Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II – kas uuem on vanast parem?

Photopoint usaldas mulle oma foto- ja videotehnika rendist Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II objektiivi ning palus selle proovile panna. Testisin seda tippklassi objektiivi kaks nädalat oma Sony a7 III täiskaader hübriidkaamera ees ning selle aja jooksul tekkinud mõtete ja tulemustega saad tutvuda antud postituse jooksul.

70-200mm f/2.8 – kellel ja milleks?

Kuna kõik antud blogi lugejad ei pruugi olla oma ala professionaalid, siis alustan algusest. Mis imeloomad on objektiivid fookusvahemikuga 70-200 mm ja milleks nad sobivad?

Antud fookusvahemikuga (70-200mm) objektiivid on fotograafide seas kiirelt populaarsust kogunud ja seda põhjusega. Antud vahemik on väga universaalne ja sobib portreede, pulmade, loodusmaastike, spordi, loomade ja mõningate mööndustega ka lindude pildistamiseks. Lisaks sobivad uue põlvkonna objektiivid tänu oma lühikesele fookuskaugusele ka makrofotograafiaks,.

Antud fookusvahemikuga 70-200mm ja valgusküllastel f/2.8 objektiividel on üks suur miinus ning ei ole vahet, mis firma tootetega tegemist. Miinuseks on hind, sest selle artikli kirjutamise hetkel maksavad nii Sony, Nikon, Canon kui Panasonic nime kandvad 70-200mm f/2.8 objektiivid Photopointis üle 2000€.

See näitab, et reaalses elus on need mõeldud peamiselt professionaalidele, kelle peamine sissetulek tuleb fotograafiast. Miks ma päris algajal ei soovita antud objektiivi osta? Just hinna tõttu. Objektiivi pikemal proovimisel võib selguda, et see sinu stiiliga ei sobi või kaob huvi fotograafia vastu sootuks. Selleks hetkeks oled aga kulutanud kaamerale ja objektiivile märkimisväärse hulga raha.

See aga ei tähenda, et ka algaja ei võiks endale sellist objektiivi soetada. Kui raha ei ole küsimuseks, siis soovitan soojalt, sest sellega võib ka algaja näida kui oma ala tipp. Samuti kui hiljem tekib soov objektiiv maha müüa, siis tippklassi objektiivid (hästi hoituna) hoiavad oma väärtust ja maha müümisega üldjuhul palju ei kaota.

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II

Nüüd aga selle osa juurde mille jaoks antud blogi üldse kirjutati ja selleks on Sony uue põlvkonna 70-200mm f/2.8 objektiiv. Kuna tegu on Sony mudeli uuendusega ja esimese põlvkonna objektiiv on ennast igakülgselt tõestanud, siis leidsin, et oleks aus võrrelda uut ja vana mudelit kõrvuti ning hinnata, kas uus on rohkem raha väärt? Kas te peaksid oma eelmise põlvkonna objektiivi uue vastu välja vahetama? Kui varasem kogemus puudub, siis kas peaks eelistama vana või uut mudelit?

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM II välimus ja funktsionaalsus

I ja II generatsiooni Sony FE 70-200mm f/2.8 objektiive omavahel võrreldes märkame koheselt erinevaid muudatusi. Esimesena jääb kohe silma varjuk, mis on nüüd sarnane Sony FE 100-400mm ja FE 200-600mm objektiividega, kus ei ole sisseulatuvaid lõikeid.

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II
Vasakul Sony FE 70-200mm f/2.8 OSS ja paremal Sony FE 70-200mm f/2.8 OSS II

Endiselt on alles luuk, mille kaudu saab erinevaid filtreid sättida. Kui objektiivi vanemal versioonil oli kolm programmeeritavat nuppu ja neli nuppu erinevate režiimide jaoks (AF/MF, Full /∞-3m, OSS ON/OFF ja MODE 1/2), siis uuel on kolm nuppu rohkem (DMF ON/OFF, MODE 1/2/3, IRIS LOCK, CLICK ON/OFF).

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II

Uuema objektiivi suumi rõngas on jäänud sama suureks, kuid muutunud on käsitsi teravustamiseks mõeldud rõngas, mille arvelt on uuele mudelile juurde lisatud lukuga “de-klikitav” ava kontrollrõngas, mis on eriti kasulik video puhul.

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II
Vasakul vanem 70-200mm f/2.8 GM OSS, paremal uus FE 70-200 f/2.8 GM OSS II

FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II ilmastikukindlust ma kahe nädala jooksul kahjuks proovile ei saanud panna. Väidetavalt on uus mudel lisaks tavapärasele tolmu- ja ilmastikukindlusele saanud objektiivi bajonett juurde lisatihendi, mis kaitseb kaamera kere ning objektiivi vahelist ühendust.

See peaks tähendama seda, et kerges vihmas või suure tuule käes pildistamine ei ole kaamera jaoks probleemne. Väidetav uus tihend oli olemas ka vanemal versioonil, aga vanemat ja uuemat versiooni omavahel võrreldes näeme, et kummitihend on muutunud märgatavamalt väiksemaks.

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II
Vasakul olev vanema objektiivi kummitihend on tunduvalt laiem, kui uuemal mudelil.

Väliselt rohkem muudatusi ega erisusi ei ole. Küll oleksin ma pea 3000 EUR maksvalt objektiivilt oodanud, et see tuleks koos Arca-Swiss tüüpi objektiivi jala kinnitusega.

See muidugi ei ole ainult Sony kapsaaed, vaid seda teevad ka teised firmad ehk teisisõnu, kui kasutad oma statiivil Arca-Swiss kinnitusega kuulpead, siis Sony originaal “jalg” sellega ei ühildu. ja selle peab eraldi juurde ostma. Samas kui sa statiivi ei kasuta, siis pole sellel mingisugust vahet :)

Kaal & teravustamismootor

Teise generatsiooni FE 70-200mm f/2.8 GM objektiivi kätte võttes tunned, et see on üllatavalt kerge. Ei, su aju ei peta sind, vaid uus mudel ongi ~435 g kergem.

Kui eelnevalt kasutati objektiivis 23 elementi, siis uues on seda vähendatud 17-ni. Seda kõike ei ole tehtud objektiivi pildikvaliteeti vähendades, vaid vastupidiselt – pärast 2 nädalast katsetamist julgen väita, et uue objektiiviga sain rohkem kasutatavaid pilte kui vanema versiooniga.

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II
Kaalu erinevus: vasakul vanem mudel, paremal uus mudel. Vanal mudelil on ära vahetatud originaal kinnitusjalg.

Märkimisväärne uuendus on tehtud ka teravustamismootoritega. Kui vanal mudelil oli tervustamist tunda ja kuulda, siis uues seda enam peaaegu ei tunne ega kuule.

Oluline on siin ära märkida, et teisel generatsioonil kasutatakse nelja (4!) mootorit varasema kahe asemel. Testisin objektiivi Sony a7 III mudeliga ja kuigi erinevust oli näha ning tunda, siis peaks see vahe veel konkreetsemalt välja tulema uuemate kaameramudelitega nagu Sony a7 IV, a1 või a9 II.

Arvamus pärast kahte nädalat testimist

Pärast kahenädalast katsetamist julgen väita, et mõlemad objektiivid teevad oma tööd väga hästi. Küll aga on Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II astutud samm, võib-olla isegi kaks, edasi ja seda paremuse poole.

Arca-swiss jalg võiks ka komplektis olla aga see selleks. Fokusseerimine on tuntavalt kiirem, ava suuruse muutmise võimalus videograafide jaoks võib-olla nn mängu muutev võimalus.

Objektiivi kaal on minu enda jaoks aga arvatavasti kõige suurema müügiartikkel. Kui varasemalt vältisin 70-200mm f/2.8 kasutamist käest filmimisel, siis uuema mudeliga selle kerguse tõttu oleks seda patt mitte teha. Selle kahe nädala jooksul sai tunde erinevaid portree-ja tootefotosid tehtud ning harjumuspäraseid pause käte puhkamiseks tegin peamiselt harjumusest, aga reaalne vajadus selleks puudus.

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II

Piltide kvaliteedi osas ei ole mul kummagi objektiivi osas midagi kurta, kui ainult, et vanema versiooni pildid tundusid pehmemad eriti servades, aga ei midagi katastroofilist.

Kahjuks ei olnud 2 nädalat piisav, et oleksin saanud objektiive öötaeva pildistamises katsetada, kuid hämaras pildistamisega said aga mõlemad hästi hakkama. Selle kahe nädala jooksul sai Sony uue objektiiviga kokku pildistatud palju – kaks sünnipäeva, mitmeid erinevaid tooteid, sai looduses käidud ja mitu erinevaid portree pildistamist teha. Antud objektiivi universaalsuse osas minul kahtlusi ei ole!

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II

Kui küsida, kas uuem on vanast parem, siis jah, teise põlvkonna FE 70-200mm f/2.8 GM on mitmetest aspektidest eelmisest peajagu üle. Samas, kui sul on juba eelmine mudel olemas ja uue kergem kaal sind ei kõneta ning sa videot ei tee, siis ma vahetamiseks põhjust ei näe.

Kui aga 70-200mm f/2.8 on Sinu peamine tööloom, siis ma südamest soovitan uue peale mõtlema hakata. Kui mind uskuda ei taha, siis mine ja rendi see endale Photopointist, sest ütlen ausalt, et tagasi vanema versiooni peale minek oli mul päris raske.

 


Keio on vabakutseline fotograaf, kelle kireks on peamiselt ööfotograafia, aga ta ei ole ära öelnud ka teistest žanritest. Fotograafias on tal pildistamise kogemust sipelgatest kuni tähtedeni, mis aga ei tähenda, et ta teaks veel kõiki nippe ja trikke. Samuti viib läbi erinevaid töötubasid teemadel: kuidas ja mida pildistada pimedas (Linnutee, tähed, kuu, virmalised, valgusmaalimine). 

Keio tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehelFacebooki’i lehel ja usai.ee

 

Tutvu lisaks:

Nii  II generatsiooni FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II ja ka esimese generatsiooni mudel on laenutamiseks saadaval Photopointi foto- ja videotehnika rendis.

(301)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II objektiiv
  • 70–200 mm klassikaline telesuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Ülimalt kvaliteetne Sony G Master seeria
  • Integreeritud OSS pildistabilisaatoriga
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
2999€3029€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga