Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Ricoh GR III taskukaamera toob rõõmu kogu perele

Ricoh GR III

Ricohi esimene GR seeria komapktkaamera tuli välja juba pea kümme aastat tagasi. See oli piisavalt edukas, sest tänaseks on jõutud juba kolmanda või kohati isegi neljanda iteratsioonini samast algsest mudelist.

Tänu tehnika arenemisele on aastate jooksul kaameral välja vahetatud sensor, vana autofookuse süsteem on asendatud moodsamaga, lisandunud on pildistabilisaator ning samuti on suurendatud megapikslite arvu.

Olgugi, et kõige uuem Ricoh GR IIIx tuli välja eelmisel aastal, siis on ka mitu aastat tagasi müügile saabunud Ricoh GR III mudeli juures jätkuvalt midagi, mis suunab seda lähemalt uurima ja tõsiselt kaaluma.

 

Natuke tehnilisest poolest

Ricoh GR III on varustatud 24-megapikslise sensoriga, mis on pikemat aega olnud fotokaamerate kuldstandardiks. Antud kaamerat ei saa siiski tüüpilise kompaktkaameraga võrrelda, sest erinevalt neist on sellel poolkaader sensor, mida leidub üldjuhul hoopis märksa suuremates hübriid- või peegelkaamerates. Kompaktides on tavaliselt maksimaalselt ühe tollise diagonaaliga sensor ja enamikel juhtudel isegi palju väiksem.

Ricoh GR III

Teine suur erinevus Ricoh GR III ja tüüpilise “taskukaamera” vahel on optika: kuigi enamikel kompaktidel on laia suumiulatusega sisseehitatud objektiiv, siis on Ricohil fikseeritud 18,3 mm klaas, mida võib päris kindlasti pidada veel lainurgaks.

Erinevalt Ricoh GR II mudelist on ära kadunud sisseehitatud välk, kuid õnneks on olemas hot shoe kinnitus, kuhu on võimalik kinnitada väline välk või muu aksessuaar – näiteks väike kaamerapealne valgusti. Igati positiivne on aga 3-teljelise pildistabilisaatori lisandumine, mis võimaldab kasutada pildistamisel väiksemat säriaega ja salvestada stabiilsemat videot.

 

Igapäevane Ricoh GR III kasutamine

Ricoh GR III on täpselt see kaamera, mille võib praktiliselt igale poole kaasa võtta (peab üles tunnistama, et täpselt nõnda ütlevad nad ka oma kodulehel), kuna keegi ei jaksa peegelkaameraid igale poole kaasa tassida.

Esmakasutaja võib GR III-e kätte võttes üpris kiiresti märgata, et kaameral puudub pildiotsija ja fotode kadreerimiseks tuleb kasutada hoopis ekraani. Kompaktsuse mõttes on täiesti arusaadav, miks see välja jäeti, kuna pildiotsija võtab ikka korralikult ruumi – pluss väikeseid pildiotsijaid on nagunii kohati ebamugav kasutada.

Ricoh GR III

Igapäevaseks kasutamiseks peab kaamera kindlasti olema piisavalt hõlpsastati kasutatav ning võimeline kohanduma keskkonnaga. Ricoh GR III särabki õnneks oma lihtsuse pooles – pakkudes muuhulgas põhjalikke seadistusvõimalusi kaameraentusiastidele.

Muidugi võib täiesti vabalt jätta kaamera automaatseadistusele ning saada ainuüksi sellega korralikke pilte – mis on kõva sõna, kuna valdav enamik n-ö odavamatest kaameratest ei jõua ilma manuaalselt säriaega, ava ja ISO kruttimata oma maksimaalsele potentsiaalile isegi lähedale. Kõike seda teeb paremaks veel Ricohi autofookus, mis on suurepärane enamikes situatsioonides, kuid väga pimedas võib ta segadusse sattuda. Isegi kui autofookus ei suuda automaatselt tuvastada õiget objekti, siis piisab vaid puutetundlikule ekraanile vajutamisest, et fokusseerida soovitud kohta.

 

Ricoh GR III taskukaamera pildikvaliteet

Ricoh GR III pilt on 24-megapikslise sensori kohta terav, osaliselt kindlasti tänu pehmendava filtri puudumise tõttu. Kusjuures, Ricoh pakub selle asendamiseks digitaalset filtrit, mis töötab koos pildistabilisaatoriga, et kergelt pilti udustada, saavutades enam-vähem päris filtrile sarnase efekti.

Mind väga jahmatas see, kuidas kaamera suutis eelmainitud detailsust hoida ka pimedamates tingimustes kõrgema ISO juures, mis on jällegi midagi, millega kompaktkaamerad tavaliselt hakkama ei saa.

Ricoh GR III
Ricoh GR III

 

Nagu enamikel kaameratelgi, siis saab ka Ricoh GR III-ga fotosid salvestada kas JPG, RAW või JPG + RAW formaadis. Kui soovida pilte töödelda, siis tasub kindlasti valida üks RAW formaatidest, kuna see salvestab kordades rohkem värvidetaile ja võimaldab üleüldiselt suuremat paindlikkust piltide redigeerimisel. Ka ainult JPG pole halb valik, kuna Ricohi automaatseaded on piisavalt usaldusväärsed, et amatöör- või harrastusfotograaf ei pruugi soovida enamikke fotosid hiljem muuta.

 

Üllatavat

Ricoh GR III pakib kaasa ka päris mitu üllatavat ja kohati ebaharilikku funktsiooni. Näiteks on sellel 2 GB sisemäl ning juba ainuüksi see on asi, mida tänapäeva kaameralt juba naljalt ei leia.

Veelgi suurem oli mu üllatus, kui avastasin, et Ricoh on suutnud kuidagi sellesse tillukesse kompakti mahutada neutraalhall filtri, mis muidu peaaegu eranditult kuulub ainult kallite videokaamerate varustusse. Kuigi Ricohi filtrit on võimalik ainult sisse ja välja lülitada ning puudub selle tugevuse reguleerimise võimalus, siis on tegemist ikkagi kasuliku vidinaga, mis võimaldab eredastes tingimustes teha pika säri ja suurema avaga fotosid.

Ricoh GR III

Kolmas, aga mitte sugugi vähem üllatavam, on GR III-e makrorežiim, mille saab aktiveerida ühe lihtsa nupuvahetusega. Tegemist ei ole ka mingisuguse tarkvara võlukunstiga – režiimi aktiveerimisel on näha, kuidas objektiivi elemendid liiguvad teise kohta, et vähendada minimaalne fokusseerimiskaugus suisa kuue sentimeetrini! Võrdluseks: tavaliste peeglite või hübriidide minimaalne fookuskaugus on üldiselt kõige vähem 20-36 cm kandis.

Viimasena ei saa ka rääkimata jätta Ricohi pildiprofiilidest. Pildiprofiilid ise ei ole midagi uut, kuid Ricoh GR III annab kasutajale tavapärasest palju suurema valiku, pakkudes muuseas värvilise, mustvalge ja diapositiiv filmi ning ka erinevate ilmutustehnikate nagu näiteks bleach bypass ja cross processing’u emulatsiooni.

 

Kokkuvõte

Ricoh GR III on mitmeti uuenduslik kompaktkaamera, mis pakib kaasa tehnikat ja funktsioone, mida tavaliselt selles hinnaklassis ei leidu. See on aparaat, mis pakub midagi kõigile – olgu selle kasutajaks esmakordne fotograaf või juba karastunud professionaal.

Ricoh GR III

Siinkohal sobib seda kaamerat kirjeldama hästi fraas “rõõmu kogu perele”, sest selle võib vabalt anda ka lapse kätte ning tõenäoliselt suudaks temagi sellega pildistada. Fiksobjektiiv võib ühelt poolt tunduda küll piiravana, aga samas paneb see fotograafi rohkem läbi mõtlema oma kadreerimisotsuseid, mistõttu on kindlasti sellega väga hea pildistama õppida.

Pildikvaliteet on aga Ricoh GR III fotokaameral niivõrd tasemel, et praktiliselt on see enamikes tingimustes võrreldav kordades kallima hübriidkaameraga. Seetõttu on kaamera kvaliteedi ja kompaktsuse suhe perfektselt nutitelefoni ja hübriidkaamera vahel.

 

Osta endale hea fotokaamera. Osta Ricoh GR III ››

 

Soovid veel lähemalt antud kaameraga tutvuda? Sellisel juhul vaata:

Kui vajad erinevate lühiajaliste foto- või videoprojektide teostamiseks tippkvaliteediga tehnikat, siis vaata meie foto- ja videotehnika renti – photopoint.ee/rent ››

(803)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Ricoh GR III, must
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 28 mm f/2.8 avaga fiksobjektiiv
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • 3-tolline puutetundlik LCD ekraan
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth ühendus
1049€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga