Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Universaalne Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD on tõeline “suhtepäästja”

Niisiis… tahad oma Sony hübriidkaamerale ühte head objektiivi, millega saaks põhimõtteliselt enamikke fotograafiastiile harrastada ning ennast mitte päris vigaseks maksta?

Siis on mul sulle hea uudis – saadaval on uus Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD kõik-ühes suumobjektiiv, mida ma tänu Photopointi rendile veidi alla kahe nädala erinevates oludes katsetasin.

 

Kohe alguses kätte võttes tundsin rõõmu kui väike ja kerge on see objektiiv. Eriti kuna olen juba jõudnud harjuda teise Tamroni hiljuti välja tulnud 70-180mm f/2.8 Di III VXD teleobjektiiviga. Alguses oli väike hirm, et kas nii suure fookusvahemikuga objektiiv suudab sammu pidada ikkagi tunduvalt spetsialiseerituma (ja kallima) f/2.8 avaga objektiiviga, aga katsetamise tulemusel võin südamerahuga öelda, et 28-200 mm ei jää teravuses sugugi alla.

Ainuke reaalne vahe, mida minusugune, veel paljuski hobipiltnik, tunnetas oli seesama ava erinevus ehk f/2.8 on ikka f/2.8 ja f/5.6 on f/5.6. Samas kui mõelda milleks kumbagi objektiivi kasutada ja ka hindu võrrelda, siis on see igati arusaadav ega häiri üldsegi.

Tamron 28-200mm RXD objektiiv
Tamron 28-200mm RXD objektiiv

Milleks siis kasutada 28-200 mm objektiivi kui kaamera ette saaks ju panna 4-5 erinevat fikseeritud ava ja kitsama fookuskaugusega objektiivi, mis juba on kotis olemas?

Kasutusvõimalusi on sellel objektiivil palju. See on ideaalne kaaslane reisile, eriti kui kotiruum on piiratud ja tervet oma fotoarsenali kaasa võtta ei saa või ei taha. Sisuliselt ühtegi teist objektiivi kaamera ette siis panema ei peagi. Sellega säästad aega ja energiat ning ei jää fotohetkedest ilma.

Kuigi ma reisile seda kaasa ei võtnud, siis käisin ma 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiviga ringi linnas ja looduses ning oi kui mugav oli pildistada kõiki kompositsioone ilma, et oleks pidanud hakkama mõtlema objektiivi vahetamise peale. Lisaks ei pidanud ma leppima, et mingi hetk on selleks ajaks möödas kui mina sobiva fookuskaugusega objektiivi kaamera ette saan, sest olgem ausad – parim fotomoment tuleb ikka siis kui sa selleks valmis pole. 

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

Ma olen selle objektiivi oma peas ristinud “Suhtepäästjaks”. Kindlasti on mitmedki fotograafid käinud kaaslasega looduses või linnapeal ning parimate piltide saamiseks pidevalt erinevate nurkade all ja erinevate objektiividega pildistanud. See kõik on ajakulu, mis lihtsalt keskkonda nautivale kaaslasele ei pruugi sobida, eriti kui nii läheb iga jalutuskäigu või matkaga. Vähemalt viimane mure langeb sellega kohe ära ning sellega võidetud aeg mõjub kindlasti hästi kaaslase kannatlikkusele.

Tamron 28-200mm RXD objektiiv
Tamron 28-200mm RXD objektiiv

Muidugi pole suurus ja fookuskaugus veel kõik – loeb ka pildikvaliteet. Kuna ma ei osanud kohe sellest objektiivist midagi arvata, siis igaks juhuks võtsin algul ka oma teised objektiivid fotoretkele kaasa, et vajadusel juba teada tuntud teravusega pilte saada. Aga nagu öeldud, siis teravuses peale esimeste piltide nägemist ma enam kordagi kahtlema ei pidanud. Kõikide ava suurustega, mis ma proovisin, sain täpselt soovitud teravusega pildi.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

Ka autofookus töötas ideaalselt ja suutis täpselt tabada minu rihitud objekte nii liikuvaid kui statsionaarseid. Võib-olla ma ainult kujutasin seda endale ette, aga mulle tundus nagu oleks Tamroni 28-200 mm objektiivi autofookus töötanud lausa paremini kui minu 70-180 mm objektiivi oma. Samuti polnud mul suurema suumi peal probleeme, et maksimaalne ava peale 150 mm on f/5.6 – näiteks öistel looduspiltidel sain ma seda kompenseerida säriaja pikendamisega.

Ainult päikeseloojangu ajal inimeste kiiremate liigutuste tabamisel oleks ma eelistanud võimalust avaga rohkem mängida, aga olgem ausad – selliseid olukordi, kus soovid kikkpoksijat päikeseloojangu ajal pildile tabada, tuleb ette pigem harva ja siis ka võib Sony kasutaja julgelt ISO veidi kõrgemaks tõsta, ilma et peaks liigselt muretsema pildikvaliteedi halvenemise pärast.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

Objektiivi vahetamine väljas pildistamisel ei tekita vähemalt minus kunagi mingit vaimustust ja eriti tülikas on see ööpimeduses looduses liikudes – siis tuleb eriti pingsalt jälgida, et fotokotist midagi kaduma ei läheks. See tähendab, et ma ei ole varmas objektiivide vahetaja pimedal ajal, maksimaalselt teen seda 1-2 korda sessiooni jooksul.

See aga tähendab taaskord võimalike heade kompositsioonide mittemärkamist ning kasutamatajätmist, sest otsid võimalusi olemasoleva fookuskauguse rakendamiseks. Olen juba mitu korda jõudnud igatseda võimalust teha ühel hetkel uduses rabas 150+ mm ja juba sekundid hiljem 50 mm või 28 mm peal soovitud kompositsiooniga pilte, et siis rahuliku südamega edasi liikuda.

Vähemalt ühel korral andis selle objektiivi kasutamine mul võimaluse vaid loetud sekunditega kompositsioon ümber mängida, kui nägin vähese liiklusega teel kell 2 öösel autot tulemas. Selle kiire muutuse tulemusel sain tolle õhtu ühe lemmikpildi, mis kitsama fookuskaugusega minu hinnangul poleks nii hästi töötanud. Boonuspunktid 28-200 mm objektiivile!

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

Sisuliselt võisin ma kõik oma teised objektiivid koos fotokotiga koju jätta ning üksnes sellele ühele objektiivile täie julgusega toetuda. Ainuke asi, mida üldse lisaks võtta Tamroni 28-200 mm f/2.8-5.6 ja Sony hübriidkaamera kooslusele, on droon. Isegi kõige eepilisemas kohas õhufoto saamiseks ei soovitaks ma kaamerat intervallrežiimil õhku loopida :) Kõige muuga saab see objektiiv aga väga hästi hakkama.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

 

Kokkuvõte

Kui oled soetamas endale esimest Sony täiskaader hübriidkaamerat või lihtsalt vahetad süsteemi ja tahad alguses pärast nii hinnalist ostu ühte head objektiivi, millega oma kaamerat tundma õppida, siis kindlasti tasuks kaaluda just Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiivi ostmist.

Sellega saad kõik vajalikud fookuskaugused kaetud – see on terav, hea autofookusega, kompaktne ja mõistliku hinnaga. Oleks see minu teha, siis saaks sellest objektiivist standardne Kit-objektiiv Sony Alpha täiskaader hübriididele oma laialdaste kasutusvõimaluste ja väga hea pildikvaliteediga.


Simo tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel või simosepp.com veebilehel.

 

Kogu Sonyle mõeldud Tamron f/2.8 objektiivide valik:

Soovid ka Tamron 28-200mm RXD enne ostmist järele proovida? Pole probleemi, sest see on laenutamiseks saadaval Photopointi fototehnika rendis nii Tallinnas kui Tartus – photopoint.ee/rent ››

(673)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle Kampaania
  • 28–200 mm universaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline, f/2.8 – 5.6 avaga
  • Kiire ning vaikse RXD teravustamismootoriga
  • Tolmu- ja niiskuskindla disainiga
  • Sony α pool- ja täiskaader hübriidkaameratele
799€869€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast