Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II on kompromissideta teleobjektiiv

Niipea kui ma esimest korda Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II enda kätte võtsin, siis oli see lausa naeruväärne – ja just heas mõttes, sest see oli nii absurdselt kerge arvestades kõike mis selle sees peitub. Ja kui sain teada, et seda on võimalik Photopointist rentida, siis ei jäänud mul palju muud üle kui see endale paariks nädalaks laenutada ja päris maailmas proovile panna.

Olen ise alati eelistanud tele-poolseid objektiive ja seega oli 70-200mm vahemik perfektne mu fotograafia vajaduste jaoks – eriti tänavatel või looduses pildistades, kus teleobjektiiv särab kõige rohkem. Seekord jõudsin rendi kasutusperioodi jooksul pildistada Tartus ning isegi Lätis.

 

Mida Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II endast kujutab?

Kohe postituse tiitlis mainisin, et tegu on ilma kompromissideta teleobjektiiviga… ja see vastab ka tõele! Sony on absoluutselt iga omaduse selle objektiivi kohta eriti ettevaatlikult läbi mõelnud, et see vastaks iga tipp-professionaali standardile.

Pikematel fookuskaugustel kipub tihtipeale vaja minevat pildistabilisaatorit, et kompenseerida võimalikud värinad. Objektiivi nime sees olev “OSS” ütleb juba, et sees peitub Optical SteadyShot pildistabilisaator, millel režiime on võimalik muuta objektiivi peal oleva lülitiga (mode 1, mode 2 ja mode 3).

“Mode 1” on n.ö. kõige standardsem režiim, kus stabilisaator aktiveerub teravustamisel. “Mode 2″ on mõeldud enamasti panning kaadrite jaoks ning “Mode 3″ ajal on stabilisaator alati aktiivne, mida kasutavad tihtipeale loodus- ja spordifotograafid.

Üks omadus, mis eristab uut II generatsiooni eelmisest 70-200mm f/2.8 GM OSS objektiivist on manuaalne avarõngas, mille Sony on täiesti perfektselt disaininud nii et see sobiks kõigile.

Esiteks leidub objektiivi pealt lüliti nimega “Click”, millega saad valida, kas avarõngas keerab “klõpsiva” heliga või mitte. See võib olla otsustav faktor videograafide jaoks, kes nõuavad võimalikult vaikset juhtimist oma kaamerasüsteemiga. Ning just nendele, kes manuaalset avarõngast ei harrasta ja/või muretsevad, et nad võivad töö käigus ava paigast seadistada on olemas ka lüliti nimega “Iris Lock”, millega saad avarõnga täielikult lukustada.

Sony 70-200mm GM OSS II pealt leiad veel ühe väga kasuliku lüliti, milleks on focus limiter. Oma kasutusperioodi jooksul oli see käepärast nii mõneski situatsioonis, kus tahtsin tabada subjekti kaugemalt poolt, kuid subjekti ees oli midagi millele objektiiv oleks eelistanud teravustada.

Oletame, et oled metsas ja näed kuskilt kaugelt mõnda lindu või looma. Tema ees on puuoksad ja kui proovid tema peale fokusseerida, jääb objektiiv vaid eesolevatele puuokstele keskenduma. Kasutades focus limiter lülitit suudab objektiiv eirata neid puuoksi ja teravustada vaid nendest edasi (kuni 3 meetrit). See on üks tähtsamatest omadustest, mida otsivad loodusfotograafid teleobjektiivi valides.

Loomulikult leiad ka sellelt Sony “G Master” seeria objektiivilt ilmastiku- ja tolmukindluse, mistõttu ei ole sinu väljas käigud koos kaameraga limiteeritud vaid heade ilmaoludega.

Kõik omadused, mida ma just mainisin, on mahutatud vaid natuke üle ühe kilo kaaluvasse 70-200mm f/2.8 teleobjektiivi. Sõge!

Milline oli minu kogemus?

Oma kasutusperioodi jooksul ei kogenud ma ühtegi luksu selle objektiiviga ja seega ei oska ma midagi halba öelda. Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II suutis minuga igas situatsioonis kaasas püsida tänu Sony XD lineaarmootoritele, mis tabas õige fookuspunkti välkkiirelt nii päeval kui ka õhtul hämarates tingimustes. Ainsad korrad, kui midagi kaadris nässu läks, siis oli see puhtalt minu süü – olgu see focus limiter peale jätmine kordadel, kui tahtsin midagi kolmest meetrist lähemalt pildistada või kui alahindasin miinimum säriaega, millega liikuvat subjekti tabada oleks saanud.

Eriti meeldis mulle f/2.8 ava kasutamine koostöös 200mm compression’iga, mis tekitas fotodes äärmiselt kauni bokeh efekti ja lubas eriti ekstreemset subjektieraldust (seda näed mängus allolevas fotos). Selle tõttu võib see ka täitsa korralik valik olla portreefotograafidele, kellele just sellised omadused suurt rolli mängivad objektiivi valides.

Kui tulid otsima selle objektiivi kohta mõnda negatiivset külge, siis pean kahjuks teatama, et neid ei eksisteeri. Ainsaks torinaks võib olla lihtsalt selle telesuum-objektiivi hinnasilt.

Samas, kuna tegu on siiski Sony tippkvaliteet “G Master” objektiiviga, mis on eelkõige suunatud professionaalidele, siis ei ole ma sugugi üllatunud, et see hetkeseisuga 2999€ maksab. Tihtipeale ei ole professionaalidel kahju maksta sellist summat nagunii, sest sellised investeeringud teenivad nad üldjuhul tagasi vaid paari tööotsaga.

Muide, kui soovid lähemalt tutvuda, miks üldse valida Sony originaal teleobjektiiv alternatiivide asemel (nt. Sigma või Tamron), siis soovitan lugeda Rivo Veberi blogipostitust, mille leiad siitsamast Photopointi blogist » 

Kokkuvõtteks

See Sony objektiiv ei ole suunatud algajatele või hobi korras pildistajatele/filmijatele – seda ütleb juba hinnasilt. See loomulikult ei tähenda, et huvilised seda kasutada ei saa või sellest kasu ei leiaks. Just vastupidi, arvatavasti peale selle kasutamist ei taha sa enam ühtegi teist teleobjektiivi peale Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II. Soovitan seda igal ühel kindlasti mingil hetkel Photopointi foto- ja videotehnika rendi abil järele proovida.

Kui oled professionaal, kes otsib endale 70-200mm fookuskaugusega teleobjektiivi, mis iganes tööde jaoks – olgu see pulma-, spordi-, ürituste- või portreefotograafia, siis võid 100% usaldada Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II, sest see ei vea sind alt.

 

Osta Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II endale päriseks »

Proovi Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS II Photopointi rendist »

(541)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II objektiiv
  • 70–200 mm klassikaline telesuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Ülimalt kvaliteetne Sony G Master seeria
  • Integreeritud OSS pildistabilisaatoriga
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
2999€3029€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga