Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD – võimekas kõik-ühes supersuum Sony E-mountile

Viimasel ajal on Tamron olnud meeldivalt aktiivne oma kvaliteetoptika tootmisega, sest hiljuti rõõmustati taas just Sony α hübriidkaamerate omanikke. Seekord lisandus valikusse väga võimekas supersuum, mis katab ära fookuskauguse vahemiku 28-200mm. Suure tõenäosusega on tegemist uue tõusva tähega! 

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD on artikli kirjutamise hetkel maailma esimene sellise suumivahemikuga objektiiv, mille maksimaalne ava on f/2.8-5.6. See ei pruugi küll esmapilgul nii märkimisväärne tunduda, aga reaalses elus, kui saad ISO väärtuse tõstmise asemel kasutada suuremat maksimaalset ava, siis viib see suunurgad kõrgemale kui pühapäevahommikused pannkoogid moosiga.

Välimuselt on see väga sarnane tohutult populaarsele Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD objektiivile. Uus supersuum on kõigest 26 grammi raskem, millest võib järeldada, et tegemist on väga kerge ja kompaktse objektiiviga, mida on lihtne kaasas kanda. Isegi pärast pikka fotoretke või päev otsa ürituste jäädvustamist, jäävad käed suhteliselt värskeks. Disainitud on see Sony täiskaader hübriidkaameratele, aga loomulikult on seda võimalik kasutada ka Sony poolkaader hübriidide ees. Poolkaadri (APS-C) ette keerates tuleb silmas pidada 1.5-kordset lõikefaktorit.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle

Tänu ilmastikukindlusele ja fluorkattele esielemendil saab liialt muretsemata erinevates keskkondades toimetada. Torul puudub AF/MF lüliti, aga kõndimise/jooksmise ja transportimise huvides on lisatud LOCK lüliti, mis lukustab toru. Objektiivil puudub küll Tamronitele omane VC (vibration compensation) ehk stabilisaator, sest Tamron tugineb Sony keresisesele stabilisaatorile. Juhul, kui oled eelnevalt harjunud pildistama objektiiviga, mis on varustatud stabilisaatoriga, siis selle supersuumiga pildistades tasuks uduste piltide vältimiseks hoiduda madalatest säriaegadest.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle

Videograafi vaatenurgast mina isiklikult stabilisaatorist puudust ei tunne, kuna enamus missioonideks kasutan kas gimbalit või statiivi. Kõik Tamroni poolt Sony Alpha täiskaader hübriidkaameratele toodetud objektiivid (neid on juba 7 tk) k.a 28-200mm on 67 millimeetrise filtrikeermega. Tänu sellele saame filtrite pealt kokku hoitud eurod muul otstarbel kasutada ja vähendada kaamerakotis segadust erinevate läbimõõtudega filtritega majandamisega.

Objektiiv kasutab RXD (Rapid eXtra-silent stepping Drive) teravustamismootorit – see on väga täpne, kiire ja vaikne süsteem, mis on väga ligilähedane Sony enda omaga. Kahe nädala vältel seda objektiivi kasutades ei tekkinud mul ühtegi fookusega seonduvat probleemi. Eye-AF töötab suurepäraselt (nii inimese kui ka looma peal) ehk nüüd saad oma lemmikud ja aktiivsed lapsed pildistatud sedasi, et see ei oleks järjekordne udune mälestus.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle

Tihtipeale supersuumiga filmides on väga raske usaldada objektiivi ja seetõttu enamjaolt fokusseerin manuaalselt. Uskumatu, aga Tamron 28-200mm RXD mudeliga mul sellega seda muret ei olnud – tuginesin täielikult autofookusele ja 90% kordadest sai see ideaalselt hakkama. Erinevalt paljudest Sony enda suumobjektiividest on Tamroni 28-200mm suumimine meeldivalt sujuv ja mugav.

 

Suumimisest rääkides – maksimaalse ava muutumine laiast teleni on järgnev: 28-49mm f/2.8, 50-99mm f/3.5, 100-149mm f/4.5 ja 150-200mm f/5.6. Kuna konkurentidel on sellise suumivahemikuga maksimaalne ava f/3.5-6.3, siis valgusjõulisuse poolest on sellel teiste ees selge eelis. Pilte vaadates olin meeldivalt üllatunud piltide teravuses. Väga harva õnnestub sellise suumivahemikuga objektiiviga ilma järeltöötluses teravuse korrigeerimiseta teravaid tulemusi saada. Eriti hämmastavaks teeb selle veel see, et seda kogu suumi ulatuses.

 

Kokkuvõte

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD universaalne objektiiv on eelkõige mõeldud fotograafile, kellele mängib kompaktsus ja kaal olulist rolli. Suurepärane kaaslane neile, kes hindavad mugavust ja pideva torude vahetamise asemel soovivad nautida hetki olles veendunud, et saavad kiirelt ja kindlalt ka kõik jäädvustatud.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle

Objektiiv sobib ideaalselt maastiku, toodete, portreede, ürituste ja eluslooduse pildistamiseks. Tänu usaldusväärsele autofookusele saab ka videograaf rahumeeli erinevaid situatsioone jäädvustada ilma, et peaks fookuse pärast muretsema. Miinustena tooksin välja stabilisaatori ja AF/MF lüliti puudumise. Üldiselt on tegemist optiliselt võimeka ja usaldusväärse tootega, mida julgen soovitada fotoentusiastile, kes otsib kõik-ühes objektiivi.

 

Üks ja ainus – Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD ››

 


Kogu Sonyle mõeldud Tamron f/2.8 objektiivide valik:

Soovid uue Tamron 28-200mm RXD enne ostmist järele proovida? Pole probleemi, sest see on laenutamiseks saadaval ka Photopointi fototehnika rendis – photopoint.ee/rent ››

(1189)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD objektiiv Sonyle Kampaania
  • 28–200 mm universaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline, f/2.8 – 5.6 avaga
  • Kiire ning vaikse RXD teravustamismootoriga
  • Tolmu- ja niiskuskindla disainiga
  • Sony α pool- ja täiskaader hübriidkaameratele
799€869€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast