Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Fotograaf Kristoffer Vaikla: Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiviga lumesajusel Lahemaal

Enne möödunud jõule avanes võimalus Photopointist testimiseks saada kaks objektiivi – Tamroni uued SP 24-70 f/2.8 Di VC USD G2 ja SP 70-200 f/2.8 Di VC USD G2.

Neist viimase võtan ka luubi alla. Uhke toru keerasin enda vana aga tööka ja ustava Canon EOS 5D Mark II ette. Põhiliselt loodust, maastikke, reisifotosid aga ka arhitektuuri fotografeerijana olen pikemat aega hakkama saanud Canoni EF 24 – 105mm F4.0 L IS USM objektiiviga. See võimaldab jäädvustada nii maastikke laiemat pilti, aga ka vajadusel pisut lähemale suumida. Seetõttu oli Tamroni veidi pikema toru testimine põnev võimalus. Tamroni kui pigem odavamapoolse tootja suhtes olime vend Karl Andersiga mõlemad alguses skeptilised, kuid hiljem selgus, et asjatult.

tamron-sp-70-200mm-di-vc-kristoffer-vaikla-photopoint_3Jõuluootuses Palmse mõis

Selle nädala jooksul mil objektiivid meil kasutada olid avanes tegelikult ainult üks parem võimalus nende iseloomu näha. Nii seadsimegi siis vennaga päev enne jõululaupäeva suuna Lahemaa rahvuspargi poole, sest me polnud mõlemad ammu käinud ning õnneks sattusime ka väga kenade ilmaolude kätte – võimalik, et selle talve ainukesele talveilmale. Tallinnast teele asudes oli sombune sügispäev, kohale jõudes hakkas aga taevast alla sadama ka midagi valget. Lootus oli suur, et saame üle pika aja mõned talvisemad fotod ja seda parem, et uute huvitavate Tamron tööriistadega.

tamron-sp-70-200mm-di-vc-kristoffer-vaikla-photopoint_2Lumesajus Lahemaa metsad

Esimesed tunnid kulusid väiksema SP 24-70mm G2 objektiivi katsetusele ja suurema toru ehk SP 70-200mm G2 saime ette alles lõpupoole, kui lumesadu oli juba tihenenud ning tuul tõusnud ja tuisk alanud. Maad kattis juba ühtlane valge vaip ja mööda Lahemaa külavaheteid sõites avanes ühel hetkel avar vaade põllule, millel kauguses seismas üksik puu. Seda nähes otsustasimegi nüüd ette keerata pikema toru.

Küll olles omasuguste seas pisemapoolne, siis esmase asjana oli harjumatu selle suurus – seda ilmselt seetõttu, et varasem kokkupuude telesuumobjektiividega on olnud väike. Samuti oli harjumatu selle raskus, sest oma 1500 grammise kaaluga annab seda käest pildistades pikemat aega näo ees hoida. Samas võib kaal ka kasuks tulla, sest tol päeval olid ilmaolud rasked ning autost välja astudes puhus väga tugev tuul ja tänu objektiivi raskusele oli seda lihtsam paigal hoida.

tamron-sp-70-200mm-di-vc-kristoffer-vaikla-photopointÜksik puu põllul. Tuiskas tihedat lund ja tuul oli tugev.

Siiski väga tugeva tuule tõttu oli käest pildistamine keeruline ja vaja läks mitut katset, et tuulepuhangute vahel teravat pilti saada. Siiski kindlasti oli ka antud oludes kasu uuenenud pildistabilisaatorist. Hiljem pisut tuulevaiksemates oludes metsavahel pildistades toimis autofookus kiiresti ja hästi ning foto teravus tuleb Tamron 70-200 f/2.8 Di VC USD G2 objektiiviga väga hea.

tamron-sp-70-200mm-di-vc-kristoffer-vaikla-photopoint_4Portree autorist ehk Kristoffer Vaiklast

Kuna Tamroni objektiiv lubab ava keerata suhteliselt lahti (f/2.8), siis on sellega hea pildistada ka vähese valgusega oludes. Enamus fotosid, mis katsetamise käigus sai tehtud ongi pildistatud suhteliselt hämaras ja valgusvaestes oludes – ava on fotodel vahemikus f2.8-f4. Tamron SP 70-200 F/2.8 Di VC USD G2 sobib väga ideaalselt ka portreede pildistamiseks, tekitades mitteteravustatud aladele kena bokeh efekti. Looduse, maastike või reisifotograafia pidevalt muutuvates oludes tuleb kasuks kindlasti ka selle objektiivi niiskus ja tolmukindlus. Tihedas lumesajus pildistades igatahes probleeme ei tekkinud.

tamron-sp-70-200mm-di-vc-kristoffer-vaikla-photopoint_5
tamron-sp-70-200mm-di-vc-kristoffer-vaikla-photopoint_7

Küünlavalgel kalmistu. Pildistatud juba hämaras

Kokkuvõtvalt võib öelda, et kindlasti on Tamron oma uute objektiividega heitnud kinda niiöelda esimese järgu objektiivide tootjatele (Canon ja Nikon). Olles hinnaklassilt poole või lausa mitu korda soodsam ei jää Tamron enam foto teravuse, kvaliteedi või autofookuse kiiruse suhtes neile kuidagi alla. Pikemas perspektiivis ei julge aga pead anda Tamroni objektiivide vastupidavuse ja töökindluse suhtes. Võib olla on see minu isiklik ja asjata hirm, kuid selleks tuleks teha juba pikemaid katsetusi, kuid esmamulje põhjal võin väita, et lisaksin sellise objektiivi enda fotokotti küll.

 

Kristofferi tegemiste ja töödega saab tutvuda ning kursus olla tema Instagram’i lehel ››

 


Soovid objektiivi kohta lisainfot? Tutvu lähemalt:

(1360)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiv Canonile
  • 70–200 mm telesuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ning vaikse USD teravustamismootoriga
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • Canoni pool- ja täiskaader peegelkaameratele
1399€1549€
Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiv Nikonile
  • 70–200 mm klassikaline telesuumobjektiiv
  • Valgusjõuline - läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ning vaikse USD teravustamismootoriga
  • Võimeka Tamron VC pildistabilisaatoriga, kuni 5 stoppi
  • Nikoni F bajonetiga peegelkaameratele
1399€1549€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast