Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Panasonic LX7 – vana hea fotokaamera taas soodukaga saadaval

panasonic-lx-7-100

Juba eelmise aasta kevadel tundus, et Panasonic LX7 laovarud saavad kohe-kohe otsa. Kuid võta objektiivist. Vahepeal juba Photopointi veebipoes täiesti otsas olnud kaamera on taas tagasi.

Panasonic LX7 sai siin Photopointi ajaveebis pärjatud 2013. aasta kõige paremaks kompaktkaameraks. See pildistab väga kvaliteetseid fotosid (vaata fotosid siinsamas allpool) ning tänu rohketele juhtnuppudele on seda väga mugav käsitseda isegi manuaalrežiimis.

LX7 on sobilik eelkõige tõsisemale fotohuvilisele, kes muuhulgas teab ka seda, mis on ava ja säriaeg ning oskab neid ka praktikas rakendada. Samas on sellel olemas ka automaatrežiim nii et ilusaid fotosid saavad pildistada ka fotohuvilised, kes veel kaamera manuaalset juhtimist selgeks saanud pole.

Panasonic LX7 on müügil olnud nüüdseks juba 3 aastat ning see on jätkuvalt üks enim ostetud kõrgema hinnaklassi kompakt. Ega need kaks aastat seda ju halvemaks muutnud pole – ainult soodsamaks. Aasta eest maksis see -35% soodushinnaga 379€. Nüüd aga -40% soodushinnaga 349€

 

Panasonic LX7 kompaktkaameraga pildistatud fotod

panasonic-lx-7-5

Panasonic LX7. f/2.5, 1/1600 sek; ISO 80. Fookuskaugus: 24mm (35mm ekv). Pildistatud särirežiimil “Avaprioriteet”, +1.3 särikompensatsiooniga. Teravustamine: Manuaalne. Käest.

Fotohuvilised teavad, et mida parem kaamera, seda paremini see teeb pilti hämaras. Öeldakse, et hea valguse korral pole vahet. On ikka küll. Ülalolev foto on ehe näide sellest, et Panasonic LX7 kompaktkaameraga saab ka väga heledas valguses pildi, mida soodsam kompaktkaamera ei võimalda. Pange tähele, kuidas esiplaanil olev karikakar on kenasti terav samas kui taust on peegelkaameralikult udune. See efekt on saavutatud tänu suurele avale ja väikesele teravustamiskaugusele (lilleõis on vaid paari cm kaugusel objektiivi esiläätsest). Selleks, et ava nii rohke valgusega pildistamisolukorras nõnda lahti saaks teha, tuli kasutusele võtta LX7 kaamerasse sisseehitatud ND filter. Tume klaasitükk, mis nupuvajutuse toimel objektiivi sees valguse ette nihkub ja pildisensorini jõudvat valgust kolme stopi võrra vähendab.

 

panasonic-lx-7-2

Panasonic LX7. f/4, 1/200 sek; ISO 80. Fookuskaugus: 24mm (35mm ekv). Pildistatud särirežiimil “Avaprioriteet”. Teravustamine: Automaatne. Käest

Kas olete proovinud pildistada punaselt hõõguvat taevast või valgusemänge päikese, pilvede ja vihmaga? Kui jah, siis olete ehk märganud, et silmaga nähtavast ilust ei ole pildil suurt midagi alles. Tavaliselt on jääb taevas pildile nn “ülepõlenult” – ilusad värvid on hoopis täiesti valged. See tuleneb kurvast tõsiasjast, et kaamerad ei suuda salvestada ühele pildile samaaegselt väga heledaid ja tumedaid alasid.

Panasonic LX7 kompaktkaameral on võimalus pildistada tavalise JPG foto kõrvale ka RAW-formaadis pildifail. See on kaamera automaatika poolt töötlemata fail, mis sisaldab endas kõiki värve ja kogu heledusskaalat, mis kaamera pildisensor salvestada suutis. Pilditöötlusprogrammi – nagu näiteks Adobe Lightroom – abil saad sa väga lihtsa vaevaga nüüd RAW-pilti tuunida nõnda, nagu sulle meeldib. Tumedamaid alasid heledamaks, heledamaid tumedamaks jne. See on tõepoolest maagiline hetk, kui algselt peaaegu valgelt alalt ilus pilvemuster nähtavale ilmub.

Ka siis, kui pildistad RAW faili asemel tavalisi JPG fotosid, on Panasonic LX7 kompaktkaamera parem dünaamiline ulatus (võrreldes tavaliste kompaktkaameratega) selgelt märgatav.

panasonic-lx-7-10

Panasonic LX7. f/1.6, 1/640 sek; ISO 100. Fookuskaugus: 35mm (35mm ekv). Pildistatud särirežiimil “Avaprioriteet”. Teravustamine: Automaatne. Käest.

Peegelkaamera pärisosaks peetakse uduseid taustu. Eriti just portreefotograafias on väga ihaldusväärne, et pildistatav subjekt oleks terav ning ümbritsevast isoleeritud uduse tausta abil. Umbes nagu ülaloleval pildil. Ainult et see pilt on pildistatud kompaktkaameraga. Tänu tippklassi kompaktkaamerate objektiivide valgusjõulisusele (nende ava saab seada isegi kuni f/1.4) saab ka nendega pildistada mõõdukalt uduse taustaga portreid. Muidugi tuleb siin tähele panna, et sisse suumides muutub nende kaamerate puhul väiksemaks ka ava ja taust muutub teravamaks.

 

panasonic-lx-7-6

Panasonic Lumix LX7. f/2.5, 1/1000 sek; ISO 80. Pildistatud särirežiimis “Avaprioriteet” +1.3 särikompensatsiooniga. Teravustamine: manuaalne. Käest.

Panasonic LX7 on kompaktkaamerate seas tõeline makropildistamise kuningas. See suudab terava pildi teha ka 1 cm kaugusel olevast objektist. Haara laualt mingi pliiats või muu ese ja proovi näiteks ise järele, kui lähedalt sinu silmad teravustavad. 1 cm on päris muljetavaldav, eks? Võrdluseks võib veel märkida, et peegelkaamerate 18-55mm komplektobjektiivide 169€ lähimaks teravustamiskauguseks on keskeltläbi 25-30 cm.

 

panasonic-lx-7-7

Panasonic Lumix LX7. f/2.5, 1/1000 sek; ISO 80. Pildistatud särirežiimis “Avaprioriteet” +1.3 särikompensatsiooniga. Teravustamine: manuaalne. Käest.

Lisaks lähimale teravustamiskaugusele on lähikaadrite pildistamisel oluline teravustamine. Autofookusega on tihti keeruline väga lähedalt pildistades täpselt õiget soovitud ala teravaks saada. Seda eriti siis, kui pildistatav objekt on liikumises (nagu ülal pildil) või kaamera on statiivil. LX7 kompaktkaameral on aga olemas ka käsitsi teravustamise võimalus. Nii on päris lihtne pildistada ilusaid ja teravaid lähikaadreid.

 

panasonic-lx-7-3

Panasonic Lumix LX7. f/2.3, 1/13 sek; ISO 400. Pildistatud särirežiimis “avaprioriteet”. Teravustamine: Automaatne. Käest

Soodsama kompaktkaameraga siseruumides pildistatud fotod on tihti udused või digimüra täis. Või siis rakendub tööle välklamp, mis võimaldab pildistada teravaid, aga valguse poolest väga koledaid pilte. Panasonic LX7 kompaktkaamera olulisimaks eeliseks on võimekus pildistada ilusaid fotosid ka hämarates tingimustes. Näiteks siseruumides, kus me ju päris palju viibime ja pildistame.

lx7-pimedas

 

panasonic-lx-7-4

Panasonic Lumix LX7. f/3.2, 1/163 sek; ISO 80. Pildistatud särirežiimis “avaprioriteet”. Teravustamine: Automaatne. Käest

Tippklassi kompaktide valgusjõuline objektiiv laseb pildisensorini jõuda palju enam valgust, sensor ise on suurem ja lubab kasutada suuremat ISO tundlikkust nii, et digimüra pilti rikkuma ei pääseks. Lisaks on nende kompaktkaamerate teravustamiskiirus ja täpsus hämaras pildistamisel oluliselt parem. Tulemuseks on tõeliselt ilusad pildid, mis oleks justkui suure peegelkaameraga pildistatud.

sony-nex-6-digikaamera-photopoint-13-b

Võrdluses hübriidkaameraga: Panasonic LX7 on nii väike, et mahub taskusse.

 

panasonic-lx-7-102

Panasonic LX7 on täis tuubitud peegelkaameratele omaseid funktsioone. Võimaluste rohkuse tõttu on väga oluline, et seadete kiire muutmine oleks tehtud võimalikult lihtsaks. LX7 kaameral on lisaks kõikvõimalikele muudele nuppudele ja heeblitele üks valikuketas ümber objektiivi (ava muutmiseks) ja teine kaamera tagaküljel. Nii on mugav muuta kõiki seadeid – alustades ava ja ISO väärtustest lõpetades digifiltriteni. Kui sa aga praegu veel ainult rohelise režiimiga pildistad ja ühtegi seadet muuta ei taha, siis vaata ette  – nii hea kaamera omamine võib tekitada tahtmist need mõned põhiasjad endale selgeks teha ja sinu pildid tulevadki ilusamad.

(1153)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic Lumix DMC-LX7
  • 10,1-megapiksline MOS sensor
  • 3,8× suumiga Leica objektiiv (24 – 90 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sarivõte kuni 11 kaadrit/sek
  • 3-tolline LCD ekraan
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga