Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Roccat Sova süleklaviatuur

roccat-sova-klaviatuur-9947

Tavalised klaviatuurid käivad ikka laua peale. Roccat Sova ei ole aga sugugi tavaline klaviatuur. See on mõeldud arvutimängude mängimiseks suure teleriekraani ees ja käib sellepärast mitte laua peale vaid arvutimänguri sülle. Nii saab mugavalt diivanil lösutades Dota kahte või Counter Straiki taguda ja – nagu Roccat ise oma reklaamlauses tabavalt ütleb – “elutoa enda valdusesse haarata”. Sorry paps, täna jääb Aktuaalne Kaamera ära.

Roccat Sova on suur plastikust laud, mille sisse on pandud klaviatuur, paremale poole on jäetud pind hiire liigutamiseks ja alla heldelt lai ala randmete toetamiseks. Selleks, et kogu see alus mugavalt põlvede peale asetuks, on Sova põhja all pehmed tekstiilist padjandid. Selleks, et arvutiga oleks igal hetkel viivitusteta kiirtee, ühendub Sova arvutiga 4m pikkuse USB-kaabli kaudu. Klaviatuuri enda all olevaisse USB pesadesse saab ühendada veel arvutihiire ja näiteks kõrvaklapid.

Lisaks äsjanimetatud põhielementidele on Roccat Sova juures veel mitmeid nutikaid nüansse. Needsamad nutikused ja kõik muu, mis Roccat Sova puhul huvitavat silma hakkab, võtamegi siin all lähema vaatluse alla.

 

roccat-sova-klaviatuur-9876

Roccat pole ainuke riistvaratootja, kes sellise kasutusloogikaga klaviatuuraluse on valmis teinud. Alles mõned kuud tagasi esitles Razer mudelit nimega Turret. See on samuti sülle mõeldud klaviatuur, kuid erinevalt Roccati pakutavast juhtmevaba, ilma randmetoeta, madalate membraanklahvidega ja igapidi oluliselt pisem. Mänguritarvikute tootjal Corsair on olemas Lapdog nime kandev seade – viimane on jälle Roccati omast suurem. Klaviatuur pole sellesse alusesse integreeritud – aluse sisse saab lükata Corsairi enda tavalise klaviatuuri. Roccat Sova tundub olema lahendus, mis asetub kusagile Razeri ja Cosairi pakutavate vahele.

 

roccat-sova-klaviatuur-9880

Roccat Sova klaviatuurist on Photopointi e-poes ja kauplustes saadaval kaks versiooni. Soodsama versiooni nimi on lihtsalt “Roccat Sova” – see on membraanklahvidega. 50. lisaeuro eest saab aga mehaaniliste klahvidega versiooni nimega Roccat Sova MX. See MX-versioon figureerib ka selle artikli sees olevatel piltidel.

 

roccat-sova-klaviatuur-9881

Karbis on: Roccat Sova süleklaviatuur, lihtne kasutusjuhend, klamber hiire kaabli kinnitamiseks ja 4m pikkune USB-kaabel.

 

roccat-sova-klaviatuur-9898

Roccat Sova korpus – kaasa arvatud randmetoe ja hiiremati pinnad – on valmistatud plastikust. Kindlasti ei pea seda kasutama mitte ainult süles – väga edukalt võib Sova lebada diivanilaual. Samuti saab seda kasutada ka tavalise laua taga arvutimonitori ees. Tavalise laua taga kasutamise tarvis võiks Sova aga olla pisut õhem, sest nii hiirt hoidev käsi kui ka klaviatuur on laua pinnast umbes 3 cm kõrgusel.

 

roccat-sova-klaviatuur-9960

Klaviatuuriosa ise on sülearvuti-stiilis asetusega: ilma numbriklahvistikuta. Arvutimängurite rõõmuks on siin aga lisaks mehaanilistele TTC klahvidele (samad klahvid nagu Roccat Suora klaviatuuril) ka võimalus salvestada käigu pealt makrosid ja muuta klahvide funktsionaalsust. Ülemine rida klahve toimivad juba vaikimisi erinevate meediafunktsioonide käivitajatena, Caps Lock klahvil on aga Roccati EasyShift[+] funktsionaalsus – see toimib sarnaselt Fn nupule ja annab igale klahvile veel ühe, tarkvarast seadistatava funktsiooni juurde.

 

roccat-sova-klaviatuur-9929

Nii Roccat Sova kui ka Roccat Sova MX klahvid on taustvalgustusega. Ainult mehaaniliste klahvidega Roccat Sova MX klaviatuuril saab aga taustvalgustust muuta igal klahvil eraldi.

 

roccat-sova-klaviatuur-9890

Paremal pool klaviatuuri on ala, kus saab kasutada hiirt. Nn hiirematt. Kuna see ala on paremal pool, siis sobib Sova kasutamiseks ainult paremakäelistele. Just kaabliga hiir sobib Sova klaviatuuriga hästi kokku. Sest juhtmevaba hiir võib aluselt lihtsasti maha kukkuda, aga kaabliga hiir on kaablitpidi aluse küljes kinni. Ja mite kuidagi suvaliselt kinni, vaid nutikalt ja läbimõeldult.

 

roccat-sova-klaviatuur-33-9961

Nimelt kulgeb peaaegu terves ülemises servas spetsiaalne soon. Selle soone sisse saab kinnitada kaasas oleva klambri – klambri külge saab omakorda kinnitada hiire kaabli. Hiire USB-pistik ühendub Roccat Sova taga olevasse USB pessa ja pika kaabli, mis muidu tolgendaks ebameeldivalt ees, saab peita klaviatuuri taga olevasse sügavamasse soonde. Nii on kaabliga hiir kindlalt ja ilma väljarippuva kaablita Sova külge kinnitatud.

 

roccat-sova-klaviatuur-9896

Tagaääre soonde saab kinnitada sellesama, kaasa tuleva juhet hoidva klambri. Klambrit saab siis seal vajaduse järgi paremale-vasakule liigutada. Selle soone jaoks on aga Roccatil veel kaugeleulatuvamad plaanid – näiteks lubab ettevõte valmistada ka soonde sobiva nutiseadmehoidja. Sellise, nagu all pildil:

feature6-sova-v1

Nutitelefoni hoidja Roccat Sova klaviatuuri jaoks.

 

roccat-sova-klaviatuur-9904

Alumisel küljel on kaks USB pesa – kui ühte neist ühendada hiir, siis jääb teine vabaks. Sinna saab näiteks panna USB-ühendusega kõrvaklapid.

 

roccat-sova-klaviatuur-9911

Roccat Sova ise ühendub arvutiga 4m pikkuse USB-kaabli abil. See kaabel on klaviatuuri juurest ühenduskohaga – Roccati sõnul on see hea selleks, et kui keegi juhtub pika juhtme otsa komistama, siis tuleb kaabel sellest ühenduskohast lahti ja midagi hullemat ei juhtu.

 

roccat-sova-klaviatuur-9912

USB-kaabli teises otsas on kaks täismõõdus USB 2.0 pistikut. Üks klaviatuuri enda ühendamiseks, teine aga klaviatuuri küljes olevate USB-pesade jätkamiseks.

 

roccat-sova-klaviatuur-9907

Roccat Sova alumisel küljel on neli üsna laia pehmet padjandit – ikka sellepärast, et klaviatuur oleks süles mugav.

 

roccat-sova-klaviatuur-9905

Padjandid on tekstiilist kattega ja sahisevad mõnusalt laua peal.

 

roccat-sova-klaviatuur-9908

Kuid vaadake seda transformerit – neid padjandeid saab klaviatuuri küljest eemaldada. Ja tekkinud kahe avause kaudu saab välja lükata ka magnetitega kinni olevad hiiremati ja randmetoe plastikpinnad. Niimoodi:

 

roccat-sova-klaviatuur-9909

Roccat on teinud Sova klaviatuuri modulaarseks ja plaanib Sovale teha mõned vahetusvidinad. Näiteks õhemad jalad ja pehmema/hiiresõbralikuma hiirematiosa. Samuti oleks ilmselt päris mõnus, kui plastikust randmetoe asemel oleks pehme geelpadjand.

 

roccat-sova-klaviatuur-9910

Plastikpinnad on õhukesed ja kinnituvad klaviatuurile magnetite abil. Kuna need on oma pesades nii tihedalt, siis neid sealt muidu välja ei saagi, kui ainult tagantpoolt lükates. Seega pole muret, et need iseeneslikult sealt ära tulema hakkaksid.

 

roccat-sova-klaviatuur-9894

Nii klaviatuuri nutikaid lahendusi kui ka klahvistiku enda funktsionaalsust arvesse võttes kuulutaksin Roccat Sova MK klaviatuuri parimaks valikuks neile, kes soovivad arvutimänge mängida mitte laua ääres vaid suure teleri ees. Just selliseid arvutimänge, mis vajavad kiirust ja klaviatuuri, sest suvalist supermariot võib ka suvalise soodsa joystickiga klõpsida. Sova MK on tõsisem värk, tõsisematele tegijatele tõsisemate arvutimängude jaoks. Tõsise hinnaga ka muidugi :)

(731)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Roccat klaviatuur Sova MK Nordic (ROC-12-184-BN)
  • Integreeritud hiirematiga sülelaud / klaviatuur
  • Vastupidavate TTC mehhaaniliste lülititega
  • Nordic klaviatuuripaigutusega 
  • Sinine täielikult seadistatav taustvalgustus
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling
Roccat klaviatuur Sova MK US (ROC-12-181-BN)
  • Integreeritud hiirematiga sülelaud / klaviatuur
  • Vastupidavate TTC mehhaaniliste lülititega
  • US klaviatuuripaigutusega 
  • Sinine täielikult seadistatav taustvalgustus
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling
Roccat klaviatuur Sova Nordic (ROC-12-154)
  • Integreeritud hiirematiga sülelaud / klaviatuur
  • Vaiksete membraanlülititega klaviatuur
  • Nordic klaviatuuripaigutusega 
  • Sinine kuues astmes seadistatav taustvalgustus
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling
Roccat klaviatuur Sova US (ROC-12-151)
  • Integreeritud hiirematiga sülelaud / klaviatuur
  • Vaiksete membraanlülititega klaviatuur
  • US klaviatuuripaigutusega 
  • Sinine kuues astmes seadistatav taustvalgustus
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast