Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentax K-m digitaalne peegelkaamera

Täna, Photokina fotomessi eelõhtul, esitleb Pentax digitaalset peegelkaamerat nimega K-m.

K-m on algajaile suunatud digipeegel, mis eristub teistest samalaadsetest eelkõige oma mõõtmete poolest. Pentaxi väitel on tegemist hetkel turulolevatest APS-C mõõdus sensoritega peegelkaameratest kõige väiksema kaameraga.

Uuel digipeeglil on 10,2 miljoni efektiivse piksliga CCD sensor (täpselt sama sensorit kasutab ka K200D 16.26€) ja Pentaxi PRIME pilditöötlusprotsessor (veidi täiustatud versioon K200D ja K20D 19.43€ sees olevast PRIME`ist).

K-m omab 2.7″ diagonaaliga 230 000 piksliga LCD-ekraani. Kahjuks ei ole sellel aga otsevaate võimalust. Pentaxi sõnul ei võimaldanud seda kaameras kasutatud CCD sensor (Live view võimalust ei ole ka K200D-l).

Senistes Pentaxi peegelkaamerates kasutatud värinastabilisaatorit on K-m i pisikese kere jaoks väiksemaks disainitud – sellegipoolest võimaldab see Pentaxi väitel endiselt pildistada käest kuni neli stoppi pikemate säriaegadega ilma et pilt nö ära väriseks (uduseks muutuks).

Pentaxi uue digipeegli sarivõtte kiiruseks on 3,5 kaadrit sekundis. Seda võib lugeda päris heaks näitajaks, arvestades seda, et Canoni väikseimal ja odavaimal 1000D-l 175.38€ ning Pentaxi enda lipulaeval 20D-l on selleks näitajaks 3,0.

Maksimaalse pikslite arvu juures on võimalik teha järjest viis JPEG- ning neli RAW kaadrit.

K-m kasutab samasugust kolmeosalist tolmueemaldussüsteemi nagu Pentaxi eelmised digipeeglid. Sensori pinnale on kaetud PENTAX SP (Super Protect) pinnavääristus, mis kaitseb selle pinda tolmu ja plekkide eest. Kui pinnale siiski on tekkinud tolm, eemaldatakse see SR süsteemi abil sensorit raputades. Viimaks langeb sensorilt eemaldatud tolm SR seadme põhjas olevale kleepribale. Sellega on sama tolmu edasine liikumine sensorile välistatud.

Sarnaselt Pentax K20D-le on ka uuel kaameral “Dust Alert” hoiatussüsteem. See lubab kasutajal kontrollida sensori tolmusust. Hoiatusrežiimil tuleb teha proovipilt millelt paistavad kohe kõik väiksemadki sensoril kükitavad tolmupaharetid.

Pentax rõhutab, et K-m puhul ei ole tegemist 2007. a. suvel esitletud K100D Super 10.16€ otsese järglasega. Uus kaamera olevat suunatud algajaile rohkem kui aasta tagune üllitis. See avaldub eelkõige lihtsustatud menüü- ja juhtimissüsteemides, kaamera disainis ning spetsiaasles, küsimärgiga tähistatud “help” nupus kaamera peal.

Mis puudutab disaini, siis juhtnupud on peaaegu kõik koondatud paremale poole. Pentaxi sõnul peaks selline asetus hõlbustama äsja kompaktkaamerat omanud õnnelike K-m vendade harjumist oma uue peegelkaameraga. Kaamera vasakul pool on vaid välgu avaja (elektrooniline, toimib vaid pildistusrežiimil) ning  manuaal-/autofookuse nupp.

K-m kaameral on digipeeglite maailmas ainulaadne interaktiivne abimenüü. Pilprogrammide rattast veidi eespool on selle tarvis koguni eraldi nupp. Küsimärgiga ikoon selle peal.

Sellele nupule vajutades ilmub esmalt ekraanile paari lause pikkune informatsioon hetkel ratta pealt valitud pildiprogrammi (portrait, sport jne) kohta ning väike juhis, millisel puhul seda programmi kasutada võiks. Pildistusrežiimide (Av, Sv, M jne) puhul saab nupule vajutades teada, mida konkreetne režiim endast kujutab ning millistele nuppudele vajutades tähtsamaid parameetreid muuta saab.

Surudes kaks korda järjest küsimärgiga nupule pakub kaamera välja võimaluse vajutada ükskõik millist kaameral olevat nuppu. Seejärel kuvatakse ekraanile lühike teave vajutatava funktsioonide kohta.

Ja siis veel see nimi… Niivõrd harjumuspäraseks on Pentaxi puhul saanud nimekujud, milles on number ning suur D (K100D, K200D, K10D, K20D jne). Aga nüüd põrutab firma järsku K-m`iga. Milles asi?

Tegelikult kannab seesama kaamera USA turul traditsioonilisemat nime “K2000D”. Pentaxi sõnul püüti nimekuju Euroopa turu jaoks lihtsamaks muuta. Ka olevat tähis “D” (digitaalne) praegusel ajal juba mõttetu, kuna lõviosa kaameratest on nagunii digitaalsed. Samas lubab Pentax edaspidi kasutada siiski ka traditsioonilist nimekuju.

Nimemuudatuse põhjuseid tuleks siiski otsida kusagilt mujalt. Asvatavasti on selles süüdi need supercoolid kõlarid, mille nimeks registreeritud “Powertraveller K2000D“. Öösiti vihahoogude all vaevlevatel Pentaxi müügimeestel on seega vähemalt kindel objekt millele oma raev suunata.

Pentax K-m, K100D Super ja K200D peamiste tehniliste omaduste võrdlus:

*Maksimaalse pikslite arvuga.
**Ilma akuta/patareideta ja mälukaadrita.

(750)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Silicon Power 8 GB USB 2.0 Lux Mini 720 sinine Maitsekas alumiiniumkorpuses USB mälupulk
Pildiraam CK 506 4x0 SM Pildiraam CK 506 4x0 SM
BIG taustakomplekt statiivid+stange (582015) Taustastange sobib nii kangaste kui pabertaustade hoidmiseks stuudios
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga