Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Paberilehele sarnanevad kõlarid lubavad seinad rääkima panna

Postitas: Lauri

Üldiselt olin ma väiksest peast enese arvates päris hea poiss.

Aga eks ma vahest ikka mingit pättust tegin. Siis vanaema riidles ja mina vaikisin ning vanaema küsis seepeale alati mingis riidlemisstaadiumis, et ei tea kas ta räägib seinaga või.

Varsti aga võime me kõik seintega rääkima hakata. Tehnikaportaalides levib kulutulena uudis kõlaritest, mis on 0,25 mm paksused ja lamedad nagu paberileht. Kõlarid, mille peale saab vajadusel printida, mida saab asetada seinale, laepaneelide sisse, integreerida peidetuna autode interjööri…

Ei, sellised kõlarid ei ole veel valmis. Aga nende arendamisega tegelev firma, nimega Warwick Audio Technologies (WAT) plaanib esimese kommertsmudeli üllitada juba käesoleval aastal.

Uudse kõlaritehnoloogia on välja töötanud Suurbritannias asuva Warwick`i ülikooli teadlased. WAT on selle ülikooli tütarfirma. Projekt sai oma alguse Dr D Billson`i ja Professor D Hutchins`i katsetest, kus nad kasutasid heli tekitamiseks vaid kahte tinalehte ja isoleermaterjali nende vahel.

Praeguseks hetkeks on arendusprotsess peaaegu tootmisfaasis ning auto- reklaami- ja audio-videotööstus on tagajalgadel.

Kuidas lehtkõlarid töötavad?

Kõik kõlarid tekitavad heli muutes elektrisignaali mingil viisil helilaineteks. Traditsioonilistes kõlarites tekitab elektrilaeng magnetvälja ja magnetväli paneb kõlarites oleva mehaanilise koonuse vibreerima. See vibratsioon tekitabki helilained.

Tavalistes kõlarites muundatakse energiat niisiis mitu korda. Selle mitmekordse konversiooni tulemusena muutub kõigest 1% kõlarisse saadetud elektrienergiast akustiliseks energiaks mida me oma kõrvaga kuuleme. Ülejäänud elektrienergia muutub soojusenergiaks.

Lehtkõlarid koosnevad kolmest kihist: võrkjas kiht, ühtlane kiht ning isoleerkiht nende kahe vahel. Elektriline signaal kantakse otse sellele kihilisele materjalile, mis siis elektrisignaalile vastavalt vibreerib ja helilaineid tekitab.

Lehtkõlarite loodud lainefront on muutumatu faasivahega, tekitades tasandlaine, mis suudab levida ruumis märksa selgemalt ja kaugemale kui tavaliste kõlarite toodetud helilained.

Rääkivad plakatid, seinad ja laed

Warwick Audio Technologies tegevjuhi Steve Couchman usub, et tegemist on tõeliselt innovatiivse lahendusega. Tasandkõlarite mõõtmed ning paindumisvõime lasevad neid kasutada väga mitmesugustes kohtades. Eelkõige aga sellistes, kus on väga tähtsaks aspektiks ruumi kokkuhoid.

Kõlarite tootmisprotsess on Mr Couchman`i sõnul odav ja suhteliselt lihtne. Tänu sellele, et neis ei muundata elektrienergiat vahepeal magnetväljaks, on lehtkõlarite energiatarbimine üüratult palju väiksem kui tavaliste kõlarite puhul.

Audio-videotööstus uurivat võimalusi lehtkõlari kasutamiseks reklaamplakatite, teadustamiskõlarite ja tavaliste, kodus kasutatavate kõlarite tootmiseks. Autotööstus olevat aga huvitatud uudse tehnoloogia kasutamisest autode salongides, rääkis Mr Couchman.

Ülalnimetatud omadus – lehtkõlarite poolt toodetud heli hea läbivus – peaks reklaamihaidele eriti meeltmööda olema. Reklaamplakati väljahõigatud sulnid meelituslaused oleksid kuulda ka teisele poole Raekoja platsi.

No või poole peale. Kes seda hetkel ikka nii täpselt teab, milline see plats on ja millised need kõlarite poolt toodetud helilained on. Kui need mängiks ka keerulisi muusikapalu nii hästi nagu tavakõlarid, siis oleks ju üpris tore. Eks aeg annab arutust.

Seniks saab lehtkõlarite kontseptsiooniga tutvuda Warwick Audio Technologies veebilehel.

(151)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga