Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Sony a5000 hübriidkaamera

sony-a5000-digikaamera-photopoint-244

Suur sensor pisikese korpuse sees tippklassi kompaktkaamera hinnaga. Selline on äsja Photopointi kauplustesse jõudnud Sony a5000 hübriidkaamera. Sony kõige soodsama hübriidina vahetab see välja senise Sony NEX 3N kaamera ning on samas otseseks konkurendiks sellistele aparaatidele nagu Panasonic Lumix GF6 ja Olympus PEN E-PL5 – kõik sealsamas 500-euroses hinnaklassis.

Sony a5000 on üks pisemaid hübriidkaameraid üldse. Firma ise tituleerib selle “maailma väikseimaks APS-C sensoriga hübriidkaameraks”, laveerides sellise sõnastusega sujuvalt mööda faktist, et Panasonic GM1 on A5000-st tunduvalt väiksem. Selle pisikese korpuse sisse on mahutatud peegelkaameramõõtu sensor, välklamp, Ülespoole tõstetav LCD-ekraan ja WiFi. Ideaalne kaaslane sellise aparaadi jaoks on elektroonilise suumiga objektiiv 16-50mm OSS – just sellega varustatud komplekti me siinsamas all karbist välja võtame ja lähemalt vaatame. 

_MG_8869

Mugava orienteerumise tarbeks olgu siin ka ära toodud a5000 olulisemad tehnilised andmed. Allpool fotosid vaadates kirjutame ka enamiku neist andmetest tavainimese keeles rohkem lahti.

Sony a5000 olulisemad tehnilised andmed

  • Sensor: 20,1 MP lahutusvõimega APS-C-formaadis (23,2 × 15,4 mm) 
  • Teravustamine: kontrasttuvastus; 25 teravustamispunkti
  • ISO-tundlikkus pildistamisel: ISO100 kuni 16000; filmimisel: ISO100 kuni 6400
  • LCD-ekraan: 3.0, mahutab 460 800 pikslit. Ekraani saab nurga alla seada üles ligi 180 kraadi
  • 13 digifiltrit: Posterisation (Colour, B/W), Pop Colour, Retro Photo, Partial Colour (R,G,B,Y), High Contrast Monochrome, Toy Camera, Soft High-key, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Monochrome, Miniature, Watercolour, Illustration
  • WiFi, NFC (märgisega NFC Forum Type 3 ühilduv, ühe puutega kaugjuhtimine, ühe puutega jagamine)
  • Sarivõte: autofookusega kaadrite vahel 2,5 kaadrit sekundis; Ilma autofookuseta 3,5 kaadrit sekundis
  • Videosalvestus: maksimaalne kaadri suurus: 1920×1080 (Full HD).  60i või 24p (24/17Mbps), 30p/12Mbps, 30p/3Mbps
  • Aku vastupidavus: 420 pilti (CIPA standard)
  • Mõõtmed: 109,6 mm × 62,8 mm × 35,7 mm
  • Kaal: 210 g (ainult korpus); Ligikaudu 269 g (koos aku ja mälukaardiga PRO Duo)
  • Hind (Photopointis): 499€

sony-a5000-digikaamera-photopoint-1

Karbis on: Kaamerarihm, liitiumaku, laadimisadapter, USB-kaabel (micro USB otsaga), Ühendkuningriikide standardile vastav toitekaabel ning Mandri-Euroopa standardile vastav toitekaabel. Lisaks on karbis ka mahukas kasutusjuhendeid sisaldav teos ning muud õhemat lektüüri. Pilditöötlustarkvara Sony siin kaasa pannud ei ole.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-4

Sellist laadi kaamera kõige suuremaks trumbiks on kahtlemata suur pildisensor. Seesama, mis ülal pildil objektiiviaugust rohekalt paistmas on. See sensor on nn APS-C formaadis – täpselt sama suur nagu näiteks Canoni peegelkaamerates 100D või 700D või 70D ning enam kui neli korda suurem tavaliselt kompaktkaamerate sees olevatest pildisensoritest. Mida suurem on aga sensor, seda parem on üldjuhul pildikvaliteet ja seda kergemini saab pildistada näiteks uduse taustaga portreesid. Seega on selline hübriidkaamera – olgugi et kallima kompaktkaamera hinnaga – samm edasi kompaktkaamerast pildikvaliteedi poolest. Loogiline valik siis, kui soovid fotokaamerat mis pildistaks ilusamaid pilte.

Erinevalt näiteks Sony a6000 hübriidkaamerast ei ole a5000 sensoril faasituvastusega piksleid, mis muudaksid automaatse teravustamise kiiremaks. A5000 teravustamine toimib ainult kontrasttuvastuse põhimõttel – samamoodi nagu kompaktkaamerate puhul. 

sony-a5000-digikaamera-photopoint-10

Pildikvaliteedilt on a5000 seega peegelkaamerate moodi. Käsitsemismugavuse poolest on a5000 aga pigem keskklassi kompaktkaamerate moodi. Juhtnuppe on vähe ning valikukettaid on ainult üks. Pole siin ka programmiratast, kust pealt saaks muuta säriparameetreid nagu Automaatne või Säriajaprioriteet või pildiprogrammid. Võrreldes NEX-3N kaameraga on siin tagaküljel siiski 1 nupp rohkem – all paremal olev nupp kaamerasiseste pildistamist õpetavate juhtnööride kuvamiseks. Õnneks saab seda ümber programmeerida kuvama näiteks värvustasakaalu või särimõõterežiimi vms seadeid. Kui peaks tahtmine tulema.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-8
sony-a5000-digikaamera-photopoint-7

a5000 korpusesse on ära mahutatud ka välklamp. Viimane on aga üsna nõrgukene, valgustades 4 meetri kaugusele (ISO 100 juures). NEX 5T sama näitaja on näiteks 7m. Mitmed Sony NEX-seeria hübriidid on minevikus olnud pealekeeratava pisikese välklambiga nii et sisseehitatud välk – hoolimata nõrgast juhtarvust – on siin siiski kindlasti plussiks. LCD-ekraan on a5000 kaameral lahendatud samuti huvitaval moel. Seda saab liigutada ainult ülespoole. Seetõttu aitab see küll madalate võttenurkade ja autoportreede puhul, midagi enese pea kohalt pildistades aga ekraani allapoole kallutada võimalik ei ole.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-115

Ekraani saab kallutada 180 kraadi ülespoole – pildistatava suunas. Nii on mugav endast “selfie´sid” klõbistada või ennast filmides kadreeringut paika seada.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-3

Kaamera peal, mõlemal pool välklampi on näha stereomikrofoni augukesi. Samuti on kaamera peal päästik, mille ümber on suuminihik – täpselt nagu kompaktkaamerate juures standardiks on saanud. Tuletan meelde, et hübriidkaamerate puhul ei ole selline nihik üldse mitte tavaline.  See töötab ainult koos objektiividega, millel on elektroonilise suumi funktsioon – Sony puhul siis koos sellesama 16-5omm OSS objektiiviga.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-9

Statiivikeere on metallist ja täpselt objektiivi keskel. Aku sisestatakse kaamera alla ning mälukaardi koht on kaamera külje peal. Kõik on täpselt nii, nagu peab.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-14

Mõne nurga alt vaadates tundub, nagu oleks kaamera kinnitatud objektiivi külge. Mitte vastupidi.

Lisaks päästiku ümber olevale suuminihikule on suuminihik ka objektiivi enda küljes. Samuti saab suumida ümber objektiivi olevat rõngast keerates.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-44
sony-a5000-digikaamera-photopoint-45

Kaamerat sisse lülitades pikeneb PowerZoom objektiiv oma korpusest 2 cm võrra väljapoole.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-100

Tänu kaamera paremalt küljelt väljaulatuvale käepidemele on a5000 kaamerat oluliselt mugavam käes hoida kui selle eellast NEX-3n kaamerat. Hoolimata faktist, et a5000 on ju hoopis pisem aparaat. Üsna raske objektiiv kerge kaamera küljes tähendab ka seda, et algajamadki pildistajad hoiavad siin aparaati nii, nagu õpikutes ette nähtud – vasaku käega objektiivi alt.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-116

LCD-ekraan peegeldab valgust päris korralikult ja päikeselisel päeval võib see kadreerimise üsna keeruliseks muuta. Piksleid on ekraanile mahtunud 460 800. Samas hinnaklassis kompaktkaameral on see arv vähemalt kahekordne ja ekraanilt paistev piltki poole teravam. Midagi pole aga parata – millegi arvelt tuleb soodsat hübriidkaamerat pakkudes ju kärpeid teha. Samas on ka Canoni uuel algtaseme peegelkaameral 1200D täpselt sama lahutusvõimega ekraan. 

sony-a5000-digikaamera-photopoint-114
sony-a5000-digikaamera-photopoint-113

Päästiku-suuminihiku kombinatsioon (vasakul) ja välklampi oma pesast päästev nupp (paremal) lähemalt.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-103

LCD-ekraan on 16:9 külgede suhtega ning tavapilte pildistades jääb paremalt-vasakult ekraani kasutamata. Pole aga viga, sest nii ongi sealt parem jälgida pildistamisinfot. Kole kahju, et a5000 kaameral ei ole kiirmenüüd olulisemate seadistuste jaoks. Neid ekraanil istuvaid ikoone võiks ju saada mingile nupule vajutamisega aktiivseks teha ja siis ratast keerates valitud ikooni väärtust muuta.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-101

a5000 kaameral ei ole füüsilist särirežiimide ketast. Särirežiime saab vahetada, vajutades tagumise valikuratta keskel olevat nuppu. Siis kargab ekraan tumedaks ja paremasse serva ilmuvad särirežiimide valikud.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-104

“Title Menu”

sony-a5000-digikaamera-photopoint-105

Vahelehtedega peamenüü

Üks olulisemaid muudatusi võrreldes seniste Sony NEX-seeria hübriidkaameraga on a5000 peamenüü. See on nimelt disainitud Sony kallimate hübriidkaamerate eeskujul – lihtsate vahelehtede ja alamkategooriatena. Kui vajutada MENU nupule, ilmub ekraanile graafiline, kuuest pildist koosnev valik “Title Menu”. Tegemist on aga ainult otseteedega mis kõik viivad kasutaja sellesama menüü erinevatele vahelehtedele. Soovi korral saab seda “Title Menu” vahesammu ka menüüst välja lülitada – nii jõuab MENU nuppu vajutades kohe vahelehtedega põhimenüüvaatesse.

sony-a5000-digikaamera-photopoint-19

Pisike korpus ning juhtnuppude hulgast, funktsioonidest ja asukohast tulenev kasutusloogika muudab Sony A5000 hübriidkaamera ideaalseks just sellistele fotohuvilisele, kes on seni pildistanud kompaktkaameraga ja soovivad nüüd umbes sama pildistamiskogemust aga ilusamaid pilte. Kuigi A5000 kaameraga saab pildistada PASM särirežiimides, on see aparaat siiski mõeldud kasutamiseks eelkõige rohelises automaatrežiimis või stseeniprogrammides (portree, maastik jne). Keskklassi kompaktkaamerate eeskujul ei ole A5000 kaameral kahjuks kiirseadistuste menüüd. Seega tuleb näiteks särimõõtmisrežiimi või teravustamisrežiimi muutmiseks sukelduda põhimenüüsse. Samuti puudub siin programmiratas ja valikukettaid on vaid üks. Plussiks on aga see, et Sony on teinud võimalikuks muuta lausa viie nupu funktsionaalsust – tagaküljel all paremal olev “?” nupp ja valikuratta neli suunda.

Automaatrežiimil või pildiprogrammides pildistaja jaoks on oluline, et kaamera oleks võimalikult pisike ning et pildikvaliteet oleks oluliselt parem kui kompaktkaameral. Need kaks soovi täidab a5000 eeskujulikult. Suur APS-C mõõdus 20 MP sensor on hinnatud DxOMark sensoritesti kohaselt võimeline väga headeks fotodeks, mis pühivad tee pealt eest kõik kompaktkaamerad. Isegi siis, kui pildistad automaatrežiimis.

 

Sony a5000 kaamera on teise ja kolmanda koha auhinnaks kuni märtsi lõpuni kestval “Sony Talvefoto 2014” konkursil. Vaata konkurssi lähemalt ja osale Snap pildipangas.

sony-talvefoto-3

(7029)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony a5000 + 16-50mm Kit, must
  • 20,1-megapiksline Exmor™ HD sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • 3-tolline kallutatav LCD ekraan
  • Ülikompaktne metallkorpus
  • Integreeritud WiFi & NFC ühendus
Sony a5000 + 16-50mm + 55-210mm Kit, must
  • 20,1-megapiksline Exmor™ HD sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • 3-tolline kallutatav LCD ekraan
  • Ülikompaktne metallkorpus
  • Integreeritud WiFi & NFC ühendus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast