Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony kahekordistas oma CMOS sensorite valgustundlikkust

sony-sensorSony on välja töötanud uue CMOS sensori, mis on senistest pea kaks korda enam valgustundlikum ning toodab tunduvalt vähem digimüra. Selline edasiminek saavutati sensori ehitusliku muudatusega. Tavapäraselt on CMOS sensorid nn esivalgustusega, Sony uus sensor on aga “tagantvalgustusega”.

Hetkel kasutatakse fototööstuses kaht tüüpi sensoreid: CCD ja CMOS. CCD sensorid on veel hetkel laialdasemalt levinud, üha enam on aga uuemates seadmetes märgata odavamaid ja vähem voolu tarbivaid CMOS sensoreid. Viimased ei ole olnud nii populaarsed, kuna ei ole pakkunud nii head fotokvaliteeti, kui CCD sensorid. Viimaste aastatega on see aga radikaalselt muutunud ning seda näitab kujukalt ka Sony teadaanne.

Fotokaamerates kasutatavad sensoreid võib võrrelda päikesepatareiga. Sensorid koosnevad miljonitest pikslitest, mis kõik salvestavad neile langevad valgusosakesed. Need osakesed muudetakse sarnaselt päikesepatareile elektrilaenguks (analoogseks signaaliks). Viimastes ongi lõpptooteks elektrilaeng, sensorites aga töödeldakse erineva väärtusega laenguid edasi ning lõpptulemuseks on foto.

CCD ja CMOS sensori vahe seisneb eelkõige selles, et esimeses transporditakse iga piksli vastuvõetud valgusosakesed sensori vastavasse alasse ning muudetakse seal elektrilaenguks. CMOS sensoris muudetakse iga piksli vastuvõetud valgusosakesed elektrilaenguks sellesama piksli sees.

Kuna CMOS sensorites toimub muudatus igas pikslis, on nendes vaja kasutada ekstra võrgustikku, mis seda tööd teostaks ning mis siiamaani on asetsenud fototundliku kihi peal. See võrgustik aga muudab sensori vähem valgustundlikuks, kuna osa valgusosakestest, mis seda tabavad põrkuvad sealt tagasi.

Sony paigutas selle võrgustiku fototundliku kihi taha. See annab sensorile suurema valgustundlikkuse, kuna sarnaselt CCD sensorile suudab CMOS sensor nüüd kõik sellele langevad pikslid lõpuks digitaalseks informatsiooniks muundada.

Tavaliselt on sellised struktuurimuutused toonud kaasa aga probleeme, nagu digimüra suurenemine, vigased pikslid või väikese elektrilaengu tekkimise sensoris ilma sellele valgust näitamata. Sony on nendest probleemidest jagu saanud uue fotodioodide struktuuriga ning spetsiaalse sensoripealse läätsesüsteemiga.

Jääme ootama uusi digitaalseid kaameraid, mis võimaldavad veelgi paremat fotokvaliteeti hämaruses.

(170)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga