numbrimärgist. Sealt edasi SuperHD, 2K, 2.7K ning 4K videod on pigem boonuseks lisaks / annavad YouTube ning Delfi Kasuliku jaoks lihtsalt detailsema pildi.

» Video kaadrisagedus – alla 25 või 30 kaadri sekundis ei ole mõtet autokaamerat üldse vaadata. Miks? Sest sellest madalam video ei ole esiteks normaalselt vaadatav ning maanteekiirusel toimuvate sündmuste puhul toimub kahe kaadri vahel juba liiga palju. Tegelikult ongi nii, et sisuliselt ükski endast lugupidav tootja ei turunda kaamerat mil vaikekaadrisagedus alla selle oleks. Mida tehakse on pigem näotu – lubatakse lisaks näiteks 2.7K või 4K eraldusvõimega videot kuid ainult 12,5 kaadrit/sek sagedusega, mis on liiga vähe. Teine tahk sellel – 50/60 kaadrit/sek FullHD video juures annab juba väga sujuva kujutise, et isegi stoppkaadrilt vastusõitva auto numbrimärk üles lugeda.

» Vaatenurk – samamoodi nagu video salvestus ja detailsus on olulised, omab väga suurt tähtsust ka see, kui lai vaatenurk kaamerasilma ette jääb. 100° vaatenurk on midagi, mis minu arust on veel liiga vähe. Parem on ikka vähemalt 120° ning sealt edasi. Ideaalne oleks sisuliselt 160–180-kraadise vaatenurgaga objektiiv, kuna see püüab natuke rohkem külgede peal toimuvad kaadrisse.

» Tsükliline salvestus – see on just see osa autokaameratest, milleta tegelikult ei saa normaalselt toimetatud. See tähendab seda, et vanad mitte eraldi talletatud / lukustatud videod (automaatse õnnetuse tuvastuse poolt näiteks) salvestatakse süsteemi poolt automaatselt üle. See omakorda annab kasutajale kindluse, et mälukaardil on piisavalt ruumi ning viimane kõige olulisem sündmus saab kindlalt mälukaardile tallele. Niimoodi ei pea ka ülisuuri mälukaarte kaasas vedama – sõltuvalt video lahutusvõimest & andmetihendusest saab piirduda ka 16 GB või 32 GB mälukaardiga.

» Automaatne õnnetuse tuvastus – lukustab / markeerib automaatselt sündmused, mida autokaamera peab õnnetusteks. Sõltuvalt tootjast / mudelist / riistvarast on need kriteeriumid erinevad, kuid laias laastus tähendab see kiiret pidurdamist või suunamuutust. Teisisõnu – sooritades põtra nähes äkkpidurduse või parklas järsku külgsuunas liikudes talletatakse video eraldi sündmusena ning seda ei salvestata automaatselt kaamera poolt üle. Niimoodi saab kindel olla, et potentsiaalse õnnetuse korral on kaamera video tallel.

» Automaatne liikumise tuvastus – täpselt nii, nagu funktsiooni nimi ütleb. Seda funktsiooni on tegelikult kahe erineva lähenemisega. Üheks variandiks on kaadris toimuva muutuse tuvastus – ehk kui kaamera näeb liikumist, hakatakse videot salvestama. Teine variant on kasutades sisemisi sensoreid: kiirendusmõõtjat ja asendisensorit, tuvastamaks kaamera liikumist. Selline lähenemine võimaldab püüda kinni ka hetk, mil keegi näiteks parklas pargitud autole tagant või küljelt sisse sõidab. Neid kahte lähenemist kombineerides saab aga kokku parima lahenduse – kattes kõik võimalikud situatsioonid ning talletades kõik olulised hetked.

» Öörežiim – ühes küljest võiks öelda, et otseselt ei ole eraldi öörežiimi vaja. St sellist, mis infrapuna spektriosas mustvalget videot salvestaks. Miks? Sest kui sa öösel sõidad ning auto esituled piisavalt ette ei valgusta, siis pigem on vaja esmalt auto esituled üle vaadata ning need korralikult teed valgustama saada. Teisalt, eraldiseisev öörežiim on vajalik just öistes parklates otsasõitjate ja seejärel ärasõitjate tuvastamiseks. Ehk kaamera tuvastab liikumise / õnnetusjuhtumi ning suudab pimedas iseseisvalt veel normaalse kvaliteediga video salvestada, on kõik olulised punktid ka kaetud.

» GPS vastuvõtjaGPS mooduli olemas olul on kaks-kolm suurt eelist. Esiteks – alati on hea näidata seda, kuskohas täpselt intsident juhtus. Teiseks, tagantjärgi on hea vaadata, kus ära käisid ning kolmandaks – paljud seadmed võimaldavad vaadata ka sõidu muid parameetreid, nagu näiteks kiirus, osadel programmidel ka sõidu pikkus jms.

» Kompaktsus – see punkt peaks olema kõige esimene nimekirjas. Õnneks on möödas aeg, mil autokaamera oli 30 cm pikkuse hoidjaga ning sellele lisandus 15 cm autokaamerat koos ekraaniga. Ei, mina ei ole nõus sellega, et suurte A-piilaritega on väljavaade piiratud ning sinna lisatakse veel autokaamera. Seade peaks olema piisavalt kompaktne, et tahavaatepeegli taha ära peita või mahuks väga kompaktselt pea vastu esiklaasi. See tähendab ka seda, et ekraan ei tohiks olla suur või lihtsalt kokku klapitav. Veel parem oleks ekraanita ja WiFi ühendusega autokaamera – seadistad kaamera ja vaatenurga ära ning jätad diskreetselt pooleldi peitu.

» Muud parameetrid – üks number mis alati välja tuuakse, on aku vastupidavus. Tegelikult ongi niimoodi, et tavaliselt ei ole vaja autokaamerat akutoitele lülitada, kuid… juhtudel kui on toimunud õnnetus, on väga hea haarata autokaamera ligi ning salvestada selle abil väljaspool autot toimunu & vigastused autole.


Mudel RoadRunner
133
RoadRunner
140
RoadRunner
320i
RoadRunner
330i
RoadRunner
506/507
Videosalvestus HD
1280 × 720
FullHD
1920 × 1080
FullHD
1920 × 1080
FullHD
1920 × 1080
FullHD
1920 × 1080
Kaadrisagedus 30 kaadrit/sek 30 kaadrit/sek 25 kaadrit/sek 25 kaadrit/sek 25 kaadrit/sek
Vaatenurk 100°  110° 90° 120° 120°
Tsükliline salvestus + + + + +
Automaatne liikumise tuvastus + + + + +
Automaatne õnnetuse tuvastus + + +
Öörežiim
GPS vastuvõtja GPS versiooniga mudelil
Ekraani diagonaal 1,5″ 1,5″ 2,0″ 3,0″ 2,0″
Aku vastpupidavus 15 minutit 40 minutit 12 minutit Pole täpsustatud 20 minutit
Mõõtmed 47 × 71 × 31 mm 41 × 65 × 41 mm 48 × 66 × 29 mm 54 × 90 × 36 mm 55 × 82 × 20 mm
Muud omadused Integreeritud mikrofon Integreeritud mikrofon Integreeritud mikrofon Integreeritud mikrofon Magnetdokk
Klapitav ekraan
Integreeritud mikrofon
Mudel RoadRunner
525
RoadRunner
545 GPS
RoadRunner
560 GPS
RoadRunner
570 GPS
RoadRunner
585
Videosalvestus FullHD
1920 × 1080
FullHD
1920 × 1080
 FullHD
1920 × 1080
 SuperHD
2304 × 1296
 SuperHD
2304 × 1296
Kaadrisagedus  30 kaadrit/sek   30 kaadrit/sek  30 kaadrit/sek  30 kaadrit/sek   30 kaadrit/sek
Vaatenurk 110° 170°  170° 170°  160°
Tsükliline salvestus + + + +  +
Automaatne liikumise tuvastus + + + + +
Automaatne õnnetuse tuvastus + + + + +
Öörežiim
GPS vastuvõtja + + +
Ekraani mõõtmed 3,0″ 2,7″ 3,0″ 2,7″ 2,0″
Aku vastupidavus 10 minutit 15 minutit Pole täpsustatud Pole täpsustatud 15 minutit
Mõõtmed 50 × 86 × 37 mm 44 × 86 × 35 mm 53 × 96 × 27 mm 37 × 88 × 32,5 mm 65 × 56 × 30 mm
Muud omadused  Integreeritud mikrofon  Integreeritud mikrofon  Integreeritud mikrofon
1280×720 60p video
 Integreeritud mikrofon  Integreeritud mikrofon

Aasta alguses võtsime samuti autokaamerad ette – tookord Point TV saates. Vaata lähemalt Point TV 159: Kuidas leida autosse sobivaim autokaamera saadet Photopointi ajaveebis.


Photopointi tootevalikus olevad Prestigio sõidukaamerad lähevad paberi peal enam-vähem kõik samasse kaalukategooriasse, kuid sisu nende taga on erinev. Tegelikult kehtiv ka siin sama kuldreegel, nagu ka muudes eluvaldkondades – mida rohkem investeerid, seda parema seadme saad. Kõige soodsam seade võib ka FullHD video välja anda, kuid detailsus, video kvaliteet, vaatenurk ning lisafunktsioonid ei tee sest seadmest parima. Kallimatel seadmetel on need kitsaskohad jällegi lahendatud. Siinkohal olekski paslik öelda, et kui autokaamerat valima hakkad, siis lähtu auto hinnaklassist – odavat kolmanda põlvkonna VW Golfi ei varustata kõige kallima autokaameraga üldjuhul ning kui istumise all juba uus Audi A6, siis selle sisse ei panda ka 20-eurost autokaamerat. Nii lihtne see ongi. Igatahes, loodame et sellest artiklist oli ka Sinule kasu. Meeldivat suve(laadse värgi) jätku ning loomulikult – turvalist sõitu.

» Autokaamerad Photopointis »

(1300)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Prestigio autokaamera Roadrunner 506 GPS
  • FullHD autokaamera
  • Tsükliline videosalvestus
  • Elektrooniline pildistabilisaator
  • 2-tolline ekraan, integreeritud GPS
  • Mugav magnetiline kinnitus
Prestigio autokaamera Roadrunner 507 GPS
  • FullHD autokaamera
  • Tsükliline videosalvestus
  • Elektrooniline pildistabilisaator
  • 2-tolline ekraan, integreeritud GPS
  • Mugav magnetiline kinnitus
Prestigio autokaamera Roadrunner 545 GPS
  • FullHD autokaamera
  • 2,7-tolline LCD ekraan
  • Integreeritud GPS talletab marsruudi
  • Sensorid liikumise tuvastamiseks
  • Puhas heli & kvaliteetne videopilt
Prestigio autokaamera Roadrunner 560 GPS
  • FullHD autokaamera
  • 3-tolline LCD ekraan
  • Integreeritud GPS talletab marsruudi
  • Sensorid liikumise tuvastamiseks
  • Puhas heli & kvaliteetne videopilt
Prestigio autokaamera Roadrunner 570 GPS, must
  • SuperHD autokaamera
  • Integreeritud GPS vastuvõtja
  • Tsükliline videosalvestus
  • 2,7-tolline ekraan
  • Automaatne õnnetuse tuvastus
Prestigio autokaamera RoadRunner 133
  • HD autokaamera
  • Tsükliline videosalvestus
  • Liikumise tuvastus
  • 1,5-tolline ekraan
  • Ülikompaktne disain
Prestigio autokaamera Roadrunner 140
  • FullHD autokaamera
  • Tsükliline videosalvestus
  • 1,5-tolline ekraan
  • Automaatne liikumise tuvastus
  • Automaatne õnnetuse tuvastus
Prestigio autokaamera Roadrunner 320i
  • FullHD autokaamera
  • Tsükliline videosalvestus
  • Automaatne liikumise tuvastus
  • 2-tolline ekraan
  • Väga kompaktne disain
Prestigio autokaamera RoadRunner 330i
  • FullHD autokaamera
  • Tsükliline videosalvestus
  • Automaatne liikumise tuvastus
  • 3-tolline ekraan
  • Automaatne õnnetuse tuvastus
Prestigio autokaamera Roadrunner 507
  • FullHD autokaamera
  • Tsükliline videosalvestus
  • Elektrooniline pildistabilisaator
  • 2-tolline ekraan
  • Mugav magneetiline kinnitus
Prestigio autokaamera Roadrunner 525
  • FullHD autokaamera
  • Tsükliline videosalvestus
  • Automaatne liikumise tuvastus
  • 3-tolline ekraan
  • Automaatne õnnetuse tuvastus
Prestigio autokaamera Roadrunner 585
  • SuperHD autokaamera
  • Tsükliline videosalvestus
  • Automaatne liikumise tuvastus
  • 2-tolline ekraan
  • Automaatne õnnetuse tuvastus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast