Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: ekraaniga graafikalaud Wacom Cintiq 16

Wacom Cintiq seeria ekraaniga graafikalauad on aastaid olnud professionaalsete illustraatorite tööriistad. Koomiksite kritseldamiseks ja sünnipäevapiltide tuunimiseks on need liiga kallid. Pigem on need olnud kasutusel tippklassi disainibüroodes, kus sümpaatse olemisega hallipäised disainerihärrad vaba käega Porschesid ja pilvelõhkujaid visandavad.

2019. aastal selline elitaarsus aga enam ei jätku, sest paar nädalat tagasi jõudis ka Eestis müügile aegade soodsaim Cintiq graafikalaud – see on 599 eurot maksev Wacom Cintiq 16. Suure 16″ ekraaniga ja Wacomi parima täisfunktsionaalse Pro Pen 2 puutepliiatsiga Cintiq tundub liiga hea, et olla tõsi. Võtame selle siis karbist välja ja vaatame, kui tõsi see on ja kas ehk soodsa hinna nimel midagi olulist ohvriks toodud pole.

 

Erinevalt näiteks tahvelarvutitest või Wacomi enda MobileStudio Pro seeria graafikalaudadest ei ole Wacom Cintiq 16 eraldiseisev ekraaniga arvuti. Pigem võib sellesse suhtuda nagu LCD-ekraani. Kaasas oleva HDMI + USB kaabli abil laua- või sülearvutiga ühendades lülitub see sisse ning on justnagu arvuti lisaekraan, kuhu saab hiirega lohistada veebilehitseja või arvutis olevad kaustad.

 

Ülal pildil on näiteks näha, kuidas Wacom Cintiq ekraanile saab kuvada tavalise veebilehitseja. Internetis surfamiseks keegi endale sellist graafikalaua-ekraani aga vaevalt et ostaks…

Tavalisest ekraanist eristab Cintiq graafikalauda peamiselt üks asi: puutepliiatsi funktsionaalsus. Näppude puudutust see soodne mudel ei registreeri, küll aga on karbis kaasas Wacom Pro Pen 2, millega saab otse ekraanile joonistada. See on suur asi, et Wacom on selle graafikalauaga otsustanud kaasa panna just nimelt kõige funktsionaalsema ja tundlikuma Pro Pen puutepliiatsi – ja mitte tavalise soodsama Wacom Pen 4K pliiatsi.

 

Wacom Cintiq graafikalauad jagunevad Pro ja tavalise seeria toodeteks. Pro seerias on neli erineva ekraanisuurusega lauda. Tavaseerias on ainult üks – seesama siin karbist välja võetav 16″ ekraaniga mudel. Loogiline oleks arvata, et kusagil käesoleva aasta lõpul toob Wacom lagedale veel teisegi tavaseeriasse kuuluva 13″ ekraanidiagonaali ja veelgi soodsama hinnaga graafikalaua. Seniks on aga soodsaimaks Cintiq mudeliks see 16″ lahmakas.

 

Karbis on graafikalaud ise, Pro Pen 2 puutepliiats…

…kiire alustamisjuhend…

… ja palju kaableid. Standardlahendusse kuuluvad Wacomi 3 in 1 ühenduskaabel, toiteadapter ja toitekaabel. Arvutiga ühendub graafikalaud USB ja HDMI abil. Kui sinu arvutil HDMI pesa ei ole, peaksid hankima mingit sorti adapteri.

Ülal pildil näitan, kuidas kaablid omavahel ühendatuna asetsema peaksid.

 



Cintiq graafikalaual on ainult üks ühenduspesa. Ülaääres, tagapool plastikust katte all. Pistik lukustub sellesse pessa ning kaabel fikseeritakse graafikalaua sees spetsiaalsesse kanalisse. Kui graafikalaud näiteks aknast välja visata – keevalisematel kunstnikel ikka juhtub – jääb see tõenäoliselt kaablitpidi rippuma ja garantiiremonti ei vaja.

 

Pro seeriast erineb tavaline Cintiq muidugi ekraani madalama lahutusvõime ja NTSC värvigamma (näitab värve vähem ja vähemtäpsemalt) poolest. Samuti aga ka Express nuppude puudumise poolest korpusel. 16″ Cintiq graafikalaua juurde pakub Wacom ExpressKey Remote nupusüsteemi – see on juhtpuldi moodi nuppudepaneel, mis annab graafikalauale 17 nuppu ja puutetundliku rõnga. Kel seda pole, peab klaviatuuriga läbi ajama, sest erinevate tööriistade jne kiire valimise jaoks peaks ikka mingit lisa-sisestusvahendit kasutama.

 

Üks nupp Wacom Cintiq 16 graafikalaual siiski on – ülal paremas nurgas olev pisike kriips võimaldab graafikalaua ekraani sisse-välja lülitada.

 



Eraldi pliiatsialust – nagu Cintiq Pro või Intuos Pro seeria laudadel – sellel tavalisel Cintiq mudelil ei ole. Selle asemel on siin aga ükskõik kummale poole graafikalaua äärde kinnituv pliiatsihoidik. Tekstiilist aasa ja plastikust põhjaga.

 

Esmajoones ei pruugi seda tähelegi panna, kuid selle plastikust pliiatsikinnituse sisse on kavalalt peidetud kolm pliiatsiotsikut. Selle sees (üleval pool) on ka pisike ümmargune auk, mis aitab piiatsiotsikut pliiatsi seest eemaldada.

 

 

Puutepliiatsi alumises otsas on kaks nuppu, mis jäävad nimetissõrme alla. Neid saab vabalt seadistada tegemaks mida tahes – näiteks erinevates programmides erinevaid asju. Vaikimisi on alumine nupp hiire parem klahvivajutus ja ülemine hiire vasak klahvivajutus.

 

Pliatsi ülaosas on samuti üks nupp – sarnaselt pistikule on seegi survetundlik, kuigi surveastmeid on sellel mõnevõrra vähem (Wacom ei ütle, kui palju täpselt). Seda nuppu saab kasutada erinevatel viisidel. Kõige populaarsem kasutus on kustutusfunktsioon, sest survetundlikkus võimaldab kustutamise ala diameetrit käigu pealt muuta.

 

Wacom Cintiq 16 graafikalauaga on kaasas Pro Pen 2 puutepliiats. See on selle graafikalaua suureks trumbiks, sest Pro Pen 2 on soodsama-tavalisema Wacom Pen 4K pliiatsiga võrreldes mugavam käsitleda ja muidugi ka funktsionaalsem/täpsem.

 

Kui Pen 4K pliiatsil on umbes 4096 survetundlikku astet, siis Pro pliiatsil on survetundlikkust koguni 8192 astme jagu. Uue versiooni täiustus avaldub reaalses kasutuses eelkõige selles, et pliiats registreerib juba hästi õrna puudutuse, joonistades ekraanile vaevu läbipaistva või hästi peenikese joone – oleneb, kuidas digipintsel seadistatud on.

Lisaks survetundlikkusele on see pliiats ka kaldetundlik ja pöördetundlik. Pöördetundlikkust illustreerib järgnev video:

 

Graafikalaua ekraan on kaetud spetsiaalse, visuaalselt veidi mati pinnaga. See vähendab pliiatsiotsa libisemist ja tulemusel peaks joonistajal olema tunne, nagu ta joonistaks otse paberile.

 

Graafikalaua tagaküljel märkame keskel nelja keermega auku. Sinna kinnitub eraldi ostetav muudetava kaldenurgaga alus “Adjustable Stand”.

 



Graafikalaua tagaküljel on kahel pool ka integreeritud tugijalad – need võimaldavad lauda  kindla kaldenurga alla seada. Kruviaukudesse kinnituv Adjustable Stand on aga kindlasti mugavam lahendus, sest võimaldab graafikalaua kaldenurka paindlikumalt seadistada.

 

Wacom Cintiq 16″ graafikalaud on nagu puutetundlik lisaekraan. Kuid mitte mingil juhul universaalne, vaid väga spetsiifiline. Hea tahtmise korral saab selle abil Delfi uudiseid lugeda, internetipanga makseid teha, fotosid ja videoid töödelda… Kuid sellised tegemised kulgevad Cintiq’i keskpärase ekraani peal kohmakalt, sest nende jaoks pole see seade loodud. Wacom Cintiq 16″ on loodud ainult ja ainult pikselgraafika loomiseks – lihtsamalt öeldes Photoshopis, Corel’is, Kritas või mõned muus programmis joonistamiseks. Selle ülesandega saab Cintiq suurepäraselt hakkama.

Wacom Cintiq 16″ on sinu jaoks ideaalne, kui sa oskad joonistada, oled juba teinud mõned tulemuslikud katsetused pikselgraafikaprogrammides ja tahaksid nüüd viia enda digitaalse joonistusprotsessi uuele tasemele. Võid kindel olla, et selle graafikalaua kasutamine paneb sinu parempoolse ajupoolkera neuronid turbobuust-režiimil tööle. See on justkui ahhaaelamus sellest, kuivõrd teistsugune võib olla digitaalse kunsti loomine, kui saad seda teha pliiatsiga otse ekraanil. Ja mitte lolli pliiatsiga (nagu Apple Stylus), vaid intelligentse ja supertundliku Wacom Pro Pen 2 pliiatsiga, mis tunneb kui sa tugevamini vajutad, kallutad ja pöörad. Nagu päriselt.

Kui paarsada eurot siia-sinna sinu jaoks suur raha pole, siis soovitaksin muidugi võtta veidi kallim Cintiq Pro seeria graafikalaud. Tänapäeva nutiajastul oleme harjunud väga heade teravate ekraanidega ja nende kõrval tundub Cintiq 16″ ekraan üsna tagasihoidlik. Pilt pole kontrastne, värvid on üsna väheküllastunud ja nurga all vaadates muutub kuva päris tuhmiks. Kui sa aga neid kallimaid endale veel lubada ei saa, siis alusta soodsaimaga. Harjuta sellel päeval ja ööl ning küllap leiavad siis juba peagi sinu laual koha ka sellised mudelid, millele sümpaatse olemisega hallipäised disainerihärrad vaba käega Porschesid ja pilvelõhkujaid visandavad.

(1445)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Wacom graafikalaud Cintiq 16
  • 15,6" FullHD IPS ekraan
  • 34,4 × 19,4 cm aktiivne ala
  • Eriti tundlik Wacom Pro Pen 2
  • Integreeritud reguleeritav tugijalg
  • 3in1 kaabel & pliiatsihoidik
899€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast