Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: 20x suumiga kompaktkaamera Panasonic Lumix TZ40

panasonic-tz40-digikaamera-22

Võimsa suumi ja pisikese korpusega kompaktkaamera, mis on pilgeni täis topitud erinevaid funktsioone ja innovatsiooni. Nõnda võiks iseloomustada äsja Photopointi kauplustesse jõudnud Panasonic Lumix TZ40 kompaktkaamerat. TZ40 kuulub Panasonicu pisemate kompaktkaamerate absoluutsesse tippu. Karmima hinnasildi ja parema pildistamisomadustega võib uhkeldada vast ainult Panasonic LX7 385.32€. Need kaks kaamerat on aga oma iseloomult väga erinevad. Erinevus tuleneb just nimelt objektiividest: kui LX7 kaameral on objektiiv, mis suumib vähe, aga teeb pimedas paremat pilti, siis TZ40 suumib palju ja kaugele kuid hämaras tehtud fotodelt samaväärset kvaliteeti oodata ei ole.

Sellised kaamerad nagu Panasonic TZ40 seda on, on muutunud viimastel aastatel päris populaarseks nii et igal endast lugupidava kaameratootja valikust võib vähemalt ühe sellise leida. TZ40 karmimateks konkurentideks on näiteks sellised ässad nagu Canon PowerShot SX280 HS, Fujifilm F900 EXR ja muidugi ka 30x optilise suumiga Sony Cyber-Shot HX50V. Meie keskendume siin pildiloos TZ40 võludele, vaatleme seda kaamerat peamiselt väljast, aga piilume pisut ka ekraani vahelt sisse.

panasonic-tz40-digikaamera-1

Panasonic Lumix TZ40 olulisemad omadused:

  • 18.1 MP 1/2.3″ CMOS sensor
  • 20x suumiga, F3.3 – F6.4 objektiivi fookuskauguste vahemik on 24 – 480 mm (35 mm ekvivalendina)
  • Lähim teravustamiskaugus: 3 cm. Käsitsi teravustada ei saa. Autofookuse abivalgus.
  • 5-suunaline optiline värinastabilisaator aitab pildistada teravamaid fotosid ka suurema fookuskauguse korral
  • 3.0″ puutetundlik LCD-ekraan mahutab hea hulga piksleid (920 000 px)
  • Ühendused: WiFi, NFC, HDMI, USB 2.0. Kaugjuhtimispuldi võimalust ei ole. NFC aitab kaks seadet ühendada WiFi võrku.
  • GPS kiip, PASM särirežiimid, RAW faili ei salvesta.
  • Videorežiim: 1920 x 1080 (60 fps), 1280 x 720 (60, 30 fps), stereoheli salvestamine
  • Mõõtmed: 105 x 59 x 28 mm
  • Kaal: 198 g

panasonic-tz40-digikaamera-2

Karbis on: Panasonic Lumix TZ40, kasutusjuhendid, DVD-plaat tarkvaraprogrammidega, liitiumaku, laadimisadapter, USB-kaabel (UC-E6 pistikuga kaamerapoolses otsas) ja randmepael.

panasonic-tz40-digikaamera-3

Panasonic Lumix TZ40 on vägagi konservatiivse, võiks isegi öelda et lihtsa disainiga. Metalne korpus on teraliselt sätendava pinnaviimistlusega – välja arvatud kaamera ülemisel küljel olev plaat, mis on lihtsalt must. Hämaras teravustamisel aitab kaamerat objektiivi juures ülal olev autofookuse abivalguse lamp.

panasonic-tz40-digikaamera-25

Erinevalt näiteks Canon SX280 kaamerast on Panasonic kaamera esiküljele tekitanud kummeeritud kattega käepideme. See on väga tänuväärne disainitükike, kuna parendab tunduvalt aparaadi püsimist pihus.

panasonic-tz40-digikaamera-5 panasonic-tz40-digikaamera-4

Kaamera paremal küljel joonistub metallkorpusesse nelinurgeline plastiksaareke. Selle all on NFC ehk Near Field Communication kiip. Kui sa oled nende õnnelike hulgas, kel on NFC ühendusega nutitelefon, siis peaksid sa nutitelefoni selle külje lähedale asetama. NFC ühendust ei kasutata fotode või videote laadimiseks vaid abimehena kahe seadme WiFi võrku sidumiseks.

Kaamera vasakul küljel, korraliku plastikust ja vedruga avaneva-sulguva luugi taga on kaks ühenduspesa. Ülal HDMi pesa ning all USB pesa, mis tegelikult ei olegi USB pesa vaid hoopis UC-E6 standardile vastav port. Sellel pordil on kolm funktsiooni. AV ühendus (saab juurde ostetava kaabli abil vaadata pilte teleriekraanil), fotode ja videote kopeerimine arvutisse läbi USB ning laadimine.

panasonic-tz40-digikaamera-6

DMW-BCG10E liitiumaku peab ühe laadimiskorraga vastu 300 säritust. See on üsna keskpärane tulemus – sissejuhatuses nimetatud kolmest konkurendist näitab siin väga head vastupidavust Sony – HX50 kaamera lubab ühe laadimiskorraga pildistada lausa 400 kaadrit.

panasonic-tz40-digikaamera-7

Leica brändiga kaunistatud suumobjektiivi maksimaalseks avaks on f/3.3 laiema vaatenurga ja f/6.4 kitsaima vaatenurga puhul. See on täiesti tavaline tulemus ning ega ükski konkurent selles osas midagi eriti paremat ei paku (kui just mitte Sony, kes 30X suumi juures on siiski suutnud säilitada samaväärse avavahemiku).

panasonic-tz40-digikaamera-9

Ülal pildil näed objektiivi laiema vaatenurga korral ning välja pikenenuna kitsaima vaatenurga korral. Arvestades seda, kui väikseks muutub lõpuni sisse suumides ava, tuleb selle kaamera juurde üsna kohustusliku ostuna soovitada statiivi. 20x suumiga saab käest pildistades ilmselt terava pildi vaid hea valgusega päevasel ajal. Statiivi olemasolu korral muutub pildistamine selle kaameraga aga palju paindlikumaks. Välja suumitud objektiiviga saad klõbistada ilusa uduse taustaga lähi(makro)võtteid ning pildistada pikema säriajaga kauguses olevat ja nii moonutada perspektiivi ning tuua asju lähemale.

panasonic-tz40-digikaamera-10

Kaamera peal on leitud ruumi programmiratta jaoks. Nagu tähelepanelik silm märkab, on sellel olemas koguni kaks kasutaja poolt seadistavat režiimi (C1 ja C2). Lisaks näeme programmirattal huvitavamatest ikoonidest ka panoraamrežiimi ja Creative Control režiimi.

panasonic-tz40-digikaamera-16  panasonic-tz40-digikaamera-17

Creative Control režiimi abil saab pildistada fotosid erinevate digitaalsete filtritega nagu “Toy Camera”, “Cross Process”, “Miniature” jne. Peab küll ütlema, et nii mõnigi tootja on neid digifiltreid arendanud juba selliseks, et kasutaja ka filtri tugevust ja muid parameetreid muuta saaks. Panasonicul saab filtrite parameetreid muuta ainult minimaalselt ja mõnede puhul mitte üldse.

panasonic-tz40-digikaamera-23

Kui rääkida nuppudest ja kasutamismugavusest, siis võib kohe tähele panna, et Panasonicu kaameral ei ole ühtegi valikuketast. Nii Canonil kui ka Fujifilmil on valikuratas kaamera taga neljasuunalise nupu ümber. Sony`l on lisaks sellele aga veel lausa särikompensatsiooniratas kaamera peal. Säriparameetrite “ava” ja “säriaeg” seadmiseks tuleb TZ40 kaameral vajutada kõigepealt Exposure/Map nupule ning seejärel saab suunanuppudega üles-alla muuta säriaega ja paremale-vasakule muuta ava.

panasonic-tz40-digikaamera-11 panasonic-tz40-digikaamera-12
 Ekraanile saab kuvada digitaalset kompassi ja loodi ning soovi korral ka histogrammi.  All paremal nurgal olevale “Q-Menu” ehk kiirmenüü nupule vajutades avaneb (PASM režiimides) selline seadete valik.

Panasonic Lumix TZ40 ekraan on puutetundlik. Kahjuks aga mitte capacitive-tüüpi vaid resistive-tüüpi. See tähendab, et puutetundlikkuse toimimiseks peab seda tavalisest tugevamalt vajutama. See-eest on ekraan aga väga ilusa ja terava pildiga.

panasonic-tz40-digikaamera-13  panasonic-tz40-digikaamera-14

Programmiratast keerutades keerleb ka ekraanil särirežiimide karussell. Ülal mainitud C1 ja C2 režiimid on pisut erinevad. C1 režiimi alla saab menüüst seada endale meeldivad parameetrid ja siis saab lihtsalt programmiratast C1 asendisse keerates ükskõik millisel ajal need seaded aktiveerida. C2 režiimi alla saab aga (vt ülemist parempoolset pilti) seada omakorda kolm erinevat Custom režiimi. Iga kord, kui režiimiketta C2 peale keerad, saad avanevast menüüst valida ühe kolmest C2 režiimist.

panasonic-tz40-digikaamera-19 panasonic-tz40-digikaamera-20

WiFi funktsioon võimaldab mitmeid toiminguid. Nutitelefoni või tahvelarvutisse laetud Panasonic “Image App” abil saab kaamerat eemalt juhtmevabalt juhtida, fotosid saab pildistamise ajal mobiilsesse seadmesse või tavaarvutisse saata. Samuti saab arvutisse saata pärast pildistamist – kõik pildid korraga. Lisaks on võimalik fotosid üle WiFi võrgu vaadata ka ühilduvate telerite suurel ekraanil.

panasonic-tz40-digikaamera-21panasonic-tz40-digikaamera-24

Panasonic Lumix TZ40 on sobiv pildimasin reisihuvilistele või siis näiteks neile, kellele lihtsalt kaugeid asju lähemale suumida meeldib. See on paindlik kaamera, mille manuaalsed säriseaded ning laia fookuskauguste ulatusega objektiiv lubavad pildistada väga erinevaid kaadreid seadmata piire sinu loovusele. Kui sa sellist laadi kaamerat endale hankida plaanid, siis soovitame sul end pühendada manuaalrežiimis pildistamise halvasti varjatud saladustesse ja kindlasti hankida kaamerale lisaks ka statiiv. Ning välklamp – kui vähegi võimalik – lülita välja.

(1643)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic Lumix DMC-LX7
  • 10,1-megapiksline MOS sensor
  • 3,8× suumiga Leica objektiiv (24 – 90 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sarivõte kuni 11 kaadrit/sek
  • 3-tolline LCD ekraan
Panasonic Lumix DMC-TZ40, must 18,1 megapiksliga MOS sensor, 20× optiline Leica suum (24 - 480 mm), 3" puutetundlik LCD, optiline stabilisaator, Full-HD video, integreeritud GPS, 3D režiim, HDMI, WiFi, NFC

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast