Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kas Sony FE 85mm f/1.4 GM on väärt ekstra 1450€?

Tänapäeva portreefotograafias hakkab järjest olulisemaks muutuma bokeh ehk soovitakse tausta subjekti taga võimalikult uduseks saada.

Kuna seda on kõige lihtsam saavutada kerge teleobjektiiviga, siis otsustasin Photopointi fototehnika rendist võtta Sony FE 85mm f/1.4 GM ja võrrelda seda 1450€ vähem maksva Sony FE 85mm f/1.8 objektiiviga.

Sony 85mm
Objektiivide ees kasutasin 24,2MP APS-C Sony A6500 hübriidkaamerat.

 

Tehniline erinevus

Enne kui objektiivide pildikvaliteedi kallale asume on sobiv hetk ülevaadata objektiivde üldised andmed, mis toovad kenasti välja ka nende olulisemad erinevused.

Sony FE 85mm f/1.4 GM Sony FE 85mm f/1.8
Fookuskaugus 85mm 85mm
Maksimaalne ava f/1.4 f/1.8
Minimaalne ava f/16 f/22
Optiline konstruktsioon 11 elementi 8 grupis 9 elementi 8 grupis
Pildistabilisaator Puudub Puudub
Lähim teravustamiskaugus 0,8m 0,8m
Teravustamismootor SuperSonic motor Lineaarne mootor
Kaal 820g 371g
Filtrikeere 77mm 67mm
Ilmastikukindlus Tolmu- ja niiskuskindel Puudub
Hind 2099€ 649€

Tabelist selgub, et mõlemal objektiivil on küll sama fookuskaugus, aga erinev maksimaalne ava. FE 85mm f/1.4 on parem teravustamismootor ning sellega võid ringi toimetada ka nii tolmuses kui niiskes keskkonnas.  Oluline erinevus on sees ka optilises konstruktsioonis ja kaalus. Kas need on tõesti ainsad olulised vahed? Vaatame edasi.

 

Objektiivide ehitus

Üldise ehituse poolest on FE 85mm f/1.4 GM valmistatud kõrgekvaliteediliselt polükarbonaadist ja teatud osad metallist. Sony 85mm f/1.8 valmistamisel on kasutatud palju plastikut, mis on käes siiski täiesti soliidne. Mõlemal objektiivil on olemas AF/MF nupp ja spetsiaalne ekstra nupp, mida on võimalik seadistada oma soovi järgi (portreefotograafidele suurepärane koht, kuhu Eye-AF seadistada).

Sony 85mm f/1.4 GM-il on fokusseerimisrõngas kaetud kummiga, mis tagab parema haarde ja seetõttu on fokuseerimine tihtipeale sujuvam, mida kahjuks f/1.8-l pole. Kallimal mudelil on olemas ka eraldi avarõngas, mis odavamal jällegi puudub.

Mõlema objektiivi päikesevarjukid on plastikust, aga ALC-SH142 (f/1.4 varjuk) eeliseks on spetsiaalne nupp, millega varjukit eemaldada – see tagab, et varjuk oleks kindlalt omas kohas. Üleüldiselt läheb ehitusliku kategooria võit 85mm 1.4 G Masterile, mis on robustne ja visuaalselt professionaalsem.

 

Autofookus

Olles ise juba pikaajaline Sony 85mm f/1.8 kasutaja, siis pani mind imestama, et objektiivil mis on rohkem kui kolm korda odavam on selline oluline aspekt nagu autofookus parem/kiirem. See andis eriti tunda nõrkades valgustingimustes.

Üks oluline asi, mis on kindlasti oluline videograafidele – FE 85mm f/1.4 GM teeb fokuseerimisel oluliselt rohkem müra kui f/1.8 versioon. Tõenäoliselt tuleneb see sellest, et GM sisaldab rohkem elemente. Nii et autofookuse osas on eelis odavamal objektiivil.

 

Teravus

Otse kaamerast arvutisse laetud faile vaadeldes tundub, et 85mm f/1.8 on hästi natuke teravam, kuid seda on märgata ainult kärbitud piltidelt.

Sony 85mm
Sony 85mm

Sony 85mm

 

Neid pilte täissuuruses vaadates ei teeks vahet, millise Sony 85mm objektiiviga on pilt tehtud, sest see on väga raskelt märgatav.

Sony 85mm

Sony 85mm

Üllatuslikult jääb mulle isiklikult tunne, et FE 85mm f/1.8 on natuke teravama joonisega ja seetõttu saab see antud punktis eelise võrreldes FE 85mm f/1.4 GM objektiiviga.

 

Üldine pildikvaliteet

Portreefotograafiat silmas pidades on mõlema objektiivi eeliseks nende minimaalne moonutus, mis jätab subjekti selliseks nagu reaalses elus paistab. Rasketes valgustingimustes esines värviaberratsiooni 85mm f/1.8-l.

Sony 85mm

Otse kaamerast välja on 85mm f/1.8 pilt kontrastsem, kuid üldised värvid ja pildi stiil läbi f/1.4 GM klaasi on kindlasti rohkem nauditav ja seetõttu on see ka auhinnatud ja kutsutakse ülimaks portreeobjektiiviks.

Sony 85mm

Sony 85mm

 

Maksimaalne ava / Bokeh

Maksimaalse ava puhul on selge eelis Sony 85mm G Masteril, sest selle f/1.4 teeb objektiivi rohkem valgusjõulisemaks, mis tuleb kasuks nii pimedas/hämaras kui ka portreefotograafide ihaldatud uduse tausta saavutamisel.

Kui vaadata fookusest väljas ala, siis mõlemad objektiivid teevad suurepärast tööd. Kuid siiski ühel nendest on bokeh fenomenaalne ja loomulikult on see Sony FE 85mm f/1.4 GM. Võrreldes nende bokeh ala, siis f/1.4 GM taust lihtsalt sulab meeldivalt kokku, aga ka f/1.8 teeb väga ilusa tausta.

Sony 85mm
Sony 85mm

Sony 85mm

 

Kokkuvõte

Kindlasti on mõlemal objektiivil omad tugevused & nõrkused, kuid tuleb tõdeda, et oma hinnaklassis on Sony FE 85mm f/1.8 väga silmapaistev objektiiv.

Kas Sony FE 85mm f/1.4 GM on väärt kulutamaks ekstra 1450€? Oleneb. Olles hobifotograaf või alles fotograafia algfaasis ei ole kindlasti tarvis kulutada sellist summat, vaid oleks mõistlik valida endale taskukohasem objektiiv. Kui tegemist on juba edasijõudnud fotograafiga, siis sellega tihtipeale kaasnevad ka suuremad nõudlused ja võid veenduda, et Sony FE 85mm f/1.4 GM vastab nendele nõudlustele ja natuke pealegi.

 


Rivo tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel ››

Eriline tänu modellile: Triin Nelk

 

Vaata veel:

(579)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony FE 85mm f/1.8 objektiiv
  • 85 mm tele-fiksobjektiiv
  • Valgusjõuline - f/1.8 maksimaalne ava
  • Kvaliteetse Sony optikaga
  • Kompaktne ja kerge konstruktsioon
  • Sony E bajonetiga pool- ja täiskaader hübriidkaameratele
449€659€
Sony FE 85mm f/1.4 GM Kampaania
  • 85 mm kvaliteetne lühike telefiks
  • Valgusjõuline – f/1.4 maksimaalne ava
  • Vaikne ning kiire SSM teravustamismootor
  • Lummav bokeh, perfektne porteefotograafiaks
  • Sony α ja NEX pool- ja täiskaader hübriidkaameratele
1899€2159€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast