Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentax 645z keskformaatkaamera maastikufotograafi käsutuses

Kõigepealt suured tänud Photopointile võimaluse eest rentida ja kasutada Pentax 645z keskformaatkaamerat. Põhjus, miks soovisin testida just Pentax 645z keskformaati oli see et enne Photokina üritust lasid paljud tootjad välja uued huvitavad peeglivabad kaamerad – eks paljude jaoks tähendab see upgrade, kas kere või koguni terve süsteemi vahetust teise tootja vastu. Olen ka ise mõelnud, et mis paneks mind uuendama enda kaamerat või koguni süsteemi vahetama.

Kuna mina pildistan üldiselt maastikke, siis ma ei näe suurt mõtet, et uuendada hetkel olemas olev täiskaader järgmise täiskaadri vastu. Pentax K-1 on väga hea maastiku pildistamiseks ning uute tulevaste objektiividega on ka pildikvaliteet veelgi parem. Uhked autofookused jne asjad mind ei paelu. Maastikufotograafias kasutan üldiselt manuaalset teravust ja seadeid, sest sedasi saab täpsema tulemuse.

Küll olen mõelnud, et kas järgmine kere võiks järgmine olla keskformaat. Pentax 645z sensori suurus võimaldab printida suurel kuigi jah, Pentax K-1 ja K-1 II saab kasutada pixel shift võimalust, mis toob täiskaadri pildi detailsuse osas ikka väga lähedale 645z omale. Kuid pixel shiftil on omad miinused.

Keskformaadi sensor pakub väga head dünaamilist ulatust ja ööfotograafiaks sobib samuti see hästi – kõrge ISO on palju puhtam. Pentax 645z üks miinus on see, et see kaamera on ikka väga suur. Minu loodusfoto retked viivad tihti mind matkama nii Eestis kui ka Skandinaavia ja Inglismaa mägedes, siis kahjuks ei ole mõistlik 1,5 kg kaamerat kaasa vedada. Nagu pildi pealt on näha siis 645z on ikka paras elukas.

urmo-parts-pentax-645z-photopoint

Peeglivaba keskformaat oleks päris kompaktne, kuid olemasolevate objektiivide kasutamiseks oleks vaja ca. 50mm adapterit. Ricoh peaks disainima uued objektiivid ja eks see on ka peamine põhjus, miks ei ole minul erilist lootust, et lähiajal võiksime näha Pentax 645 peeglivaba keskformaati. Kuid järgmine aasta saab Pentax 100 aastaseks ning väidetavalt on oodata päris suuri uudiseid.

urmo-parts-pentax-645z-photopoint_2

Mina olen kasutanud ainult Pentaxi keresid ja seetõttu oli ülilihtne 645z enda käe järgi ära seadistada ning menüü ülesehitus on sama alates Pentax K-r (minu kasutuskogemuste järgi). Pimedas tähti pildistades ei pidanud taskulambiga õigeid nuppe taga otsima nii et ISO ja muud nupud leidsin kiirelt üles. Vast kõige rohkem häiris see, et nupud töötavad väga raskelt, sest kui oli vaja kiiresti seadeid muuta, siis päris tihti tuli ikka mitu korda samale nupule vajutada, et kaamera reageeriks (võimalik, et Pentax 645z on populaarne rendikaamera Photopointis, sellest ka väiksed väsimuse märgid).

Ülihea lisa on kallutatav ekraan. Pentax 645z on väga lihtne kasutada, sest sellel kaameral puuduvad kõikvõimalikud häirivad (minu jaoks) lisafunktsioonid, mida pakutakse uuematel täis- ja poolkaader kaameratel kuna turg nõuab.

urmo-parts-pentax-645z-photopoint_3
F8 / 15sekundit / iso 12800

urmo-parts-pentax-645z-photopoint_4
F11 / 3 sekundit / iso 100

Ööfotograafia jaoks on keskformaat väga hea. ISO 25600 on üllatavalt hea, müraeemaldust ei ole lisatud, pilt otse kaamerast – puud on udused, kuna tuul oli väga tugev. Näiteks K-1 täiskaader peegelkaameraga oleks saanud sama tulemuse kui kasutada iso 12800.

urmo-parts-pentax-645z-photopoint_5
F5.6 / 2sekundit / ISO 25600

urmo-parts-pentax-645z-photopoint_6
F5 / 1/60 / iso 400

Minu arvates, ei tule kahjuks keskformaadi sensori võimekus esile maastikupilte vaadates. Kui teha täiskaadriga focus stacki ja natukene rohkem vaeva näha, siis tulemus on sama. Pärast seda põgusat tutvust arvan, et pigem on Pentax 645z sobilikum just portreefotode pildistajatele, kuna see tekitab mõnusalt pehme tausta, mis on selgelt eristatav. Nagu piltide andmetest näha, siis kasutan metsades enamasti lahtist ava, kuid selliste kompositsioonidega ei tule bokeh esile.

Kas ma teeksin selle kaameraga paremaid pilte? Kindlasti mitte, sest nagu näha ei õnnestunud minul jäädvustada tõsiselt vingeid hetki loodusest selle kaameraga. Kuid mine tea, ehk saame tulevikus uuesti kokku.

Kokkuvõtteks võib öelda, et ma siiski kaaluks investeerimist Pentaxi keskformaadi süsteemi küll, aga ainult juhul kui nad eemaldavad peegli. Fujifilm tegi Photokina üritusel suure avalduse ning nüüd jälgin huviga kuidas/millega vastab Pentax.


Urmo tööde ja tegemiste saab tutvuda ning ennast kursis hoida tema Facebook’i lehelInstagramis või veebilehel hetkedloodusest.com

Urmo varasemad artiklid:

 

Soovid kaamera kohta veel infot? Vaata:

 

PS! Kui soovid samuti Pentax 645Z keskformaatkaamerat Rocca al Mare keskuse Photopointi esinduskauplusest rentida, siis saad seda teha eelnevalt broneerides aadressil: rent@photopoint.ee.

(671)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax 645Z kere
  • 51,4-megapiksline keskformaat sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 204 800
  • 27 teravustamispunktiga autofookus
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Ilmastikukindel vastupidav korpus
4999€
Pentax 645Z + 55mm Kit
  • 51,4-megapiksline keskformaat sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 204 800
  • 27 teravustamispunktiga autofookus
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Ilmastikukindel vastupidav korpus
5499€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast