Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Teistmoodi kompaktkaamerad: Fujifilm, Ricoh ja Nikon pakuvad taskusõbralikku pildikvaliteeti

suure-sensoriga-kompaktid

Teistmoodi kompaktkaamerad: Vasakult: Fujifilm X100s, Ricoh GR ning Nikon Coolpix A

Kui sa objektiive vahetada ei kavatse, siis ära peegelkaamerat osta. Nii kõlaks minu soovitus algajale fotokaamera valijale. Miks nii? Sest objektiivide vahetamine on üks peegelkaamera olulisemaid omadusi ja kui seda vaja pole, pole vaja ka peegelkaamerat.

Ka minu tutvusringkonnas on fotohuvilisi, kes on ostnud endale algtaseme peegelkaamera ja pildistavad mitme aasta möödudes ikka sellesama 18-55mm komplektobjektiiviga. Mõni neist ei pildista aga enam üldse. Kaamera vedeleb enamasti kapinurgas, sest see on kaasa võtmiseks liiga suur ja raske. Peegelkaamera asemel oleks sellistel juhtudel paslikum soetada kompaktkaamera.

Juba kostab tagareast nurinat. Rahulolematud peegelkaameraomanikud vahivad sealt vihaste nägudega ja kordavad mantrat: “Kompaktkaamera pildikvaliteet on kehv. Peegelkaamera ja hübriidkaamera teevad aga ilusaid pilte.”

Üldjoontes on see õige. Eriti just pimedas jääb kompaktkaamerate pildikvaliteet peegelkaamerate omale alla. Kuid on ka erandeid. Siin tutvustangi sulle selliseid kompaktkaameraid, mille pildikvaliteet ei jää ei peegelkaameratele alla. Vastupidi – need teevad veelgi paremaid pilte kui ükskõik milline alg- või kesktaseme 18-55mm komplektobjektiiviga varustatud peegelkaamera.

 

APS-C sensoriga kompaktkaamera

Tavaliselt arvatakse, et kõik kompaktkaamerad on pisikesed ja automaatsed seebikarbid. Tegelikult on neid aga päris palju erinevaid. Mõned suured, mõned väikesed, mõned kallid ja mõned odavad… Ühtekokku võiks siin välja tuua 5 erinevat kompaktkaamera liiki. Nendeks on:

Soodsad kompaktid Kompaktsed supersuumid Supersuumid Tippklassi kompaktid APS-C sensoriga kompaktid
 canon-digital-ixus-265-hs-hbedane-66475  panasonic-lumix-dmc-tz60-hbedane-62454  sony-dsc-hx300-62090  panasonic-lumix-dmc-lx7-61763  nikon-coolpix-a-hobedane-61326
Pisike korpus Pisike korpus Peegelkaameralik korpus Taskusõbralik korpus Taskusõbralik korpus
Pisike sensor Pisike sensor Pisike sensor Pisuit suurem sensor Suur APS-C sensor
Umb 4x suum 15-30x suum 30-60x suum Umb 4x suum Suumi ei ole
Pimeda avaga objektiiv Pimeda avaga objektiiv Pimeda avaga objektiiv Valgusjõuline objektiiv Valgusjõuline objektiiv
Automaatrežiimid Automaat- ja manuaalrežiimid Automaat- ja manuaalrežiimid Automaat- ja manuaalrežiimid Automaat- ja manuaalrežiimid
Hinnaklass: 50-250€ Hinnaklass: 300€ Hinnaklass: 200-400€ Hinnaklass: 300-600€ Hinnaklass: 800-1200€
         

 

Kui sa tahad endale taskumõõtu fotokaamerat, mis oleks võimalikult hea pildikvaliteediga, siis peaksid vaatama selle parempoolseima veeru ehk APS-C sensoriga kompaktkaamerate poole. Tavalisest kompaktkaamerast eristab neid eelkõige oluliselt suurem pildisensor. See on sama suur, nagu enamiku peegelkaamerate sees ning just seetõttu on APS-C kompaktid ka liigikaaslastest parema pildikvaliteediga.  

APS-C sensoriga kompaktkaamerad on üsna uus nähtus – populaarseks on need muutunud alles viimase 5 aasta jooksul. Kui välja jätta Sigma ja Leica pisut spetsiifilisemad aparaadid, ongi hetkel turul vaid 3 sellesse kategooriasse kuuluvat kaamerat. Fujifilm X100s, Ricoh GR ning Nikon Coolpix A. Neid kaameraid näed sellesama postituse avapildil. Vaatame allpool täpsemalt, mille poolest need aparaadid head – ja mille poolest ehk ka halvad on.

 

Suur sensor – suurepärane pildikvaliteet hämaras

ricoh-gr-fotokaamera-photopoint-101

Tavaliste kompaktkaamerate sees salvestab pilti üsna pisikene 1/2.3″ sensor. Selle mõõtmeteks on ligikaudu 6 x 5 mm. Siin vaatluse all olevatel aparaatidel on aga APS-C formaadis sensor mõõtmetega ligikaudu 24 x 16mm. Sama suured sensorid on enamike peegelkaamerate sees. Siin on selline pildisalvesti pistetud lihtsalt väiksema korpuse sisse.

 

ricoh-gr-low-light-1

Tänu suurele sensorile ja valgusjõulisele objektiividele saab nende kaameratega pildistada ka päris hämaras ilma välklambita. Ricoh GR f/3,2, 1/125 sek, ISO 16

Digikaamera pildisensori suurusest sõltub otseselt pildikvaliteet. Mida suurem sensori pindala on, seda parem on ka pildikvaliteet. Suuremal sensoril asuvad fotodetektorid on suuremad ja valgusele tundlikumad ning võimaldavad meil pildistada teravamaid ja digimürast puhtamaid pilte. Vahe tavaliste kompaktkaameratega tuleb iseäranis välja hämaras pildistades.

 

Pisike korpus – hea kõikjale kaasa võtta

fujifilm-X100s_hands

Fujifilm X100s on kolmest APS-C sensoriga kompaktkaamerast kõige kogukam.

Tavakasutaja jaoks on peegelkaamera üheks olulisemaks miinuseks selle kogukas korpus. Esmapilgul, kaamerat ostes ei pruugi kaamera suurus üldse miinusena tunduda. Reaalsuses jõuab see teadmine aga üsna kiirelt kohale. Suvel metsmaasikaid korjama minnes, talvel sõpradega kohvikut külastades või välismaale tähtsale ärireisile lennates on suurt aparaati päris tülikas kaasas tassida. Pisike kaamera mahub aga taskusse või väiksemasse kotti ning pildid saavad tehtud. Ja mitte lihtsalt pildid vaid sama kvaliteetsed fotod, nagu need oleks teinud suur ja raske peegelkaamera.

 

Fiksobjektiiv – teravad pildid ja suumi puudumine

R0200036-valmis

Ricoh GR f/16, 1/25 sek, ISO 100

Kõikidel kolmel ülal loetletud APS-C sensoriga kaameratel on fikseeritud fookuskaugusega objektiiv. See tähendab, et nende kaameratega ei saa sisse ega välja suumida – pole olemas sellist maagilist nihikut päästiku juures, mis kaugemal olevad asjad lähemale tooks.

Suumi puudumine on ühest küljest nende kaamera suurim puudus. Paljud kompaktkaamerakasutajad on suumimisega niivõrd harjunud, et ei suuda ette kujutada pildistamist ilma selleta. Tegelikult ei ole suumi puudumine suureks probleemiks. Selleks, et kaadrisse rohkem mahutada ehk välja suumida, tuleb lihtsalt kaugemalt pildistada ja selleks, et kaadrisse vähem asju mahutada ehk sisse suumida, tuleb pildistatavale lähemale liikuda. Lihtne.  

ricoh-gr-portree-1-1500x2264 copy

Ricoh GR f/2.8, 1/60 sek, ISO 400

R0210131-116 copy

Ricoh GR f/9,0, 1/20 sek, ISO 800

 

R0210098

Ricoh GR, f/2,8, 1/2000 sek, ISO 800

Tõsisemad fotohuvilised teavad, et fikseeritud fookuskaugusega objektiivil on suumobjektiivi ees ka olulisi plusse. Esiteks paneb selline kaamera pildistajat rohkem kadreeringu ja kompositsiooni peale mõtlema ja lõpptulemusena võivad pildid hoopis huvitavamad tulla. Teiseks on  fiksobjektiividega pildistatud fotod suumobjektiividega võrreldes teravamad, kontrastsemad ja vabamad nii värvus- kui ka geomeetrilistest moonutustest. Suur sensor koostöös sellise kvaliteetse fiksobjektiiviga ongi nende kompaktkaamerate kvaliteetsete piltide saladuseks.

 

Hulgaliselt funktsioone ja võimalusi

IMG_9842

APS-C sensoriga digikaamerad – tänu heale pildikvaliteedile – on eriti meeltmööda tõsisematele fotohuvilistele või koguni profifotograafidele. Pisikese korpuse tõttu sobivad need ideaalselt tagavara- või lisakaameraks suure peegelkaamera kõrvale. Seetõttu on neil kaameratel olemas palju funktsioone ja seadistusi, mida tavaliselt ainult peegelkaamerate pärisosaks peetakse. manuaalrežiimid, RAW faili pildistamise võimalus, kiire säriaeg, kõikvõimalikus kahveldamise võimalused, programmeeritavad juhtnupud korpusel jne. Need on tõsised fotokaamerad, millega on rahul ka profid. Samas on siin olemas ka täiesti tavaline roheline režiim nendesamade kvaliteetsete piltide jaoks ilma kaamerat käsitsi seadistamata.

 

Kokkuvõte

R0210110-7 copy

Ricoh GR, f/3,5, 1/250 sek, ISO 800

Niisiis ei maksa arvata, et ilusate fotode jaoks on vaja osta suur fotokaamera. Üldsegi mitte. APS-C sensoriga kompaktkamaerad mahuvad taskusse ja pildistavad suure sensori ja valgusjõulise fiksobjektiivi abil veelgi kvaliteetsemaid pilte kui 18-55mm komplektobjektiiviga varustatud suured peegelkaamerad. Neid kompaktkaameraid on mõnus kõikjale kaasa võtta. OLgu siis metsa seenele minnes või välismaale ärikohtumisele lennates. Pisikesed mõõtmed muudavad ka pildistamise lihtsamaks diskreetsemates olukordades. Suurt kaamerat inimesed pelgavad, kompaktkaamerat aga ei pane tihtipeale tähelegi.

 

(3591)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Ricoh GR 16,2 megapiksliga APS-C CMOS sensor, f/2.8 objektiiv, RAW, 3" LCD 1,23 milj. punktiga, ISO kuni 25600, 1080p/30fps video, HDMI, RAW töötlus, pildiefektid
Fujifilm X100s, hõbedane 16,3 megapiksliga APS-C mõõdus CMOS sensor, Fujinon f/2 avaga fiksobjektiiv (35mm ekvivalendina 35mm), hübriid-pildiotsija, EXR II protsessor, FullHD video, HDMI, 2,8" LCD, RAW failivorming
Nikon Coolpix A, hõbedane 16,2 megapiksliga APS-C CMOS sensor, Nikkori f/2.8 avaga fiksobjektiiv (35mm ekvivalendina 28mm), EXPEED 2, FullHD video, HDMI, 3 tolline LCD ekraan, RAW, manuaalrežiimid
Ricoh GR Limited Edition 16,2 megapiksliga APS-C CMOS sensor, f/2.8 objektiiv, RAW, 3" LCD 1,23 milj. punktiga, ISO kuni 25600, 1080p/30fps video, HDMI, RAW töötlus, pildiefektid

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast