Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Peegelkaamera või hübriidkaamera – kumb on sinu jaoks õige?

hybriid-vs-peegel

Kompaktkaameraga või nutitelefoniga pilti tehes võib mingil hetkel tekkida soov kvaliteetsemaid fotosid pildistava aparaadi järele. Tavaliselt vaadatakse siis peegelkaamera poole, sest see suur ja uhke riistapuu on proffide ja fotohuviliste tööriistana olnud juba aastakümneid kõikide kompaktkaameraga pildistajate ihaldusobjekt.

Oli aeg, kus kompaktkaamera juurest edasi liikumisel polnud fotohuvilise jaoks peegelkaamerale tõepoolest alternatiivi. Tänasel päeval on aga peegelkaamera kõrvale tõusnud veel üks teinegi kaameraliik: hübriidkaamerad. Paljud profifotograafid on juba peegelkaamera maha jätnud ja pildistavad hübriidkaameraga. Ka algaja fotohuvilise jaoks võib hübriidkaamera osutuda palju paremaks valikuks kui see traditsiooniline peegelkaamera. Selles artiklis vaatamegi, mis on hübriidkaamera ja peegelkaamera erinevused ja kumb neist võiks sobida sulle.

Mis asi on hübriidkaamera?

_MG_0689

Peegelkaamera pildistab ilusaid pilte – selge see. Tavapildistaja jaoks on aga just suur ja raske korpus peegelkaamera olulisimaks miinuseks. Sageli jääb digipeegel pärast esimesi pildistamistuhinaid kapipõhja vedelema just sellepärast, et seda on liiga ebamugav näiteks sõpradega õhtul välja minnes või lihtsale jalutuskäigule suundudes kaasa võtta. Mis kasu on heast pildikvaliteedist kapipõhjas?

Hübriidkaamera algseks põhimõtteks on pakkuda peegelkaameraga võrreldes samal tasemel pildikvaliteeti oluliselt kompaktsemas korpuses. Mõned hübriidkaamerad – näiteks Panasonic GX880 või Canon EOS M200 – on nii pisikesed, et mahuvad vabalt ka suuremasse taskusse, rääkimata käekotist. Seega on neid märksa lihtsam kõikjale kaasa võtta. Pildikvaliteedi poolest ei ole aga hübriidkaamerad peegelkaameratest sugugi kehvemad, sest pildisensori mõõtmed on sarnased või identsed. Samuti saab ka hübriidkaamerate ees olevaid objektiive vahetada – just nagu peegelkaamerate puhul.

Kuidas saab aga hübriidkaamera korpus olla niivõrd kompaktne ilma et see mõõtmete vähendamine pole avaldanud mõju pildikvaliteedile? Hea küsimus. Kompaktsuse nimel on hübriidkaamerate seest eemaldatud peegelkaameratele olemuslikult oluline peegli ja pentaprismaga optilise pildiotsija süsteem. Optilise pildiotsija olemasolu/puudumine ongi peegelkaamera ja hübriidkaamera kõige olulisim erinevus.

 

Kas optilise pildiotsija puudumine on hea või halb?

hybriid-dslr-canon

Peegelkaameraga pilti tehes ehk kadreerides vaatame me aparaadi taga asuvast okulaarist sisse ja näeme otse läbi objektiivi paistvat vaadet. Hübriidkaamerate seest on aga peegel, pentaprisma ja kõik muud optilise pildiotsija osad eemaldatud. Väiksemate hübriidkaameratega kadreerimine toimub seetõttu sarnaselt kompaktkaameratele või nutitelefonile – LCD-ekraani abil.

Tavapildistajale, kes on harjunud kadreerima LCD-ekraanilt, ei ole hübriidkaamera juures üldiselt probleemiks optilise pildiotsija puudumine. Ta kadreerib rõõmsalt LCD-ekraanilt edasi, pildistab sama kvaliteetseid pilte nagu peegelkaameraomanikud ja rõõmustab hübriidkaamera pisikeste mõõtmete üle.

Suuremate korpustega ja kallima hinnaga hübriidkaameratel on lisaks lcd-ekraanile olemas ka pildiotsija. See pole aga enam mitte optiline pildiotsija, vaid elektrooniline. Sarnaselt optilisele pildiotsijale on ka nende suuremate-kallimate hübriidkaamerate tagaküljel okulaar millest saab sisse vaadata. Seal sees ei näe pildistaja kadreeringut aga mitte läbi objektiivi peegelduva vaate abil, vaid pisikese LCD-ekraani abil.

Paljud peegelkaameraomanikud põlgavad elektroonilise pildiotsija kasutuskõlbmatuks. Viimasel ajal on aga ka elektrooniliste pildiotsijate pildi teravus ja kaadrisagedus aina paremaks muutunud ja üha rohkem professionaale on oma arvamust nende osas muutnud. Elektroonilisel pildiotsijal on optilise ees ka mitu suurt plussi. Kui optilisest pildiotsijast läbi vaadates näeb fotograaf ainult kadreeringut (vaade läbi objektiivi), siis elektrooniline pildiotsija võimaldab näidata nii kadreeringut kui ka fotot nii nagu see kõiki säri- ja muid seadeid arvesse võttes pärast pildistatud saab. See on ülioluline eelis. Lisaks saab elektroonilise pildiotsija ekraanil kuvada oluliselt enam infot.

Kokkuvõtvalt võib seega öelda, et elektroonilise pildiotsija arenedes on peegelkaamerad kaotanud oma suurima ja tegelikult ainsa põhimõttelise eelise hübriidkaamerate ees. Paljud fototehnikahuvilised ennustavad peegelkaamerate kui tehnikaliigi hääbumist ja hübriidkaamerate võidukäiku.

 

Tabel: kompaktkaamera, hübriidkaamera ja peegelkaamera erinevused

A7II_LifeStyle_TILTLCD_DSC3978-1200

Hübriidkaamera plussid said ülal ilusti välja toodud. Tegelikult on omad plussid siiski ka peegelkaameratel. Näiteks suured mõõtmed võivad paljudes olukordades olla mitte miinuseks vaid hoopis plussiks. Suuremate käte puhul istub peegelkaamera mugavamalt pihus ning ka peegelkaamera käsitsemine on üldjuhul mugavam, sest suuremal pinnal saavad juhtnupud ja rattad olla suuremad ja hajali. Lisaks on hetkel veel peegelkaamerate jaoks saadaval (hübriididega võrreldes) palju rohkem lisatarvikuid ja sealhulgas ka spetsiaalsema pildistamise jaoks vajalikku.

Kõik peegelkaamerate olulisemad plussid ja miinused leiad allolevast tabelist:

Kompaktkaamera, hübriidkaamera ja peegelkaamera olulisemad erinevused
  highres-SonyW610SilverFrontjpg_1326369506 med_7GM5LK_lumix-gm5-red EOS-700D_Default_tcm14-1034532
  Kompaktkaamera Hübriidkaamera Peegelkaamera
Mõõtmed Digitaalne kompaktkaamera on mõõtmete poolest väike. Kompaktkaamerat on seega väga mugav endaga kõikjal kaasas kanda. Nii ei jää ükski motiiv jäädvustamata lihtsalt selle tõttu, et fotoaparaati kaasas ei olnud. Hübriidkaamera peamiseks eeliseks peegelkaamera ees on selle kompaktsed mõõtmed. Samas on hübriidkaamerad üldiselt pisut suurema korpusega kui kompaktkaamerad. Mitte kõik hübriidkaamerad pole siiski pisikese korpusega. Viimastel aastatel on müügile tulnud ka profitasemel hübriidkaameraid, mis on täiskaadersensoriga ja üsna suured – nii et väliselt on raske aru saada, kas tegu on peegli või hübriidiga. Digitaalse peegelkaamera kere on võrreldes kompakt- ja hübriidkaameratega tihti mitu korda suurem ja raskem. See tähendab, et seda on raskem endaga kõikjal kaasas kanda. Samas võivad suured mõõtmed aga hoopis positiivseks omaduseks olla. Suurt fotoaparaati saab pildistamise ajal stabiilsemalt käes hoida. Samuti on selle juhtimine suuremate nuppude tõttu lihtsam ja kiirem.
Kadreerimine Kadreerimine toimub reeglina LCD-ekraanilt Kadreerimine toimub LCD-ekraanilt. Kallimatel/suurematel hübriididel ka elektroonilise pildiotsija abil (väike ekraan kaamera sees mida saab mida saab piiluda läbi kaamera tagaküljel asuva okulaari) Kadreerimine toimub optilise pildiotsija abil. Optiline pildiotsija koosneb pentapristast kaamera ülemisest osast ja peeglist kaamera objektiivi ees. Optiline pildiotsija ongi peamiseks põhjuseks miks peegelkaamerad on nii suured. Kadreerides peegeldatakse läbi objektiivi paistev vaade kaamera taha.
Objektiivide vahetamine Objektiive vahetada ei saa. Hübriidkaamerate objektiive saab vahetada. Digipeeglite objektiive saab vahetada.
Lisatarvikud Lisatarvikuid (võimsam välklamp, väline mikrofon, distantspäästik jne) reeglina lisada ei saa. Mõnele kallimale kompaktkaamerale saab lisada ka välist välklampi ja harvem pildiotsijat. Hübriidkaamerate külge saab reeglina kinnitada ka erinevaid lisatarvikuid nagu välised välklambid, mikrofonid jne. Mõnel soodsamal ja ülikompaktsel hübriidkaameral ei pruugi siiski välgukinga ja spetsiaalsemaid ühenduspesi olla. Peegelkaamerate külge saab kinnitada erinevaid tarvikuid nagu välklambid, stuudiovälgud, akutallad jne.
Pildisensor ja pildikvaliteet Sensor on reeglina pisike ning seega vähem valgustundlik kui peegel- või hübriidkaamera suurem sensor. Seega on pildikvaliteet kehvem – seda eriti just hämaras pildistamisel Pildisensor on suuremate mõõtmetega ja valgustundlikum. Pildikvaliteet on selle tõttu parem kui kompaktkaameral – eriti just hämaras. Pildisensor on suuremate mõõtmetega ja valgustundlikum. Pildikvaliteet on selle tõttu parem kui kompaktkaameral – eriti just hämaras.
Seadistusvõimalused Soodsamate kompaktide seadistusvõimalused on väga piiratud. Kallimatel mudelitel saab seada ka säriparameetreid ja muud. Hübriidkaameral on võrreldes digikompaktiga rohkem funktsioone ja seadistusvõimalusi. See annab pildistajale väga suure kunstilise vabaduse. Hübriidkaamerate seadistusvõimalused (eeldusel et võrreldavad kaamerad on samas hinnaklassis) ületavad tavaliselt peegelkaamerate omi. Digipeeglil on võrreldes digikompaktiga rohkem funktsioone ja seadistusvõimalusi. See annab pildistajale väga suure kunstilise vabaduse. Kuna viimastel aastatel on hübriidkaameraid tehnoloogiliselt kiiremini edasi arendatud, siis jäävad samas hinnaklassis olevad peegelkaamerad tihti vastavatele hübriidkaameratele seadistusvõimaluste poolest alla.
Video salvestamine Enamik kesk- ja tippklassi kompaktkaameraid salvestab Full HD videot. Samas ei ole selle videoklipi kvaliteetsus võrdväärne suurema sensoriga peegel- ja hübriidkaameratega. Kõikidel hübriidkaameratel on olemas ka video salvestamise funktsioon. Enamik filmib 4K videot. Video on reeglina väga ilusa ja kvaliteetse pildiga. Automaatne teravustamine video filmimise ajal on kiire Kõikidel uutel peegelkaameratel on olemas ka video salvestamise funktsioon. Video on reeglina väga ilusa ja kvaliteetse pildiga. Kuid automaatse teravustamise kiirus jääb reeglina hübriidkaamerate teravustamiskiirusest maha.

 

Põhjused hübriidkaamera ja peegelkaamera kasuks

Põhjused, miks peaks valima peegelkaamera:

  • Kui eelistad pildistamisel optilist pildiotsijat
  • Kui eelistad suuremat korpust väiksemale
  • Kui vajad pildistamisel tavalisemast spetsiaalsemaid profiobjektiive või lisavarustust

Põhjused miks peaks valima hübriidkaamera

  • Kui eelistad väiksemat, mugavamalt kaasas kantavat korpust suuremale
  • Kui sulle meeldib kadreerida LCD-ekraanilt (ja/või elektroonilise pildiotsija abil)
  • Kui soovid, et videot filmides kaamera ise pildi teravana hoiaks

Kokkuvõte

NEX-C3 lifestyle_8

Head kaamerat ostma minnes on kõige olulisem teadvustada, et traditsioonilise peegelkaamera kõrval on ka teine valik – hübriidkaamera. Kumb neist sulle paremini sobib, on ainult sinu otsustada. Küll aga olen mina aastate jooksul näinud, et 90% fotohuvilistele, kes ei kavatse kunagi kasutada statiivi ja soovivad pildistada ilusaid pilte igal pool ilma kaamera seadetesse sügavamale süüvimata, sobib hübriidkaamera paremini kui peegelkaamera.

 

Mitte lihtsalt Photopoint. Meie veebikaubamajas on ka:

KAITSEMASKID | KUMMIKUD | ROBOTTOLMUIMEJAD | VISIIRID

KÜLMKAPID | ÜHEKORDSED NÄOMASKID | KORDUVKASUTATAVAD NÄOMASKID

(21627)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga