Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Igale seadmele õige patarei – kuidas leida enda jaoks sobivaim

Patareide valimine võib ühele tunduda imelihtne – esimene ettejuhtuv ostukorvi ning teema unustatud; teise jaoks on see aga keerulisem protsess – ta võib veeta ka kolm minutit patareide leti ees ning ka siis vale patarei valida. Kuidas siis leida enda seadmete jaoks sobiv patarei? Mis mõõdus sinna läheb, millist marki või tüüpi patareid valida? Mis on tegelikult keskkonnasõbralikum lahendus? Kas nende suurte lööklausete ja kirevate pakendite virrvarri taga on peidus ka mingi pooltõde? Nendele küsimustele ning nii mõnelegi muule proovime selle artikli jooksul ka vastuse leida.

Millest on tehtud patareid?

Patareide kõige suuremaks erinevuseks on nende keemiline koostis, mis määrab ära patareide kestvuse ning energiamahutavuse piirid. Loomulikult ei pea patarei valimiseks koostise järgi keemik olema, siin tuleb lihtsalt teada et on olemas kahte põhitüüpi, milleks on tsink-süsinik (zinc-carbon) / tsink-kloriid (zinc-chloride) ning leelismetall (alkaline).

Tsink-süsinik tüüpi patareid on poodides saadaval kõige odavama hinnaga. Nad on väiksema mahutavusega kui leelispatareid ning nende eluiga riiulil on viimastest kordades lühem – kuni poolteist aastat. Kui leelispatareid töötavad tõrgeteta kuni -20°C külmas siis tsink-süsinikelementide külmataluvuse piiriks on -15°C. Tsink-süsinik tüüpi patareide kõrvalt võib leida ka tsink-kloriid elemendiga patareisid, mis saavad tavaliselt super duty või heavy duty märgistuse endale külge. Need on patareid, millel on samad puudused nagu tsink-süsinik patareidel, kuid mahutavus natuke kõrgem – AA tüüpi patarei puhul esimestel siis 400–900 mAh, teistel aga 1000–1500 mAh. Teisisõnu, mõlemad versioonid on voolutarbe seisukohalt pigem väikese energiavajadusega seadmetele sobivad – seinakellad, teleripuldid jms.

Tsink-süsinik ja tsink-kloriid tüüpi patareide ehitus on mõnes mõttes hästi lihtne: keskel on süsinikul või klooril baseeruv elektrolüüt (katood) ning selle ümber tsingist tehtud kest mis toimib ka anoodina. Kahjuks on seda tüüpi elementidel ka üks tüüpviga, mida natuke vanemad inimesed peaks hästi mäletama. Nimelt, mida rohkem akust voolu välja imeda ehk mida õhemaks muutub tsingist kest patarei elektrolüüdi ümber, seda õrnem on patarei. Ühel hetkel aga jõutakse punkti, kus kest on nii õhuke, et ei suuda enam elektrolüüte patareis hoides ning tagajärjeks on elektrolüüdi lekkimine. Lekkinud patareisid oleme me arvatavasti pea kõik näinud. Seetõttu ei soovitagi me tsinksüsinik patareisid kasutada vähegi tundlikuma elektroonika sees.

Leeliselement patareid maksavad küll rohkem kui tsink-süsinik elemendid, kuid need on kordi suurema energiatihedusega (mahutavusega). Mahutavust sõltuvalt patarei brändist võib olla kuni 2800 mAh AA tüüpi elemendil. Lisaks on neil aeglasem isetühjenemine – tsink-süsinik elemendi isetühjenemine toatingimustes on kuni 7% kuus, siis leelismetallelemendil jääb see 0,2% juurde. See teeb patarei elueaks kuskil 5–7 aastat erinevalt pooleteisest aastast tsink-süsinik patareil.

Tänu teistsugusele disainile ning ka keemilistele reaktsioonidele on leeliselement patareid lekkekindlad (kest on valmistatud terasest, mis ei osale energia vabanemiseks vajalikes reaktsioonides). Samuti on leeliselemendid võrreldes tsink-süsinik elementidega keskkonnasõbralikumad tänu teistsugusele keemilisele koostisele, kuid ka suuremale mahutavusele ja energiatihedusele – mida vähem jäätmeid, seda parem.

Samuti on leeliselemendil üks suur eelis tsink-süsinik tüüpi patarei ees – nimelt ei ole neil probleeme lekkimisega. Samuti ei eralda patareid oma kasutustsükli jooksul gaase, mistõttu on need suletud disainiga ning stabiilsemad. Samuti on need külmataluvamad, võimaldades probleemideta tööd kuni -20°C juures.

Tulles aga kahe patarei omavahelise võrdluse juurde. Tihtipeale tehakse viga, võrreldes ühe tootja leelispatareid mõne teise tootja tsink-süsinikelemendiga. Loomulikult kestab leeliselement kauem ning seejärel arvatakse, et tolle teise tootja kogu patareivalik ei kõlba kuhugi. Alati tuleks võrrelda kahte sama tüüpi patareid.

Tähistused patareide peal

Lisaks erinevale keemiale patareide sees on patareid ka füüsiliselt erinevates mõõtudes. Enamik meist on harjunud patareisi tähistama / nimetama nende lihtsama nimetusvariandi järgi: AA, AAA, C ja D – kas seda kaugelt ka ära tunda, on küll omaette teema, kuid siiski piisavalt selge süsteem. Keeruliseks läheb aga siis, kui seadme patareiluugilt leiad LR6, R03 või hoopis LR14 tähistuse. Mida see tähendab? Mis patareid vaja? IEC (International Electrotechnical Commission ehk Rahvusvaheline Elektrotehnika Instituut) on paika pannud patareide tähistamiste standardid, et kõikidel oleks arussaadav mis on mis. See tähistamine eristab lisaks mõõdule ka patareide tüübi ehk mis elementide reaktsiooniga elektrone ahelasse vabastatakse – ühest küljest teeb patareide valimise ja soetamise lihtsamaks, teisest küljest keerulisemaks. Järgnevas tabelis toome välja enamlevinud patareitüübid.

Levinuim nimetus AAA AA C D Krona 4,5-voldine
Leeliselement patarei LR03 LR6 LR14 LR20 6LR61 3LR12
Tsink-süsinik patarei R03 R6 R14 R20 6F22 3R12
NiMH aku HR03 HR6 HR14 HR20 6HR61
NiCd aku KR03 KR6 KR14 KR20 6KR61
Muud levinud nimetused S M L XL 9 V
Micro
Microlight
MN2400
24A
Penlight
Mignon
MN1500
15A
Baby
MN1400
14A
Taskulambi patarei
MN13000
13A
Suitsuanduri patarei
9-voldine
Raadio patarei
PP3
Tüüp 3336
MN1203

Lisaks eelpool välja toodud patareidele on valikus olemas ka terve müriaad spetsiaalpatareisid erinevateks kasutusotstarveteks. Liitiumelemendiga patareid kasutavad CR tähistust (CR2, CR123, 2CR5, CRP2 ja CRV3 tüüpi patareid on enimlevinud just fototehnikaga seatud kasutusvaldkondades). R-tähistusega “nööppatareid” aga igasuguste muude seadmete sees. Fun fact – nendel patareidel on nimesse pandud mõõtmed – CR2025 diameeter on 20 mm ning paksus 2,5 mm; CR2032 patarei puhul aga paksus 3,2 mm, diameeter ikka 20 mm. Samas mikro-leelispatareid ja hõbeoksiid-patareid kasutavad samu mõõtmete tähiseid, kuid keemia tähis erineb. Mikro-leelispatarei puhul on tähiseks LR nagu näiteks LR44 ja hõbeoksiid patarei puhul SR nagu näiteks SR44. Füüsiliselt on need sama mõõtmega, kuid väljundpinge on natuke erinev (0,05 V) ning samuti on erinevus patarei mahutavuses / vastupidavuses.

Milline Panasonicu patarei on minu jaoks sobivaim?

Jah, loomulikult soovitame kasutada Panasonicu patareisid. Aga miks? See roosa jän…..? Ei, pea nüüd kinni. Reklaam reklaamiks – me räägime siin ikka faktidest. Panasonic on hoidnud enda käes maailma vastupidavaima AA leelispatarei tiitlit (Guiness World Records andmetel; Panasonic Evolta seeria on seda tiitlit hoidnud 2008. aastast). Loomulikult on Panasonicul ka teisi seeriaid kui Evolta, sõltuvalt sellest, mille jaoks või mis seadme sisse need patareid lähevad – neist kõigist räägime kohe kohe täpsemalt. Ennem seda tutvustan veel kahte põhjust (lisaks heale sooritusvõimele), miks valida Panasonicu patareisid. Esiteks jah on eespool mainitud parem mahutavus. See on saavutatud tänu õhema disainiga korpust ja paremaid tihendite tehnoloogiaid kasutades, seda võrreldes teiste tootjatega. Tulemuseks ongi pikem patareide mahutavus ja vastupidavus. Teiseks, Panasonic patareidel on lekkevastane kaitse – patareide korpus on valmistatud Triple Tough tehnoloogiaga ehk kontaktpindade vahele on pandud teras-nikkel sulami kiht, mis kaitseb korpust oksüdatsiooni eest. See omakorda tähendab turvalisemat kasutust ka kallimates seadmetes. Kolmandaks, Panasonic patareidel on pikem eluiga – kuni 10 aastat võid neid riiulil või sahtlipõhjas hoida.

Millise seeria Panasonicu patareid ma peaks siis valima? Pakutakse ju lausa nelja erineva seeria patareisid – Evolta, Pro Power, Everyday Power ja Alkaline Power. Tegelikult on asi lihtne – kui on teada mis seadme sisse patarei läheb, saab selle põhjal ka parima sooritusvõimega patarei seadme jaoks leida.

Panasonic Evolta – nr 1 kauakestvaim leelispatarei

Evolta seeria patareid on Panasonicu kauakestvaimad – need on ideaalsed väga suure voolutarbega seadmete sisse, nagu kaamerad, välgud, droonid, juhtpuldid, taskulambid kui ka näiteks robotid jms suure voolutarbega mänguasjad. Selle saavutamiseks on kasutusel mitmed erinevad tehnoloogilised lahendused. Nii katood kui anood on saanud uue “disaini” – katoodil on väga puhtale magneesiumdioksiidile lisatud tavalise süsinikpulbri asemel happelist titaanhüdroksiidi; anoodil ehk elektrolüüdi sees olevat tsinkpulbrit kaitseb erosiooni eest keemilist reaktsiooni pidurdav aine. Lisaks on ka teistsugune tootmisprotsess: patareide teraskonteinerite täitmisel on Panasonic võtnud kasutusele uuendusliku vaakumtehnoloogia. See protsess väldib õhu sattumist elektrolüüdi ja muude keemiliste ühendite vahele ning maksimaliseerib viimaste koguse patareis.

Panasonic Pro Power – ideaalne lahendus kõrge või keskmise voolutarbega seadmetele

Pro Power seeria patareidel on sama eluiga ning lekkekaitse samal tasemel Evolta patareidega. Samas on nendel üks oluline erinevus – selleks on väiksem mahutavus. Võrreldes Alkaline Power seeria patareidega (mis on kõige soodsamad valikus) on mahutavus kuni 85% kõrgem. See teeb Pro Power seeria patareid sobivaimaks seadmete sisse, kus on keskmine või kõrge voolutarve, nagu näiteks juhtmevaba arvutihiire, kaalu, taskulambi, elektrilise hambaharja vms seadmesse.

Panasonic Everyday Power – parim madala voolutarbega seadmetele

Ka need patareid, mis on mõeldud väikese voolutarbega seadmetesse, on Panasonicul 10-aastase säilitamiseaga ning lekkekaitsmega. Samas võrreldes Alkaline Power seeria patareidega on mahutavus kuni 50% kõrgem. See teeb antud patareid sobivaks kellade, kaugjuhtimispultide, kaalude ja muude seadmete jaoks.

Panasonic Alkaline Power – parima hinna ja kvaliteedi suhtega

Panasonicu patareide valiku baasmudel – ka sellel on olemas lekkekaitse, kuid säilitusperiood on kuni 7 aastat. Ideaalne seadmetesse, mil madal voolutarve ning mille töötamine ei ole nii kriitilise tähtsusega.

 

Seeria Evolta Pro Power Everyday Power Alkaline Power
Mahutavus* Number 1 +85 % +50 %
Lekkekindlus Jah Jah Jah Jah
Säilitusiga 10 aastat 10 aastat 10 aastat 7 aastat
Sobib
seadmele
Väga kõrge
voolutarbega
Kõrge
voolutarbega
Keskmise
voolutarbega
Madala
voolutarbega

* Võrreldes standardmahutavusega Alkaline Power seeria patareiga.

Patareid ostes

Poodi patareid ostma minnes tuleks enese jaoks valmis mõelda vastused järgmistele küsimustele:

  • Mis tüüpi / mõõtu patareid ma vajan (AAA, AA, D..)
  • Mis seadme jaoks on patareid vaja, kui suur on selle voolutarve
  • Kui palju ma tahan patareide peale raha kulutada (samasuguse keemilise koostisega patareisid on erinevas hinnaklassis. Kallimate mahutavus on veidi suurem ja kestvus veidi parem kui odavamatel).

Olles nendele küsimusele vastanud ning vastustele vastavalt toiminud, läheb patareide soetamine libedalt. Patareid aga nii libedalt enam läbi ei lähe.

Patareisid kasutades – teadlikult ja turvaliselt

Patareide valimine on ainult üks osa nende kasutamisringlusest. Sinul kui lõpptarbijal on patareide kasutamisel ja käitlemisel soovituslik meeles pidada teatud tõdesid ning neid ka rakendada.

  • Hoia patareid kuivas ja väikelastele kättesaamatus kohas – jah, enam ei sisalda need elavhõbedat, kuid väiksemate patareide alla neelamine ei ole väikelastele mingi eriline vägitegu.
  • Kasuta sama marki patareisid – ühes seadmes korraga on soovituslik kasutada sama tootja / sama seeria patareisid samaaegselt. Samuti kasuta korraga sama täituvusega patareisid – tühi ja täis patarei korraga ühte seadmesse panna ei ole hea mõte.
  • Ära lae patareisid – kergemal juhul piirdub see lõhkenud patareiga, halvemal juhul aga hävinud akulaadija, hävinud kodu või tõsiemate tervisekahjustustega.
  • Taaskasuta – vanad patareid saad tasuta tagastada müügikohta (kauplused, tanklad, tehnikapoed) või keskkonnajaama, kus need suunatakse ümbertöötlusesse ja materjalid kasutatakse uuesti ära.

Kvaliteetsed Panasonic patareid Photopointi veebipoes »

(4329)

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast