Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

4K lahutusvõime – IFA 2013 märksõna

_MG_0572

Alles see oli, kui me vaimustusime FullHD videost – seda nii salvestamisel kui maha mängimisel. Kui oli veel suur vahe, kas kaamera salvestab lihtsalt HD-s või juba FullHD-s. Tänaseks on ka FullHD vaimustus möödas – see on eilne, igav ja tavaline. Hoopis uueks standardiks on 4K lahutusvõime. 

DSCF3197

4K lahutusvõime, ehk UHD, ehk Ulta High Definition viitab ekraani lahutusvõimele, ehk siis pikslite arvule. Kui FullHD on 1920×1080 pikslit, siis 4K on 3840×2160 – see on neli korda rohkem piksleid. Vaataja jaoks tähendab see väga realistlikku pilti, nii realistlikku, et võib tõesti tunduda, et tegemist ei ole ekraaniga. Näiteks tundub sellisel ekraanil kuvatud õlilõuend ruumilisena ja tekib tahes-tahtmata kiusatus näpuga tekstuuri tunnetada.

Screen Shot 2013-09-07 at 21.30.08

_MG_0628

Tänavune IFA tehnikamess näitab selget trendi, mis näeb ette, et selline tehnoloogia õige pea ka tavakasutajate kodudesse jõuab. Jah, esialgu on sellised telerid üsna krõbeda hinnaga, aga nagu tehnikamaailma ajalugu on näidanud, siis võivad need hinnad üsna pea ka tavainimesele taskukohaseks muutuda. Sellele viitab ainuüksi asjaolu, et iga viimane kui üks endast lugu pidav teleritootja, on sellise lahutusvõimega teleri valmis teinud ja välja pannud, ning ilmselt ka tootmisse lasknud. See aga tähendab turul tõsist konkurentsi, mis omakorda tähendab, et hinnad üsna tõenäoliselt langevad.

_MG_0608

Et aga maha mängida 4K videot, on vaja salvestusvahendeid, mis sellise resolutsiooniga videot üles võtaks. Kui seni oli sellisteks vaid käputäis kinokaameraid (RED näiteks), siis tänavusel IFA tehnikamessil oli telerite kõrval näha nii keskklassi videokaameraid, mis 4K lahutusvõimega videot filmivad, kui ka üksikuid tavakasutaja pisiseadmeid: Samsung Galaxy Note 3 ja Acer Liquid S2 – see aga tähendab omakorda, et tulevased klassilõpetamised ja ja peresündmused võetakse juba õige pea üles nutitelefoniga, mis salvestab 4K videot ja maha mängitakse see elutoas ilutsevas 4K teleris.

_MG_0633

Ja miks mitte UHD 3D – jah, Ultra High Definition 3D telekas.

 

(915)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga