Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Photopointi kõige soodsam kompaktne supersuumkaamera: Olympus SH-1

_MG_3496

Ma ei hakkagi siin midagi keerutama vaid ütlen täitsa otse välja: See kaamera on sigaodav. Algselt Photopointi poodi 429-eurose hinnasildiga müügile tulnud Olympus SH-1 valge korpusega mudel maksab täna 199€. Nii soodsalt pole Photopointis täna müügil ühtegi teist kompaktset supersuumkaamerat.

Olympus SH-1 kaamera on nii pisike, et mahub vaevata taskusse. Ometi on sellel võimas 24x suumiga objektiiv, millega saab kaugeid objekte “hästi lähedale suumida” ja samas ka looduses laiu maastikuvaateid või kitsamas ruumis grupipilte pildistada. SH-1 jää sugugi hätta lähikaadrite pildistamisega (makrofotodega) ega öövõtetega ning lisaks tavalisele automaatewžiimile on sel olemas ka manuaalne särirežiim ja poolmanuaalsed režiimid.

Nagu kõik kompaktsed supersuumid, on ka SH-1 väga paindlik aparaat – selline, millega saab pildistada praktiliselt kõike. Just võimas suumivahemik teeb võimalikuks visuaalselt hästi erinevate fotode pildistamise. Kompaktse korpuse ja universaalsuse tõttu on SH-1 ideaalne kaasa võtmiseks pikemale reisile või niisama suvistele retkedele ja väljasõitudele. Vaatame, milliseid pilte selle kaameraga pildistada saab:

 

olympus-sh-1-photopoint-171

 

Kõige laiemas suumiasendis mahub kaadrisse nii esiplaanil olev tee kui ka tagaplaanil olev vanalinn.

olympus-sh-1-photopoint-200

 

Umbes poole võrra sisse suumides näeme lähemalt kirikutorni.

olympus-sh-1-photopoint-170

 

Maksimaalselt välja suumituna on objektiivi ekvivalentseks fookuskauguseks 600mm. See jäädvustab detailselt pildile kirikutorni tipu.

Väärib märkimist, et nende piltide puhul ei kasutanud ma pildistamiseks statiivi. Fotod on pildistatud säriajaga 1/80 sekundit. Nii lühikese säriajaga maksimaalselt välja suumituna on tavaliselt väga raske pildistada teravaid fotosid. Ikka väriseb käsi ja pilt tuleb udune. Olympus SH-1 kaameral on aga 5-teljeline värinastabilisaator, tänu millele saab ka maksilaamse suumiga käest pildistades korralikke fotosid. See on SH-1 juures suureks plussiks konkureerivate kaamerate ees.

 

olympus-sh-1-photopoint-168

 

Säritus: f/8,7, 1/13 sekundit. Fookuskaugus: 25mm (35mm ekv). Pildistatud statiivilt

olympus-sh-1-photopoint-169

 

Säritus: f/6,9, 1/13 sekundit. Fookuskaugus: 600mm (35mm ekv). Pildistatud statiivilt

 

olympus-sh-1-photopoint-71

Säritus: f/5,8, 1/60 sekundit. Fookuskaugus: 185mm (35mm ekv). Pildistatud käest

Lisaks suumile on sellised supersuumkaamerad tavaliselt ka väga hea lähipildistamise võimekusega. Nendega saab teha peaaegu-makrofotosid – ilusa uduse tausta ja küllaltki terava joonisega.

 

olympus-sh-1-photopoint-73

Säritus: f/4.4, 1/60 sekundit. Fookuskaugus: 66mm (35mm ekv). Pildistatud statiivilt 

Makfofotode jaoks on Olympuse kaameral olemas eraldi makrorežiim, mida kasutades fikseerib kaamera enda objektiivi suumi just sellisele väärtusele (66mm), mis lubab võimalikult lähedale teravustada. Ülemine foto ongi pildistatud just selle režiimiga.

 

olympus-sh-1-photopoint-74

Säritus: f/6,9, 1/160 sekundit. Fookuskaugus: 600mm (35mm ekv). Pildistatud statiivilt 

Lähikaadreid saab aga pildistada ka tavalist automaatrežiimi või manuaalrežiimi kasutades. Kui objektiivi natuke suumida ja pildistatavast objektist pisut kaugemale minna, saab pildistada lähivõtteid, kus pildile ei jää nii palju tausta. Ja see mis jääb, on meeldivalt udune. Selliselt on pildistatud ülemine foto.

 

olympus-sh-1-photopoint-166

 

Säritus: f/4,9, 1/100 sekundit. Fookuskaugus: 97mm (35mm ekv). Pildistatud käest

olympus-sh-1-photopoint-167

 

Säritus: f/3,0, 1/60 sekundit. Fookuskaugus: 25mm (35mm ekv). Pildistatud käest

Just reisile kaasa võtmiseks on see kaamera hea, sest pildistada saab praktiliselt kõike.

 

olympus-sh-1-photopoint-70

Säritus: f/4.5, 1/80 sekundit. Fookuskaugus: 73mm (35mm ekv). Pildistatud käest

 

olympus-sh-1-photopoint-77

Säritus: f/8,7, 1/125 sekundit. Fookuskaugus: 25mm (35mm ekv). Pildistatud käest

 

olympus-sh-1-photopoint-78

 

Olympus SH-1 on üldjoontes üsna sarnane selliste uhkete aparaatidega nagu Canon SX710 või Sony HX90. Olympuse alumiiniumsulamist korpus on konkurentidega võrreldes kindlasti tummisem ja tugevam ning minu jaoks ka nägusam. Pildikvaliteedi poolest ei jää OLympus konkurentidest maha – tänu väga tõhusale 5-teljelise stabilisaatorile pildistab SH-1 hämaras ja võimsa suumiga ilmselt teravamaidki pilte.

Oluline erinevus on siin aga kasutamise loogikas. Canon SX710 ja Sony HX90 kaameratel on rohkem võimalusi pildi loomise protsessis kaasa rääkida ja rohkem nuppe kamaera lihtsamaks juhtimiseks. Olympus SH-1 on aga mõeldud lihtsamale pildistajale. Sellisele, kes soovigi kaamaera parameetreid või teravustamiskaugust manuaalselt muuta. Sellisele, kes tahaks lihtsalt suumida ja ilusaid pilte pildistada.

Olgem ausad. Hind on fotokaamera valikul vaat et sama kaalukas aspekt kui kaamera omadused või välimus. Olympuse hinnapoliitika on viimastel aastatel korduvalt liikunud sama rada pidi – vanemad kaameramudelid paisatakse mingil hetkel müüki sellise hinnaga, millele ühegi teise konkurendi kaamera vastu ei suuda hakata. Ja kui selle hinna taga on ka veel ilus ning võimekas aparaat – nagu SH-1, siis saabki sellest suvine kompaktkaamerate bestseller.

(2164)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Olympus Stylus SH-1, valge 16 megapiksliga CMOS sensor, 24× optiline suum (25-600 mm), 5-teljeline stabilisaator, FullHD video, HDMI, 3" puutetundlik ekraan, metallkorpus, WiFi, manuaalrežiimid

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast