Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Roccat Kone supermängurhiir on jõudnud Tartusse

Kone on Tartus. Mitte küll veel poodides – see on nüüd juba päevade küsimus. Küll aga Photopointi Ajaveebi salajastes maa-alustes laborites.

Ka paljude elektroonikariistapuudega on nii, nagu MSNi-pruutidega – nad näevad ja tunduvad pildil oluliselt ilusamad ja paremad kui reaalses elus. Kone näeb välja palju ilusam kui pildil ning tundub käes sama hea kui pildil. Ja kui sulle niivisi ei paista või tundu, siis võid sa ta ise ilusamaks ja paremaks teha.

Aga efektiivsus, täpsus, kiirus?

Photopointi Ajaveebil on otse kõrvallauast võtta ametlik testiguru. Mees, kes – Kone esimest korda pihus – pärast 35 sekundi jooksul vaenlase 8 snaiperi mahavõtmist Tartu Cs 1.6 Game Server`ist eemaldati. Ja seejärel pärast samalaadset esitlust ka kahest teisest Eesti Counter Strike`i serverist.

Selline hiir. Aga allpool läheb veelgi paremaks.

[flv:/wp-content/uploads/2008/10/roccat_kone.flv 450 253]

Välimus

Kone meenutab oma kujult ja nuppude asetuselt vägagi Logitechi armastatud mängurhiirt nimega G5.

Tegemist on paremakäeliste jaoks disainitud hiirega ning paremasse kätte istub see nagu valatult. Hoopis teine tera, võrreldes näiteks sümmeetriliste Razeri mängurhiirtega 2.86€.

Kone tundub käes väga kvaliteetne – ei mingeid logisevaid osi. Kaetud on see materjaliga mis tundub veidi sametine ning pikemate mängusessioonide ajal libisema ei hakka.

Kahel pool on Konel LED-lampidega valgustatud ribad. Kummalgi pool kaks lampi. Vaikimisi helendavad need siniselt. Läbi draiveri on aga kõigi nelja lambi värvust võimalik muuta. Valida saab kokku 38 erineva värvitooni hulgast. Samamoodi on võimalik muuta Roccati logo valgustava LED-lambi värvi.

Enamgi veel – Kone valgustust on võimalik seadistada vilkuma ja tukslema, värve saab panna vahelduma kaootilises ja kindlas järjekorras. Seadistada saab kõigi nende efektide vaheldumise kiirust, ning kui parasjagu on käsil mingi eriti salajane missioon, on võimalik valgustus üleüldse välja lülitada.

Nupud

Konel on kokku seitse nuppu ning ratas, mis toimib nupuna nii otse alla vajutades kui ka kahele poole, 45 kraadi all klikkides. Kõik nupud on hiire draiveri kaudu konfigureeritavad (välja arvatud kaks põhiklahvi).

Hiire paremal küljel on kaks nuppu, millel vaikimisi käsklused “edasi” ja “tagasi”. Kes on sellistega harjunud, et taha enam kunagi endale hiirt ilma nendeta. Hiire peal, keskel, eespool ratast on kaks pisikest ja ümarat nuppu, mis on tehases programmeeritud vahetama profiile. Neeed kaks on väga mugavasti vajutatavad.

Seda ei saa aga ütelda nende suguvenna kohta, kes on endale koha leidnud teiselpool ratast. Kui sul just Kalevipoja või Beethooveni näpud ei juhtu olema siis sinna tõenäoliselt lihtsalt ei ulata. Parem anda sellele nupule funktsioon, mida tihti kasutama ei pea.

Kõik nupud annavad nii kõrvaga kuuldava kui ka näpuga tuntava tagasiside sellest, millal vajutus toimuma on saanud. Väga vaikses ruumis võivad tavapärasest valjuhäälsemad klickid närvidele hakata käima, kuid kriitilistes mängusituatsioonides tuleb see omadus kindlasti kasuks.

Makrode loomine

Hiire nuppudele saab määrata kõikmõeldavaid funktsioone. Näiteks võib mingi klahvi seadistada tooma välja Windowsi-menüüd, klikkima kaks korda järjest jne.

Nagu igal tõsisel mänguritele suunatud hiirel, on ka Kone puhul võimalik ise luua erinevaid makrosid. Eeldusel, et need ei ole väga pikad, salvestuvad need otse hiire mälusse. Nii on võimalik neid Kone hiirega kasutada ka võõra arvuti juures, kus Kone draiverit salvestatud ei ole. Pikemad kui 12,800 klahviliigutust kirjutatakse juba arvuti kõvakettale.

Makroks nimetatakse hiire puhul mingit kindlat klahvikombinatsiooni või klahvide järjestikust vajutamist klaviatuuril, mis on salvestatud üheainsa hiireklahvi alla. Makrosid ei pea kasutama ainult mängudes.

Photoshopi fototöötlusprogrammis 25.41€ on näiteks kasutusel klahvikombinatsioon Ctrl+Alt+z. See on nn undo – funktsioon. Selle klahvikombinatsiooni saab salvestada Roccati draiveris macrode nimistusse ja määrata mingile kindlale hiirenupule. Kui nüüd Photoshopi programmis sedasama nuppu vajutada, käivitub käsklus “undo”. Justnagu oleksite vajutanud kolme klahvi oma klaviatuuril.

See oli muidugi üks lihtsamaid näiteid. Makrodega võib igasugust nalja teha. Näiteks võiksin ma praegu kirjutatava loo klahvilöögid salvestada makrona arvuti kõvakettale ning määrata selle makro vallandajaks mingi Kone nupu. Seda nuppu kusagil tekstitöötlusprogrammis korra pressides jookseks siis kogu kirjutatud tekst justkui nõiaväel ekraanile. Miks mitte kirjutada paar lehekülge ühe nupulevajutusega…

Kaalusüsteem

Konega on kaasas tõsine karp, mille sees neli ümmargust raskust – 5, 10, 15 ja 20 grammi.

Need võimaldavad muuta hiirt täpselt nii raskeks kui teile sobib. Raskused kinnituvad hiire all olevasse süvendisse. Vahetamine käib lihtsalt ja kiiresti – kaaluaugu kõrval olevale nupule vajutades hüppab seal olev ketas välja ning asemele saab suruda uue.

Iga kaalu küljes on andur, mis ütleb draiverile, mitme grammine raskus Kone all parasjagu on. See informatsioon kuvatakse ka ekraanile. Mida see draiver selle teadmisega peale hakkab – mine sa võta kinni.

Võimsad tehnilised näitajad

Roccat Kone hiirel on 3200 DPI sensor, sisemälu 128 kB ja 72 MHz protsessor.  Sensori dpi-väärtus ei saa vastu näiteks Razer Lachesise jalustrabavale 4000 dpi-le, kuid nagu ma ka kunagi enne olen maininud – miljardärina oleks mul vast suva, kas mul on 47 miljardit või 46,2 miljardit krooni.

1000 Hz (1 msek viivitusega) töökiirus, 16 bitine andmeedastuskiirus ning maksimaalne kiirendus 20G annavad mängides kohe tunda. Hiir on väga täpne ning üliväikse reageerimisajaga. Ka väga kiirelt kursorit liigutades ei ole täheldada mitte mingeid vigu sensori töös. Üks snaiper siit, teine selle akna pealt – puhas töö.

Kone lasersensori tundlikkust on võimalik muuta ka mängu ajal vastavate nuppude kaudu hiirel. Snaipriga mingile alale suumides on väga mugav, kui saab tundlikkust veidi maha võtta. Avaratel lahinguväljadel on jällegi tarvis ülikiiret liigutust. Kone draiverist saab määrata DPI väärtust 800-st kuni 3200-ni kuue astme kaupa. Valida saab ka näiteks ainult kaks DPI väärtust, mida mängu ajal vahetada saab.

128 kB sisemällu on võimalik salvestada lisaks makrodele kuni viis erineva seadistusega profiili. Ka konfigureeritud profiile saab mugavalt vahetama panna mõne hiirenupu. Kui on näiteks kaks venda, kes mängivad sama hiirega, saavad nad mõlemad salvestada hiire sisemällu just enda jaoks sobiliku seadistuse.

Samuti on erinevad profiilid vajalikud näiteks erinevate mängude või graafikaprogrammide jaoks. Lisaks sisemälule saab piiramatus koguses (ok, kõvakettamahu piirides) salvestada profiile arvuti kõvakettale.

Unikaalne kalibreerimissüsteem

Fotograafid on harjunud kalibreerima oma monitore – see tähendab, seadistama need nii, et värvid ekraanil vastaksid võimalikult täpselt värvidele reaalses maailmas. Ilma kalibreerimata monitoriga võib juhtuda, et ekraan näitab üht, kuid printerist tuleb välja hoopis teistsugustes toonides foto.

Müügil on väga palju erinevaid hiirematte. Loomulikult käitub hiir neil kõigil veidi erinevalt. Selleks, et laser oleks maksimaalselt täpne, tuleks see seadistada vastavalt sellele, millisel pinnal hiir liigub. Arvesse tuleb võtta nii värvide vaheldumist kui ka pinna tekstuuri.

Tavaliselt on hiirte lasersensor programmeeritud mingite keskmiste näitajate järgi ning seega on ka tulemus keskmine. Roccat Kone mängurhiirt saab seadistada (kalibreerida) töötamaks täpselt nendes tingimustes, mis on teie arvutilaual. See on esimene ja hetkel ainus kalibreeritav hiir maailmas.

Kalibreerida on Kone`t võimalik läbi draiveri. Protsess on kiire ja lihtne. Kone all on selleks puhuks spetsiaalne andur, mis loeb käskluse peale viie sekundi jooksul hiirematilt kogu vajaliku info ja seejärel seadistab hiire teie mati järgi.

Erinevate materjalide peal kalibreerimissüsteemi testides ilmnes, et tegemist ei ole müügimeeste suude liigutamiseks tehtud lisandusega. Kvaliteetse hiiremati peal – tõsi küll – oli vahe vaevumärgatav. Laual või suvalise raamatu peal hiirt libistades oli aga vahe seda suurem.

Ferrariga Hiinalinna tänavail?

Tartus on selline koht, mida kutsutakse hiinalinnaks ning mis vähemalt taksojuhtide seas on kuulus oma võimatult auguliste tänavate poolest. Mis juhtuks, kui läheksite sinna sõitma oma uhiuue Ferrari 430-ga? Aga mis juhtuks kui libistaksite Roccat Kone hiirt tolmuse laua või juba pragunenud hiiremati peal?

Nagu tippklassi auto vajab sõitmiseks siledat teed nii vajab ka tippklassi hiir maksimaalse tulemuse saavutamiseks tasemel hiirematti. Hiirt testides kasutasime vaenlase snaiperite kahjutuks tegemisel Roccati enda suurte mõõtmete ning poolpehme pealispinnaga “Sense 1.3€” hiirematti.

Roccati sõnul toimib Kone kalibreerimissüsteem kõige paremini just ühetoonilise pinna puhul. Hiljuti tuli Roccatil välja ka ühetooniline hiirealus nimega “Taito 10.16€” – see ongi spetsiaalselt Kone jaoks disainitud ning peaks seega talle sobima nagu rusikas silmaauku. Või täpsemalt – nagu Kone pihku.

Kokkuvõtteks

Kone igast elemendist on tunnetada, et tegemist ei ole ülejala toodetud hiirega vaid iga detail selle juures on hoolikalt läbi mõeldud ning testimise teel viimase piirini lihvitud. Roccat esitles Kone`t juba eelmise aasta lõpul ning alates sellest on turule jõudmise aeg aina edasi lükkunud. Mitmed funktsioonid on algsele versioonile testimise käigus lisandunud.

Käes väga mugav, täpne, väga kiire reageerimisajaga (kas juba mainisin, et täpne..), igatpidi seadistatav välimus, kõikvõimalikud seadistusvõimalused draiverist… Kui Photopointi Ajaveebil oleks spetsiaalsed sertifikaadid nagu “recommended” või “highly recommended”, siis Kone pälviks neist selle kõige parema.

(300)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tokina varjuk MH 522 Tokina varjuk MH522 (ATX 35 AF Pro DX Macro)Päikesevarjuki peamine eesmärk on hoida objektiivi esiläätsest eemal pildikvaliteeti vähendav külgvalgus. Samuti kaitseb varjuk esiläätse mingil määral ka kahjustuste eest (näiteks...
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga