Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art – kas vajalik igale tootefotograafile?

Minu hiljutise huviga tootefotograafia vastu tekkis mul potentsiaalne vajadus ühe korraliku makroobjektiivi jaoks. Kuna olen ise suur Sigma jumaldaja, just nende kauni disaini, suurepärase optilise võimekuse ja taskukohasema hinna tõttu, siis pöörasin oma pilgu kohe Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art objektiivi poole. Selles postituses proovin vastata küsimustele, kui hea on selle makrofunktsionaalsus ja mis stsenaariumis võib üldse vaja minna 105mm fookuskaugust.

Kasutasin taaskord võimalust Photopointi rendist objektiiv enne ostu ära proovida, et teha kindlaks, kas teen õige valiku. Soovitan ka kõigil teistel sama teha, sest kui otsustad peale rentimist selle osta, saad uue objektiivi renditasu võrra soodsamalt (maksimaalselt 1 nädala rendi maksumuse ulatuses).

Muide, antud objektiiv on saadaval nii Sony E-mount kui ka Panasonic L-mount täiskaader hübriidkaameratele.

Mida Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro endast kujutab?

Tehniliste andmete järgi “checkib” see kõik vajalikud kastid – 1:1 suurendus reaalse toote suuruse tabamiseks, ülimalt minimaalne teravustamiskaugus 29,5cm ja valgusjõuline f/2.8 ava. Kuigi reaalsuses ei ole makroobjektiivi kasutades maksimaalselt ava tihtipeale vajagi, sest kui kombineerid kitsa fookuskauguse nagu 105mm koos eriti lähedase teravustamiskaugusega, siis jääb ainult väga väike punkt subjektist teravaks.

Selle Sigma 105mm f/2.8 Macro objektiivi pealt leiad manuaalse avarõnga, mis on minu arust kõige lihtsam viis ava seadistamiseks. Samas Sigma teab, et kõik inimesed ei ole samal arvamusel ning selleks on nad lisanud paar lülitit avarõnga jaoks.

Üks nendest on lukustav lüliti, mille abil saad avarõnga lukustada kas “A” režiimile või f/22 – f/2.8 vahemikule. “A” režiim annab ava juhtimise kaamerale ning selle peal olles ei pea muretsema, et lööd töö käigus avarõngaga seaded paigast ära.

Teine lüliti on “Click: On/Off”, millel on väga lihtne otstarve – lasta sul valida, kas avarõnga keeramisel teeb see klõpsavat heli või mitte. Mina eelistan alati selle peale jätta, sest ava seadistamine on sellega kuidagi rohkem meeldivam.

Kuid see ei ole lülititest kõik, sest Sigma 105mm f/2.8 Macro pealt leiad veel “focus limiter” lüliti – selle abil saad valida kolmest erinevast fookusvahemikust, mille abil suudab objektiiv veel kiiremini oma vajaliku fookuspunkti leida ja ei proovi hoopis mõne muu punkti peale keskenduda. Need kolm vahemikku on järgmised:

  • 0,295 – 0,5 meetrit
  • 0,5 – ∞ meetrit
  • “Full” ehk terve teravustamisvahemik

Milline oli minu kogemus?

Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art laenutamise algul alahindasin, kui kitsas 105mm fookuskaugus reaalsuses on – isegi täiskaadri ees. Selles artiklis olevate tootepiltide jaoks olin subjektidest paar sammu tagapool, kuid tooted suutsid ikka enamus kaadrist ära katta. Pean tunnistama, et haarasin tooteid pildistades rohkem oma Sigma 65mm f/2 DG DN objektiivi, mis suutis jätta lihtsalt palju rohkem kaadrisse, kuid siiski jäi fotodesse alles “compressed” välimus. Seega soovitaks ma 105mm objektiivi kaamera ette keerata just siis, kui soovid eraldada kõik muu ja keskenduda ainult subjektile.

Mis aga puudutab selle objektiivi teravust, siis teadsin juba eelnevalt, et selles osas probleeme ei tule. Olen oma fotograafia teekonnal kasutanud päris mitut Sigma objektiivi ja nende pildikvaliteet ei ole kordagi olnud vähem kui täiuslik. Esimestele fotodele pilku peale visates näed ka ise, kui terav on 105mm f/2.8 DG DN Macro.

Sisse cropitud 33 megapikslisest fotost.

Autofookuse poolest ei kutsuks ma seda kindlasti parimaks objektiiviks – selle kasutuse ajal esines paar luksu, kus objektiiv jäi teravustamisega hätta. Kuigi siin osas saan öelda, et enamus makroobjektiivi kasutajad eelistavad manuaalset fokusseerimist ning makroobjektiivid ei ole sugugi mõeldud kiire sport/action fotograafia jaoks, mis nõuavad kiirematest kiiremat autofookust. Tootefotograafia jaoks ei ole see samuti probleem, sest subjektid on alati paigal.

Minu jaoks jäi Sigma 105mm Macro lihtsalt tihtipeale kasutamata, sest 105mm oli minu jaoks enamus olukordades liiga kitsas. Kuid see oli minu kogemus ja ei tähenda kindlasti, et teistel fotograafidel võiks sama mure tekkida. Samuti enda Sigma 65mm f/2 DG DN objektiivi kasutades pidin selle minimaalse teravustamiskauguse (55cm) tõttu ka samm tahapoole minema, mis ei olnud sugugi ideaalne. Arvatavasti oleks kõige ideaalsem mõni laiema nurgaga makroobjektiiv, mis suudab samuti ülilähedale fokusseerida.

Kui tunned selle objektiivi vastu huvi, siis mainin taaskord, et seda tasuks kindlasti enne Photopointi fototehnika rendist ära proovida. Nii saad enne ostu kõik vajalikud katsed ära teha, et olla kindel, kas objektiiv on sulle sobilik või mitte.

Kokkuvõtteks

Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art objektiivil on kindlasti oma koht tootefotograafi kaamerakotis, kuid kui oled alles algaja selles žanris, siis soovitaks küll esialgu vaadata nt. mõnda 50mm fiksobjektiivi, mis oleks pisut mitmekülgsem erinevate situatsioonide jaoks – 105mm fookuskaugus võib lihtsalt tihtipeale liiga kitsaks jääda.

Kui otsid midagi veel mitmekülgsemat, siis 24-70mm suumobjektiiv võib olla just sulle. Mina jään hetkeks küll enda kompaktse ja usaldusväärse Sigma 65mm f/2 DG DN objektiivi peale, mis suudab minu jaoks enamiku asjadest ära teha.

Kuid tootefotograafidele, kelle kaamerakotist juba leidub nii mõnigi objektiiv ja kes tunnevad, et kasutaksid selle makrofunktsionaalsusest ja kitsamast fookuskaugusest, siis soovitan neile julgelt Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art.

 

Osta Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art endale päriseks »

Proovi Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art Photopointi rendist »

 

(409)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art objektiiv Sonyle Kampaania
  • 105 mm tele-fiksobjektiiv
  • Valgusjõuline – f/2.8 maksimaalse avaga
  • 1 : 1 ülekandega, lähim teravustamiskaugus 29,5 cm
  • Kiire ning vaikne HSM teravustamismootor
  • Sony α pool- ja täiskaader hübriidkaameratele
839€
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art objektiiv Leica L Kampaania
  • 105 mm tele-fiksobjektiiv
  • Valgusjõuline – f/2.8 maksimaalse avaga
  • 1 : 1 ülekandega, lähim teravustamiskaugus 29,5 cm
  • Kiire ning vaikne HSM teravustamismootor
  • Leica L bajonetiga kaameratele
839€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga