Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD – telesuum, mis ei murra selga, kätt ega rahakotti

Mul õnnestus veidi enam kui nädalaks oma fotokotti pista uus Sony täiskaader hübriidkaameratele loodud Tamroni telesuumobjektiiv – sedapuhku 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD. Vahepeal õnnestus see ka kotist välja võtta ning mõned pildidki teha.

Esimese asjana Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD telesuumi kätte võttes üllatusin rõõmust selle kerguse üle, sest objektiiv kaalub ainult veidi üle poole kilo ning see on kaamera ees väga hästi tasakaalus. See omakorda muudab selle kasutamise väga mugavaks.

Ma küll ei julgenud mingeid sõrme peal tasakaalustamise harjutusi tegema hakata, aga kogu komplekti käes hoida on küll mõnus. Peaaegu nagu oleks mõne väikese fiksobjektiivi kaamerale ette keeranud. Sellise objektiiviga võib rahulikult terve päeva ringi joosta ilma, et käed ära väsiks. Halb on aga see, et biitsepsi treenimiseks peab nüüd õhtul jõusaali minema :)

Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD objektiiv Sonyle

Järgmisena suunas silm mind päikesevarjuki peale. Kui sa oled vanakooli fotograaf või soovid rahvale näidata, et oled ikka tõsiseltvõetav fotograaf ning tahad, et objektiiv oleks poole meetri pikkune, siis selle Tamroni päikesevarjuk on küll sinu jaoks. Kui sa selle varjuki objektiivile külge paned, siis ei pea kartma mitte ühegi päikesekiire sattumist klaasi lähedale. Samuti peab ikka väga halb õnn olema kui sa klaasi mõne toikaga katki suudad teha. Kuigi see on võrreldes ülejäänud objektiiviga üsna suur, siis ette see mul kordagi ei jäänud – pigem olgu natuke suurem kui liiga väike.

Objektiiv ise on lihtsakoeline – ühtegi nuppu seal ei ole. Fookusrežiime pead vahetama kaameras (nagu ka teiste Sonyle mõeldud Tamroni objektiivide puhul) ja ka objektiivi lähteasendi fikseerimine nupuga pole võimalik, aga sellest pole midagi, sest see ei hakka ka raputades naljalt ise allapoole vajuma.

Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD objektiiv Sonyle
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD objektiiv Sonyle

Ka sellel mudelil on filtrikeerme suurus 67 mm nagu teistel Tamroni “E-bajonetiga” objektiividel, mis tähendab, et kui sul on samast seeriast objektiive ja oled neile erinevaid filtreid soetanud, siis need töötavad hästi ka 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD ees. Sellisest ühtsest mõõtkavast tunnen mina isiklikult oma objektiivide juures puudust, kuna oman mitme erineva tootja mudeleid. Ühel hetkel tahaks oma “läätsesuppi” ikkagi ühtlustada ja Tamron pakub selleks väga head võimalust.

70-300 mm fookusvahemik annab objektiivile üsnagi hea suumivõimekuse, kuigi metsloomade pildistamisele ma sellega ei spetsialiseeruks. Aga kui satud juhtumisi mõnele loomale peale või kui oled nendega juba vaat et sinasõber ja sul on see objektiiv ees, siis oma pildi saad sa kätte küll ning sellega võib täiesti rahule jääda. Koduloomade pildistamisega on muidugi lihtsam ja siis sobib see fookuskaugus hästi (kui sa muidugi koera vanni saatmise ähvardusega ära pole hirmutanud nii, et ta nelja tuule poole plagama paneb).

Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD objektiiv Sonyle

Kui vaadata ava numbreid f/4.5-6.3, siis ei maksa oodata väga suurt “bokeh” ehk taustast eraldatuse efekti. Kui korralikult sisse suumida ja subjekti lähedalt pildistada, siis muidugi saab, aga pigem sobib see objektiiv neile, kes ei otsi tingimata võimalikult suurt taustast eraldatust, vaid keskenduvad kaugemate objektide jäädvustamisele ühtlasemal sügavusel.

Nii ma ütleksin, et pigem sobib see telesuumobjektiiv maastikufotograafile, kes soovib tervet pilti ühtlaselt esile tuua. Pimedamates oludes kiiremate liigutuste tabamiseks tuleb ISO korralikult põhja keerata, nii et nagu ma enne mainisin, siis metsloomade pildistamiseks see mul esimene variant poleks. Küll aga saab sellega võimaluse avanedes pildi kätte ja kui ISO tuligi kõrge, siis saab järeltöötluses seda müra alati vähemaks tõmmata – Sony süsteemide üks võlusid.

Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD objektiiv Sonyle

Objektiivi kasuks räägib kindlasti selle hea hind. See on ligi poole odavam kui kevadel välja tulnud Tamron 70-180 mm f/2.8 telesuum, mis ka minu enda kaamerakotis on (ja selle juures on tal täiendavad 120 mm fookuskaugust, mida ma hakkan nüüd küll igatsema). Nii et kui sa kasutad pikemaid fookuskaugusi pigem vähem või ei jäädvusta sellega näiteks pimedamates oludes korraldatavaid spordiüritusi, siis saad sa säästetud raha eest osta endale veel teisegi objektiivi ja mõlemaga häid pilte teha.

Samuti on Tamron automaatfookusega head tööd teinud – objektiivi kasutades ei tulnud mul kordagi hakata fookusega mängima, et subjekti teravalt pildile saada. Kui ma olin midagi kaadrisse leidnud, siis võisin kindalt päästikule vajutada ja pärast tõdeda, et autofookus sai oma tööga hakkama. Selline töökindlus mulle meeldib!

Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD objektiiv Sonyle

 

Kokkuvõtteks

Oma hinna, kvaliteedi ja mugavuse kohta on Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD puhul tegemist igati viisaka telesuum-objektiiviga, millega saab hea kvaliteediga pilte ja mis ei murra ei selga, kätt ega rahakotti.

Nii et kui tahad oma Sony täiskaader hübriidkaamera ette kerget ja mugavat telesuumi ja sul ei ole vaja väga laia ava ning soovid järgmise palgapäevani peale nuudlite veel midagi süüa, siis tasub seda objektiivi võrdlusesse lisada küll. Suurema huvi korral saad selle Photopointi foto- ja videotehnika rendi abil ka omal käel ära proovida.

 


Simo tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel või simosepp.com veebilehel.

Soovid samuti proovida Sony a7 III, a7S III, a7R III, a7R IV või a9 III täiskaader hübriidkaamerat ja Tamron 70-300mm Di III RXD objektiivi? Pole probleemi, sest need on laenutamiseks saadaval meie fototehnika rendis – photopoint.ee/rent ››

(612)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD objektiiv Sonyle Kampaania
  • 70–300 mm telesuumobjektiiv
  • Suure suumivahemikuga
  • Kiire ning vaikse RXD teravustamismootoriga
  • Tolmu- ja niiskuskindla disainiga
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
449€699€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast