Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentax D-FA 150-450mm objektiiv safaril

Olen mõnda aega üritanud minna Lapimaale talvisele fototripile. Ja sel talvel, kui kõik oli korraldatud, tehti ettepanek minna Keeniasse. See seadis hoopis teised nõuded fotovarustusele ja tegi kergelt murelikuks – Pentax K-1 on suurepärane õues pildistamise kaamera nii külmas kui kuumas, aga objektiivid!? Lapimaa tähendab suuresti lainurga või normaaliga maastikupilte, esimene Keeniaga seonduv mõte on safarid. Fotokeelde tõlgituna tähendab see (suurt) teleobjektiivi. Tagasi koju jõudes ei tahaks ju lõvisid, kaelkirjakuid ja teisi foto “alumisest paremast nurgast” otsida.

Objektiivi valimine

Pentaxil on selleks otstarbeks sobilik teleobjektiiv olemas – HD PENTAX D-FA 150-450mm F4.5-5.6 ED DC AW. Arvustuste järgi pole see mitte “odavtoru” nagu 70-300 F6,3 või midagi sellist, vaid suurepärase teravuse ja teravustamiskiirusega päris tööriist. Lisaks muidugi ilmastikukindel ja paljude nuppudega, mis oskuslikul kasutamisel teevad piltniku elu lihtsamaks.

Otsusele jõudmine, et just D-FA 150-450 on õige valik, ei olnud lihtne. Esiteks objektiivi füüsilised parameetrid – kas ma pean leidma ka uue fotokoti, kuhu see objektiiv mahuks kere külge kinnitatuna? Kui kaua ma suudan käest pildistada ca 3,5 kilogrammi kaaluva komplektiga? Aga maksimaalne fookuskaugus, ilmastikukindlus ja kvaliteet olid siiski määravad argumendid.

Teleobjektiivid võrdluses – Pentax D-FA 150-450, Pentax DA 60-250 ja Sigma DG 70-300. Sellel pildil väljendab objektiivi suurus päris hästi objektiivi hinnaklassi (ja kvaliteeti).

Kui otsus oli tehtud, et just see objektiiv – Pentax D-FA 150-450mm – saab mu kaamera kaaslaseks Keenias, seadsin sammud Photopointi, sest sealt saab seda objektiivi rentida. Kui vajadus kallimate (ja vähemalt osaliselt ka odavamate) fototarvete järgi tekib ootamatult, siis on fotorent suurepärane valik – pildistamiskvaliteedis ei pea järeleandmisi tegema ja eelarvesse ei tekigi põhjatut auku.

 

Pentax D-FA 150-450 kasutuskogemus

Fookuskaugus 450mm on palju! Safaril autost välja ei minda – kiskjad on kiskjad ning eriti kuiva perioodi lõpus on neil saagi kättesaamisega raskusi ja kõht on tühi. Käsi kipub niigi värisema, aga pildistada tuleb tavaliselt töötava mootoriga autost. Rusikareegel ütleb, et fookuskauguse millimeetrid peaksid võrduma säriaja murrualuse numbriga. Nii oligi!

Hoolimata Pentax K-1 suurepärasest keresisesest stabilisaatorist oli säriaeg 1/500 sekundit üsna kindel valik. Hakkama sai kohati ka säriajaga 1/250s, kuid see oli loto. Näiteks lindude pildistamiseks polnud teinekord ka 1/1000 s piisav. Ja loomulikult on hea abimees sarivõte. Hea, et Pentaxi kaameratel on poolautomaatne pildistamisrežiim TAv, kus eelseadistatud on ava ja säriaeg ning kaamera valib vaid tundlikkuse. Õnneks on Keenia savannid päevasel ajal väga hästi valgustatud ja kõrgest ISO-st tekkida võiv müra ei olnud probleem.

Aga pildikvaliteet – vaadake ise!

Lõvid aovalguses poseerimas Nairobi rahvuspargis. Pildistatud käest, Pentax D-FA 150-450mm @450mm, F8, 1/350s, ISO200.

 


Masai kaelkirjak limpsab keelt. Nairobi rahvuspark. Pildistatud käest, Pentax D-FA 150-450mm @450mm, F11, 1/500s, ISO280.

Lähim teravustamiskaugus

Objektiivil olevatest paljudest nuppudest ja lülititest kasutasin ainult fookuskauguse piirajat. Kuna pildistasin liikuvaid ja kiiresti liikuvaid subjekte (loomad-linnud), siis soovisin veelgi kiirendada fokusseerimist ning nihutasin lüliti asendisse 6m-lõpmatus (ülejäänud kaks valikut on 2-6m ja FULL ehk 2m-lõpmatus).

See valik ja minu jaoks harjumatu funktsiooni kasutamine põhjustas ka ühe suure äparduse pildistamisel. Nimelt jalutasid lõvid autost mööda vaid 2-3m kauguselt ja see vaatepilt läks minu jaoks sisuliselt kaduma. Seda enam, et tegelikult on Pentax D-FA 150-450 niigi väga kiire autofookusega ning keset päist päeva valgusolud nii head, et fookuskauguse piiramisel praktilist efekti ei täheldanud. Küll aga andis tunda, et hämaras pildistamiseks see muidu suurepärane objektiiv ei sobi. Kui enne päikesetõusu Nairobi rahvusparki jõudsime ja sattusime kohe paavianikarjale, siis neist ei saanud küll ühtegi mõistlikku pilti.

Vastupidine näide ehk see, mida võimaldab objektiivi 450mm, oli seoses ninasarvikuperega, kes soojendas end mäeküljel umbes 200m kaugusel. Nende pereportree ülesvõtmine ei olnud mingi probleem.

Ninasarvikupere. Nairobi rahvuspark. Pildistatud käest, Pentax D-FA 150-450mm @450mm, F11, 1/500s, ISO560.

Mõnel puhul tekkis kiiremat sorti vajadus veidi laiema vaatenurga järele. Pean ütlema, et see polnud üldse nii lihtne, nagu tavalise suumobjektiiviga, sest Pentax D-FA 150-450 suumirõngas liigub nii tihkelt, et kiireks suumimiseks on vaja lausa toorest jõudu. Plusspoolele läheb jälle see, et kui kaamerakomplekt on rihmaga õlal, siis see objektiiv ei “veni välja”.

Mu tavaline televõtte fookuskaugus ei ületa 250-t millimeetrit. Seetõttu oli harjumatu, et 450mm juures on teravussügavus avaarvu F8 ja 5m distantsi puhul ainult 5cm. Kuid niiviisi on ka pea iga kaader portreefoto.

Pärdikutele meeldisid jalgrattad. Hell’s Gate’i rahvuspark. Pildistatud käest, Pentax D-FA 150-450mm @450mm, F8, 1/500s, ISO800.

Objektiivi teravat joonist ka maksimaalse suumi korral iseloomustab hästi 100% väljalõige eelmisest fotost.


Sellise portree soovijaid oli liikvel päris palju, kuid nende kannatlikkus jättis soovida.

 

Pentax D-FA 150-450 objektiivist rääkides ei saa tähelepanuta jääda selle kaal. Koos krae ja statiivijalaga 2,3 kg ei ole midagi üüratut, kuid sellega tuleb arvestada. Hea, kui on kaamerakomplekti kuhugi toetada, nt monopoodile või küünarnukiga puusale. Nii saab ka üsna pikkade säriaegadega väga hea pildi (isegi 1/60s ka 450mm puhul). Halb, kui ei ole, nt üle pea lendavat kalakotkast pildistades. Siis tuleb vältimatult kasutada lühemaid säriaegu ka liikumatute objektide-subjektide puhul.

 

 

Pentax D-FA 150-450mm @450mm, F5,6, 1/250s, ISO2200.

 

Pentax D-FA 150-450mm @450mm, F11, 1/350 s, ISO 2200.

 

Pentax D-FA 150-450mm @360mm, F16, 1/60 s, ISO2200.

 


Aafrika kalakotkas Naivasha järvel. Pildistatud liikuvast mootorpaadist, Pentax D-FA 150-450mm @450mm, F8, 1/1000s, ISO560.

 

Üldhinnang

Sel ajal, kui teised trügisid oma kaameratega pildistatavale võimalikult lähedale, sain mina pildistada tagumisest reast üle nende peade. Ja väga hea kvaliteediga! Kui käsi ära väsis, siis toetasin kaamerakomplekti monopoodile. Objektiivi küljes oleva krae ja statiivijala tõttu on palju mugavam vahetada rõhtsat ja püstist kaadripaigutust ning vajadusel kaamerakomplekt monopoodi küljest lahti haakida.

Pentax 150-450mm objektiiv ei ole see “toru”, mille abil klõpsitakse igapäevaseid kassi-koera-lillepilte (ilma igasuguse irooniata – lillepildid on kujunenud üheks mu lemmikmotiiviks). Samuti pole see objektiiv, mis pista igaks juhuks matkakotti. See “raskerelv” on kindla eesmärgiga pildistajatele, kes lähevad fototripile loodusesse igasuguse ilmaga, et jäädvustada kaugemale hoidvate loomade-lindude elu. Enam ei kujutagi ette, kuidas linde-loomi pildistada ilma selle objektiivita.

 

(495)

Artiklis kirjeldatud tooted:
HD Pentax D-FA 150-450mm f/4.5-5.6 ED DC AW objektiiv
  • 150–450 mm supertele-suumobjektiiv
  • Vaikse ja sujuva DC teravustamismootoriga
  • Quick-shift teravustamissüsteemiga
  • Tolmu- ja niiskuskindel konstruktsioon
  • Pentaxi pool- ja täiskaader peegelkaameratele
2199€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast