Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Nissin Di866 Mark II välklamp

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -38Nissin Di866 Mark II välklampi võib esmapilgul pidada keskmise kaliibri tegijaks. Sellele tunduvad viitavat nii 249-eurone hinnasilt kui ka värviliste ikoonidega LCD-ekraan lambi tagaküljel. Tegelikult on selline esmamulje vägagi petlik. Di866 on Nissini tippvälklamp ning loodud konkurentideks sellistele kahuritele nagu Nikon Speedlight SB-910 486.98€, Canon Speedlite, 580EX II 537.82€ ja Metz 58 AF-2. Nissinil on olemas kõik omadused, mida peetakse professionaalse välklambi pärisosaks alustades välgusünkropesaga lõpetades juhtmevaba slave ja master režiimidega. Lisaks on Nissinil ainulaadne menüüsüsteem, mis muudab selle erinevate funktsioonide kasutamise väga lihtsaks. Vaatame lähemalt:

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -10

Nissin Di866 Mark II (ja selle eellane Nissin Di866) oli kuni 2012 aasta sügiseni Nissini tippvälklamp. Selle tõukas troonilt Nissin MG8000 Extreme, mis on menüüde ja funktsionaalsuse poolest vaat et identne Di866 Mark II välguga. Viimasest eristub MG8000 Extreme oma välgupea poolest, mis on ülekuumenemise ärahoidmiseks täiesti teistsuguse ehitusega. Seega – kui sa oma välklambi ja välise akupakiga sadu kordi järjest kiirelt välgutada ei plaani, on Di866 Mark II sinu jaoks igati sobiv.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -11

Nissin Di866 Mark II olulisemad omadused

  • Saadaval nii Canoni kui ka Nikoni kaameratele
  • Toetab Canoni E-TTL, E-TTL II režiime/ Nikoni i-TTL/i-TTL-B režiime
  • juhtarv: 60 (ISO 100, 105 mm)
  • särijuhtimine: manuaalne, automaatne (välklampi integreeritud sensoriga),  TTL
  • välgupea pööratav vertikaalselt üles kuni 90 kraadi, vasakule kuni 90 ja paremale kuni 180 kraadi
  • suumreflektor: katab 24 – 105 mm objektiivi vaatenurgad (täiskaadri korral)
  • laadimisaeg: 0,1 kuni 5,5 sek.
  • kompensatsioon: -0,3 kuni +3 EV
  • traadita töö: orivälk või juhtvälk. Kaks nn optilist orjarežiimi.
  • vooluallikas: neli AA elementi
  • mõõdud: 74 × 139 × 113 mm
  • kaal: 380 g ilma patareideta.

nissin-di866-misonkarbis-100

Karbis on: vutlar, Nissin Di866 Mark II välklamp, välgujalg ning kiirjuhend välklambi menüüde kasutamiseks.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -14

Kui sinu jaoks on oluline välklambi võimsus siis – seda Nissinil kahtlemata on. Juhtarvuga 60 sähvib see täpselt sama heledalt ja kaugele, nagu Canoni enda lipulaev, 700€ maksev 600EX-RT 588.65€. Et sellest võrdlusest siit valet muljet ei jääks, siis ütlen kohe ära, et see 600EX-RT on Nissin Di688 lambist üle peaaegu igas muus aspektis.

Näete seda valget piklikku ala välklambi keskkohas, Nissini logo kohal? Seal on teine välklamp – juhtarvuga  12. Selle saab nii TTL kui ka käsirežiimis sisse lülitada ning siis võimsust 8-astmeliselt muuta skaalal 1/128 – 1/1. Miks see vajalik on? Kui põhivälk ei valgusta pildistatavat objekti otse vaid on keeratud peegeldama valgust laest või seinalt, siis saab lisavälgu sisse lülitada, et objektile ka eestpoolt pisut valgust heita.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -15 nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -16

Välguga tuleb kaasa plastikust välgujalg. See on väga vajalik siis, kui pildistamise ajal välklampi kaamerast eemale asetada tahate. Märkimist väärib, et statiivikeere välgujala alumisel küljel on metallist. Nii mõnelgi konkurendil on see plastikust.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -17 nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -18

Vutlar ei paku välklambile nii palju kaitset nagu Nissin MG8000 vutlar, mis on märksa paksem ja pehmem. Vutlari tagaküljel on aas selle kinnitamiseks näiteks vööle.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -19 nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -21
Esiküljel all paremal on üks pisike augukene, mille taga on välklambi enda valgust mõõtev sensor. See rakendub tööle siis, kui valida välgurežiimiks kõige esimene ehk “AUTO”. Välklambi taga on suunanuppude sõõr, mille keskel valikunupp. Kui valget nuppu 2 sekundit all hoida, lülitub välklamp kas sisse või välja. Üks kiire vajutus välgu töötades sellele nupule keelab aga välklambi töö või lukustab nupud. “Pilot” signaallamp on tegelikult ka nupp, millele vajutades saab valla päästa testvälgu.

Di866 välklambi kinnitus on keeratavat tüüpi – mitte selline hoovaga kiirkinnitus nagu näiteks uuematel Canoni välklampidel. Samas ei ole see tingimata miinus. Kui Canoni kiirkinnitusega on mugav välku kaamera peale asetada, siis keermega kinnituse abil on välklampi lihtsam kinnitada igasuguste adapterite külge.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -22 nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -20
 Paremal pool kummist luugi taga on ühenduspesad.  Vasakult poolt saab avada akukambri.

 

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -23

Ühenduspesadest on kenasti olemas nii sünkropesa kui ka pesa välise akupaki kasutamiseks. Ülal paremas nurgas on mini USB pesa, mille abil saab välklambi ühendada arvutiga – tarkvarauuenduste jaoks. See on olulisem omadus, kui alguses tunduda võib – sellega tagab Nissin, et Di 866 Mark II välklamp töötab ka kõigi tulevaste Canoni või Nikoni peegelkaameratega.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -24

Akukambri luuki tuleb lükata allapoole ning siis saab kogu akupaki välklambi seest välja tõmmata. Neli AA mõõdus akut või patareid lähevad akupaki sisse kõik ühtepidi. See on üsna mugav, sest nii väheneb võimalus ühte või mitut akut kogemata valetpidi välgu sisse panna.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -28 nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -29

Ilma lainurkhajutita (vasakul) on välklamp võimeline valgustama 24mm fookuskaugusele vastava nurga ulatuses. Lainurkhajutiga suureneb valgustusnurk vastavaks 18 mm fookuskaugusele. Seda on vähe. Konkureerivate Metz välklampide vastavaks näitajaks on näiteks 12 mm.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -13

Kiirjuhendis on muuhulgas ära toodud ka välklambi menüüde skeem. Siin on kõik menüükuvad ning nende kuvamise kord.

nissin-mg8000-13 nissin-mg8000-16
 Menüüd on värvilised, lihtsad, intuitiivsed. Avaekraanil on kuus valikut. Automaat-, TTL automaat-, Manuaal-, Strobovälk- ja, Juhtmevaba režiim. Viimane, mutrivõtmega tähistatud ikoon juhatab välklambi seadetesse.  Automaatrežiim on täiesti automaatne. Mitte midagi siin muuta ei saa – isegi kompensatsiooni mitte.

 

nissin-mg8000-15 nissin-mg8000-14
 TTL režiimis saab parem-vasak nuppudega muuta särikompensatsiooni. Keskmist nuppu 2 sek vajutades ilmub oliivroheline alammenüü (vaata ülalolevat skeemi)  Manuaalrežiimis saab taas muuta parem-vasak nuppudega välgu tugevust ja keskmisega siseneda alammenüüsse.

 

nissin-mg8000-17 nissin-mg8000-19
Strobovälk on selline režiim, kus saab lambi seadistada tegema palju välke kindlate vahemaade tagant mingi aja vältel. Siin saab valida välkude sagedust, välkude arvu, välkude võimsust ning valgustusnurga laiust. Üles-alla nuppudega valid muutuja, parem-vasak nuppudega muudad. Ülilihtne.  Juhtmevaba välgurežiim annab kohe valida, kas soovid kasutada välku Master või Remote režiimis.

 

nissin-mg8000-18 nissin-mg8000-20
 Master Režiimi valikud.  Remote režiimi valikud.

 

nissin-mg8000-21 nissin-mg8000-22
Välklambi üldised seaded. Taas saab üles-alla nuppudega valida muutuja ja parem-vasak nuppudega seda parameetrit muuta. Valge nupp välklambi taga toimib kahel viisil. Kaks sekundit all hoides lülitab see välklambi sisse ja välja. Kui välklamp töötab, saab ühe kiire valgele nupule vajutusega teised nupud lukustada. Alternatiivselt saab lukustusfunktsiooni vahetada välja funktsiooni vastu, mis välgu tegemise keelab. See on hea võimalus välklambiga pildistamise vahepeal ka mõni ilma välguta pilt teha – ilma, et selleks peaks välklampi päris välja lülitama.
 nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -25  nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -26

Tavapäraselt on välklampidel ainult üks juhtmevaba orjarežiim. Nissin Di866 Mark II välklambil on neid aga kaks. Esimene (SF režiim) – on tundlik kaamera TTL välgule. Teine aga (SD režiim) ignoreerib E-TTL, iTTL ja P-TTL eelvälke ning reageerib ainult peamisele, nähtavale sähvatusele. See teeb võimalikuks Nissin Di866 kasutamise näiteks stuudiovälkudega, millel TTL eelvälku ei ole.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint---399

Üheks plussiks on Nissini välklambi puhul veel see, et välgupea liigutamiseks ei ole vaja alla vajutada mingit nuppu. See liigub vabalt. Probleemiks võib see ehk osutuda mingite raskemate välgutarvikute kasutamisel. Muul juhul aga on välgupead väga mugav kiirelt õigesse asendisse seada. Välgupea liigub vasakule poole 180° ulatuses, paremale poole aga ainult 90° ulatuses.

nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -30 nissin-di866-mark-II-valklamp-photopoint- -31

Nissin Di866 Mark II on profiklassi välklamp, mis tõuseb teiste sama klassi välkude seast esile väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega. Tõepoolest – näidake mulle mõnda teist alla 250€ maksvat välklampi, millel on PC sünkropesa, välise akupaki ühendamise võimalus, juhtarv 60, “auto” režiim ning kaks optilist orjarežiimi. See on üsna muljetavaldav komplekt, millele Nissin lisab veel intuitiivse menüüsüsteemi, väiksema lisavälgu ja tugeva koostekvaliteedi.

Muidugi ei ole kõik alati nii roosiline, nagu algul paistab ning nii on ka Di866 Mark II välklambil omad puudused. Esiteks võiks selle korpus olla ju profiklassile kohaselt ilmastikukindlate tihenditega. Teiseks võiks lainurkhajuti valgustada laiemalt kui 18mm vaatenurgaga kaadrit. Kolmandaks on režiimide valimisel ja menüüdes liikumisel ühelt väärtuselt teisele liikudes häiriv viivitus. Kas need miinused sinu jaoks määravaks osutuvad või mitte… see sõltub juba sinust endast. Igal juhul tasub välklampi ostma minnes Nissin Di866 Mark II üle vaadata. Minu arvates lööb ta oma hinnaklassis platsi üsna puhtaks.

(1419)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Nikon välklamp SB-910 Nikoni kõige mitmekülgsem ja võimsam välklamp professionaalile või tõsisele amatöörile
Canon Speedlite 580EX II Välklamp Canon Speedlite 580EX II Kaamerale kinnitatav E-TTL II/E-TTL/TTL automaatne Speedlite. AF abivalgus: ühildub mitme punktiga AF süsteemidega (sobivatel kaameratel) ühilduvad kaamerad: Kõik Canon EOS kaamerad...
Canon välk Speedlite 600EX-RT
  • Juhtarv 60 (m, ISO 100)
  • Automaatne suumreflektor 20 – 200 mm
  • Pööratav & kallutatav välgupea
  • RT süsteemiga ühilduv (2,4 GHz juhtmevaba välgujuhtimine)
  • Toiteks 4 × AA (LR6) patareid
Nissin välklamp Di866 Mark II Canonile Uus lipulaev Canoni peegelkaameratele
Nissin välklamp Di866 Mark II Nikonile Uus lipulaev Nikoni peegelkaameratele

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast