Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Fotograaf Karl Anders Vaikla: skeptikust Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 austajaks

Esimest korda uut Tamron SP 24-70mm f/2.8 VC G2 käes hoides olid mul väga skeptilised tunded. Kuigi pean mainima, et ma polnud varem ühegi Tamron objektiiviga pilte teinud, kuid lugedes arvustusi ja teiste fotograafide kasutamiskogemust, jättis Tamron pigem halvapoolsema mulje. Selle teatud objektiivi kohta ei olnud ma midagi lugenud ega vaadanud ja pean ütlema, et see üllatas mind väga positiivselt.

Esimese asjana paistab silma uus disain, mis meenutab Sigma objektiivide disaini. Väga lihtsa ja arusaadava kujundusega ning visuaalselt lihtsalt ilus. Kere ümbris on valmistatud alumiiniumist ning rõngad on kummist, mis lihtsustab fookuse ja suumi kasutamist. Rõngaste vahele on jäetud natukene tühja ala, et ei oleks nii kerge neid omavahel sassi ajada. Objektiiv ise on üpris raske võrreldes Canoni EF 24-105mm f/4, mida ma ise igapäevaselt pildistamiseks kasutan. Tamron kaalub 905 g ja Canon 670g. Kaal tegelikult ei mängigi nii suurt rolli, sest lisaraskus kaamerale annab kõvasti stabiilsust juurde, juhul muidugi, kui ei pea terve päev pulmapilte klõpsima või looduses tatsama. Sel juhul ma arvan, et käsi väsib päris ära.

Lisaks jäi Tamroni puhul silma selle ilmastikukindlus – objektiivil on kaamera ühenduskohas isoleeriv kummiriba, mis ei lase mustusel ja niiskusel kaamera sensori ning objektiivi sisse sattuda.

tamron-sp-24-70-g2-karl-anders-vaikla-photopointSiniallikad

Rääkides autofookusest, siis minu arust jäi fokusseerimise kiirus natukene alla minu Canoni objektiivile, kuid midagi hullu ei olnud ja see kiirus tegelikult isegi ei loe, juhul kui spordifotograafiaga või loomade pildistamisega ei tegeleta, kus on vaja kiirelt reageerida. Autofookusega juhtus korraks ka väike probleem, kuigi ma ei tea, kas see oli nüüd minu enda veast tingitud või mitte. Nimelt ma kasutan väga tihti sellist tehnikat fokuseerimises, et suumin kõigepealt objektile, mida tahan teravaks saada, fokuseerin automaatselt selle ära ning siis suumin välja lainurk kaadriks, et teha pilt. Kuid kahel korral muutus välja suumimise ajal ka fookus – tulemuseks udune pilt. See pole tegelikult suur probleem, sest palju seda ei juhtunud, kuid imelik on see, et minu enda Canoni kaameraga pole sellist asja esinenud.

tamron-sp-24-70-g2-karl-anders-vaikla-photopoint_3Vana hüdroelektrijaam

Pildikvaliteedi poolest jagub ainult kiidusõnu. Pildid jäid kõikidel kordadel, peale nende kahe eesmainitud korra, ülimalt teravad isegi täiesti lahtise avaga, ehk siis f/2.8. Minu arust kõige parem on, et pea üldse ei esinenud kromaatilist moonutust. See on üks selline asi, mis mind vahel päris palju ärritab ja eriti võib seda esineda päikesepaistelistel ilmadel. Kes veel ei tea, siis see juhtub, kui optika ei suuda kõiki värve ühte koondumispunkti suunata ning tulemuseks on tihti lillad või sinised ääred objektide ümber. Seda moonutust saab küll filtritega ja fototöötlus programmides parandada, kuid alati on parem, kui ei pea sellistele asjadele veel aega raiskama ja Tamron SP 24-70mm G2 objektiiv säästis mind sellest vaevast. Moonutust ei esinenud ühelgi pildil, mis ma tegin. Samuti ei esinenud üldse vinjeteerumist pildi servades, mis jälle säästab aega töötluses.

tamron-sp-24-70-g2-karl-anders-vaikla-photopoint_2Allee

Suuri plusspunkte lisab ka objektiivile sisse ehitatud stabilisatsioon, mis vähendab võimalust, et pilt tuleb udune. Ikka natukene käed värisevad ja ei leia õiget toetumispinda, aga stabilisatsioon vähendab seda muret. Eriti loeb see siis, kui on vaja midagi filmida ning klient ei ole rahul liigselt väriseva pildiga.

tamron-sp-24-70-g2-karl-anders-vaikla-photopoint_4Talve võlumaa

Kui alguses ma olin natukene skeptiline Tarmoni pildi ja üleüldise kvaliteedi pealt, siis see objektiiv kindlasti lükkas minu kahtlused ümber. Oma suhteliselt odava hinna, pildi kvaliteedi ja disaini poolest soovitan seda objektiivi kõikidele fotohuvilistele. Eriti sobib see objektiiv portreefotode ja oma suure avaga ööfotograafia jaoks. Samuti julgen seda soovitada kõikidele video- ja filmihuvilistele, kes stabilisatsioonist oma kasu lõikavad. Meeldiv üllatus.

Plussid

  • Hea teravus
  • Stabilisatsioon
  • Ilmastikukindel
  • Raske, mis hoiab ära liigse värisemise (samuti ka miinus, sest käed väsivad kiiresti)
  • Disain on väga ilus ja lihtne

Miinused

  • Raske
  • Sobib ainult Canoni ja Nikoni kaameratega

 

Karl Andersi tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel ››

 


Soovid objektiivi kohta lisainfot? Tutvu lähemalt:

(1292)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiv Canonile
  • 24–70 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ja vaikne USD teravustamismootor
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator
  • Canoni pool- ja täiskaader peegelkaameratele
1149€1299€
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiv Nikonile
  • 24–70 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ning vaikse USD teravustamismootoriga
  • Võimeka Tamron VC pildistabilisaatoriga
  • Nikon F bajonetiga peegelkaameratele
1149€1299€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast